#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Meduňka

Ordinace 9.7.2008

Meduňka byla ve starověku považována za nejúčinnější prostředek k tlumení nervového napětí a úzkosti. Jeden z herbářů jí přičítal schopnost „obnovovat mládí, posilovat mozek, odstraňovat malátnost a předcházet plešatosti“. Hlavní obsahové látky jsou silice a triterpenové kyseliny.

Chci být klidný…

Extrakt z rostliny působí sedativně, to znamená, že navozuje pocit spánku, únavy. Působí na přecitlivělost a nervové poruchy. Dále působí proti bakteriím, virům, křečím, bolestem a zmírňuje nadýmání.

Co mám trhat?

Z rostliny se používají listy a vrcholové výhonky uštipované těsně před kvetením nebo po něm. Rostlina se používá čerstvá nebo se suší ve stínu (mrazením se zachová více těkavých silic než sušením). Meduňka patří do čeledi hluchavkovité. Pro znalce uvádím, že hlavní obsahové látky jsou silice (voní po citrónu) a triterpenové kyseliny.

Proč ji mám užívat?

Pozitivní účinky pocítíte např. při bolestech,nervových poruchách, problémech se spánkem, křečích, bolestech hlavy a zubů. Extrakt Vám podpoří trávení a chuť. Má protikřečové působení při bolestech břicha a nadýmání. Lokálně Vám pomůže při oparech. Tradičně je používaná na podporu pocení. Dále při nádorech, hmyzím kousnutí, bolestech žaludku, zvracení a vysokém krevním tlaku.

Předávkován klidem?

Rostlina je bezpečná a nežádoucí účinky jsou minimální. U některých jedinců může působit alergické reakce. Užíváte-li léčiva navozující útlum, může dojít ke zvýšení jejich účinků.

Kolik snesu?

Máte problémy se spánkem? Probouzíte se ráno nevyspalí a s pocitem únavy? Trpíváte často nadýmáním a bolestmi břicha? Užívejte jeden šálek čaje několikrát denně. Čaj se připravuje zalitím 1,5-4,5 g listů 150 ml horké vody a nechá se deset minut louhovat. Je možno také užívat 2-6 ml tinktury třikrát denně. Dávky nutraceutické (doplněk stravy) jsou 200 mg listů nebo 0,5 ml tinktury denně.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#