#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Specifická dechová cvičení mají u astmatiků srovnatelný efekt na pokles užívání betamimetik jako nespecifické cvičení

Dýchat.cz 17.3.2008

Dechová cvičení snižují u astmatiků nutnost používat betamimetika. Vyplývá to z výsledků dvojitě zaslepené randomizované studie Dr. Cassandry Sladerové a jejích kolegů z univerzity v australském Sydney.

dívka
dívka

Studie zahrnovala 57 astmatiků, kteří byli náhodně rozděleni do skupiny provádějící speciální cviky na astma (zahrnující hypoventilaci, zadržování dechu a dýchání nosem) a do kontrolní skupiny, v níž pacienti prováděli nespecifické cvičení trupu. Pacienti se cvičení naučili podle instruktážního filmu a prováděli jej dvakrát denně a dále podle potřeby k ulehčení symptomů po dobu 30 týdnů. Ve 12. týdnu se provedlo zhodnocení kvality života a navíc se každý den v tomto týdnu vypočítalo skóre podle symptomů. Od 16 týdne bylo pacientům ve dvou po sobě následujících krocích sníženo dávkování inhalačních kortikosteroidů.

Výsledky byly ve 12. a 28. týdnu v obou skupinách klinicky shodné. Průměrná hodnota kvality života všech subjektů se příliš nezměnila (vstupních 0,7 oproti 0,5 v 28. týdnu). Totéž platí i pro plicní funkce a bronchiální reaktivitu. Nicméně použití inhalátorů k odlehčení záchvatu kleslo o 86% a dávka inhalačních kortikoidů se snížila v průměru o 50%.

Výsledky ukazují, že v požadovaném efektu nezáleží na typu cvičení. Přitom pokles dávky inhalačních kortikoidů i spotřeby rychle a krátce působících inhalátorů s betamimetikem je velmi pozitivním výsledkem. Nezbývá, než astmatikům cvičení doporučovat.

Thorax. Publikováno online 5. června 2006.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#