#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamín E

Ordinace 30.7.2008

K čemu je dobrý vitamin E?

Lískové oříšky
Lískové oříšky

Jezte ořechy, jsou zdravé

Malý balíček arašídů či hrst mandlí by měla dospělému člověku dodat dostatek vitamínu E - jeden z nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Volné radikály poškozují různé sloučeniny, které tvoří stavební kameny buněk či pracují jako enzymy.

K čemu všemu je dobrý

Kromě již zmiňované významné antioxidační funkce zvyšuje detoxikační schopnost jater (pomáhá lépe odbourávat škodliviny), ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalové a dalších tkání. Pravděpodobně snižuje výskyt kardiovaskulárních akutních příhod (infarktu, mrtvice). Pouze částečně jsou potvrzeny informace o jeho preventivním vlivu na některá nádorová onemocnění.

Vitamin E v potravinách

Vitamin E je rozpustný v tucích. Získáte ho především z rostlinných olejů, ořechů, semen (slunečnice, sezamová semena) či pšeničných zrn, sóji, máku. Mnoho vitamínu E je v naklíčených semenech.

Když je ho málo

Nedostatek vitamínu E se projeví zkrácením doby přežívání červených krvinek, poruchou funkce vaječníků a varlat. Může dojít až k neplodnosti. Dále se mohou objevit poruchy nervů a svalů, poruchy chůze a snížení obranyschopnosti organismu. Příčinou nedostatku vitamínu E mohou být také poruchy vstřebávání tuků či chronická onemocnění jater.

Když je ho příliš

Pokud byste konzumovali dávky vyšší než 1 gram/den, může se dostavit nevolnost, průjem, únava a svalová slabost. Celkově je ale vitaním E málo toxický. Dlouhodobé užívání vysokých dávek však může vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K a tím ke snížení krevní srážlivosti.

Optimální dávky

  • Denní doporučená dávka pro dospělé = 10 mg pro muže, 8 mg pro ženy.
  • Denní doporučená dávka pro děti ve věku 11-14 let = 8 mg, 7-10 let = 7 mg, 4-6 let = 6 mg, 1-3 roků = 5 mg
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 14 mg

Někteří autoři doporučují i daleko vyšší dávky, až 100 mg na den. Pro léčbu mnoha onemocnění se předepisuje 200 - 800 mg na den.

Pokud se rozhodnete užívat vitamin E, můžete si vybrat z mnoha potravinových doplňků. Obtíže, které by vás vedly k jeho užívání, doporučujeme konzultovat s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#