Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Abnormální EKG, astma, zánět moč. měchýře

Srdce a cévy Pavla 25.2.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, můj dotaz směřuje k vysvětlení výsledků EKG, které potvrdilo normální sinus rytmus, ale jak prosím chápat termíny: „abnormal ecg: borderline left atrial abnormality, Rate 59, PR 171, QRSD 83, QT 369, QTc 365; AXIS: P 65, QRS 43, T 63“? Podle paní doktorky je i tak srdce zdravé. Na EKG mě poslala moje praktická lékařka, poté, co mi předepsala antibiotika na infekci močových cest prokázanou v moči. Během vyšetření si všimla bušení srdce a vysokého kr. tlaku. Nepociťuji však žádný klasický příznak zánětu moč. cest a netrpím na ně (jsem bez teplot, bolestí). Krevní testy (včetně štítné žlázy) v pořádku. K praktické lékařce jsem šla pro dýchací potíže, které trvají již téměř 2 týdny a ke kterým se přidal vysoký kr. tlak (až 160/95), obtíže při vyjití schodů, svírání a tlak na hrudi. Protože jsem se domnívala, že jde o zhoršené astma a CHOPN (infarkt mě ani nenapadl), na které beru léta léky, byla jsem ještě před návštěvou praktické lékařky na plicní ambulanci na kapačkách (hormonální infúze). Kupodivu mi ale nepomohly, ač jindy při astmatu ano. Podle praktické lékařky mohou být za vším skutečně ledviny, které vyhnaly tlak nahoru, a proto se těžko dýchá. Budu Vám vděčná, pokud mi pomůžete se v nálezech vyznat. Nemusím se nechat znepokojit nalezenou lehkou abnormalitou levé srdeční předsíně? Je mi 30 let, nekuřačka. Děkuji a přeji pěkný den.

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den,
nejprve k EKG - některé EKG přístroje provádí tzv. "strojový" popis, z něhož jsou předpokládám popsané výsledky. Nicméně ty je vždy nutno dát do vztahu se stavem pacienta a tím, proč se vlastně EKG vyšetřuje, protože počítač často nalezne a vyhodnotí i drobné nevýznamné odchylky na EKG jako patologii - jako předpokládám v tomto případě u možné abnormity síně (ostatní uvedené hodnoty jsou v normě - jde o údaje o frekvenci, délce jednotlivých úseků EKG a o tzv. elektrické srdeční ose). Strojovým popisem nelze nahradit popis lékařem. Myslím tedy, že ohledně samotného výsledku EKG si nemusíte dělat starosti. V případě pochybností by bylo potřeba provést ultrazvuk srdce - echokardiografii. Jinak se mi dle Vašeho popisu jeví situace poněkud zvláštní - pokud jste dlouhodobě léčená pro asthma s nutností pravidelného užívání léků, je samozřejmě nejpravděpodobnějším vysvětlením dechových potíží zhoršení této choroby (jak jste sama správně zvážila), v některých případech akutní léčba infusemi nemusí přinést dostatečný efekt - pokud jste byla v plicní ambulanci, mělo podle mého názoru rovnou být zhodnoceno proč (a vyloučena např. plicní infekce). Neuvádíte, jaký jste měla výsledek spirometrie - zda odpovídal Vaší dušnosti, nebo ne... Neuvádíte také, proč Vám vlastně byla testována praktickou lékařkou moč (když jste neměla žádné močové potíže), každopádně ne každý "nález" v moči je nutné brát jako močovou infekci a léčit. I kdyby o močovou infekci šlo, je velmi nepravděpodobné, že by samotná nekomplikovaná infekce močových způsobila zvýšení krevního tlaku a také, že by toto případné zvýšení s takovou hodnotou tlaku, jakou uvádíte, vysvětlovalo Vaše vstupní potíže. Zvýšení tlaku i případné bušení srdce mohlo spíše souviset s efektem léků, které jste nedlouho předtím dostala v infusi na plicním (hormonální složka - kortikoid, zvyšuje krevní tlak...). Z jedné hodnoty krevního tlaku, pokud není dramaticky vysoká (což 160/95 není), nelze rovnou vyvozovat definitivní diagnózu hypertenze, je potřeba tlak vždy opakovaně zkontrolovat. Nechci nějak zpochybňovat postup Vaší praktické paní doktorky, protože z Vašeho dotazu nejsou jasné všechny nutné detaily, ale myslím si, že pokud Vaše dechové potíže trvají, je potřeba podrobnější dovyšetření, pokud výsledky EKG, spirometrie a krevních testů nevedly k vysvětlení, je potřeba doplnit RTG plic a zvážit např. také diagnosu proběhlé plicní embolie - která by, pokud bychom uvažovali o opravdu závažných příčinách Vašich obtíží, byla pravděpodobnější, než Vámi zmiňovaný infarkt (a na EKG by se nemusela nijak projevit).

Doufám, že jsem Vás moc nevylekal, doporučuji každopádně konsultovat stav znovu s praktickou lékařkou a domluvit se s ní na dalším postupu.


Související dotazy

Zánět moč. měchýře
Dobrý den, minulý rok jsem dosti trpěla na záněty močových...
Zánět moč. měchýře
Dobrý den, je mi 15 let a už asi měsíc pozoruji, že...
Zánět močového měchýře
Dobrý den, dnes ráno jsem byla u lékařky kvůli pálení...
Zánět močového měchýře po sexu
dobrý den, je možné, aby ode mě partner chytil zánět...
Popis EKG křivky
hraniční abnormální EKG RR: 882 ms P: 90ms PQ:...
Zánět močového měchýře, cystitis
Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 10tt a mam zánět...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ablace

Dobrý den, asi před 10lety mi byla zjištěna fibrilace flutru. Od té doby klid....

Ablace prsu

Dobrý den. Mám jít na ablaci levého prsu i s uzlinami pod paží. Mám hrozný strach,...

Ablace prsu

Dobrý den. Jsem dva roky po odstranění levého prsu a po následné chemoterapii....

Ablace prsu a operace ruky

Paní doktorko,prosím Vás o radu. Jsem devět let po ablaci pravého prsu,vzali...

Ablace srdce

Dobrý den, jsem po ablaci srdce AVRNT AV uzlu slow slow, jsem dlouhodobe lecena...

Ablace srdce

Dobrý den, od mala mám VPV syndrom. Je mi 19 let a nově jsem přešla z dětské...

Abnormality krevního obrazu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty bílých krvinek u dítěte. Dceři je...

Abnormálně hluboký hlas u 4měs. miminka

Dobrý den, nechápu to, nevím co to je, nikde jsem se tím na internetu nesetkala,...

Abnormálně nafouklé dvorce kolem bradavek...

Dobrý den, mám velikou prosbu, má 14 dcera, jež měří 188 cm,ale je to genetické,...

Abnormální buňky

Dobrý den, byla jsem u gynekologa a ten mi sdělil, že při cytologickém vyšetření...

Abnormalni ekg? A omdlevani

Dobry den, mela bych na vas otazku, je mi 33 let, mam 3 deti - 7,5 let a 21...

Abnormální hodnoty v krevních testech

Dobrý den, jsem alergik a astmatik, proto jsem dlouhá léta sledovaná na alergologii...

Abnormální konzistence spermatu

Dobrý den, manželovi byla při vyšetření spermatu opakovaně zjištěna abnormální...

Abnormální nález chemisu

Dobrý den.Obdržela jsem výsledky krevního rozboru a je tam napsáno abnormální...

Abnormální nález v močové trubici

Dobry den, chtel jsem se vas zeptat. Pri curani se mi z otvoru penisu vyskytne...

Abnormální padání vlasů

Prosím zjistit a odstranit příčinu abnormálního vypádávání vlasů

Abnormální padání vlasů a špatná pleť

Dobrý večer paní doktorko.Je mi 31 let,mám za sebou tři porody,z toho mám dvě...

Abnormální pohyblivost penisu v oblasti kořene při erekci

Přeji hezký den, Se svým "problémem" jsem již oslovil několik urologů, nejdříve...

Abnormální vytok

Dobrý den chtěla jsem se zeptat.... Už asi cca pul roku mam abnormální zápachajici...

Abnormální ztráta hmotnosti

Dobrý den, v únoru jsem vážil ještě 80 kg a nyní se pohybuji na 68,8 kg. Přičemž...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prášky na spaní

Dobrý den ,jaké kapky či prášky na spaní jsou kvalitní.?Jde mi o to že celý...

Dlouhodobý průjem


Špatrné vstřebávání živin

Dobrý den, mám podezření na špatné vstřebávání živin z potravy. Vyčetla...

Prosím o vysvětlení RTG n8lezu

Prosím o laskavý "překlad do češtiny" tohoto nálezu: LS páteř: Ap osa přímá,...

Stahování předkožky u dítěte a jizvičky

Dobrý den, mám prosbu. Mám skoro 4 letého syna a předkožka mu jde skoro celá...

Prsní žláza

Dobrý den,jsem muž a je my 30-let.Asi tak pře třema týdny jsem si všimnul ze...

Antibiotika Klacid a paralen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat antibiotika Klacid SR a...

Bolest palce na levé ruce

Dobré odpolene,bolí mě palec na levé ruce,hlavně v klidu.Také se objeví někdy...

Bulka v dlani

Dobrý den, asi před 3 měsíci se mi vytvořila tvrdá cca 2 cm v průměru velká...

Vysušená sliznice v krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na potíže s polykáním a vracení se jídla a...

Fimóza

Dobrý den. Nevím jak bys popsal svůj problém. Nedávno se mi objevil problém...

Úzkosti

Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými uzkostmi a k tomu...

Prosim o vysvetlenie MR

výchozí části Dobry den vie mi niekto vysvetlit moje vysledky z MR?vopred dakujem.mam...

Motání hlavy

Dobrý den, je mi 16 let a motá se mi hlava ( takový pocit opilosti), někdy méně...

Bulka na varleti


Bolestivé pupínky na hlavě

Příjemné odpoledne přeji, nejspíš položím další dotaz z milionu, snad nebudu...

Cviceni po odstraneni delohy a vajecniku

Dobry den. Jak dlouho po odstraneni delohy a vajecniku muzu zacit cvicit? Jedna...

Nežádoucí účinky po nesteroidním revmatiku Ketonal

Dobrý den, v současné době absolvuji analgetické infuze pro bolesti zad. Od...

Ucpaná jedna nosní dírka


Necitlivost ukazováčku a prostředníčku

Dobry den,od minule soboty co jsem se probudil mam od rana necitlivy ukazovacek...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×