Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Absolvovala jsem různá srdeční vyšetření

Srdce a cévy Marie 15.10.2021

Dobry den,
je mi 40 let a preventivne jsem absolvovala ruzna srdecni vysetreni, pr mam vysoky cholesterol, tlak 100/65, dost hubena, 6 let nekourim, deda infarkt v 60. Cholesterol zjisten ve 20 letech (predtim nemeren), pak nesledovan a pred rokem bez diety 7,8. Na dietu bez sladkeho mi reaguje, pri diete 5,5-6,5. Zatim leky nenasezeny. Vsechna vysetreni mi dopadla dobre, ale neco malo na UZ karotid. Prosim, jak je nalez bezny/zavazny? Zvazuji tehotenstvi, ale pokud cisla k veku nejsou uspokojiva (infarkt pred 60), radeji ne. Proc prava strana a leva se dost lisi? Dekuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Bourne

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace Karlín

Dobrý den, děkujeme za dotaz do naší poradny! Poslala jste nám nález z UZ karotid. V závěru je, že nález je v podstatě v pořádku "bez významných stenóz" (tedy bez zúžení). Chápu ale vaše obavy a pro podrobnější interpretaci sona předávám ještě dotaz jednomu z našich specialistů, který se s vámi brzy spojí. S pozdravem, Dr Bourne

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Marie, předně bych ocenila velký úspěch, které ho jste dosáhla úpravou stravování / životního stylu - to není běžné, většina lidí nám řekne, že už zdravě žije, a moc toho nezmění. Je ale škoda, že se o cholesterolu dávno vědělo a nepodniklo se nic už dříve. Dnes se klade důraz na to, aby i mladí lidé, kteří na kardiovaskulární příhody zas až tak moc netrpí, řešili vysoký cholesterol. To proto, že aterosklerotický proces začíná a probíhá i v mladém věku, jen se ještě tolik klinicky neprojevuje, ale bude probíhat celé mládí, střední věk a projeví se třeba právě jako v případě dědečka infarktem v 60 letech věku, přitom by se bývala dala příhoda posunout do věku vyššího nebo dokonce odvrátit. Hodnota celkového cholesterolu 7,8 je už dosti vysoká a podpořeno informacemi o vysokém cholesterolu už ve 20 letech věku, poslala bych Vás na genetické vyšetření k vyloučení familiární hypercholesterolemie. Naproti tomu hodnoty 5,5-6,5 jsou jen mírně zvýšené. Pro zhodnocení kardiovaskulárního rizika by se hodila ještě znalost HDL a LDL cholesterolu, apo B, triglyceridů. Riziko kardiovaskulární příhody je nyní minimalizováno Vaším věkem, takže dokonce ani není indikována farmakologická léčba /předpokládám, že jste jinak zdravá, nemáte cukrovku atd./.Přístup k terapii hyperlipidemie se změní u Vás nejpozději v 55 letech věku (ve prospěch farmakoterapie). Nález na karotidách je minimální, v podstatě tam skoro nic není. Přesto se popisuje incipientní ateroskleróza - tedy ucpávání cév a kontrola laboratoře za 4. To by mělo pro Vás být signálem, že nemáte své cévy přetěžovat a máte přijít za praktičkou s naší zprávou. S pozdraem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Marie, děkujeme Vám za Váš dotaz. Podobně jako kolegyně se domnívám, že jste udělala správné rozhodnutí, že jste upravila stravování, nekouříte a držíte si zdravou váhu. Gratulujeme, že se Vám to daří. Paní doktorka Prchlíková Vám rozepsala krásnou dlouhou a obsažnou odpověď a nyní posílám její doplnění. Ptala jste se na popis ultrazvuku - nález na Vašich krčních tepnách je minimální, v podstatě tam skoro nic není, přesto se zmiňuje incipientní ateroskleróza - tedy počínající proces ucpávání cév. Doporučuje se kontrola za 2 roky. Doporučení bych respektovala, ale nedělala bych z toho drama. Incipientní ateroskleroza neznamená automaticky, že se bude nález horšit, je možné, že bude řadu let stále stejný. Na druhou stranu dnes je v řadě studií právě nález na karotidách (krčních tepnách) udáván jako reprezentativní pro aterosklerotické postižení v dalších lokalizacích (srdečních cév především). Pro Vás to znamená, že máte faktory, které Vám zvyšují karidovaskulární riziko (rodinnou anamnézu, vyšší cholesterol). Měla byste proto (jak lze ale doporučit každému, u Vás dvojnásob) dbát na zdravý životní styl a chodit pravidelně na prevence k praktickému lékaři, kde by se zhodnotila další kardiovaskulární rizika - tedy tlak, cukr, aby se případně včas začala léčit hypertenze či cukrovka. Důležité je držet si váhu a především nekouřit. Hladiny cholesterolu byste měla mít kontrolovány nejméně 1x za 2 roky. Pokud nebudou další rizika a hodnoty budou takové, jaké jste psala, není nutná farmakoterapie. Od 55 let věku se už Vaše kardiovaskulární riziko zvýší natolik, že bychom měli uvážit zahájení farmakoterapie s cílem udržet cholesterol pod 5 mmol/l. S praktickým lékařem pohovořte o možnosti genetického testování familiární hypercholesterolemie (obecně se o něm uvažuje u lidí s cholesterolem nad 7 mmol/l, LDL nad 5 mmol/l v kombinaci s pozitivní rodinnou či osobní anamnézou). Přeji Vám, aby bylo vše dobré a byla jste nadále zdráva. S pozdravem Dr. Boušková

Související dotazy

Absolvoval MR vyšetření mozku
Dobrý den, před několika dny jsem absolvoval MR vyšetření...
Srdeční tep
Dobry den, mela bych dotaz. Je mi 25 let merim 165...
Absolvoval jsem CT vyšetření.
Dobrý den, paní doktorko / pane doktore, asi před...
Srdeční problém a panická porucha
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se nějaký vážný...
Srdeční arytmie
Dobrý den, absolvovala jsem magnetickou rezonanci krční...
Vyšetření srdce
Dobrý den,posledni asi tři měsíce trpím probouchavaním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Absence sperma

Je mi 14 let a eště neprodukuji sperma. Bojím se že ho nikdy produkovat nebudu...

Absence sportu a svaly

Dobrý den, může se stát, že po vynechání sportu po dobu 3 měsíců nastane zkrácení...

Absence stolice (miminko 3 týdny)

Dobrý den,mám 3 týdenní miminko,které je plně kojeno cca 8x denně.Stává se,že...

Absence vejcovodů a těhotenství

Dobrý den,prosím o informace,které se týkají zavedení plast.trubiček, při absenci...

Absolutně nemohu zvlhnout

Dobry den mám takový dotaz.Sex miluju a chtěla bych ho pořád ale jakmile jdem...

Absolutně žádná změna na naopak je mu stále hůře

Dobrý den Mám k Vám prosbu.Pritel přede dvěma dny měl vysoký tlak který byl...

Absolutní nechutenství, úbytek váhy

Dobrý den, v červnu letošního roku mne začalo trápit nadměrné říhání a nechutenství....

Absolvoval jsem CT vyšetření.

Dobrý den, paní doktorko / pane doktore, asi před měsícem mě z ničeho nic píchnulo...

Absolvoval MR vyšetření mozku

Dobrý den, před několika dny jsem absolvoval MR vyšetření mozku v souvislosti...

Absolvovala jsem jako samoplátce preventivně odběry krve

Dobrý den, absolvovala jsem jako samoplátce preventivně odběry krve. Moje obvodní...

Absorbce kosmetiky kůží

Dobrý den, kolik % látek z kosmetiky přibližně naše kůže absorbuje?

Absorbce minerálů do trávicího traktu

Dobrý den, jsem aktivní sportovec beru vitamínové doplňky. Na jednom internetovém...

Absorbce účinné látky

Zajímalo by mne, nakolik rychle se do těla (do svalů, do krve) absorbují účinné...

Abstinence

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na případnou počáteční jaterní cirhozu. Dočetla...

Abstinence od masturbace

Dobrý den, nedávno mne napadlo, že zkusím abstinovat od masturbace a zjistit,...

Abstinenční příznaky při přestání kouření

Přestal jsem kouřit, byla to sázka na Nový rok. Problémy přisly cca 2 týdny...

Abstinenční příznaky, strach z deliria tremens, jsem v zahraniči´

Dobrý den, je mi 22 let a momentálně studuji v Thajsku. S alkoholem mám problémy...

Abstinující alkoholik

Dobrý den, mému bratrovi je 38 let. Abstinuje asi 3.5 roku. Měli jsme s ním...

Abstract of medical records

Hello, I need for my job "Mandatory medical check-up" but for this I don't have...

Absurdní vtíravé myšlenky

Dobrý den. Už je to třetí týden, co zažívám opravdu muka. Začalo to tím, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolene

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny se mi na vnější straně...

Piercing ucha a jeho náslekdy

Přeji dobrý den. Poprosila bych o radu. Je mi 16 let a udělala jsem hloupost....

Pocit tlaku v krku

Dobrý den, už téměř 2 týdny mám každý den pocit jakoby "knedlíku" v krku, nebo...

Pálení močové trubice


Řídká stolice po antibiotikách

Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika a od té doby má...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Červený flek nad kuličkou na prsu

Dobry den , mam dotaz ... pred mesicem se mi narodila holcicka a tyden jsem...

Pád na kole na zápěstí


Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, Mám trombotizovaný vnější hemoroid-udělal se mi po baronově ligaci...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Nejde přetáhnout předkožka

Dobrý den, jsem 14letý mladík a nejde mi přetáhnout předkožka. Cítím a vidím...

Pluzgier na zaludi

Dobry den Asi rok a pol mam problem so zapalmi predkozky, ktore su ale bakterialneho...

Ekzém na lýtku

Dobry den,uz dva roky se lecim s koznim ekzemem na lytku leve nohy,pan doktor...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Erekce

Chtěl bych se na něco zeptat co mě trápí několik měsíců. Právě už před pár měsíci...

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Kašel, bronchitida, antibiotika

dobry den,je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli...

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Reklama