Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Akutní virový zánět nosohltanu

Uši, nos, krk Tadeáš 26.5.2019

Před třemi dny jsem přiletěl do Asie (Thajsko). Před odletem jsem byl na očkování proti klíšťatům. Druhý, třetí a teď čtvrtý den mám postupně zhoršující se bolest krku. Každé polknuti je teď otřesné. Včera mi dali v místní lékárně antibiotika (Amoxil). Už mám teď v sobě dva prášky, dneska třetí a stejně se to zhoršuje. Plus beru Herba C pro imunitu. Horečku nemám, trochu rýmu, velký pocit unavenosti.
Dala mi lékárnice něco, co mi na to zabere podle příznaků?
Nějaká doporučení jak se toho rychle zbavit?
V jakém případě bych měl zde navštívit nemocnici?
Doplnění informací: Nejspíš to bude opravdu angina. Přikládám fotku, Kdyby vás na základě toho ještě něco napadlo tak prosím reagujete. Jinak moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Praktické lékařství a akupunktura Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, Tadeáši, zřejmě na Vás někde nafoukalo a nyní Vás bolí v krku. Můžete mít akutní zánět nosohltanu, akutní nachlazení či akutní virózu. Tak se to dá nazvat. Také se může jednat o angínu, pokud jsou mandlích bílá ložiska. Berete Amoxil, tak již doberte krabičku, abyste byl přeléčen na případnou angínu. Dále je třeba vyhledat místo k odpočinku, tělesně se šetřit od nadměrných aktivit. Také neprochladnout, aby se situace nezhoršila. Někdy se po očkování stává, že může dojít k takovýmto obtížím. Klidový režim to obvykle napraví. Můžete si v lékárně koupit ještě něco na bolesti v krku a případné teploty, pokud se vyskytnou. Je možné, že jste se nakazil cestou na letišti a v letadle. Jsou tam klimatizace, které mohou být rezervoáry infekce. Vyskytnou-li se horečky i po 5-7 dnech užívání antibiotik či budete značně unavený, opocený a obecně schvácený či měl jiné další potíže, tak byste měl navštívit lékaře. Pěkný den přeje Dr. Musil

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Tadeáši, jistě jde o zánět mandlí, tedy angínu. Důvodů k takovému onemocnění je více, byl jste oslabený očkováním, k tomu jste cestoval do poměrně velké dálky, nejpíše přes více letišť, došlo ke změně podnebí, vlhkosti vzduchu, byl jste unaven cestou... Letiště jsou semeništěm různých nemocí, protože se tam potkávají lidé z celého světa, navíc je všude klimatizace, která vysušuje sliznice, vzduch je studený. Posoudit, zda jde o viry nebo bakterie je bez vyšetření CRP a stěrů z krku nemožné, ale podle fotografie se kloním k bakteriíím nebo mononukleóze. Výběr antibiotik není vzhledem k možnosti mononukleózy šťastný. Podaný Amoxil by Vám v případě mononukleózy mohl způsobit ošklivý toxoalergický exantém, tedy červenou vyrážku, která sice není alergie, ale vypadá tak, způsobenou spolupůsobením EB virů, které nemoc vyvolávají, a léku samotného. Pokud je angína vyvolaná steroptokoky, což je časté, pak by lék mohl a měl dobře zafungovat. Takže jestliže nemáte vyrážku a lék již berete, pak jej doberte, užívejte deset dní, jinak se nezbavíte případných streptokoků. Kdyby se objevila jakákoliv reakce na kůži jako červené skvrny, pupínky, vyrážka nebo kdyby se vyskytly projevy alergie jako otoky a dušnost, ihned lék přestaňte brát a jděte k lékaři. Zároveň dodržujte klidový režim, odpočívejte, nechoďte na přímé slunce, nesportujte, horečku a bolest snižujte Paralenem (do maximální dávky 4 g denně) nebo Ibuprofenem 400 mg po šesti hodinách. Dále doporučuji desinfekční pastilky například s chlorhexidinem, lidocainem, jistě v lékárně něco mít budou. KLoktejte slanou vlažnou vodu 3x denně. Užívejte probiotika s odstupem dvou hodin od antibiotik nejméně. Vitamin C je jistě vhodný. K lékaři jděte tehdy, pokud se objeví nežádoucí či vedlejší účinky léčby (viz výše) nebo vážné průjmy, pokud stav neustoupí nebo se výrazně nezlepší do tří až pěti dnů nejdéle po zahájení užívání antibiotik. Doporučuji, abyste kontaktoval asistenční službu Vašeho cestovního pojištění. Držím Vám palce, aby se Vám brzy udělalo lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zánět nosohltanu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla na začátku...
Virovy zanet
dobry den,vysetreni cytologie svedci pro virovy zanet...
Akutní pharyngitida
Dobrý den, před cca 3 týdny sem prodělala nějaký virový...
Zánět nosohltanu
Dobrý den, již 3 neděle mne trápí následující problém:...
Zánět nosohltanu
Dobry den, jiz treti tyden mam ukrutne bolesti v krku,...
Virový zánět horních dýchacíchcest
chronický virový zánět horních dýchacích cest. dobrý...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Akutní sinusitída

Dobrý den. Bydlím v Anglii. Již asi měsíc mě trápí nachlazení. Nejdříve to...

Akutní slepe střevo

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem 9 dní po operaci akutního slepáku chtěla...

Akutní stresová porucha

Dobrý den v zaměstnání můj vedoucí který když potřeboval pomoc vždy sem mu vyhověl,...

Akutní stresová reakce

Dobrý den , obracím se na Vás s dotazem , který by mi mohl značné ulehčit další...

Akutní tonsilitida a dráždivý kašel

Dobrý den,už 6dní se léčím na Anginu,užívám Ospen,ale připadne mi,ze jedna mandle...

Akutní tonzilitida NS - odstranění krčních mandlí

Od ledna aktivně sportuji - 4 až 5x týdně (běh, posilovna), abych snížil cholesterol...

Akutní tonzilitis

SPĚCHÁ! Dobrý den, včera jsem začala brát antibiotika Penicilin. Prý mám streptotokovou...

Akutní tubulo-intersticiální nefritida

Dobrý den.Měla jsem toto onemocnění s nálezem bakterie E.coli a chtěla bych...

Akutní ústřel krční páteře

Dobrý večer, začalo mi přeskakovat v krku, vždy když se tak stane se mi brutálně...

Akutní uveitida u spondylartropatie

Dobry den, priteli byla diagnostikovana Spondylartropatie, na kterou bere leky....

Akutní vypadávání vlasů

Dobrý den, rád bych reágoval na svůj předchozí dotaz týkajícího se akutního...

Akutni zanet

Dobry den Byl sem pred 5 minutama po dohode po telefonu na urologicke ambulanci...

Akutní zánět hltanu

Dobrý den, chtěla bych se spise jen ujistit. Už cca měsic mě pali v krku. Bylo...

Akutní zánět horních a dolních cest dýchacích

Dobrý den, už 2. den beru antibiotika Fromilid 500 s 30 tobolkami a na odkašlávání...

Akutní zánět krčních mandlí

Dobrý deň. Mám problém s prehltanim ci už slin alebo tekutin, jedlo už vôbec....

Akutní zánět ledvin

Dobrý den, naše šesti-letá dcerka má problém s nočními uniky moči. V roce 2013...

Akutní zánět ledvin

dobrý den, v 15tt jsem prodělala akutní zánět ledviny. Měla jsem teploty 39,8...

Akutní zánět ledvin

Dobrý den, od poloviny května se potýkám s akutním zánětem ledvin, týden jsem...

Akutní zánět mandlí

Dobrý den. Ve čtvrtek jsem z ničeho nic dostal vysoké horečky a vlhký kašel....

Akutní zánět mandlí

Dobrý den, v sobotu tedy předevčírem,jsem se na Vás obracela s dotazem, odpovídala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na hrudi

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor, mám už tak 4 dny bolest a pálení...

Zelený výtok z pochvy

Dobrý den, krátkou dobu mě trápí zelený zapáchající výtok, který po zaschnutí...

Arytmie srdce

Dobrý večer. Mám velké problémy s aritmii srdce a už mi to celkem obtěžuje život....

Svědění, bílé hrudky v pochvě


Oteklý krk a knedlík v krku při refluxní nemoci jícnu

Tak paní doktorko jak my byla dělaná ta gastrokopie byl tam nález gastritida...

Operace přetržených vazů kolene

Dobrý den, zítra nastupuji do nemocnice na operaci utrzenych obou bočních vazu...

Zápach pochvy po rybách

Zdravím mam dotaz...trapi me jedna vec...moje pochva pachne po rybine a muzu...

Zhoršení deprese kolem přechodu

Dobrý den, už od února mě trápí deprese a úzkosti, vždy se to zhorší v období...

Akné - solárium

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vliv má solární záření na léčbu či výskyt...

Krvácení po hysterektomii

Dobrý den, chci se zeptat, jsem čtyři měsíce po odebrání dělohy. Zákrok byl...

Krvácení z hemoroidů

Dobrý den,už dlouho mám problém s krvácením z konečníku.Na proktologii jsem...

Velikost vajíčka

Dobrý den, lékař mi naměřil velikost vajíčka 20mm. Jen mě zajímá v jakém je...

Strach z RS

Dobrý den, mám takový problém a bojím se, co všechno za tím může být. V pátek...

Bolest v oblasti panve

Dobry den, mam uz asi 4 mesice bolesti v zadech (bedra) a bolesti pri sezeni...

Bolest okolo srdce, třes v noci


Antikoncepce protrombinová mutace

Dobrý den, chci se zeptat jaká je možnost brát antikoncepci, při pozitivní protrombin...

Bulka pod kůží v ušním lalůčku

Dobrý den, před asi dvěma týdny jsem si v ušním lalůčku nahmatala maličkou tvrdou...

Hnědé skvrny na kůži

Dobrý den,cca před 3 měsícema se mi začali dělat hnědé skvrny na kůži v oblasti...

Tromboza a cvičení

Dobrý den pane doktore, před 10 dny mi na ultrazvuku zjistili trombozu v...

Zelený výtok

Dobrý den, trápí mě už asi 2 měsíce takový nazelenalý výtok. Mám pocit, že i...

Reklama
Zavřít