Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Alergie na penicilin a konzumace kyselého jídla

Tom . 6.12.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, před časem jsem se léčil na angínu. Na samém konci léčby (zbývalo mi dobrat několik tablet Penicilinu) jsem začal cítit svědění kůže a tu jsem měl i oteklou (převážně ruce, kolena i další klouby). Navštívil jsem praktického lékaře, který mi přikázal zbytek tablet už nedobírat s tím, že jde pravděpodobně o alergickou reakci. Dostal jsem nějakou injekci a informaci, že napříště bych měl před touto alergií vždy lékaře varovat. Nedávno jsem se po delší době léčil pro změnu se zánětem močového měchýře a lékárnice mě varovala, abych na konzumaci antibiotik Cotrimoxazol nejedl/nepil kyselé. Tato informace ale nebyla uvedena v příbalovém letáku a já si vzpomínám, že když jsem užíval Penicilin, hojně jsem pil čaj z trhaného červeného rybízu. Je možné, že by tuto alergickou reakci způsobila právě konzumace kyselého rybízového čaje? Bylo by v takovém případě možné Penicilin případně do budoucna zase užívat nebo je bezpečnější ho navždy vyloučit? Je možné nechat alergii na Penicilin nějak ověřit? Díky!

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Penicilin je nejvhodnější užívat nalačno, současná konzumace kyselých potravin nebo nápojů by neměla vadit. U Cotrimoxazolu je důvod k omezení kyselého při léčbě ten, že může dojít k srážení léku v ledvinných kanálcích a poškození funkce ledvin. Odpověď na otázku, zda máte alergii na penicilin nebo ne, by Vám dalo imunologické/alergologické vyšetření. Obecně platí, že pokud alergická reakce na penicilin nebyla závažná, lze penicilinová antibiotika příště použít, je-li k tomu pádný důvod - tím může být např. taková těžší infekce, k jejímuž léčení je penicilinové antibiotikum nejvhodnější.

Související dotazy

Průjem po alergii na penicilin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na dotaz ohledně trávících...
Léčba cefalosporiny při alergii na penicilin
Dobrý den, objevila se u mě docela silná alergie...
Alergie na PNC, kojení
Dobrý den, dostala jsem antibiotika Amoksiklav, kojim...
Svědění pokožky při jezení kyselého
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém, který mám...
Alergie
Dobrý den, je mi 63 let. Již 40 let mám alergii na...
Alergie na penicilin
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že mi byl z výtěru diagnostikován...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergie na ovoce

Dobrý den, od narození trpím alergií na ovoce. Vždycky se mi dost zhorší ekzém....

Alergie na ovoce

Jsem alergik na pyl a prach, toto mám již jen s malými problémy, ale větší problém...

Alergie na ovoce ??

Dobrý den asi před týdnem mně připojí daní ananasu začal pálit celý jazyk A...

Alergie na ozon?

Dobrý den, jsem alergička od narození (prach, pyl, roztoče), ale dlouho dobu...

Alergie na papriku

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli je možné být alergická...

Alergie na papriku (zvracení)

Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat, zdali je možné mít alergii na...

Alergie na parfém

Dobrý den, na epikutánních testech mi byla zjištěna alergie na parfémovou...

Alergie na parfemaci kosmetiky

Dobrý den, nedávno mi můj dermatolog provedl epikutánní testy a zjistil alergii...

Alergie na penicilin

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že mi byl z výtěru diagnostikován hemophilus influenza...

Alergie na Penicilin


Alergie na peří?

Dobrý den, můj 20ti měsíční syn se osypal na krku, zádech a trochu na hrudníčku...

Alergie na piercing

U piercingu se mi ihned po píchnutí udělala bulka, a ted po půl roce se objevila...

Alergie na plísně

Dborý den, byla mi zjištěna alergie na roztoče, plísně, jarní pyly, a některé...

Alergie na plísně

Dobrý den, byla mi zjištěna alergie na plísně. Ráda bych se zeptala zda to...

Alergie na PNC

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Je mi 32 let, první dceru jsem...

Alergie na PNC, kojení

Dobrý den, dostala jsem antibiotika Amoksiklav, kojim , už tedy pomalu prestavam,...

Alergie na poševní sekret

Dobrý den, přítel si nedávno stěžoval na bolest penisu při pohlavním styku....

Alergie na poševní sekret a sliny.

Dobrý den, můj přítel má po pohlavním styku na penisu drobné vyrážky, které...

Alergie na pot


Alergie na pot a slunce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat : dcera 14 let má mírnou alergii - trávy,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nystagmus


Dysurické potíže

Ahoj, celý svůj život chodím na lehko, i jako dítko školou povinné jsem nikdy...

Antikoncepce Bonadea


Zánět močového měchýře ?


Genitální opar


Zvyšovat hladinu prolaktinu v těle může mnoho věcí – třeba hladovění

Prolaktin, hormon produkovaný přední částí hypofýzy, přirozeně stoupá po porodu,...

Tik oka


Motání hlavy

Dobrý den už od května trpím na motani hlavy nemůžu vůbec chodit ven obvodni...

Gardnerella vaginalis


Necitlivost části prstu na noze


Nelze souložit


Pomalý tep


Nekuřákům se lépe hojí pooperační jizvy

Jste kuřák a máte před sebou nějaký operační zákrok? Pokud se vám alespoň na...

Jaká antikoncepce?

Dobrý den, chci se prosím zeptat jaký druh antikoncepce bych si měla pořídit?...

MUDr. Zdena Nekvapilová

Praktický zubní lékař

Ztráta rovnováhy


Oční "alergie" na slunce


Interkostální neuralgie


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×