Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alzheimerova nemoc, přihlášení do klinické studie

Mozek a nervy Václav 13.1.2018

Dobrý den ,
v loňském roce zjistili u manželky náběh na Alzheimerovu chorobu (kopie nálezu je přiložena) Zhruba 3 měsíce má předepsaný a bere KOGNEZIL 10 mg. Vůči předchozímu stavu kdy lék nebrala nepociťuje zatím žádnou změnu s vyjímkou občasného nepříjemnému třesu hlavou (hlava se „kýve“ a nedá se to ovlivnit ! ) Nedávno náhodně zjistila že je možno se zúčastnit klinické studie týkající se této nemoci . Přihlásila se . V účasti – pokud bude vybrána - spatřuje vidinu komplexnější léčby, využití objektivních metod hodnocení , přístupu k novým lékovým formám (avizované pořadatelem studie Vxxxxx ....... ) a snad i zlepšení dosavadního stavu nebo alespoň vyhlídek na odsun potíží a možná i odstranění „třesu “ . Na konci ledna jde na úvodní pohovor.

Tápe (tápeme oba) jak se zachovat , zda se zúčastnit či ne.
Nejasno máme zvláště v tomto směru :
1. Jak to dopadne s dosavadní medikací eventl. či v horším případě v návratu k ní ( bude pacientkou s puncem „přeběhlíka“) pokud se výsledek studie v jejím případě ukáže jako problematický či nezřetelný ?
2. Dá se předpokládat že studie organizovaná soukromou společností je součástí komplexnějšího výzkumu a organizační postavení společnosti podmínky výzkumu neovlivní či to bude mít spíše ekonomickou či jinou výhodou ?
3. Existují i další rizika či souvislosti, které bychom měli uvážit ?

Jsme si vědomi, že rozhodnutí si musíme učinit sami ale i přesto budeme vděčni za nestranný názor odborníka.
Děkujeme
Pacientka z Hradecka + pisatel příspěvku

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, co se týče studie a jejího vlivu, nedokáži stav posoudit. Ale pokud se domluvíte s ošetřujícím lékařem, s tím, že chcete zkusit studii, pak Vám jistě nebude bránit. Pokud by se stav při klinické studii zhoršil a účast by byla ukončena, lze opět přejít ke klasické léčbě, lékař by neměl Vaší manželku odmítnout.
Další informace k dotazu Vám sdělí specialista. Vyčkejte, prosím, i jeho odpovědi. S pozdravem BB.

MUDr. Eliška Klímová
Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG

Dobrý den,
dle psychologického vyšetření je suspekce na mozkovou degeneraci,nejpravděpodobně Alzheimerovu degeneraci,Přesněji lze určit dle neurologického vyšetření.Ale je známo,že medikace kognitivy je schopna demenci pouze krátkodobě pozastavit ,není známý lék,ktererý by pacienta vyléčil!!!To Vám nemůže slibovat žádné centrum!!!Určitě je nutná dispenzarizace u neurologa,kterého informujete a možnosti zařadit se do specializované studie.Rozumný specialista nikdy neodmítně Určitě přecházení mezi lékaři bez domluvy nepůsobí dobře!!!Před přihlášením do jakékoli studie je vhodné se předem o všech postupech informovat!!Jen tak předejdete všem možným komplikacím. Kl

Související dotazy

Alzheimerova choroba
družka již čtvrtým rokem trpí alzhajmrovou chorobou.Léči...
Alzheimerova Choroba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého vyšetření...
Alzheimerova nemoc
Dobrý den paní doktorko, dovoluji si Vás kontaktovat...
Alzheimerova choroba
Dobrý den,moje maminka bere už 10let léky na Alzheimerovu...
Pohlavná nemoc?
Pohlavný chránený styk som mal pred 4 mesiacmi ale...
Bechtěrevova nemoc
Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně nemoci, kterou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alzheimer - 16let

Dobrý den, poslední dobou mám problémy s pamětí a se schopností vnímání druhých......

Alzheimer?

Dobrý den, Jsem zdravotní sestra na dětském obvodě. Pracovala jsem od poslední...

Alzheimerova demence


Alzheimerova choroba

družka již čtvrtým rokem trpí alzhajmrovou chorobou.Léči se na psychijatrické...

Alzheimerova choroba

Dobrý den,moje maminka bere už 10let léky na Alzheimerovu chorobu (Marixino...

Alzheimerova choroba

Dobrý den, potýkám se s Alzheimerovou chorobou mé babičky, se kterou se denně...

Alzheimerova Choroba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého vyšetření se pozná Alzheimerova...

Alzheimerova choroba a parkinsonova choroba

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi alzheimerovou chorobou a...

Alzheimerova nemoc

Dobrý den paní doktorko, dovoluji si Vás kontaktovat ohledně mojí maminky....

Alzheimerova nemoc a rispen

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit o zalékování při alzeimerově chorobě,...

Alzheimrova choroba

Dobrý den, moji rodiče žijí ve společné domácnosti.Tatínek asi před půl rokem...

AMA autoprotilátky

Dobrý den , vážená paní doktorko děkuji za vaši rychlou odpověď chtěla bych...

Amalgámová výplň v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o informaci, jsem ve 25. týdnu těhotenství,...

Amalgámové plomby a těhotenství

Dobrý den, mám už od dětství amalgámové plomby na všech zadních zubech. Dle...

Ambiderman- čím ho nahradit?

Dobrý den, naši malé dceři byl předepsán lék Ambidermani, jelikož má občas na...

Amblyopia a astigmatizmus

Dobry den, na lavom oku mam amblyopiu a astigmatizmus. Skoncila som studium...

Ambrobene sirup

Dobrý den, je rozdíl v sirupu a roztoku ambrobene??? Doktorka říkala, at si...

Ambrozia a plesen

Dobry den pani doktorka, chcela by som sa spytat kedze uz 3 den uzivam antibiotikum...

Ambulance bolesti, Jurnista, Neurontin, Movalis, SOS-Sevredol

Dobrý den moc Vám děkuji za odpověď na můj dotaz. V ambulanci bolesti se léčím...

Ambulance pro lidi po dětské obrně

Existuje někde poradna nebo ambulance pro lidi po dětské obrně? Potřebovala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání v nohách

Dobrý den, už víc jak měsíc mám problém s tím že mi vystřelí bolest do lýtka,...

Bolest nad klíční kostí

Dobrý den chtěla jsem se zeptat , začalo mě bolet v práci nad klíční kostí s...

Menstruace a gynekologie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu jít na gynekologickou prohlídku,...

Pálení močové trubice


Kolaps

Dobrý den, před šesti lety (asi 10 měsíců po prvním porodu) se mi zničehonic...

Zanet mocoveho mechyre-bolesti

Dobry den, mam takovy mensi problem s mocovym mechyrem. Pred 3dny me zacal bolet...

Nachlazení a krvácení z nosu


Vykašlávání černého hlenu


Nižší fT4

Dobrý den, při testech v revmatologickém ústavu mi lékař upozornil na nižší...

Zvětšené lymfatické uzliny


Zvětšení uzlin?


Bolest na pravé straně hrudníku

Dobrý den, před 14 dny jsem sem vložil dotaz a doteď mi nedošla žádná odpověď,...

Motání hlavy

Dobrý den.chtel bych se zeptat na můj zdravotní problém. Již půl roku se mi...

Zhmožděný nárt

Dobrý den, dnes na tréninku si dcera poranila nárt. Jako házenkářka při doskoku...

Píchání na pravé straně hrudi

Dobrý večer paní doktorko, před dvěmi dny jsem dostala rýmu a nos nemám úplně...

Bolest a tlaky hlavy


Vedlejší účinky tricyklických antidepresiv

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jaké jsou významné vedlejší účinky tricyklických...

Zvýšené lymfocyty

Dobrý den, prodělala jsem angínu, měla jsem na 7 dní nasazený Penbene. Na krku...

Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy

Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis jestli jsem měl špatné...

Výhřez ploténky

Dobrý den, pane doktorem prosím o vysvětlení MR a vyjádření, zda je nutná operace...