Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Amoce sítnice

Oči Miluše 3.2.2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: dva roky zpět se mi v levém oku náhle vytvořily výraznější zákalky. Oční lékařka mi řekla, že je to důsledek zkapalnění sklivce, což je dáno mou krátkozrakostí a stárnutím oka. Naposledy jsem byla vyšetřena na oční klinice v prosinci 2020, zprávu přikládám v příloze. Neustále zákalky pozoruji, počítám je a oko zkoumám. Občas mi přijde, že v levém oku na periferii vidím bílé záblesky. Bojím se, aby v mém případě nedošlo k odchlípnutí sítnice. Ráda bych se zeptala, zda mi s mou oční vadou něco podobného hrozí, příp. jak často k odchlípnutí sítnice u takto krátkozrakých očí dochází? Mám se něčeho vyvarovat, abych odchlípnutí sítnice zabránila? Moc děkuji za odpověď.
S pozdravem. Ing. M. Rohlenová

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Miluše.
Děkujeme za Váš dotaz. Riziko amoce je 10x vyšší u krátkozrakého oka a dále rizikový faktor je familiární výskyt či stárnutí sklivce. Nicméně nejsem specialista, proto dotaz přeposílám odborníkovi k dalšímu vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Zaydlar

Specializace: Oftalmologie Pracoviště: Oční klinika VFN

Dobrý den, ve Vašem případě je riziko odchlípení sítnice skutečně vyšší než v průměrné populaci. Množství zákalků ani jejich tvar nijak nesouvisí s pravděpodobností rozvoje odchlípení sítnice. Odchlípení sítnice vznikne následkem trhliny sítnice, která většinou vzniká v místě vrozených či získaných degenerací sítnice. Nejdůležitější je v tomto případě přijít včas na specializované pracoviště, které je schopno tento stav vyřešit. Náhlé zmnožení zákalků může signalizovat rozvoj trhliny, pozorování "zatahování opony" je potom typické při odchlipování sítnice. Vyjma úrazu není třeba se něčeho vyvarovat. Pravděpodobnost vzniku odvhlípení sítnice se neovlivní. S pozdravem Tomáš Zaydlar

Související dotazy

Sítnice přes rohovku
Dobrý den, byla jsem nedávno u oční lékařky, která...
Onemocnění sítnice
Dobrý den, lékař mi diagnostikoval krvácení do sítnice....
Odchlípnutá sítnice
Po operaci odchlípnuté sítnice má operované oko z původních...
Odchlípnutí sítnice
Dobrý den, prosím o informaci, jaká je optimální doba,...
Embólie do sítnice
Mela jsem najednou ucpanou cévku do sítnice. Podařilo...
Makulární degenerace sítnice
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na problémy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Amniocentéza

Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu ve vztahu k výsledkům screeningu a...

Amniocentéza

Dobrý den, jsem v 18tt, tripple test v 16tt mi vyšel pozitivní (riziko DS 1:140)...

Amniocentéza

Můžete mě uvést na pravou míru v informaci o amniocentéze? Po přečtení dvou...

Amniocentéza

Dobrý den.Jsem 23 tt.V pondělí v poledne mi dělali amc.Prubeh bez kompl.nyni...

Amniocentéza - ano či ne?

Dobrý den, jsem ve 14tt, bez komplikací. Všechny dosavadní vyšetření dopadla...

Amniocentéza ANO/NE

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na nutnost podstoupení vyšetření plodové vody....

Amniocentéza ANO/NE

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na nutnost podstoupení vyšetření plodové vody....

Amniocentéza přes placentu


Amniocentéza-ultrazvukové odhalení vad plodu v 18týdnu

Dobrý den, podstoupila jsem minulý týden 17+3 týden svého těhotenství amniocentézu....

Amniocentéza,rizika porodu

Dobrý den,je mi 39 let a čekám miminko.Můj lékař mě chce poslat na amniocentézu,ale...

Amoksiklav

Dobry den, jak je možné ze léky Amoksiklav mohou způsobit zánět mozkových blan?...

Amoksiklav

Dobrý deň, po dobratí jedného balíčku antibiotík Amoksiklav sa u mna vyskytili...

Amoksiklav

Dobrý den, žádám Vás o radu, mám chřipku, bez teplot, ale velký kašel, paní...

Amoksiklav

Dobrý den, žádám Vás o radu, mám chřipku, bez teplot, ale velký kašel, paní...

Amoksiklav

Dobrý den, 11.9. jsem byl na strhavani nehtu na palci nohy, nakonec jsem byl...

Amoksiklav

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,mé skoro 8leté dceři,byl dnes po poslechu sdělěn...

Amoksiklav - bolest konečníku

Dobrý den, nomohla by to být mykoza? Po antibiotikach? Ktera se rozsirila? Mám...

Amoksiklav - bolest při stolici

Dobrý den, před třemi dny jsem dobrala antibiotika Amoksiklav. Během užívání...

Amoksiklav - potíže při stolici

Dobrý den, před třemi dny jsem dobrala antibiotika Amoksiklav. Během užívání...

Amoksiklav 1g

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tyto ATB, jelikož mi je předepsal dr....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak dlouho platí recept na antikoncepci?

Dobrý večer,prosím vás,chci se zeptat,jak dlouho platí recept na antikoncepci?☺

Útvar v prsu

Dobrý den, našla jsem si malinký (asi 2mm) tvrdý útvar v prsu v oblasti bradavky,...

Časté hluboké nádechy

Dobrý den, pár dní mě trápí pocit, že jsem se málo nadechla a často se musím...

Výhřez disku

Dobrý den. Potřebovala bych vysvětlit nález z MR: Zcela oploštělá krční lordoza....

Modrání kloubů na prstech ruky

Dobrý den, mám problém s modráním kloubů u pravé ruky. Nikdy jsem s tím neměla...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Stopořený penis

Dobrý den,chtěla bych se zetpat jestli je normální když má 3leté dítě stopořený...

Echo srdce

na echo srdce mi bolo zistené chlopňový aparát fibrotický, suficientný, hyperkinetická...

Nitroděložní tělísko a deprese

Dobrý den, prosím o pomoc, hledám příčinu depresivních a negativních náladách,...

Bolest žaludku

Dobrý den,je mi 15 let a jsem 3 měsíce po odebrání žlucniku a včera po obědě...

Problém s erekcí v 17 letech

Dobrý den pane doktore. Poslední dobou se potýkám s problémy s erekcí. Se svou...

Bouličky na stydkém pysku


Alkohol a Ibalgin


Tezeo 80mg/12,5mg

Dobrý den, lékař mi změnil léky na tlak z Lodoz 0,25 1x denně na Tezeo 80mg/12,5mg....

Červené skvrny na bradě

Dobrý den, ze spodu na bradě se mi objevily červené fleky. Není to poranění,...

Ztráta chutí po operaci krčních mandlí

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem byla na odstranění krčních mandlí, vše se...

Kortikoidní mast

Dobrý den,je nějáka jiná varianta masti Elocom,bez receptu?Děkuji

Palpitace

Dobrý den, před dvěma dny mi to začalo nepříjemný pocit knedlíku v krku , a...

Silná menstruace a sraženiny

Dobrý den, mám menstruaci od 10. let(je mi 17) a vždy jsem ji měla bez komplikací...

Zlatý stafylokok v pochvě

Dobrý den, byl mi diagnistikován ze stěru zlatý stafylokok v pochvě. Chtěla...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.