Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antikoncepce

Gynekologie Jana 10.9.2020

Dobrý den,
Chtěla bych začít brát antikoncepci v podobě náplastí. Nicméně problém je následující. Musela jsem si vzít 2x postinor (cca měsíc zpět) a od té doby se menstruace nedostavila. Jelikož je doporučení, aby se antikoncepce začala brát první den cyklu, tak stále čekám s nasazením antikoncepce. Ale dočetla jsem se, že je možné začít brát antikoncepci i mimo cyklus, ale že se účinkování antikoncepce oddálí. Můj dotaz tedy zní, zda je možné nasadit antikoncepci takhle mimo cyklus a zda je jediný "problém" s tím spjatý ten, že bude působení oddálené.
Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Aby se zachoval co nejpřirozenější hormonální rytmus, začíná se s antikoncepcí první den menstruace, to je první důvod a druhý je ten, že antikoncepce se nesmí podávat v době těhotenství. Pokud začne menstruace, je jisté, že žena těhotná není. Nasazení uprostřed cyklu tuto podmínku nemusí splňovat. Vy jste užila Postinor, u vás je zřejmé, že těhotná nejste, ale narušila jste vaši hormonální rovnováhu, neboť Postinor je silnější hormonální lék. Menstruace může být u vás nyní opožděna i o několik týdnů. Osobně vám doporučuji vyčkat na menstruaci a volit jiný způsob ochrany proti početí. Pokud ji nasadíte již nyní, tak se účinek oddálí a navíc v období pauzy mezi prvním a druhým platíčkem nemusí menstruace vůbec přijít a může se v pauze dostavit až v dalším cyklu. Pro organismus to bude nepřirozené a zatěžující. Nicméně, jestli z nějakého důvodu není u vás zaručená jiná ochranná metoda (kondom), tak než abyste i další měsíc užívala Postinor (s velkým obsahem hormonů), je lepší nasadit antikoncepci již nyní (má nízký obsah hormonů). Vyhodnoťte vaši situaci a podle toho se rozhodněte. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Antikoncepce
Dobrý den, Beru antikoncepci lyndinette a brala jsem...
Antikoncepce..
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli pravidelně...
Antikoncepce
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je pravda, že...
Antikoncepce
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na vhodnou antikoncepci....
Antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Sirmya, je to má první...
Antikoncepce
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně antikoncepce. Přešla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce

Dobrý den.Proležela jsem 14 dní s nemocí a užívala jsem antibiotika.Dnes jsem...

Antikoncepce

Dobrý den, uzivam antikoncepci tri regol a včera jsem dobrala jedno platicko....

Antikoncepce

Dobrý den, Týden před MS jsem začala užívat antikoncepci Rhonya 3mg /30 mcg....

Antikoncepce

Dobrý den, dobrala jsem první měsíc antikoncepci Minisiston a pak mela měsíčky...

Antikoncepce

Dobrý den, asi minulý týden jsem měla pohl. styk. Beru antikoncepci asi 2 mesice...

Antikoncepce

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se poradit ve výběru antikoncepce. Nikdy...

Antikoncepce

Dobrý den, užívám 3 roky antikoncepci Maloo, minulý měsíc jsem vynechala pauzu...

Antikoncepce

Dobrý den, před pár dny jsme měli s přítelem sex. Bylo to těsně po menstruaci....

Antikoncepce

Dobrý den, měla bych dotaz - podařilo se mi totiž zapomenout antikoncepci dvakrát...

Antikoncepce

Dobrý den,beru antikoncepci Softinelle ale jelikož mi nevyhovuje byla mi předepsána...

Antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz ohledně HA. Asi půl hodiny po požití 8. pilulky v platíčku...

Antikoncepce

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Užívám antikoncepci Diane 35 a v pátek večer...

Antikoncepce

Dobrý den, s přítelkyní jsme asi 3. den po změně antikoncepce měli nechráněný...

Antikoncepce

Je mi 37.let dělají se mi boláky a beru 6 let Yadine, že pomůže a odvoďnuje...

Antikoncepce

Dobrý den, prosím radu. Bude mi za chvíli 40 let a mám nepravidelný cyklus....

Antikoncepce

Dobrý den,začala jsem užívat antikoncepci Jance a můžu mít kvůli tomu tmavé...

Antikoncepce

Dobrý den, možná se jedná o banalitu, ale zapomněla jsem si vzít 3 pilulky...

Antikoncepce

Dobry vecer mam dotaz uz 3 mesice pravidelne uzivam antikoncepci Nissiela a...

Antikoncepce

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci Belara vždy několik měsíců bez 7-denních...

Antikoncepce

Dobrý den. Jak už jsem psala před dvouma tydnama v sobotu jsem zapomněla prášek...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Myslíte, že bych mohla být těhotná?


Krev ve stolici v těhotenství

Dobrý den, jsem v 18. tt, doteď vše v pořádku. Dnes ráno jsem jela ke své obvodní...

Léčba vysokého tlaku

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a v návaznosti na mé předešlé dotazy ohledně...

Metastáza ?

Dobrý den, jsem onkologická pacientka. Rakovina prsu v roce 2012 (chemo,...

Jakou mám krevní skupinu?

Dobrý den chci se zeptat jakou mám krevní skupinu. Když moje krevní skupina...

Špinění


Krční páteř,záda, zuby

Dobrý den, mám dotaz cca před rokem mně začli bolet zuby vše sem se dlouhou...

Renální kolika-druh kamenu

Dobrý den, v lednu jsem prodělala renální koliku.Vyšel spontánně kámen-smíšeného...

Antibiotika v počátku těhotenství

Beru 5.dnem antibiotika Klacid SR, dnes jsem si udelala tehotensky test a byl...

Tlak,bolest pod ušima,panty,dutiny

Dobrý den Asi před 3 roky jsem prodělal klasickou virózu se zánětem dutin od...

Narušená psychika

Dobrý den.Již asi půl roku nemám zaměstnání a nikdy bych neřekla že se dostanu...

Průjem, horečky, nevolnost


Tiky v rukou ve spánku

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda je normální, že má dcera - 2 roky...

Krev ve stolici

Dobrý den, nalezl jsme krev ve stolici jasně červenou v malém množství a to...

Opožděná menstruace po sexu

Zdravím mám takový problém s přítelem jsme měli nechráněny sex 1den před začátkem...

Bílé hrudky v pochvě

Dobrý den už delší dobu možná půl roku mám v pochvě a i mimo pochvu takové bílé...

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, už asi třetí den mě bolí v pravém podbřišku, bolest není stála, je...

Naražené zápěstí


Po zarudnuti penisu zjisteno - Streptococcus agalactiae

Dobry den, Po zarudnuti na penisu jsem vyhledal lekare u ktereho mi stery bylo...

Bolest krční páteře, obrazce, mžitky před očima, amnezie, bolest hlavy

Zdravím včera jsem byl běhat na oválu asi cca 9koleček a následně posilovna....

Reklama