Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Antinukleární onemocnění

Imunita Vlaďka 6.5.2013

Dobrý den, poslední cca 4 roky jsem sledovaná na kožním oddělení pro pozitivitu antinukleárních protilátek. Nejdříve jsem měla 1:320, dále několikrát po sobě 1:80 a 1:160, v současnosti mám opět 1:320. Co přesně tyto hodnoty znamenají, moc jsem se od lékaře nedozvěděla..jakou hladinu má uplně zdravý člověk? Co vlastně můžu očekávat za onemocnění? A může mít pozitivita ana protilátek v budoucnu vliv na otěhotnění? Protilátky mi byly zjištěny když jsem přijela z dovolené z Chorvatska celá osypaná a oteklá, závěr lékařů byl alergie na slunce nebo mořské plody. V současnosti mám opět takto vysokou hladinu, ale žádnou vyrážku ani větší problém nemám. Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den,
přítomnost "antinukleárních" protilátek sama o sobě neznamená žádné onemocnění, vyskytují se i u určitého procenta zdravých osob (více u žen). Jsou ale spojeny s určitými typy revmatických (autoimunitních) onemocnění. V hodnocení významu tohoto nálezu je nutné posoudit jednak hladinu těchto protilátek (1:320 je v tomto případě významnější než 1:80, číslo popisuje ředění "krve", při kterém jsou protilátky ještě zjistitelné), jednak typ těchto protilátek - je jich více, jednak výsledky dalších Vám provedených krevních testů, ale hlavně to, zda vykazujete nebo vykazovala jste nějaké další známky revmatických nebo autoimunitních chorob (kožní reakce po oslunění by takovým projevem být mohla, pokud se to ale stalo jen jednou, je to spíše nepravděpodobné). Pro graviditu by event. přítomnost onemocnění z tohoto okruhu problém být opravdu mohl. Doporučuji položit tyto otázky znovu Vašemu lékaři - mrzí mě, že po 4 letech sledování trpíte nejistotou ohledně významu laboratorního nálezu. Chápu, že odpověď třeba nemusí být úplně jednoduchá a jednoznačná (vzhledem k výše řečenému), ale dle mého názoru pokud Vám někdo doporučí pravidelné lékařské kontroly kvůli čemukoliv, měl by Vám být schopen dostatečně srozumitelně vysvětlit, proč jsou kontroly potřebné a co základní problém znamená. Každopádně je tam lékař od toho, aby Vám na Vaše otázky odpověděl, takže se nebojte se na cokoliv zeptat a při nejasnostech trvat na upřesnění, máte na to jako pacient jistě právo. Ještě bych poznamenal, že pokud jste od vstupních potíží zcela bez kožních problémů, považoval bych za rozumnější další sledování problému buď Vaším praktickým lékařem, nebo případně revmatologem nebo imunologem, spíše než dermatologem...

Související dotazy

Herpetické onemocnění?
náš lékař MUDr. Hana Šulcová MBA odpověděl/a na Váš...
Onemocnění konečníku
Dobrý den, už asi podruhé či potřetí s přibližně ročním...
Jaterní onemocnění
Dobrý den,je mi 38let,výška 178,váha 89, nekurak,alkohol...
Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...
Autoimunitní onemocnění
Dobry den, mam pozitivní Hla- b 27 a nyní čekám na...
Autoimunitní onemocnění
Dobrý den, prosím o radu, co znamenají hodnoty zjištěné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antimülleriánský hormon.

Dobrý den, moje gynekoložka mi provedla ahm test. Výsledek je 3.40. mohu se...

Antimykotická mast

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na dotaz ohledně masti Clotrimazol. Měsíc si...

Antimykotika

Antibiotikum, které jsem užíval se jmenovalo Prokanazol a bylo to antimikotikum...

Antimykotika


Antimykotika


Antimykotika a použití kondomu

Dobrý den, trápilo mně pálení a zarudnutí v okolí poševního vchodu. Koupila...

Antiniotika a antikoncepce

Dobrý den, dnes jsem začala brát ATB Cefzil 500 mg chtěla jsem se zeptat má...

Antinkoncepce a penicilin 500 mg

Dobry den ,chtěla jsem se zeptat v nedělu dobru penicilin 500 mg a použivám...

Antinuklear

Dobrý den v krvi mam antinuklear.ab-titr.mif...1:200 jemně zrnitý typ jedná...

Antinuklear.ab-titr.mif

dobrý den v krvi mam antinuklear.ab-titr.mif...1:200 jemně zrnitý typ,co to...

Antinukleární protilátky

Dobrý den paní doktorko. Mám na Vás dotaz ohledně mého nálezu. Na imunologii...

Antiparazitní obojek pro psy a malé dítě


Antiperspiranty -> rakovina?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že antiperspiranty mohou...

Antipsychotika


Antipsychotika, nadměrná únava, deprese

Dobrý den. Moje dcera má 29 let a prodělala před rokem polymorfní psychotickou...

Antistreptolyzin


AntiTPO


Antitrombin a antikoncepce


Antituberkulotika v těhotenství


Antivirotika Herpesin

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda je nutné dobrat antivirotika, i...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Mutace v hetero.forme FII20210A

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zjistila jsem,že jsem těhotná od lékaře to...

Hemoroidy


Trápi mě navaly horka do tváři a provazí mě bolest hlavy

Je mi 71 let.asi měsíc beru léky na tlak tezeo 8mg a k tomu amlorio.Tlak se...

Rivotril

Dobry den chtel bych se zeptat bral jsem rivotril 0.5mg kazdy den vecer pred...

Bolest v zádech


Nafouklé břicho, hemoroidy, strach z kolonoskopie

Delší dobu mě trápí hemeroidy. Paní doktorka mi řekla, že jsou asi tři. Jeden...

Bolest bricha, nadymani, ridsi stolice, hemeroidy

Je mi 18 let, lehce posiluji a snazim se stravovat tak, abych rostl, jenze kdyz...

Suchá pokožka hlavy, strupy


Silný zelený výtok z pochvy

Dobrý den, už od 15let mě trápí silný výtok, se začátkem těhotenství se dost...

Píchání a bolest pod hrudní kostí

Dobrý den. V noci mě začalo píchat mezi žebry pod spojovací kostí při hlubším...

Bolest střev

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu. Asi poslední tři měsíce cítím...

Zápal plic


Solu-medrol

Dobrý den,jak dlouho by měla trvat infůze 0,5g solumedrolu a nehrozí při zkrácení...

Močová trubice, močové potíže

Dobry den,byla jsem jiz pred půl rokem na vykonu,ledvinove kameny,vyndavali...

Brnění v tříslech v těhotenství

Dobrý den, několik dní mám vždy večer, když si lehnu mravenčení od třísel a...

Stálá bolest v krku, únava

Dobrý den, už cca přes 3 měsíce mě neustále bolí v krku, někdy je to v průběhu...

Boulička na stydkém pysku


Bolest žaludku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Už přes půl roku mám bolesti žaludku. Jako...

Komplikace po císařském řezu
