Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

ATB u GBS pozitivních těhotných

Gynekologie Ivana 14.7.2020

Dobrý den, jsem v 37tt a na gynekologii mi bylo oznámeno, ze mám streptokoka (GBS+). Doktorka mi rekla, ze stačí podat antibiotika těsně před porodem, ale musím do porodnice přijet včas. Co v případě, ze porod bude rychlý a atb nestačí ještě působit? Nebylo by vhodné se přeléčit ještě před porodem? Dle vyšetření můžu v podstatě porodit kdykoliv před 40tt. Kdyby se streptokok přece jen přenesl na dítě, lze jej ještě nějak dolecit?

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Ivano, chápu Vaše obavy, nicméně vězte, že postup lékařky je opravdu správný. Pokud je těhotná GBS pozitivní, nemá smysl podávat antibiotika v průběhu těhotenství proto, že až v 70% dochází k opětovné kolonizaci pochvy streptokoky. To znamená, že ikdybychom těhotnou GBS pozitivní přeléčili, nesnížilo by to riziko přenosu na novorozence. To je důvod proč se skutečně aplikují antibiotika v podobě infuze v době kdy se objeví kontrakce nebo poté co odteče plodová voda, ideálně za více než 4h před porodem. Je to zcela dostačující. Pokud by se infekce přenesla, tak samozřejmě se novorozence vždy léčí. Nestresujte se, je to ověřený a zcela běžný postup u všech GBS pozitivních těhotných.
Vše dobře dopadne!
Držím palce!
Zdravím

Související dotazy

GBS
Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla že mám GBS pozitivní,...
GBS pozitivní
Dobrý den, jsem ve 37tt a GBS positiv. Vím, že v případě...
GBS u novorozence
Dobrý den, po porodu byl u našeho dítěte zjištěn stěrem...
Alergie na amoxicilin a volba antibioika pred porodem pri poz. gbs
Dobry den, mam pozitivní gbs, proto mi budou muset...
GBS bakterie v pochvě, přenos na partnera
Dobrý den. po prodělané angíně, mononukleóze a zánětu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Atb nebo kortikoidy

dobri den potřebuju poradit mam dceru 2 roky a 10 měsicu mněli jsme stale problemy...

ATB Nolicin

Dobrý den paní doktorko, mám zánět močových cest a protože se projevil včera...

ATB Ospen a EVRA

Užívám ATB Ospen 1500 na angínu (10 dnů)- končím 19.4. v tento den (+-) má přijít...

ATB Penbene a zapáchající kalná moč.

Dobry den, druhym dnem beru Atb Penbene na infekci v ustech a zjistila jsem,...

ATB po konizaci

Dobry den, rada bych se zeptala ohledne lecby. 10.4 jsem podstoupila konizaci...

ATB pro zubní problém

Dobrý den jsem ve 25,5tt ,zubař mi před týdnem trhal sedmičku zub,nyní mě bolí...

ATB probiotika bez ATB

Dobrý den, pro preventivní užívání (posledních cca 14 dní trpím nadýmáním)...

ATB Sumamed a Ciplox 500. Rýma, kašel, teplota

Dobrý den, Minulý týden jsem měl teploty, silný kašel a rýmu. Měl jsem podezření...

ATB terapie a sex

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na sex při braní antibiotik na zánět močových...

ATB terapie kašle

Dobrý den. Mám sedimentace 40 na 70 a kašel. MUDr.mi narodinovalantibiotikum...

ATB účinnost HA

Dobry den, narusi antibiotika Furolin ucinnost antikoncepce Jeanine? Dekuji...

Atb v tehot.

dobry den, ja sem vam uz psala dva dotazy ohledne krve a leukocytu v moči, dnes...

ATB v těhotenství

Dobry den, jsem v 10 tt a mam jiz po nekolikate streptokoka. Bohuzel jsem loni...

ATB v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství a postihla mě v patek zpočátku nějaká...

Atb v zubu

dobrý den, jsem 8+1tt a dnes mi zubarka dala do zubu atb vlozku. Nemuze to diteti...

ATB vs antikoncepce

Dobrý den, ve čtvrtek 4.3.2010 ukončím braní antibiotik Zinnat 500 (beru již...

ATB vs sport

Dobrý den, asi pred měsícem mě kouslo klíště do lýtka, udelala se mi červená...

ATB x HA

V neděli jsem dobrala platíčko HA Lunafem. V pondělí (tedy v 7mi denní pauze)...

ATB+antikoncepce

dobrý den, mám dotaz měla jsem pohlavní styk a hned druhý den ráno jsem začala...

ATB+mykoza

Dobrý den, beru antibiotika ospen na angínu a začali mi kvasinky. Doma mám od...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest levého boku nad pánví.

Dobrý den, už je to pár dní, co to trvá, ale jakmile se začnu jakkoliv pohybovat,...

Hypertenze, rozostřené vidění, motání hlavy

Dobrý den, předevčírem okolo 22 hodiny při čtení knížky jsem náhle viděla místo...

Přetrvávající bolesti po operaci slepého střeva

Dobrý den. Mám problémy s bolestí břicha, na pravé i levé straně v oblasti kyčlí....

Genitální opar

Dobrý den, mám dotaz užívám retinoidy ( isotretinoin) kvůli akné, již 6 měsíců,...

Amoksiklav u tříletého dítěte

Dobrý den,prosím o radu ohledně nutnosti antibiotik u mého tříletého syna. Situace...

Výrustky na pochvě


Změna antikoncepce a zpoždění menstruace


Pálení při močení

Dobrý den, může pálení při močení způsobovat mykóza?

Bolest očí, suchost, bodání

Dobrý den, před 2 dny jsem začal cítit silnou bolest (bodnutí lehce tupé )...

Tlaky a pálení nohou

Dobry den asi 3 dny zacalo to v noci a tahne se to furt mě zacali tlaky a paleni...

Dezinfekční vložka v zubu a bolesti

Dobrý den, prosím o radu, mám v zubu dezinfekční vložku a za 14 dní mam jít...

Citlivý žalud

Citlívý Žalud. Dobrý den, když přetáhnu předkožku tak mám velmi citlivý žalud,...

Krevní destičky

Dobrý den,mám hodně krevních destiček.Jak mám jejich počet snížit. ( B-Trombo...

Mám na penisu pupínky a kolem žaludu bílé tečky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak léčit nebo ke komu zajít, když mám na penisu...

Těžký zánět slinivky břišní

Dobrý den manžela postihl akutní zánět slinivky břišní s dg. těžký. Je 5 den...

Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Hashimotova thyreoitida - předávkování

Dobrý den paní doktorko :-) od 3 let mám sníženou funkcí štítné žlázy ( hypothyerozu...

Pálení zad

Dobrý den, třetí den mě pálí záda krční a hrudní páteř, někdy i hrudník, vždy...

Pravděpodobnost otěhotnění během menstruace

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Mela jsem nechráněný sex 5den menstruace.Je...

Bolest hrudníku

dobrý den,před týdnem jsme se vrátili z dovolené z Egypta.U ž tam mě poslední...

Reklama