Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Barettův jícen

Trávení Veronika 14.9.2018

Dobrý den,prosim o radu zkušeného gastroenteorologa..mam Barettuv jicen,distalne kratky..v unoru tohoto roku nalez z histologie ,dysplazie kardiacke sliznice lehka,metaplazie nezastizena..v cervnu tohoto roku jsem podstoupila fundoplikaci u vyhlášeného chirurga pres tuto problematiku..ted v srpnu kontrolni gastro,kde nalez z histolog.dysplazie nezastizena,jen zlazky s intestial.metaplazii..na kontrolu mam prijit az za rok.Chapu spravne,ze je nalez lepsi a postupne se barret vyhoji??mate zkusenost se zmizenim takto postizene sliznice??jinak nalez kardie kompetentni,manzeta v poradku..loni jsem podstoupila i oh metrii,kde vse negativn..nechapu,jak jsem tedy prisla k baretove jicnu,kdyz ani na gastru reflux neprokazan..pres rok beru IPP..a pozoruji neprijemne vedlejsi ucinky..prijde mi,ze po nich se mi naopak reflux rozjel...ma otazka na vas..mam tedy dal brat léky,naka dieta??opatreni??co delat nejlepe ,aby se jicen vyhojil??beru z toho uz i antidepresiva,neboť hsem zoufala..doporucujete pri teto nemoci leky i nadale,presto ze mam fundoplikaci?mam proste strach,ze mi to tu sliznici porad drazdi..ale histologie je asi tedy lepsi..prosim co delat,moje lekarka se mnou nediskutuje..rika,at ziju normalni zivot bez omezení,ale ja mam pochybnosti..nekde jsem cetla,ze ipp jsou svinstvo,nici zaludecni sliznici a kyseliny se tvori jeste vice??dekuji vam za radu,uklidneni..

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, Váš dotaz ohledně Barettova jícnu a dalšího postupu při tomto onemocnění předám našemu specialistovi- gastroenterologovi. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. IPP bych doporučila užívat nadále, aby nedocházelo k dalším změnám na sliznici jícnu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu, že máte nejasnosti a obavy. Zřejmě již víte, že nález Baretova jícnu se řadí mezi prekancerózy, tedy onemocnění, která se vzácně u některých lidí mohou vyvinout v nález nádorové povahy, někdy zhoubné. Proto také byla u Vás zahájená léčba blokátory protonové pumpy a proto jste podstoupila operaci. Váš nález naštěstí není velmi vážný. Měla jste mírnou dysplazii, tedy buněčné odchylky mírné povahy, měla jste a máte změny v jícnu, kdy se běžná sliznice jícnu místy přeměňuje na sliznici typickou pro střeva (intestinální metaplazie). To je základní ukazatel Barretova jícnu. Ve Vašem případě, kdy byla mírná dysplazie, se budou provádět gastroskopické kontroly 1x ročně až do té doby, než ve dvou po sobě následujících vyšetření nebudou nalezeny žádné intgestinální metaplazie či dysplazie. Pak budete chodit méně často, pravděpodobně 1x za tři roky. Nález se může opravdu zlepšit natolik, že změny vymizí. A skutečně se někdy stane, že se potíže objeví náhle a nález Barretova jicnu se zjistí i přes předchozí negativní výsledky vyšetření. Ohledně dotazu na léčbu - přesto, že máte provedenou operaci a nemáte obtíže, nález se Vám mírní, je nezbytně nutné pravidleně blokátory protonové pumpy a to v plné dávce, podle toho, co máte předepsáno. Tyto léky nedráždí sliznici, ale naopak brání tvorbě žaludeční kyseliny, která jícen poškozuje. Jsou samozřejmě popsány nežádoucí účinky léčby a chápu Vaše obavy z nich, nicméně kdybyste léky neužívala, mohla byste být ohrožená vznikem rakovinného bujení. Myslím si, že Vaše úzdrava je podle všeho na dobré cestě, nemusíte mít obavu, změny byly malé a nález se zřejmě lepší. Vaše paní doktorka má pravdu, žijte svůj život bez omezení a nemějte strach. Na vyšetření jste šla včas, začala jste se léčit, máte hotovou fundoplikaci, která proběhla úspěšně, všechno je na dobré cestě. Doporučuji dbát na dietní opatření, abyste to nepřeháněla s kávou, alkoholem, nekouřila a pokud možno příliš neholdovala dráždivým pikantním jídlům. Doporučuji při dlouhodobém užívání PPI nechat si občas zkontrolovat hladiny minerálů (hořčík a vápník) a krevního obrazu kvůli možnému nedostatku vitaminu B12 a železa a případně doplnit, kdyby něco chybělo. Pokud by Váš strach z onemocnění byl příliš veliký a omezoval Vás v běžných aktivitách a v životě, doporučuji psychoterapii. Přeji Vám zlepšení obtíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Barettův jícen a helicobacter a pylori
Dobrý den, byl mi zjištěn helicobacter pylori, barettův...
Barretův jícen
Dobrý den, mám zjištěný barretův jícen asi 2 měsíce...
Barretův jícen
Prosím o radu, zda se dá žaludek, jícen vyšetřovat...
Barretův jícen a gastroskopie
Dobrý den!Před pěti měsíci mi byl diagnostikován Barretův...
Bolest hrudníku
Dobrý den, předem se omlouvám za délku mého dotazu....
Vyšetření jícnu
Dobrý den chci se zeptat doktorka mě objednala na jícen...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bandáž žaludku

Dobrý den,můj BMI je 54,7,při výšce 160 cm vážím 140 kg.V minulosti už se mi...

Bandáž žaludku

Dobry den mela bych otazku na pana doktora chci podstoupit bandaz zaludku abyla...

Bandáž žaludku

Dobrý den, můj dotaz se týká mé maminky. Prosím Vás, chci se informovat o podvázání...

Bandáž žaludku

Dobrý den je mi 36 let, vážím 108 kg, měřím 165 cm. Po tom co jsem vyzkoušela...

Bandáž žaludku

Dobrý den, chci se zeptat. Je mi 33 let, měřím 160cm a vážím 146kg. Už jsem...

Bandáž žaludku a těhotenství

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Mám provedenou bandáž žaludku.Mám 2 děti a s...

BANDÁŽ ŽALUDKU A TĚHOTENSTVÍ

Ještě jsem se zapomněla zeptat,jestli je nějaké riziko,když mám bandáž žaludku...

Bandáž, nebo tubulizace žaludku, břišní kýla, žlučník plný kamenů - co řešit dřív?

Dobrý den, uvažuji o bandáži, nebo tubulizaci žaludku, mám BMI nad 40, zároveň...

BAP a migrény

Dobrý den, paní doktorko. Už cca pět let se léčím s depresema. Pravidelně docházím...

Barbituráty?

Používají se ještě barbituráty jako anestetika?

Barettův jícen a helicobacter a pylori

Dobrý den, byl mi zjištěn helicobacter pylori, barettův jícen a reflux jícnu....

Barevná čočka-potíže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zhruba před měsícem jsem měl nasazenou barevnou...

Barevná piha

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli vždy jde o problém, když je piha např....

Barevná změna na sliznici úst

Dobrý den, mám dotaz ohledně tmavě červených teček na dásni (přiloženo foto)....

Barevná znaménka

Dobrý den je mi 39 let a mám takový dotaz.Mám na těle dvě malá znaménka,která...

Barevné čočky

Dobrý den, příležitostně nosím nedioptrické barevné kontaktní čočky. Mám asi...

Barevné jiskřičky

Je mi 24 let.Několikrát se mi stalo,že se mi před očima zničehonic objevily...

Barevné kontaktní čočky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdali mohu nosit barevné nedioptrické kontaktní...

Barevné kontaktní čočky

dobrý den chci se zeptat jestli musím jít k optikovi když chci nosit barevné...

Barevné změny na kůži

Dobrý den, chci se zeptat mam na těle dvě barvy, zada ty mam dohněda, ale spíš...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest zubu a čelisti

Bolest zubu, čelisti, v krku Dobrý den, už třetí den mě trápí bolest zubu,...

Tachykardie

Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky. Trpí zrychleným srdečním...

Světlejší stolice po braní antibiotik

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je normální, že se u mne cca 10 dní po...

Brnění kůže po pádu

Dobry den, pred trema mesici jsem spadla na horach a narazila si spodni cast...

Bolest kolene

Dobrý den, Pokud bych mohl využít rady, rád bych se optal. Již delší dobu...

Červený flek na špičce nosu

Dobrý den, cca od 3 let mám červenou skvrnu na nose (popraskané žilky) když...

Bezezbytková dieta před kolonoskopii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za mohu když mě čeká kolonoskopie při bezezbytkové...

Zarudlá a svědivá vyrážka na penisu

Dobrý den. Asi před týdnem se mi na penisu udělala zarudlá červená vyrážka,která...

Zarudlá předkožka po částečné obřízce

Dobrý den. Jsem čerstvě po částečné obřízce (cca 2 týdny) a měl jsem si stehy...

Bolest pod pupkem


Žlutý jazyk


Chronický zánět ve vedlejších dutinách

Dobrý deň. Mám 43 rokov. Pred asi 3 rokmi som začala horšie vidieť. Náhodne...

Světlá stolice a bolest břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to znamená když mám světlou stolici a občasné...

Oddálení menstruace

Dobrý den, mám dotaz ohledně oddálení menstruace. Antikoncepci jsem nikdy...

Emanera v kombinaci s jinými léky

dobrý den,mohu si vzít lék emaneru na žaludek když beru prestarium,warfarin,arketis...

Bolest z boku kolene

Dobrý den. Je mi 13 let a už delší dobu mne bolí koleno - respektive mne v jednom...

Zápach pochvy

Jsem 14 dní po porodu, po zašití mi bylo řečeno, že se musím hodně sprchovat,...

Je Neurol a Xanax totéž?


Řídká stolice,krev ve stolici a hlen

Dobrý den,již skoro 14 dní mě trápí problém s řídkou stolicí.Chodím několikrát...

Mdloby a zhoršené dýchání

Dobrý den chtěla jsem se vás prosím zeptat na to,že mám pocit,že bych měla...