Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bodnutí i jehlu

Infekce Tomáš 9.7.2017

Dobrý den, stala se mi taková nepříjemná věc. Byl sem na výletě v Brně kde sem bohužel neuhlídal alkohol, velmi sem se opil a matně si pamatuju že jsem se setkal s někým kdo mě zřejmě obral o peníze a podstrčil mi za to nějakou injekční jehlu s bílým práškem. Celou záležitost si bohužel vybavuji jen velmi matně, vůbec nevím kdo to byl, jak se to odehrálo ani kam ta věc potom zmizela protože pak sem ji u sebe už neměl. Věřím tomu že sem si snad nic nepíchl ale pokud tam opravdu nějaká jehla byla tak mám obavy abych se o ni třeba nějak nezranil nebo tak. Asi o 2 dny později se mi udělal takový červený pupen na ploše prstu, pořád si říkám jestli to není od píchnutí jehlou i když to samozřejmě vůbec od toho nemusí být, prostě si nic víc nepamatuji. Jsem ale pro jistotu rozhodnut se nechat otestovat a můj dotaz zní - pokud bych se o jehlu skutečně zranil nebo mě s ní nedejbože někdo píchnul , na co všechno se mám dát otestovat? test HIV považuju za samozřejmost, pak mě napadá syfilis, hepatitida C ale proti hepatitidě B sem byl v roce 2011 očkován takže myslíte že tam mi riziko nehrozí a test na ni nemusím podstupovat? Co se týče těch dalších nemocí, po jak dlouhé době se mám nechat otestovat aby byl výsledek opravdu spolehlivý? Užívám totiž dlouhodobě tyto léky - Alpicort k potírání vlasové části pokožky, tento lék obsahuje kortikoidy. Dále pak užívám mast proti akné s antibiotikem s názvem Duac Gel a také léky Revalid a Methionin k posílení růstu vlasů. Tyto všechny léky zde vypisuji protože mě zajímá když některé z nich obsahují kortikoidy nebo antibiotika, po jak dlouhé době se mám nechat testovat aby nemohly tyto léky výsledek testu nijak ovlivnit a aby třeba díky nim nebyl falešně negativní. Vím že HIV by měl být test spolehlivý po 3 měsících ( i když někde píšou nevím proč dokon ce až po 6 měsících ), syfilis snad po několika týdnech a test na hepatitidu C je prý také nejspolehlivější až po 6 měsících. Vycházím z toho co jsem se dočetl. Proto mě zajímá za jak dlouho se mám nechat otestovat abych i přes léky které užívám mohl považovat výsledky testů na tyto nemoci za opravdu spolehlivé a abych už pak testy nemusel opakovat. Dál bych se ještě rád zeptal zda nevíte jestli Klinika infekčních chorob v Brně - Bohunicích provádí i test na syfilis a jestli se tam na testování musí člověk předem objednat či zda je možné přijít bez objednání. Předem děkuji za zodpovězení mého jistě vyčerpávajícího dotazu. Doplnění informací: Ale pokud bych s testem HIV počkal celé 3 měsíce od rizika nebo ještě dokonce delší dobu, tak pak už bude výsledek spolehivý a bude stačit jen jeden test, nebudu ho už muset opakovat nebo se pletu? Pokud jde o syfilis, četl sem i o přenosech kontaminovanými předměty, například právě jehlou tak nevím co si o tom mám myslet, myslíte že to opravdu není možné? A myslíte tedy že očkování proti Hepatitidě B, které sem podstoupil v roce 2011 je skutečně stále dostačující a nemusím díky němu test na ni podstupovat? Předem děkuji za upřesnění odpovědi. Děkuji .

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Tomáši, myslím si, že je vhodné testování na HIV, hepatitidu typu C. Syfilis se přenáší pohlavním stykem, takže tam si nemyslím, že je testování nutné. Akutní hepatitidu C lze diagnostikovat odběrem krve za 3 týdny od předpokládané infekce. U HIV je to složitější, jelikož tam je inkubační doba 2-8 týdnů, tedy veliké rozpětí, a tam bude patrně nutné odběr opakovat. Nicméně Vám doporučuji navštívit Infekční kliniku v Brně, kde se ukážete lékaři a ten Vás pošle na příslušné odběry dle jeho uvážení a domluvy. Sám si do odběrové místnosti bez žádanky jít nemůžete.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Po popíchání o neznámou jehlu je vhodné testování na HIV a žloutenky. Testování se neprovádí pouze 1x, ale opakovaně, protože protilátky se začínají tvořit nejdříve za 2 týdny a u některých infekcí, jako je třeba HIV nebo hepatitida typu C, mohou být protilátky pozitivní až za řadu měsíců. K ochraně proti hepatitidě typu B po očkování se nemohu vyjádřit, protože je třeba znát hladinu protilátek anti-HBs, podle které se určí, zda je pacient pproti tomuto onemocnění chráněn či nikoliv. Doporučuji navštívit praktického lékaře či infekční ambulanci, kde provedou příslušné testy.

Související dotazy

Nespavost, porucha spánku, včelí bodnutí
Dobrý den, asi před týdnem jsem dostal dvě včelí žihadla...
Potíže po bodnutí do hlavy
Dobrý den, před dvěma týdny patrně bodnutí do temene...
Bodnutí vosou do předloktí a bolest svalu
Bolest předloktí po bodnutí včelou. Dobrý den, před...
Bodnutí včelou
včera mě bodla včela do prstu na ruce oteklo mito i...
Píchnutí o jehlu
dobrý den, píchla jsem se při úklidu o jehlu, která...
Bodnutí včely pod okem
17 května mě pichla včela pod oko co mam delat? Nateklo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bodnutí hmyzem

Dobrý den, předevčírem mě bodnulo ovado nad kolenní jamku, je to velmi bolestivé,...

Bodnutí hmyzem

Dobrý den, včera me kousl nejspíše nejaky hmyz a do dneska se mi udělal červený...

Bodnutí hmyzem

Dobrý den, vyskytlo se mi cosi na noze, místo je tvrdší než normalni povrch...

Bodnuti hmyzem

Včera mě bodl nějaký hmyz a dnes mi to nateklo a zčervenalo viz foto .. nevíte...

Bodnutí hmyzem

Dobrý den, v neděli mě bodl při jízdě na kole jakýsi hmyz. Už večer místo vpichu...

Bodnutí hmyzem

Večer u ohně mě něco bodlo do dlaně, nevím co to bylo, ani jsem konkrétně nezaznamenala,...

Bodnutí hmyzem

Dobrý den,asi před 2 týdny mě bodl nějaký hmyz a teď mi to okolo bodance zarudlo..je...

Bodnutí hmyzem - puchýř

Dobrý den. V sobotu 26.7. mě bodla včela. Ránu jsem ošetřila fenistilem, ale...

Bodnutí hmyzem, brnění

Dobrý den, v sobotu mě pobodal hmyz - 4 štípnutí na lýtku, dnes mi okolí zčervenalo...

Bodnutí hřebíkem

Dobrý den mám veliký strach mám 15 let a před 14 dni sem se bodnul o hřebík....

Bodnutí nožem do dlaně

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je to asi 5 týdnů,co jsem se bodla nožem do...

Bodnutí od hmyzu

: Dobrý den, mám jeden dotaz, jelikož mě s tím doma straší a já ze sebe nechci...

Bodnutí ovádem

Dobrý den, včera mě do zadku štípl ovad, ale bohužel mě píchl 5x blízko sebe...

Bodnutí Ovádem - encefalitida

Dobrý den, včera mě bodnul ovád. Kolem místa se mi udělal červený flek cca...

Bodnutí ovadem a následné opuchnutí části končetiny

Dobrý den, mám dotaz. V neděli mě při jízdě na kole bodnul nad kotník ovad....

Bodnutí sršněm

Dobry den, Vcera v noci me pichl srsen dvakrar do malicku. Malicek mi otekl.....

Bodnutí sršněm

Jak silný je jed sršně ve srovnání s jedem včely nebo vosy

Bodnutí u srdce při nádechu

Dobrý den, mám problém že když se nadechnu tak mě bodne u srdce, bojím se že...

Bodnutí v koleni

Dobrý den. Hraji závodně tenis, po velké námaze (3 zápasy) jsem šel druhý...

Bodnutí včelou

včera mě bodla včela do prstu na ruce oteklo mito i těsně nad zápěstí necítím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a otok dásní

Mám oteklé dásně, dokonce jsem to již konzultoval s lékařem. Nasadil mi antibiotika...

Chlamydie

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli by mohly chlamydie trachomatis ovlivnit...

Trvající bolest a otok naraženého kolene


PIASCLEDINE 300


Svědění kolem konečníku

Dobry den chtel bych se zeptat....svedi mne to v konecniku a mam tam jakoby...

Stav po operaci menisku a zatěžování kolene

Dobrý den, jsem po operaci menisku. V propouštěcí zprávě mám napsané:ASK, menisectomia...

Často cítím vibrace v pravém uchu

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější ORL problém. Často cítím vibrace v...

Červené fleky na žaludu

zdravim mam tento problem pred casem mela pritelkyne kvasikny ja sem to chytl...

Problém s vyprázdněním stolice

Dobrý den, je mi 48 let a již nějakou dobu mám problém při vyprazdňování stolice,...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Myom dělohy

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby se myom zmenšil nebo postupně...

Potíže se zuby, zánět pod plombou


Bolest žaludku, hlavy, nevolnost, únava

Dobrý den, už třetí den mě bolí žaludek, kousek pod hrudní kostí. Je to taková...

Pálení pravého stehna


Jiný problém

Dobrý den, všiml jsem si, že má pravá část lebky, přesněji za uchem, je trochu...

Vyrážka na trupu

: Dobrý den. Asi před rokem jsem objevil červený pruh mezi lopatky, bez svědění....

Zánět močových cest

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat dneska pan doktor na pohotovosti mi nasadil...

Zpožděná menstruace, negativní test


Přenos salmonely


Bolest a křupání v zápěstí

Dobrý den, asi půl roku, možná déle mě trápí bolest v levém zápěstí a to při...

Reklama
Zavřít