Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti střev

Trávení Martin 1.1.2018

Dobrý den,mám dotaz.Mám bolesti břicha či spůše střev,hlavně po nějaké dietní chybě.Trápí mne to již dlouho.Břicho se mi nafukuje a mám bolesti,které odezní.Na papíře se mi objevila i krev.Byl jsem na Gastru,kde mi byla nejdříve provedena kolonoskopie(2 krát),ale je to 7 let.Objevil se pouze bakteriální zánět u konečníku,který byl zaléčen ,ale prý s bolestí břicha to nemá co do činění ,jinak vše v pořádku.Bolesti mám pořád,absolvoval jsem kompletně snad vše vyšetření břišní dutiny,ultrazvuk a naposledy před měsícem CT břicha kontrastní látkou,vše v normě.Byl jsem znovu u lékaře ,který mi udělal pouze symgaskopii ,jestli se nevrátil zánět,výsledek vnitřní i vnější hemoroidy.Můj dotaz je,zda po těchto vyšetřeních mám být v klidu (bojím se nádoru ve střevě) či mám znovu absolvovat komplet kolonoskopii,když jsem na ní byl před 7 lety.Lékař mi řekl,že to je zbytečné,že stačí CT.Poznaloby se něco z CT?protože bolesti mám pořád a absolvoval jsem úplně vše,včetně rozborů.Není to možné definovat jako dráždivý tračník?Nevím,zda 7 let od kolonoskopie stačí.Omlouvalm se za tapetu a děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, většinou - pokud nemáte v rodinné anamnéze nádor střev a na koloskopii nebyl žádný nádor ani jiný podezřelý útvar nalezen - se doporučuje další koloskopie za 10 let (pokud jsou nějaké potíže). Krev na toaletním papíře bude způsobena hemoroidy. Pokud byste měl nádor, byl by vidět i na CT vyšetření. Při čtení potíží mě také napadla diagnóza dráždivého tračníku - možná byste mohl zkusit lék Duspalatin a také prozkoumat jídelníček, zda Vám po některých potravinách není hůře (např. pšeničné výrobky, mléčné výrobky..). - a ty pak vynechte (píšete, že se to zhorší zejm. po dietní chybě, proto vynechte problematické potraviny).
Váš dotaz bude zpracovávat ještě specialista, čekejte tedy ještě jednu odpověď. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, takto dlouhodobé obtíže jsou jistě obtěžující a je pochopitelé, že Vám to dělá starosti. Pokud jste byl vyšetřený kolonoskopicky před 7 lety a nyní na CT není žádný nález, laboratorní vyšetření je rovněž v pořádku, není pravděpodobné, že byste měl nádor v břišní dutině. Pokud se Vaši lékaři nedomnívají, že je důvod kolonoskopii opakovat, věřte jim. Obvykle se kolonoskopie opakuje po 10 letech, je-li k tomu důvod. Máte-li pochybnost, můžete samozřejmě vyšetření podstoupit, ale může to být zbytečné. Hemoroidy mohou být příčinou krve ve stolici. Léčí se místními mastmi a čípky (Mastu, Faktu S, Preparation H), sedacími koupelemi v dubové kůře. Pokud nezabere léčba místní, pak se dávají tablety, například Detralex. Od Vašeho lékaře jset ale již pravděpodobně dostal nějaké doporučení na léčbu a dietu. Je třeba také dbát na dostatečný přísun tekutin, nedráždivou stravu s dostatkem vlákniny, abyste docílil pokud možno pravidelné měkké stolice. Vhodná je také nějaká pohybová aktivita. Dietní opatření platí i pro Vaše chronické obtíže. Vynechejte také ta jídla, která Vám zhoršují problémy.

Bohužel nevím, jaké laboratorní testy a s jakým výsledkem jste absolvoval, takže nemohu říci, zda se třeba něco nepřehlédlo. Obtíže, které máte, mohou být způsobený nějakou poravinovou nesnášenlivostí či alergií. Zeptejte se prosím, svého ošetřujícího gastroenterologa, zda jste absolvoval potřebaná vyšetřní na celiakii, alergii či nesnášenlivost mléka, ovocných cukrů a další. Také se může jednat o dráždivý tračník. Na ten se dávají léky, například Duspatalin, zároveň je možné zkusit nějaké psychoterapeutické postupy. Doproučuji Vám obrátit se na psychologa či psychoterapeuta, aby Vám poradil, jak v případě diagnózy dráždivého tračníku postupovat. Se svými obtížemi navštěvujte nejlépe jednho odborníka na gastroenterologii, kterému budete důvěřovat, který bude řídit Vaši léčbu a bude mít k dispozici výsledky všech Vašich vyšeření.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nádor střev
Dobrý den,dědečkovi mého přítele dělali vyšetření střev....
Metody vyšetření střev
existuje jiná metoda vyšetření střev než kolonoskopie?
Bolest střev
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu. Asi...
Bolest střev
Dobrý den, je mi 25 let a už asi 6 let trpím na...
Kručení v oblasti střev
Dobrý den, asi měsíc/dva mi opravdu hodně kručí...
Neprůchodnost střev
Dobrý den,mám syna,kterému v 17 letech/nyní je mu 32/...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti srdce, arytmie

Dobrý den, už tak 6 let mě trápí starosti s tím, že si myslím, že mám něco se...

Bolesti stehen

Dobrý den.Můj problém spočívá v křečovitých bolestech obou stehen při chůzi...

Bolesti stehen

Dobrý den, trápí mě skoro až nesnesitelná bolest stehen. V srpnu před rokem...

Bolesti stehna

Mám problem s pravym stehnom. Je jedno či je v kľude alebo zaťažené začínajú...

Bolesti stehna

Dobrý den, 10-letý syn, Dg M1395 Artritida NS, pánevní krajina a stehno Nález:...

Bolesti stehna

dobrý den ,mám bolesti v pravém stehnu,vystřeluji až pálí,bolest přichází hlavně...

Bolesti stehna po námaze

Pěkný den, před pár dny jsem dokončil pěší pouť k Baltskému moři, chodil jsem...

Bolesti stehna po pádu

Dobrý den, jezdím na kole enduro disciplínu a při jízdě lesem jsem vyletěl z...

Bolesti stenních kostí

Dobrý den, prosila bych o Váš názor. Jsem v 31. týdnu těhotenství a už asi 3...

Bolesti strev

Dobrý den nevím co už mám dělat a na koho se obrátit již 3měsíc mě bolí břicho...

Bolesti stydkého pysku

Dobry den, uz asi tyden mam boulicku na velkem stydkem pysku, dnes jsem yi vsimla,...

Bolesti stydkých pysků u dítěte

Dobrý den, dcera má 11 let a už si asi měsíc stěžuje na to, že jí bolí pysky...

Bolesti svalstva

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat na následující. d října jsem zhubnul skoro...

Bolesti svalstva a kloubů

Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit o radu. Je mi 32 let a můj problém začal...

Bolesti svalstva kolem páteře

Dobry den ja som bola na MRI chrbtice na zaklade dlhotrvajucich bolesti svalov...

Bolesti svalů

Dobrý den, jsem vaším přispěvatelem, mám všechny příznaky RS, ale na CT a MR...

Bolesti svalů

Je mi 73 let a nikdy jsem netrpěla bolestmi zad. Před sedmi nedělemi jsem měla...

Bolesti svalů

Dlouho mě trápily bolesti svalů. Začal jsem užívat chelátový zinek a obtíže...

Bolesti svalů

Dobrý den, mám roční dceru, která nám neleze, nelpazí se, nesedí ani nechodí....

Bolesti svalu

Dobrý den,rád bych se Vás zeptal,již měsíc a půl mě trápí svaly. V posledním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšení penisu

Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je 15.5cm a vidím, že přítelkyně...

Antikoncepce - vynechání tablety

Dobrý den. Mám dotaz ohledně antikoncepce. Beru antikoncepci už 6 let, neměla...

Alkohol při antibiotické terapii

Dobrý den, měl bych na Vás jednu otázku. Užíval jsem KLACID SR 500mg (zelený...

Boule konečníku

Dobrý den, je mi 21 a když mám stolici tak mi vylezou ze vnitř čtyři větší boule...

Plastika křížového vazu

Dobrý den. Chci se jen zeptat,jestli je nutná plastika křížového vazu při jeho...

Užívání antidepresiv Asentra a triticco prolong

Dobrý den, před časem jsem měl psychycký problém -přišel jsem o zaměstnání i...

Alergie

Dobrý den, již od prosince, kdy jsem měla zaraženou rýmu a hlen jsem pocitovala...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Stav po operaci slepého střeva


Návaly po odebrání dělohy

Dobrý den, je 47 let, letos v dubnu mi byla pro myomy a cysty odebrána děloha...

Bolest na průduškách a kašel


Bolestivá bulka zezadu na krku

Dobry den,před 5 ti dny sem si našla zezadu na krku bolestivou bulku a druhy...

Panenská blána- literatura k tomuto tématu

Dobrý den, vážená poradno, z velké části se můj současný studovaný obor (ale...

Boule na krku pod dolní čelistí

Dobrý den, před 5 měsíci (14.5.2017) jsem si pod levou spodní čelistí nahmatala...

Bolesti hlavy, pískání v uších

Dobrý den, chci se zeptat: měla jsem arytmie a pomalý tep 35 za minutu. Chodily...

Natekle ucho

dobry den mam dotaz rano jsem se probudil a bolel mě ušní boltec do odpoledne...

Na holteru mi byly naměřeny hodnoty od 45-158

Dobrý den, chtěla bych pouze vyjádření, ne radu. Na holteru mi byly naměřeny...

Natekly penis po sexu

Dobrý den. Před čtyřmi dny jsem měl sex se svou přítelkyní, styk byl pro mě...

Bolest semenikov

Dobrý deň. Na začiatok by bolo asi dobré povedať že mám 17 čoskoro 18 rokov...