Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Břišní kýla

Chirurgie Eva 6.11.2018

Dobrý den, nahmatala jsem si menší bulku cca 15 mm nad pupkem, která jde zamáčknout, nebolí, jen je to nepříjemné, když si okolo stále mačkám. Byla jsem na chirurgii a zpráva ze sonografie zní: Drobná kýla s obsahem části ometa o vel. cca 5x7 mm, kýlní branka šíře cca 4,5 mm, při valsalvu dochází k typickému jejímu přechodnému zvětšení o cca 0,5 mm (drobná kýla břišní stěny ventrálně).
Problém je, že za 14 dní odjíždím na 14 denní dovolenou k moři, po poradě s chirurgem mi bylo řečeno, že se nemusím bát a že se mám na chirurgické centrum pro případnou operaci či další řešení, jak kýlu uzdravit objednat po návratu z mé dovolené (7.prosince). Ale já mám nyní strach, opravdu se nemusím bát a mohu drobnou kýlu řešit až po svém návratu? Objednala jsem se již na chirurgii na 12.12., ale mám strach, mám drobnou bulku zamačkávat? Mám si koupit alespoň kylní pás a nosit ho? Prosím i o váš názor k výše popsanému. Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Evo, děkuji za Váš dotaz. Z informací z Vašeho dotazu bych Vám doporučila důvěřovat Vašemu operatérovi, i proto, že jste se jej přímo na Vaše obavy zeptala. Co se týká nějakých manévrů, tak se domnívám, že by Vám neměl ani jeden ublížit a kýlní pás si myslím, že by Vám mohl pomoci i pro jakousi jistotu, kterou by Vám dal.
S pozdravem
Dr. Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie Pracoviště: Palas-Athena

Dobrý den Evo, kýla je otvor v břišní stěně, přes který vyklenují vnitřnosti z břicha ven. Vzniká v místě oslabení břišní stěny. Jedno z takových typických míst je taky ve střední čáře nad pupkem. Pokud je kýla malá, přes malou dírku vyklenuje jen nitrobřišní tuk. Ve většině případů kýla nečiní potíže. Může být lehce citlivá. Kýla se nikdy samovolně neztratí, může se časem jen zvětšovat - u někoho pomaleji, u někoho rychleji. K rychlejšímu zvětšování přispívá např. zvedání těžkých věcí. Může dojít ale i k akutnímu stavu, kterému se říká uskřinutí. Je to stav při kterém se útroba, která vyklenuje přes kýlu v dírce zasekne a to co se tam zasekne, začne odumírat. Projeví se to silnou bolestí, bulka nejde zamáčknout, můžou být křeče v břiše a zvracení. Jedná se o akutní stav, nutno ihned navštívit nemocnici a je potřebná akutní operace, aby vnitřnost, co se v kýle zasekla neodumřela. Kvůli tomu, že tam hrozí taková rizika, doporučuje se u každé kýly plánovaná operace, co je jediný způsob, jak se kýly definitivně zbavit. Kýlní pás se doporučuje jen u lidí, kterým kýla dělá veliké potíže do doby, než se podrobí operaci, nebo lidem, kteří pro jiné těžké nemoci, nebo věk nemůžou operaci podstoupit. Rozsah Vaší kýly není veliký a spousta lidí chodí po světě s podobnou kýlou a vůbec jí neřeší. Je docela pravděpodobné, že i kdyby jste jí teď neřešila, můžete s ní žít řadu let bez významnějšího zvětšení. Riziko uskřinutí sice je, ale je velice malé. Myslím si, že klidně můžete na dovolenou a kýlu řešit pak v prosinci, nebo po Novém roce. Obecně bych kýlu moc nemačkal, spíše jí tím dráždíte a může pak pobolívat.

Související dotazy

Břišní kýla
Dobrý den ,jsem 5 let po abdominoplastice a nevím zda...
Břišní kýla
Dobrý den dnes na ultrazvuku mi opět zjistili kylu...
Břišní kýla
Dobry den,muj dotaz se tyka strevni obstrukce,mam po...
Operace dělohy vaginální cestou
Zdravím, při operaci dělohy vaginální cestou je vhodná...
Břišní kýla
Břišni kýla
Kýla
Dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 12 tydnu tehotenstvi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Břišní dutina - boule

Dobrý den, od minulého cca června(tedy deset měsíců) mám hmatatelnou bouli v...

Břišní dyskomfort

Dobrý den, mám už od podzimu nespecifický tlak/pocit/prostě jako když vás v...

Břišní dyskomfort

Dobrý den, již pár týdnů cítím nevolnost, pocit plnosti po malé porci jídla,...

Bříšní kolika

Dobrý den, poslední dobou mě trápí taková neurčitá bolest v oblasti pupku, od...

Břišní koliky u kojence

Dobrý den,malému je 24 dnů. Kojení se bohužel nezdařilo a tak je již týden plně...

Břišní koliky u měsíčního kojence, problémy se stolicí

Dobrý den, mám měsíční holčičku. Již od narození trpí na bolestivé břišní koliky....

Břišní kýla

Dobry den ,jmenuji se Monika P. a chci se zeptat ma obvodni lekarka mi pred...

Břišní kýla

Dobrý den, již dva roky se ambulantně léčím s depresivní poruchou a před pěti...

Břišní kýla

Dobrý den dnes na ultrazvuku mi opět zjistili kylu už narostla o 5 cm chci se...

Břišní kyla

Dobry den ,mam bříšní kylu ve středu břicha vznikla asi s dusledku tehotenství...

Břišní kýla

Břišni kýla

Břišní kýla

Dobrý večer chci se zeptat mám kylu 1 listopadu mám nástup ale mam problém už...

Břišní kýla

Dobrý den, jsem již po druhé operaci kýly v jizvě na břiše, jizva po operaci...

Břišní kýla

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu ohledně drobné břišní kýly(nad pupkem),...

Břišní kýla

Dobrý den, vážím 105 kg, měřím 185 kg. Mám již 4 roky tento utvar na břiše,...

Břišní kýla

čím dál více mám mám nucení ke kašli a když se rozkašlu s doprovázejícími bolestmi...

Břišní kýla

Přeji dobrý den . prosín Vás o radu. Po operaci tlustého střeva prodělávám...

Břišní kýla

Dobrý den ,jsem 5 let po abdominoplastice a nevím zda s tím souvisí můj problém. Při...

Břišní kýla

Dobry den,muj dotaz se tyka strevni obstrukce,mam po porodu rozestup brisnich...

Břišní kýla

Dobrý den, moje 82. letá maminka je doposud zcela soběstačná a bydlí sama v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

NRBC

Dobrý den, rád bych se zeptal na následující. Před několika týdny jsem byl...

Borelioza

Dobry den, syn mel ve ctvrtek teplotu a stezoval si na hlavicku. U lekare CRP,...

Rychlé bušení srdce

Dobrý den, zhruba před dvěma lety jsem najednou začal mít časté problémy s...

MR mozku - glióza

Dobrý den, ráda bych zkonzultovala výsledek MR mozku. Na toto vyšetření jsem...

Vyrážka na ruce

Dobrý den, udělal se mi na hřbetu ruce vyrážka. Svědí a začíná se i oběvobat...

Bolest

Dobrý den.Uz tri tydny me boli v oblasti trisel a podbriska.Spise leva strana...

Interpretace MRI

Dobrý den, mohu požádat o vysvětlení nálezu a možné další postupy léčby viz...

Oční alergie na roztoče

Dobrý den, navštívil jsem očního lékaře s "prokrvenýma očima". Podezření...

Pupínky u dítěte

Zdravím Vás. Mám dotaz ohledně mé pětileté dcery, které má již několik dní...

Bulka v oblasti ledviny c pravo na zádech

Dobrý den. Našel jsem si na asi 1,5 cm velkou bulku v pravo zádech v oblasti...

Délka penisu

Dobrý den, Je mi 17 let a můj penis dosahuje při erekci délky 14,7 cm, šířky...

MMám jeden malý stydký pysk nateklý

Dobrý den, je mi 15 let, a nedávno jsem si všimla, že mám jeden malý stydký...

Nádor slinivky


Pulsování a tlak zubu

Dobrý den, asi před rokem mě zubní lékař vyvrtal v 1 horním pravém zubu kaz....

Bolest a modřina v místě vpichu injekce

Dobry den, prosim o radu, minuly tyden me chytly bolesti v bederni casti zad,...

EEG


Bolest páteře

Dobrý den,od července 2016 mám bolesti v zádech s vystřelováním do nohy , v...

Boule u kostrče

Dobrý den. Mám už 2 měsíce jeden problém. Udělala se mi taková malá boulička...

Velikost penisu

Dobrý den. Je mi 13 let a chci se optat jestli je moje velikost penisu 10,5cm...

Abstinence od masturbace

Dobrý den, nedávno mne napadlo, že zkusím abstinovat od masturbace a zjistit,...

Reklama