Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Brnění končetin, bolest zad

Záda, páteř Martina 17.3.2021

Dobrý den.Moc prosím o radu.Již 18 let trpím roztroušenou sklerozou,takže jsem zvyklá na bolesti,slabost v končetinách,občasné brnění atd.Co mne ale poslední 2 roky trápí je nesnesitelné proudy brnění,bolest končetin a zad.Brní mne i ruce,bolesti tupé střílí do hrudníku.To brnění je tak intenzivní,jako kdyby člověk dostával el. výboje.Možná to bude znít legračně,ale já nemohu sáhnout na nic kovového,dostávám jednu ránu za druhou.Tohle jsem nikdy nezažívala v tak veliké intenzitě.V MS Centru vždy dostanu kortikoidy na přeléčení ATAKY,jenomže mé potíže trvají i dál.Mám již zničené obratle páteře od kortikoidů(těžká osteoporoza).Už nevím jak dál.Na MR chodím 1x za 2 roky,protože mám biologickou léčbu a tudíž nárok 1x za 2 roky.Na bederní páteři mám popisováno pouze mírné výhřezy,před 5 lety sem tam měla větší výhřez,který mohl utlačovat nerv a tudíž dráždit dolní končetiny.To se ale smetlo ze stolu s tím,že to je od RS,že poslední nález 2019 ukazuje menší výhřez,tudíž to od toho být nemůže.Mohu si prosím vyžádat od mudr. žádanku s tím,že potíže trvají a já už si nevím rady?Jdu v červenci na další MR,ale dr. požaduje pouze mozek a C míchu,bederku bohužel ne.Vždy jsem chodila na MR na celou míchu,tedy i bederní a hrudní a vždy s kontrastní látkou,tentokrát nikololi,prý se zjistilo,že ta látka může poškodit mozek a nadledvinky.Otázka zní..dá se na MR zjistit aktivní ložisko od RS a nebo zhoršení výhřezu i bez toho kontrastu.?Beru baclofen,sirdalud,lyriku 600mg denně,konopné kapsle a jiné léky a nic nepomáhá.Nimesil,tramal...vše bez efektu.Kamarádi s RS takové bolesti skutečně nemají.Nechci měnit zatím lékaře,ale už nechci dál trpět a nevědět z čeho.Mockrát děkuji za odpověď. Martina

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den. Stav pravděpodobně souvisí s páteří. Může jít také o projev RS či polyneuropatii - např. v souvislosti s cukrovkou, s nemocemi jater či ledvin, štítné žlázy, s nedostatkem vitaminů (zejm. sk. B a kys. listové) atd. Pokud tedy nebyly provedeny základní odběry krve, obraťte se na praktického lékaře.
Ke zmírnění obtíží doporučuji užívat hořčík a vitaminy sk. B, dále doporučuji vyšetření u rehabilitačního lékaře a pravidelné (denní) cvičení dle jeho instrukcí. Dobrou zkušenost mám se smíškovou metodou spirální stabilizace páteře. Pokud obtíže souvisí s páteří, obávám se, že bez řádné rehabilitace nedojde ke zlepšení.
Základem diagnostiky nejsou pouze zobrazovací metody, ale i fyzikální vyšetření, které Vám neurolog pravidelně provádí. Je nepravděpodobné, že by nález vhodný k operaci přehlédl.
Případná ložiska i výhřezy plotének jsou zřetelné i na MR bez kontrastu.
V případě nedostatečného efektu léků na bolest může být přínosná konzultace v ambulanci bolesti.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Bartoňová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1.LF UK a VFN

Dobrý den paní Martino,

rozumím, že Vaše obtíže jsou velmi nepříjemné. Bohužel u některých pacientů s roztroušenou sklerózou takové stavy vídáme. Roztroušená skleróza je složité onemocnění vznikající na podkladě autoimunitního zánětu (imunitní systém napadá vlastní buňky, v našem případě nervové v mozku a míše), projevuje se nejčastěji ataky - vzplanutí nemoci s různorodými příznaky s klidovými obdobími, nebo se někdy může pacient následně postupně horšit, kdy zánět nastartuje neurodegeneraci - úbytek nervové tkáně. Samotná léčba nemoci je cílená hlavně na zánět, tedy čím dříve a lépe utlumíme zánět, tím je menší pravděpodobnost vzniku neurodegenerace. Každý pacient je jiný. Nemoc, stejně jako odpověď na léčbu, u každého probíhá jinak, tedy není dobré se srovnávat s vašimi známými.
K Vašim otázkám:
Na magnetické rezonanci kontrast ukáže aktivní ložisko, která je zrovna zasažena zánětem, pomůže hlavně na začátku onemocnění, kdy odlišíme stáří ložisek. Vzhledem k tomu, že je to kontrolní MR, nám postačí bez kontrastu, protože již můžeme porovnat s předchozí, zda nějaké ložisko přibylo, tedy i bez kontrastu lze sledovat aktivitu onemocnění. Dále se kontrolní MR provádí k posouzení úbytku nervové tkáně. Vše je v režimu RS centra, mají mnoho zkušeností a vědí, co dělají.
Vaše obtíže jsou na všech končetinách - horních i dolních, a trupu, je tedy nepravděpodobné, že za to může ploténka v bederní oblasti (projevující se většinou brněním, bolestmi po určité straně dolní končetiny, či oslabení určitých svalových skupin na dolní končetině dle útlaku kořenu nervu ploténkou). Obtíže mohou být způsobeny z oblasti krční páteře. Proto by mělo stačit vyšetření MR mozku a krční páteře.
Dále obtíže mohou vznikat drážděním nervů při spasticitě (tuhnutí svalů vznikající z porušení centrální nervové soustavy), která může být jak v končetinách, tak ve svalech trupu, tedy kolem páteře. Léčba spasticity je velmi složitá, léky ovlivňující spasticitu již užíváte, ale pokud nepociťujete dostatečnou úlevu, je vhodné se poradit s Vaším neurologem o případné úpravě. Nedílnou a zásadní součástí léčby spasticity je rehabilitace - pravidelné cvičení často dělá zázraky, lze zařídit cestou praktického lékaře.
Jak již psala kolegyně jsou vhodné kontrolní krevní odběry k vyloučení jiných příčin Vašich obtíží. Doporučila bych ještě doplnění denzitometrie k posouzení závažnosti osteoporózy a případné podávání vhodných preparátů a nastavení dalšího postupu.
Dále je vhodná úprava životního stylu - pravidelný pohyb, spánek, racionální strava, vyvarovat se stresu, který je mocným faktorem, či se s ním naučit pracovat, relaxovat.
Ať je Vám lépe.

S pozdravem

MUDr. Markéta Bartoňová

Související dotazy

Bolesti hlavy, brnění končetin
Dobrý den . Trápí mě dlouhodobě menší potíže . Sestra...
Brnění horních končetin
Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Už delší dobu...
Brnění končetin
Dobrý den, již cca 3 měsíce mám bolesti hlavy,brnění...
Brnění končetin
dobrý den, asi před měsícem jsem si nechala dělat malinké...
Bolest kloubů, brnění končetin, noční pocení
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat na bolest kloubů...
Bolest pat a brnění končetin
Dobrý den, vyšetření neproběhla, trápí mě bolest...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Brnění končetin a svalové záškuby

Dobrý den, před půl rokem mě začaly z ničeho nic brnět konečky prstů u rukou...

Brnění končetin a v oblasti konečníku

Dobrý deň, mám 24 rokov a posledných 5 rokov ma trápili bolesti chrbta. Pred...

Brnění končetin a závrať

Dobrý den. Dnes se mi dopoledne zatočila hlava, že jsem se musel posadit....

Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Brnění končetin po alkoholu

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že po vypití i malého množství alkoholu...

Brnění končetin po očkování

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, poradit. Normálně bych to neřešila, ale jsem...

Brnění končetin po operaci

Dobrý den, 18.října jsem se podrobila laparoskopii, odbrali mi dělohu a myom,...

Brnění končetin při pohlavním styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by mohlo být způsobeno brnění prstů na...

Brnění končetin silné závratě

Dobrý den už nějakou dobou trpím silnými závratěmi a brněním končetin, občas...

Brnění končetin u diabetika

Je mi 75 let, mám 8 let cukrovku, beru Siofor, je kompenzovaná 4,8. 3 roky...

Brnění končetin, bolesti hlavy, hučení v uších

Mám už od 23.1. problémy, kdy jsem prodělal 2 krát zánět průdušek a měl jsem...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Brnění končetin, bolesti na hrudi

dobrý den,od roku 2014 se léčím na neurologii s bederní a krční páteří. Ale...

Brnení končetin, hlavy a tváře, vnitřní píchání v hlavě a na různých částech tela, malátnost, únava

Dobrý deň, asi pred 3 mesiacmi moja mama mala bolesti v krížoch, krčnej chrbtice,...

Brnění končetin, krční páteř

Dobrý den , tatínek již delší dobu trpí bolestmi zad.Již byl poslán na několik...

Brnění končetin, naběhlé žíly

Dobry den,chtela bych se poradit.Uz delsi dobu mivam obcas nabehle zili na...

Brnění končetin, natékání nohou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, poslední dobou se v noci potím (ale ne zase...

Brnění končetin, slabost, únava

Dobry den, jiz delsi dobu, zhruba dva mesice me brni koncetimy. Zejmena prava...

Brnění končetin, slabost, zimnice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda Vás nenapadne příčina mých obtíží a třeba...

Brnění končetin, tetanie, krční páteř

Chci Vás laskavě požádat o radu a posouzení i proto, že názor lékařů na moje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skvrna na dásni

Dobrý den,syn ma 6 let a již dva týdny ma na dásní jako by váček s bílou skvrnou...

Červené krvácející tečky na kůži

Dobry den. Mam pritele a jemu cas od casu krvaci kuze. Udelaji se mu malinky...

Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Brnění 4 a 5 prstu a dlaně levé ruky y

Jíž 9 měsíců mám větší problémy s krční páteří ,častá blokace ,bolesti ramenou...

Hnědá tečka

Dobrý den asi před 3-4 měsíci jsem zpozoroval na špičce žaludu hnědou tečku...

Jak se bude odstraňovat zlomený šroub v holení kosti

Prosím o informaci jak se bude postupovat při odstraňování zlomeného šroubku....

Pupínek po klíštěti

Dobrý den. Již 4 měsíce mám "pupínek" ,nebo jak to nazvat, po klíštěti viz....

Rizika cigaret IQOS

Dobrý den, lékař mi naměřil zvýšený cholesterol. Řekl mi že bych neměla kouřit....

Přibírání na váze v dospívání

Je mi 14 let a měřím 151,5cm. Normálně vážím 55-56 kg, ale teď jsem najednou...

Píchání,bolení a tlačení pod levým prsem mezi žebry

Dobrý den,Mám časté píchání pod levým prsem.Často se nemůžu ani nadechnout a...

Operace cystokély

Dobrý den, prosím o informaci. Dne 22.2.2018 mi byla stanovena diagnóza "Cystokéla,...

Antibiotika v práci


Bušení srdce,únava,motání hlavy a třes rukou


Prolaktin zvýšená hladina

Dobrý den příteli zjistil pan doktor zvyseny prolaktin a poslal ho na magnetickou...

MR C a TH pateře

Dobrý den, prosím vás, mohl by jste mi objasnit nález MR? Degenerativní změny...

Zánět úponu Achillovy šlachy

Dobrý den, před dvěma lety jsem se léčila s patní ostruhou. Po aplikaci laseru...

Zvětšené břicho po laparoskopické operaci

po laparoskopické operaci žlučových kamínků se mě nadměrně zvětšilo břicho.Lékař...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Entizol a Indometacin

Dobrý den, dnes jsem od svého gynekologa dostala předepsaný Entizol v čípkách...

Nadměrné slinění

Trpim zvysenou tvorbou slin, obtezuje mne to i vnoci. Prosim radu co s tim....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.