Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bubliny v infuzi

Vnitřní lékařství Dalibor 30.8.2020

Mám dotaz týkající se infúze do krevního oběhu a vzduchových bublin v ní. V pátek jsem byl na oddělení pohotovosti v nemocnici v Říčanech. Dostal jsem se tam kvůli několik dní přetrvávající schvácenosti, slabosti, pocitu na omdlení a neschopnosti zaostřit zrak, a občasné vysoké tepové frekvenci v klidovém stavu: byla vyloučena interní příčina a pravděpodobně šlo o psychické příčiny spojené se stresem a vyčerpaností. Po dvou dnech už je mi lépe. Nicméně během čekání na výsledky mi lékařka nechala zavést infúzi s tekutinou s minerály. Když odešla, všiml jsem si, že v plastové trubičce těsně před mou žilou putují v infúzi poměrně velké vzduchové bubliny, velké asi jako bonbóny Tik Tac. Než jsem stačil cokoliv udělat, vjely mi rychle do žíly. Lékařka potom řekla, že vzduchové bubliny nevadí a nic to neznamená. Díval jsem se potom na internet a našel v anglických zdrojích rozporuplné informace. V jedné redditové diskusi, které se účastnili i lékaři a sestry, tvrdili někteří, že v určitých případech mohou bubliny vzduchu způsobit komplikace a infúze se dá vždy připravit bez bublin: bubliny jsou prý známkou lajdáctví. V jednom ze zdrojů se dokonce psalo, že taková bublina se může dostat do plic nebo do mozku, tam způsobit zánět a případně i infarkt. Chci se tedy zeptat: je možné vyloučit, že by mnou popisované bubliny vzduchu mohly způsobit zdravotní problémy- ať už jde o embolii nebo cokoliv jiného? A co se s takovými bublinami v těle stane? Pokud by mohla způsobit zdravotní problém, za jak dlouho bych si toho všiml? A lze tomu předejít? Děkuji.

Doplňující dotaz: . Problém je, že bubliny se mi jevily jako relativně velké, jak jsem psal, měly délku tik tacu a bylo jich více, třeba to dohromady nakonec klidně 5- 10 ml bylo, takže bych rád věděl, kolik mililitrů by podle paní doktorky mohlo způsobit problém???

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den,
mohu Vás zcela uklidnit, že se Vám nemohlo nic stát a už se Vám ani nic nestane....

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Dalibore, rozumím, že Vás to znepokojilo. Při podávání infuze roztok připra...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Infuze
Jsem 4 roky po operaci ploténky, v zimě jsem jsem upadla...
Bubliny na penise
Zdravím, chcel by som sa spýtať ohľadne bubliny ma...
Vzduchová bublina
Dobrý den, po jak dlouhé době se mohou projevit potíže...
Vzduchová bublina v hrudi
Dobry den, pripada mi ze mam mezi plicemi vzduchovou...
Vyhreznuta plotenka a infuze
dobry den na problemy s vyhreznutou plotenkou jsem...
Bolest po infuzi
Dobry den , ve stredu 29.7. me odvezli rychlou kvuli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Bublání v žaludku

Dobry den, chtěl bych se zeptat už delsi dobu se snažim prijd nato co mi muže...

Bublání v žaludku

Dobrý den, už několik dní mám nafouklé břicho a dnes mi v něm začlo při cvičení...

Bublání ve střevech

Dobrý den, měl bych dotaz. Je mi 44 let a měl jsem bolesti hlavy a zvýšenou...

Bublinka na penisu

Dobry den , rad bych se zeptal co by to mohlo byt. Na penisu mam takovou to...

Bublinka v kapacce/moznost problemu

Dobrý den, ma 20mesicni dcera ted mela tri dny zavedenou kapaccku, včera ji...

Bublinkaté nápoje v kojení

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem plně kojící matka,a jako kojící bych prý...

BUBLINKY V PUSE

Zdravím, již po několikáté se mi udělaly "bublinky" v puse (spodní ret) po...

Bubliny na jazyku

Dobrý den,dnes jsem u počítače zjistil,že mám uprostřed jazyka něco jako bublinu.Nebo...

Bubliny na penise

Zdravím, chcel by som sa spýtať ohľadne bubliny ma penise.. zistil som to dnes...

Bubliny ve stolici 4 týdenného miminka

Pěkný den,mám doma 4 týdenní miminko, plně na umělé výživě-Nutrilon Allergy...

Bubnování pod žebrem

Dobrý den, vcera v noci mi začalo jakoby "bubnovat" pod levým žebrem. A byl...

Bubnování v levém uchu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Všimla jsem si toho asi před 4 roky. Pokaždé,...

Bude další cyklus ovulovat levý váječník?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když jeden měsíc vůbec neproběhne ovulace(z...

Bude nutná liečba liekmi alebo budem musieť íst do nemocnice?v čom je hlavný problém podla vás? Lebo neviem či to môže b

Dobrý den už dlhší čas mám depresie, pocit menej cennosti, úzkosť...mám teraniu...ako...

Bude potrebné skrátiť uzdičku alebo nie?

Zdravím chcel som sa spýtať či bude potrebné skrátiť uzdičku alebo ne..? a zdá...

Bude se jednat o kvasinkovou infekci

Dobrý den chtěla bych se zeptat, začalo mě svědit okolo pochvy, mám bílí, někdy...

Bude to druhý měsíc, do jsem nedostala menstruaci

Dobrý den. Momentálně jsem v USA a teď to bude druhý měsíc, do jsem nedostala...

Bude to holka a já už to dítě nechci

Dobrý den jsem v 17tt těhotenství. Na miminko jsem se těšila chtela jsem kluka...

Bude to půl roku po urazu kolene a to stále bolí

Dobrý den, zhruba před půl rokem se mi podařilo při přelézání brány špatně seskočit...