Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Byl jsem vyřazen z dárců krve z důvodu prodělání žloutenky A a B

Antonín 17.10.2018

Dobrý den, byl jsem vyřazen z dárců krve z důvodu prodělání žloutenky A a B (průběh žloutenky jsem na sobě nezaznamenal). Mám dvě otázky:
1) Bylo mi řečeno, že pro okolí nejsem hrozbou a nemusím podnikat žádná opatření. Ale na internetu jsem se dočetl, že bych měl praktikovat jen sex s kondomem i když mám jednu stálou partnerkou. Jak tedy postupovat?
2) K nakažení typem B mohlo dojít "neopatrným" použitím sexuálních pomůcek? Min. 3 roky před onemocněním jsem neměl jinou partnerku a ani partnerka nikoho jiného. Tetování, piercing, nebo drogy u nás neproběhly. Ale občas používáme sexuální pomůcky.

Děkuji,

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, já by jsem v úvodu doporučila komplexní vyšetřeí infekčním lékařem, ten provede odběry kre k podrobnějšímu posouzení stavu. U žloutenky A se nejedná o nic překvapivého, infekce se přenáší orofekální cestou, často proběhne inaparentně, jako běžná viróza, či úplně bez příznaků a protilátky pak přetrvávají celý život. Nikoho nohrozujete. U žloutenky B je to trochu složitější, přenáší se krví a tělesnými tekutinami (sexuální přenos). V séru nakažených osob nebo osob po prodělané infekci se prokazuje buď příslušný antigen nebo protilátka, po prodělané infekci se prokazují jen protilátky, nikoliv antigeny (serokonverse HBsAg – anti-HBs, HBeAg – anti-HBe). Přítomnost protilátek v krvi ale může být i pro překonaném očkování, toto je potřeba ověřit. Taky často probíhá inaparentně, takže jste nákazu nemusel zaznamenat. U Vás není zdroj nákazy jasný, nebo pokud skutečně se jedná o nové zjištění, a partnerku mát 3 roky stejnou, pak bude zrojem Vaší nákazy právě ona, měla by vyšetření podstoupit také. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pokud jste žloutenky A a B prodělal a již je nemáte, nemusíte používat prezervativ, protože již nejste infekční. Neznám přesně výsledky vašich testů, ale pokud je HBsAg negativní, nejste stran hepatitidy B infekční. K nákaze touto infekcí může samozřejmě dojít při sdílení sexuálních pomůcek, proto doporučuji je vždy dobře odezinfikovat, obzvláště používáte-li je s dalšími partnery.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Přenos žloutenky B
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli je žloutenka...
Přeočkování proti hepatitidě B
Dobrý den, v minulosti jsem byla očkovaná proti hepatitide...
Přenost hepatitidy B a C
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, zda je možné nakazit...
Rekonvalescence zloutenky a neurol
Dobry den, chci se zeptat, jestli se v prvních 6 mesicich...
Hepatitida B-laboratorní testy
Dobry den, pozna se z laboratornich testu na hepatitidu...
Žloutenka A,B,C
Dobrý den. Tento týden jsme se svým přítelem přišli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

By pass

Dobrý den, moje maminka se podrobí operaci srdce-jedná se trojitý by pass. Chtěla...

By-pass

Dobrý den,prosím o radu.Moje babička je ve fakultní nemocnici v Plzni a doktoři...

By-pass

dobrý den prosím vás chtěla bych se zeptat mám maminku po operaci bajpás a...

By-pass

Dobry den. Chci se informovat za jakou nejkratši dobu se muže "uzavřit"...

Bydlení bez výtahu ničí koouby?

Bydlíme ve 4.patře bez výtahu. Mám dvojčata, která nosím nahoru a dolu. Občas...

Byl jsem na ASK p. kolene

Dobrý den, prosím o radu, byl jsem na ASK p. kolene, doktoři měli podezření...

Byl jsem na očkování

Dobrý den Moje praktická lékařka mi doporučila, jestli se nechci zapojit do...

Byl jsem na operaci tříselné kýly

Dobrý den, byl jsem na operaci tříselné kýly v dubnu 2014 a za rok byla zase...

Byl jsem na testu protilátek na dětské nemoci,

Dobrý den, je mi 33 let a byl jsem na testu protilátek na dětské nemoci,...

Byl jsem na vytrhnutí kořene zubu, teče mi krev a dělá se váček

Dobrý den, dnes jsem byl na vytrhnutí kořene zlomeného zubu šlo to celkem dobře...

Byl mi diagnostikován na jednom oku astigmatismus

Dobrý den, ucházím se o pozici strojvedoucího. Podle vyhlášky nesmím mít "v)...

Byl mi diagnostikován vnější hemoroid o velikosti 5 mm

Dobrý den, asi před 6 týdny jsem byla na chirurgii . Byl mi diagnostikován vnější...

Byl mi předepsán Revlar + Ventolin

Dobrý den, v březnu letošního roku jsem prodělala vážný astmatický záchvat....

Byl OGTT v těhotenství proveden správně?

Dobrý den, pane doktore, velice Vás prosím o posouzení situace ohledně provedeného...

Byl porušen vřetenní nerv.

Dobrý den, jsem 6 let po operaci pažní kosti, dolní část humeru, myslím, že...

Byl to slabý infarkt?


Byla chyba ve mě?


Byla jsem těhotná?


Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma

Dobry den, je mi 24.. Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma...

Byla mi diagnostik.plicni chlamydie,mycoplasma pneumoniae igg 128,dale pak borelioza igm 30

Dobry den,již jsem se jednou dotazovala.byla mi diagnostik.plicni chlamydie,mycoplasma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Zlomenina th11 a th12

Dobrý den, mám zlomený obratel th 11 a th 12 bez dislokace, st .p. pádu na záda...

Antidepresiva a přibírání na váze

Dobrý den, chci se zeptat. Beru skoro 3 roky antidepresiva - velafaxin, dále...

Brnění prstů

Dobrý den, prosím Vás, už tak tři měsíce mi brní několikrát denně konečky prstů...

Boule na penisu

Dobrý den, mám dotaz. Shruba před měsícem jsem měl sex s mojí partnerkou,použili...

Dlouhodobě ucpaný nos


Trojklanný nerv

Dobrý den na magneticke mi našli v srpnu pozanelivy etiol a demylizačni plaky...

Pupínky na jazyku

Dobrý den, mám dva bolestivé a natekle jakoby pupinky s bílým středem po obou...

Křupání a bolest kloubů

Dobrý den, je mi 21 let a křupe mi snad každý kloub ( prsty, zappestí, ramena,...

Rakovina krku, problemy s krkem

Dobry den, je mi 26 let, pred rokem a pul jsem porodila dceru. Asi 5 mesicu...

Prejavila sa u mna po porode neurogenna tetania.

Dobry den, chcem s vami skonzultovat liecbu od mojej neurologicky. Prejavila...

Těhotenství a karpální tunely

Dobrý den. Už tak dva týdny mám problémy s brněním pravé ruky v oblasti zápěstí,...

Červenáni kůže

Dobrý den, mám problémy s cervenanim, svedenim a mirnym otokem kůže po intenzivním...

Rýma a pálení očí

Dobrý den, před již druhý den mám silnou rýmu, kterou léčím sprejem na rýmu,...

Angina


Játra


Vysoký tlak krevní

Dobrý den. Prosím o odbornou radu. Mé potíže začly minulý rok touhle dobou....

Zlomenina TH 12 a IV. metakarpu pravé ruky

Dobrý den, v září minulého roku jsem po pádu z kola prodělal kompresní zlomeninu...

Kýla


Přetrhané vazy v kontíku

Dobrý den, Chtěl bych Vás poprosit o radu. Při běhu jsem si zvrknul a následně...

Zavřít reklamu