Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bylinné přípravky

Vnitřní lékařství Petr 9.3.2021

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda to jak užívám léky a doplňky stravy je správně. Nerad bych měl špatnou kombinaci, jelikož mám strach o játra (před rokem USG břicha: steatoza jater + ALT 1,4 ukat/l ... jinak ok).

Bohužel již od dětství se léčím s mnoha zdravotními problémy. Má stálá medikace:

Vysoký krevní tlak
- Tritace 5mg 1-0-1
- Amloratio 5mg 1-0-0

Astma
- Seretide Diskus 50ug/100ug 1-0-0 (1 x vdech)

Alergie
- Aerius 5mg 1-0-0

Psychika
- Fevarin 100mg 0-0-1
Poslední dobou se mi však trochu zhoršila psychika a k tomu ještě přidal vyšší TF.
Paní doktorka mi nabízela Beta blokátory, ale vzhledem co všechno už ve svém věku beru, jsem se s ní domluvil, že vyzkouším nejdříve nějaké bylinky.

Vybral jsem si tinkturu ,,Srdce´´3x denně 20 kapek (meduňka, hloh, srdečník, maliník, jmelí, modřín pupeny) a doplněk ,,Pohoda´´ 3x denně kapsle (Kudzu, mléčnan hořečnatý, stearan hořečnatý, B6, B3, B1)
A k tomu jsem původně chtěl ještě brát Ostropestřec na ty játra. (Je hodnota ALT hodně vysoká?)

Myslíte si, že to mohu brát, třeba s odstupem od normálních léků?



1. doplňující informace 22.3.2021:
Dobrý den, nadváhu mám od svých 15let, která se poslední dobou posunula do obezity 1. stupně. Bohužel je to dáno tím, že svůj stres hlavně zajídám. V jídelníčku se snažím mít vše, ale samozřejmě ujídám uzeniny ve stresu. Jednou za 2x měsíce chodím k psychiatrovi a k tomu chodím 1x týdně k psychologovi. Nekouřím a alkohol jen výjimečně a omezeně na oslavy (nový rok, narozeniny)

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav

Dobrý den, pane Petře, děkuji za Váš dotaz. Myslím si, že bylinné přípravky obecně nevadí. Je ale vhodné sledovat hodnoty krevního tlaku a tepovou frekvenci, protože tyto bylinné přípravky snižuji krevní tlak, tak abyste ho neměl moc nízký, když už užíváte dvojkombinaci léků. A také, jak vidím, berete Seretide a Aerius, mate astma? V jakém je stadiu? Bronchiální astma má alergický původ, tak se může zhoršit, když budete alergický na nějakou složku z těchto tinktur. Hodnota ALT je spíše nadhraniční (norma je do 0,8ukat/l), podle mě, když nemáte žádné obtíže, tak je to pouze ke sledování, nedoporučovala bych žádnou léčbu, ani bylinky. Dotaz ještě předávám k posouzení našim specialistům v oboru interních chorob. Přeji hodně zdraví.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Petře,

chápu, že pro mladého člověka, který již dlouhodobě bere léky a nyní je vystaven situaci kolem pandemie, je současná situace výrazně stresující, což Vašemu zdraví určitě neprospívá.
Uvedené bylinky by pro Vás (pokud na ně konkrétně nejste alergický, jak píše paní dr. Bilomeria) neměly být nebezpečné, stejně jako ostropestřec. Hodnoty ALT jsou pouze nadhraniční, nemusíte mít zásadní obavy.
Spíše však než bylinné doplňky je důležité zajímat se o příčiny - důvod možného ztukovatění jater - máte nadváhu? jaký je Váš jídelníček? pijete alkohol, pokud ano, jak často?
Stres působí negativně jak na krevní tlak, tak na metabolismus celkově, takže je určitě důležité na psychice pracovat.. - máte svého terapeuta? s kým situaci probrat?

Držím palce, ať je Vám brzy lépe, MH

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Děkuji, Petře, za odpověď, je moc dobře, že na sobě pracujete - že chodíte k pravidelně k psychologovi, i k psychiatrovi. Určitě společně naleznete způsoby, jak se stresem lépe pracovat a "uklidňovat se" jinak než jídlem. Pro řadu lidí bývá vhodná meditace - např. mindfulness, všímavost - na youtube je i řada videií - mindfulness (všímavost) meditace.
Pravidelná fyzická aktivita by pro Vás byla určitě také vhodná, jak na psychiku, tak i kvůli redukci hmotnosti, ale základem je samozřejmě dobrý jídelníček.
Dále doporučuji nemít "rizikové" potraviny doma, přece jen, pokud mám doma spíše zdravé potraviny - ovoce, zeleninu, zakysané mléčný výrobky, luštěniny, apod. a jíné (např. uzeniny, tučné sýry, cukrovinky nemám a nekupuji) je menší pravděpodobnost, že budu stres zajídat právě nezdravými jídly. Vhodné je i třeba navštívit lékaře/obezitologa (lze na doporučení Vašeho PL), který Vám spolu s nutričními specialisty pomohou sestavit vhodný jídelníček, a taky je člověk více motivován, když na tom nepracuje sám.
Přeji Vám hodně zdraví a ať se Vám daří! MH

Související dotazy

Warfarin a bylinné čaje
Dobrý den.Užívám Warfarin tbl a chtěla jsem se zeptat,jestli...
Bylinné čaje a antikoncepce
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli bylinné čaje...
Warfarin a vitamínové přípravky
Dobry den,dva mesice uzivam Warfarin,mohu k nemu brat...
Imunologické přípravky
Dobrý den, na opakované záněty močových cest jsem...
Růžovka - bylinné čaje
Dobrý den, V současné době používám Curacné na léčbu...
Přípravky proti lupénce při kojení
Dobrý den, mám lupénku od svých 18ti let, nyní je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bylinky

Dobry den, muzu na zvyseni kondice kotvicnik, macu a ženšen, pak jeste sorbifer...

Bylinky proti stresu

Studuji při zaměstníní vysokou školu, a před každou zkouškou mám průjem, kdy...

Bylinky v těhotenství

DOBRÝ DEN JSEM VE 14TT A BOLÍ MĚ ČASTO ŽALUDEK KOUPILA JSEM SI BYLINNÝ ČAJ KTERÝ...

Bylinky v těhotenství

Dobrý den, jsem čerstvě těhotná, 4.týden. Mohli byste mi prosím poslat seznam...

Bylinky v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, jsem ve 4 týdnu těhotenství a v bylinkářství jsem dostala...

Bylinky x léky

Chtěla bych se zeptat,když beru bylinky (tinkturu) Rhodioly a šišáku a současně...

Bylinná léčba úzkosti

Dobry den, dá se současně brát saframyl a homeopatika? Co je nejúčinnější přírodní...

Bylinné čaje a antikoncepce

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli bylinné čaje podávané v nálevových sáčcích...

Bylinné čaje a gynek. problémy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat vyčetla jsem, že na gynek. záněty pomáhá bylinný...

Bylinné doplňky a farmakoterapie

21.8.20 Mohu začít uzivat ostropestrec mariánský na křeče? Magnezium mam v normě....

Byliny

Dobrý den. Prosím, může mít pravidelné pítí čaje z listů pampelišky, kořeny...

Byliny - Podběl lékařský

Prosím o sdělení, zda je podběl lékařský stále považován za léčivou bylinu.Při...

Byliny a antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli není riskantní užívat kapky Jeřáb ptačí...

Byliny a Warfarin

Dobrý den.Užívám Warfarin a chci se zeptat,jestli můžu pít čaj z kořene pampelišky...

Byliny a Warfarin

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli můžu pít heřmánkový čaj když užívám Warfarin...

Byliny v těhotenství

Dobrý den, prosím vás, které druhy bylin se v těhotenství nesmí užívat ? A je...

Bylo by možné k nakemu neurologovi objednat?

Dobrý den,byli by možné k nakemu neurologovi objednat?

Bylo by možné se vzteklinou nakazit?

Dobrý den, o víkendu jsem na stavbě svého domu nalezl malého netopýra. Na první...

Bylo by možné, aby se na to podíval přímo venerolog?

Dobrý den, před časem jsem položil tento dotaz. www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-273316....

Bylo by pro mě vhodné hormonální/nehormonální tělísko?

Dobrý den, je mi 26 let, od 18 let mám nasazenou HA Lunafem. Od začátku braní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mandlový kámen

Dobrý den. Začalo to v březnu, začal jsem mít problémy s polykáním apod. Došel...

Svědění kůže na varlatech

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Je mi 17 let a už více jak 2 roky trpím...

Odstranění kožních řas u konečníku

Dobrý den, za 14 dní bych měla podstoupit odstranění kožních řas v okolí konečníku...

Vazomotorická rýma

Dobrý den, je mi 32 let a již asi přes 12 let mám potíže s celoročním vodnatým...

Absces řitní krajiny

Dobré ráno pane doktore,prosím chtěl jsem se jen zeptat-jsem po zákroku abscesu...

Mravenčení končetin

Dobrý den. Mám problém s ,, mravenčení" dolních končetin které mě doprovází...

Antibiotika a káva

Dobrý den, mám předepsaná antibiotika Fromilid 500. Mohu na tyto léky...

Koupání po obřízce

Dobrý den, jsem cca mesic po radikalni obrizce. Objevuji se mi stale praskliny,...

Vyčerpání organismu

Dobrý den, na přelomu nového roku mě začala provázet únava, slabost, připojilo...

Možnost nákazy orálním sexem

Dobrý den, ještě než bych započal svůj sexuální život rád bych věděl, zda je...

Opakovaná ranní rýma

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak bych mohla řešit svůj problém. Už od mých...

Můj psaný projev, zároveň s rozvíjející se vadou řeči a nové, hodně silné, bolesti hlavy mě opravdu znepokojují.

Dobrý den, obracím se na Vás s nestandartním dotazem. Nechci být za hypochondra,...

Bulka pod bradou


Bolest kolene

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Aktivně se věnuji silniční cyklistice...

Bolest v pravém podbříšku vystřelující do zad a pravé nohy

Dobrý den, má dcera trpí už více jak 3/4 roku stále se opakující bolestí v pravém...

Fascikulace, únava, potíže vzniklé po očkování, může se jednat o ALS

Dobrý den. Moc prosím o radu, už si nevím rady. Na konci března 2021 jsem byla...

Atarax


Bolest po odstranění fibromu z plosky nohy

Dobrý den, před skoro 3 měsící mi byl vyoperován fibrom z plantární fascie,...

Zlomenina prstu na ruce

Dobrý den. Prosila bych o radu. Včera jsem se velkou silou praštila do prsteníčku...

Jak se prosím projevuje kapavka v ústech?

Dobry den, jak se prosim projevuje kapavka v ustech? Pred cca tremi tydny jsem...

Reklama