Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cévy, srdce - porada

Srdce a cévy Jaroslava 20.5.2013

Dobrý den, můj dotaz se týká mojí maminky. Je jí 75 let a delší čas se léčí u kardiologa. Každý den ráno bere tato léky: Nejprve 1/2 letroxu a po 1/2 hodině - 1/2 Amesos, 1/2 locren, 1 digixin, 1 enelbin a 1 Warfarin - 2mg.
Po jejich požití, říká že se jí motá hlava. Po prostudování příbalových letáků mě děsí, že Locren by se neměl užívat s amesosem a digoxinem? Navíc mám pocit, že lékaři kolem ní se nedokážou domluvit mezi sebou a tak nějak jí udržují, nic moc neřeší, maximálně zkusí jiný lék. Ona často polehává a je unavená, když však dělá nějakou činnost brzy se unaví. Protože v životě vždy každému pomáhala, zaslouží si dobrou péči a já bych chtěla poradit, nejprve - zda by neměla léky brát postupně a ne najednou? Poté, zda by jste nám neporadil - nějaké pracoviště na konzultaci celkového zdravotního stavu (okr. Kolín, Benešov nebo Praha). Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den,
vedlejší účinky léků jsou zvláště ve vyšším věku časté a riziko se samozřejmě zvyšuje s počtem užívaných léčiv, Vaše úvaha o tom, že maminčiny potíže by bylo možné nějak zlepšit úpravou léků je pravděpodobně správná. Motání hlavy může mít sice více možných příčin, ale jednou z možností je nízký krevní tlak (případně pomalá srdeční frekvence) v důsledku účinku užívaných léků. Z kombinace léků, které maminka užívá, usuzuji, že trpí srdeční arytmií - fibrilací síní a také chronickou srdeční nedostatečností (při ischemické chorobě srdeční?, také vysokým krevním tlakem?) a sníženou funkcí štítné žlázy. Daná kombinace léků by za takových okolností byla vhodná a tyto léky je možno bezpečně kombinovat, ale s podmínkou častého sledování právě tolerance léků a nežádoucích účinků. Poradil bych Vám 1.) zařídit péči o maminku tak, aby chodila na kontroly pokud možno k co nejmenšímu počtu lékařů - daný zdravotní stav by měl být bez problému schopen řešit maminčin praktický lékař (sledování tlaku, laboratorních testů, testů na "ředění krve", funkce štítné žlázy, efektu léků, příznaků ukazujících na možné zhoršení funkce srdce aj.) + kardiolog - u kterého by v případě stabilizovanosti stavu byly kontroly nutné jen občas (třeba 1x/půl roku nebo i méně). Všechny uvedené léky může předepisovat praktický lékař. Za smysluplné bych tedy považoval pravidelné návštěvy u maximálně dvou různých lékařů (+event. zubař a gynekolog v rámci prevence) - mimo jiné právě pro zamezení komunikačních potíží, které při sledování u více různých lékařů jsou bohužel časté. 2.) Ohledně "konsultace celkového zdravotního stavu" - jak již bylo výše řečeno, podle mého názoru není nutné vyhledávat nějaké další lékaře, od "celkového zhodnocení" by měl být praktický lékař - právě na to je nejvhodnějším "specialistou". 3.) Ohledně úpravy léků - bylo by vhodné si pořídit domů automatický tlakoměr, aby bylo možno sledovat doma krevní tlak (+také puls, který tyto přístroje také měří) a podle zjištěných hodnot pak případě upravit dávku léků, které tlak ovlivňují (Amesos, Lokren). Kardiolog by měl rozhodnout, zda je vhodné a nutné další podávání digoxinu a v jaké dávce (lék sice dobrý, ale přece jen již poněkud zastaralý, s významným rizikem nežádoucích účinků, mimo jiné v důsledku kombinace s léky typu Lokrenu - jde ale o to, jak moc je nutné "zpomalovat" přítomnou arytmii, bez těchto léků by naopak mohlo srdce "běžet" velmi rychle, což vadí). Všechny užívané léky by měly mít 24-hodinovou nebo delší účinnost, není tedy určitě nutné je brát všechny najednou ráno (ráno přísně nalačno je nutné brát pouze Letrox), klidně některé zařaďte na večer (třeba právě Amesos + klidně i Lokren). Nutnost užívání warfarinu, tedy nutnost "ředění krve" (jako ochrana před komplikacemi arytmie, tedy hlavně cévní mozkovou příhodou), musí rovněž posoudit kardiolog - nemusí být zcela nutné, jde o posouzení rizika podle řady dalších faktorů a také o posouzení rizika komplikací - krvácení (ale u naprosté většiny starších osob s fibrilací síní a dalšími onemocněními "ředění" vhodné je a je to velmi důležité). Maminka bere i lék Enelbin - u toho je otázka, proč byl nasazen - obvykle se dává na potíže s "prokrvením končetin", ale pro zhodnocení nutnosti dlouhodobého užívání je nutné posoudit, jaký má užívání léku efekt - pokud malý (nebo žádný), je to myslím lék, který je možno bez problému vysadit, efekt dlouhodobého užití tohoto léku není dostatečně doložen a navíc by se měl pro dobrou účinnost (na prokrvení dolních končetin) užívat v poměrně vysoké dávce (4-6 tbl. za den...). Přeji hodně zdaru při rozhovoru s maminčiným ošetřujícím lékařem a věřím, že se podaří situaci vyřešit k Vaší (i maminčině) spokojenosti - samotná slabost srdce se sice vyléčit zcela nedá, ale určitě je možné léčbu doladit tak, aby co nejvíce zmírňovala potíže ze slabosti plynoucí a měla co nejméně nežádoucích účinků.

Související dotazy

Srdce a cevy
Ahoj, pred rokem se mi stala nemila vec, rano jsem...
Cévy
Dobrý den, chci se zeptat, jezdím na koni už 15 let...
Srdce a cévy
dobry den před pul rokem jsem byla na vyšetřeni to...
Viditelné cévy
Dobrý den. Co prosím Vás způsobuje, že mi jdou někdy...
Srdce
Dobry den, v poslednich mesicich se mi stava, ze ackoli...
Bušeni srdce
Dobry den, pred par dny jsem navsitivila pohotovost,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cévy

Dobrý večer chci se Vás zaptat jaké jsou příznaky ucpavání cév? Nebo jestli...

Cévy

Dobrý den, pane doktore/doktorko. Prosím zodpovědět, co se stane, pokud se nevstřebá...

Cévy

Dobry den, poslednych par dni pozorujem navretie zile veducej od korena penisu,...

Cévy a kouření

Vážený pane/í/ MUDr. Jsem diabetik 2.st. a kuřákem 33 let. Mám na dolní LK amputován...

Cévy cukrovka a vysoký tlak

Dobrý den ptám se za maminku která má silnou cukrovku píchá si inzulín s tím...

Cévy na chodidlech

dobrý den,mam prosím dotaz,nedávno se mi stala taková věc, že jsem omylem kopla...

Cévy na spáncích

Dobrý den, nevím, zda otázku kladu ve správném odvětví. Chtěla jsem se zeptat,...

Cévy prokrvující penis

Dobrý den,věnuji se závodně cyklistice a při svých vyjížďkách mám problém s...

Cévy v děloze

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s Vámy poradit. mám již dlouho gynekologické...

Cévy, modré nohy

Dobrý den, mám tenčí nohy a začínají mi občas modrat a mám takové malé bulky...

Cévy/žíly

Dobrý den, trápí mě jeden problém, občas se mi nadzvedává pokožka, když položím...

Cezera 5mg

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít alkohol, když beru potahované...

CF, Potní test a záněty průdušek..

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Velmi snadno se zadýchám - stačí mi vyjít...

Cialis + Antibiotika

Dobrý den pane Doktore. Chtěl bych se zeptat. Může se užívat CIALIS 5 mg i společně...

Cialis a Viagra

Chtěl bych se zeptat, jak jeto s použitím Cialisu nebo Vviagry při léčbě Warfarinem

Cicadin

Dobrý den, beru 14 dní Circadin na poruchu spánku kvůli tinnitusu, do toho mám...

Cicatridina mast na genitálie?

Dobrý den, mám problém při pohlavním styku, hrozně mě to bolí při pronikání....

Cid

Dobry den,Chci se zeptat,zda mam narok na inv.duchod po dvou operacich ostepařskeho...

Cierne bodky

Dobry den uz niekolko tyzdnov pozorujem ze mam pri stolici cierne bodky v stolici...

Cievy

Dobrý deň. prosím vás chcem sa opýtať už 5deň ma boli v podkolení. Teda ked...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Koxartróza

V noci při ležení na pravý bok mne začne bolet kyčel, ne moc, nevzbudí mě to,...

Červené skvrny na břiše

Dobrý den bola som na laparoskopii a mam na brušku dve červene tečkya v strede...

Rozšířená zornice na pravém oku

Dobrý den, je mi 21 let a trpím bolestmi hlavy každý den. Absolvoval jsem před...



Špinění před menstruací

Dobrý den. S přítelem se snažíme skoro už rok o miminko a nedaří se nám. Myslím...

Nesoustředěnost, stres, motání hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co můžu udělat abych zlepšila mé zhoršené...

Migréna, transplantace jater

Dobrý den, Již 3 rokem trpím nesnesitelnými bolestmi hlavy (migrény), začalo...

Rakovina vaječníků

Dobrý den, jaká je dědičnost u rakoviny vaječníků pokud na ni zemřela moje babička....

Bolest hrudní páteře

Dobrý den. Píchá mě často pod lopatkou a jde mi to do srdce a čas od času mě...

Bolesti v levém boku a podžebří

Bolesti v levém boku a podžebri. Dobrý den už asi rok mě občas trapi mírně...

Opožděná puberta

Dobrý den mam problém je mi 15 let a mám malý penis při erekci 8 cm. A vůbec...

Plicní sklípky

Dobrý den, už vícekrát se mi stalo, že mi ,,z těla vyšla,, (ústy) taková malá...

Léky

Dobrý den,je možné užívat Xigduo,Doretu ,Guajacuran,Letrox a Helicid souběžně?...

Suchý kašel a bolest na hrudi

Dobry den, uz druhy tyden mam suchy srazdivy kasel a ted posledni tri dny se...

M. Bechtěrev V.stupeň

Dobrý den, prosím o Váš názor k přiloženým snímkům. Moje diagnoza je M. Bechtěrev...

Fyzická námaha venku a kašel

Je mi 26 let. Na začátku května jsem začala cvičit, protože bych se chtěla dostat...

Cervikokraniální syndrom

Dobrý den, již půl roku mám potíže s krřní páteří. Byl jsem u lékaře, který...

Očkování Prevenarem

Dobrý den, dcera narozená 13.2 byla očkována Prevenarem 13. První dávku...

Plynatost,bolest zad

Dobrý den paní doktorko.Mám pořád nafouklé břicho trápí mne ukrutná plynatost,nechutenství...

Tachykardie

Dobrý den pane dokrore, mám na Vás dotaz ohledně srdce. Před skoro rokem se...