Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Chemoterapie

Onkologie Lenka . 30.1.2010 redakce uLékaře

Dobrý den, mojí babičce 70 let(z otcovy strany) byla zjištěna rakovina vaječníků. Byla operována, ale bohužel ji nemohli vzít všechny ložiska, že by operace trvala příliš dlouho a mohla by vykrvácet. Nyní bude podstupovat chemoterapii a po té by měla jít znovu na operaci, kde by jí měli vzít pokud možno zbytek nádorů. Chtěla jsem se zeptat na tyto věci: Je u mně větší pravděpodobnost, že budu mít taky rakovinu vaječníků? A slyšela jsem, že by malé děti neměli přijít do kontaktu s člověkem, co je zrovna léčen chemoterapií, prý z toho člověka vyzařuje jakési škodlivé záření a mohlo by jim to ublížit. Mám dvě děti(4roky a 4 měsíce), tak by mě zajímalo jestli je to pravda a po dobu léčby babičky chemoterapií, bych je za ní neměla raději brát. Já jsem to slyšela poprvé, spíš bych řekla, že je škodlivé ozařování, to by asi pravda byla, že to z toho dotyčného, který ozařováním prochází něco vyzařuje, ale o chemoterapii jsem to neslyšela nikdy. A ještě by mě zajímalo, jestli při docela častých gynekologických zánětech se třeba nezvyšuje nějaké poškození děložního čípku a nemůže tak třeba propuknout jednou rakovina čípku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, pravděpodobnost, že vy onemocníte je opravdu mírně vyšší, měla byste dodržovat preventivní opatření pro snížení rizika výskytu rakoviny, info zde: http://www.koc.cz/pro_verejnost/kodex_proti_rakovine.html, a chodit pravidelně na gynekologii. Ze by chemoterapie /klasická/ něco vyzařovala, mi není známo, půjde o nějaká druh zkreslené informace, přesto bych vám moc nedoporučovala brát děti do nemocnice na návštěvy. Počkejte,až se babička natolik zregeneruje a bude doma, stejně tak ale musí být opatrná na infekce a děti jsou jejich zdatnými nositeli. Chemoterapie oslabuje imunitu těla a lidé jsou na infekce náchylnější. Proto budte celkoě opatrní, děti raději k babičce pouštějte jen méně a později. Hodně štastí babičce při uzdravování. Hezký den.

Související dotazy

Pálení jazyka a chemoterapie
Dobrý den, prosím pěkně,léčím se na fulikulární lymfom,G1,...
Imunita při onkologické léčbě
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co užívat na imunitu...
Chemoterapie
Dobrý den, V Březnu 2017 jsem byl na operaci tlustého...
Porucha erekce
Dobrý den mám problém s erekcí již 2 roky,nevím na...
Plánování těhotenství
Dobrý den.Planujeme s manželem třetí dítě."Problémem"je,...
Reflux s regurgitací do dutiny ústní
Dobrý den, mám po resekci žaludku pro zhoubný nádor...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chemický peeling

Dobrý deň.chcela by som vás poprosiť o radu.robila som si chemický peeling 50%...

Chemický peeling tváří

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli budu mít po chemickém peelingu nějakým...

Chemie

Dobrý den Chci se zeptat na jednu věc...Pracuji v chemickém průmyslu a zajímalo...

Chemikálie a těhotenství

Dobrý den, měla bych na Vás velkou prosbu. Při úklidu jsem asi udělala chybu,...

Chemikálie v těhotenství

Dobrý den, jsem farmaceutická asistentka v lékárně. Chtěla bych se v těhotenství...

Chemlonové vlasy

Dobrý den. Mám dlouhé vlnité vlasy a již nějakou dobu se mi vlasy po učesání...

Chemo

Dobrý den,chtěl bych znát váš názor.Prodělal jsem rakovinu varlete klasický...

Chemo a zapal plic

mam tatinka je mu 70 let od prosince 2009 prodelava chemo s nemocnenim kostni...

Chemoterapeutika a slunce

Dobrý den, už po druhé, v průběhu 10 dnů, mám zánět močového měchýře. Začala...

Chemoterapeutikum Cotrimoxazol AL forte

Dobrý den, mám několik dotazů ohledně tohoto léku. Nejíst kyselé zahrnuje i...

Chemoterapie

Dobrý den, manžel podstupuje chemoterapii po nádoru tlustého střeva- dočasná...

Chemoterapie

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat ohledně mé babičky. Nedávno jí zjistili,...

Chemoterapie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na 2 věci, týkající se mě blízké ženské osoby,...

Chemoterapie

Dobrý den paní doktorko. Ještě jednou Vás zdravím. Psal jsem Vám na začátku...

Chemoterapie

Dobrý den, přítel má rakovinu lymf.uzlin. Prodělává v souč.době chemoterapie..ráda...

Chemoterapie

Dobrý večer. Ráda bych Vás poprosila o názor na zdravotní stav mé matky. Po...

Chemoterapie

Dobrý den, V Březnu 2017 jsem byl na operaci tlustého střeva - zhoubný nádor...

Chemoterapie

Dobrý den, 2.12.jsem začala léčbu chemoterapií.Nejsem vůbec přesvědčena o úspěšnosti...

Chemoterapie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před třemi léty jsem byla operována pro adenokarcinnom...

Chemoterapie a otěhotnění

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat...lečila jsem se chemoterapií,měla jsem hodginovu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v žaludku při požití jídla nebo pití


Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Sportovní aktivita po prodělaném infarktu


Tuhnutí lýtek


Svědění těla


Antikoncepce a antibiotika


Změna léků


Opakovaná zlomenina zánártní kosti


Bulging disku

dobry den chcel bz som sa opytat na postup ako dalej ci je nutna operacia.MR...

Tezka diskopatie

prosim vas,lekar mi diagnostikoval tezkou diskopatii-mohl by jste mi prosim...

Warfarin a aloe vera


Potíže s trávením


Nákaza dětí psí škrkavkou


Menzes po kyretáži, negativní těhotenský test, "NĚCO" na UTZ


Bolesti v tříslech a kříži


MUDr. Jaroslav Sedláček

Urologická a chirurgická ambulance

Jazyk - křeče


MUDr. Tomáš Mikula

Odborný lékař diabetologie

Může být reálně test opravdu již pozitivní?


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×