Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CHOPN

Plíce, dýchání Marija 6.4.2019

Dobrý den.

Je mi 64 let a trápí mne zejména ranní odkašlávání hlenů - již asi 4 roky. V posledních měsících se k
tomu přidaly potíže s dechem - sípání, které vnímám zejména večer před spaním. Obracím se na vás
proto, že můj praktický lékař nic nezjistil (vlastně mne jen poslechl - již před třemi lety), nyní mne poslal na plícní vyšetření, kde mi předběžně zjistili mírnou obstrukční plícní chorobu.

Pro další návštěvu u plícního lékaře je nutné doložit RTG a poslední laboratorní vyšetření. Praktický
lékař mi oznámil, že výsledky tohoto vyšetření z února 2019 jsou zcela v pořádku. Nyní, když jsem měla možnost se s těmito výsledky výsledků nemohu přiložit z technických důvodů. Ale jinak jsem měla vše skutečně v úplném pořádku.

Děkuji za reakci na můj dotaz.seznámit, mi není jasné, zda je v pořádku, aby hematologický výsledek
Sedimentace 1 byl 13 mm/hod, když norma je 7 - 12, a dále výsledek Sedimentace 2 byl 32, když norma je 14 - 28 ! Mírně zvýšená byla i glukosa ( 6,61), cholesterol (5,98) a monocyty ( 0,01 jednotky). Kopii

Doplňující informace:
U mne se neprojevuje dlouhodobý kašel a sípání, ale ranní vykašlávání léků a večerní sípání, ale to uvádím jen pro upřesnění. Pokud překročení normy uvedené ve výsledku rozboru mé hematologie jsou bezvýznamné, pak tomu nerozumím. A pokud tyto výsledky nesouvisí s dg. CHOPN, pak nevím, zda vůbec svědčí o mém zdraví, a také nevím jakou roli v tom hraje můj věk.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den, dlouhodobý kašel a sípání jsou typické příznaky pro CHOPN, která se diagnostikuje především na základě spirometrického vyšetření. NA RTG plic ani v krvi nemusí vůbec nic být, tak jak je tomu právě u Vás. Resp. výsledky krve, které máte s tím nesouvisí. Nevím zda Vám na plicním dali nějakou léčbu, každopádně s tímto nálezem budete muset být pravidelně sledována u plicního specialisty. Pokud jde o krevní odběry - hodnoty sedimentace jsou skutečně zanedbatelné a nepřikládala bych jim důležitosti, obzvláště vzhledem k faktu, že leukocyty i CRP je v normě. Totéž nelze říci o glukoze, tam byste měla doplnit tzv. oGTT, tedy orální glukozový toleranční test, pokud k tomu ještě nedošlo. Tím se ozřejmí porucha glukozové tolerance a rozhodne o případné léčbě či sledování. Cholesterol do 6,0mmol rovněž není nic závažného vzhledem k normálním hodnotám triacylglycerolů. S ohledem na Váš věk bych prozatím cholesterol neléčila, ale je potřeba jej sledovat, stejně jako hladinu glukozy v krvi.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, pokud tomu dobře rozumím, zajímá Vás, jakto, že jsou některé laboratorní výsledky mimo normu, přesto jim nepřikládáme význam, o čem tedy svědčí? Dále pak byste potřebovala znát další názor na diagnostiku Vašich obtíží?
Rozmezí normy laboratorních hodnot se určuje tak, že se změří hodnota u určitého počtu zdravých jedinců (100%), tyto hodnoty se pak seřadí podle tendence a z každého konce se odstraní 2,5% hodnot. A zbyde tzv. norma. Z toho vyplývá, že někteří normální jedinci ze stanovené normy "vypadávají". Dále pak víme, že při některých chorobách vídáme mnohonásobné zvýšení některých hodnot, pokud se jedná o zvýšení pouze o jednotku, tak to pro žádnou chorobu příznačné není. Jak psala kolegyně, za povšimnutí a další řešení bych u Vás považovala glykemii a cholesterol, je potřeba, abyste měla provedeny nadlší testy k vyloučení či potvrzení poruchy cukerného metabolismu. Dále by Vám měl praktický lékař vysvětlit dietu s omezením tuků, hlavně cholesterolu - stručně se jedná o tučné potraviny, hl. maso a mléčné výrobky, dále ale i o čokoládu, dorty, vejce. Pacientům s nadváhou doporučujeme redukci váhy. Důležitý je pravidelný pohyb.
Ohledně diagnozy - pravděpodobně se jedná o CHOPN (chron. obstrukční nemoc bronchopulmonální), zcela zásadní je, abyste nekouřila, v léčbě se používají inhalátory, je nutné, aby léčbu vedl a Váš stav sledoval pneumolog, nikoliv pouze praktický lékař. S věkem sice stoupá výskyt CHOPN, ale konsekvence tento fakt pro Vás nemá.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

CHOPN
Dobrý den, mám problém, mám chopn (viz.naměřené hodnoty)...
CHOPN
Dobrý den.Tento týden mi byla diagnostikována CHOPN,a...
CHOPN
Dobrý den,dlouhodobě se léčím s CHOPN III.st,mám plnýID.Užívám...
CHOPN
Dobrý den ,zeptám lečím se na CHOPN s 4 ,brala jsem...
Koronavirus a CHOPN
Dobrý den,beru léky na CHOPN,v práci máme 21ukraj.pracovníků,nemáme...
CHOPN
Dobrý den, jsem celoživotní nekuřačka, je mi 47 let...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chondroza

Dobrý den pane doktore, mohl bych Vás poprosit o vysvětlení diagnozy, kterou...

Chondroza a osteochondroza

dobrý den,chci se zeptan na diagnozu - osteochondroza disku L4/5.Incip spondiloza...

Chondroza disků

Dobrý den pane doktore,na rtg páteře mi byla zjištěna tato diagnoza-počínající...

Chondroza disku L5 s ccirkularnou protruziou a foraminalnym v plyvom na bilat listeza L5 tela stavca

dobry den pan doktor poradte mi mam bolesti asi 5 rokov minuly rok mi zistili...

Chondroza disku L5 s ccirkularnou protruziou a foraminalnym v plyvom na bilat listeza L5 tela stavca

pan doktor ale som vam pisal že som už absolvoval všetky procedury preto som...

Chondroza ploténky


Chonické průjmy

Dobrý večer .Mám už 4 roky průjmové problémy někdy 4 krát denně většinou do...

Chonický zánět madlí

Dobrý den, na mandli se mi udělalo pár bouliček. Trpím na čepy v mandlích...

CHOPN

Dobrý den, mám problém, mám chopn (viz.naměřené hodnoty) a teďka mám ještě jeden...

CHOPN

Dobrý den, mému partnerovi (60let) byla diagnostikována CHOPN středně těžkého...

CHOPN

Dobrý den.Tento týden mi byla diagnostikována CHOPN,a to na základě jediné spirometrie.Je...

CHOPN

Dobrý den ,zeptám lečím se na CHOPN s 4 ,brala jsem před 2 měsíci( Seretide)to...

CHOPN

Dobrý den, jsem celoživotní nekuřačka, je mi 47 let a žiju v Ústeckém kraji,...

CHOPN

Dobrý den,dlouhodobě se léčím s CHOPN III.st,mám plnýID.Užívám Foradil,Miflonid,Salbutamol...

CHOPN - lék Alvesco

Dobrý den, moje máma (65 let) má diagnostikovanou CHOPN 2.stupně, asi 5 let...

CHOPN - poradna

Dobrý den, jsem ze severních čech a mám nemoc CHOPN, ale teď jsem se přestěhovala...

CHOPN - rozedma plic

Dobrý den, mám prosbu : Manžel / 62 let / má asi 3 roky rozedmu plic dosud...

Chopn 4

Psal jsem již 3.3.2013 , staráme se už 2 rokem o babičku s chopn 4 ( silná kuřačka...

CHOPN a expektorace bílého spúta

Dobry den mam nemoc chpn a vikaslavam bile hleny muzete mi poradit

CHOPN a kyslíkový koncentrátor

Dobrý den, maminka má CHOPN 3.stupně a chtěla by si koupit kyslíkový koncentrátor....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lupání v třísle

Dobrý den, zhruba od puberty (dnes mi je 26) jsem si všímal, že mi při zvedání...

Smutek

Dobrý den mám dotaz spíš psychického rázu , před 4 roky mi zemřel manžel tragicky...

Pichaní v levém prsníku

chtěla bych vědet zda mam navštivit lekaře z bolestmy prsu jsem onkologicka...

Bolest levého spánku

Dobrý večer, mám dotaz skoro co tři dny mě bolí jen levý spánek nedá se to vydržet...

Na levém varleti se mi udělala malá bulka.

Dobrý večer, na levém varleti jsem si nahmatal bulku, je tvrdá ale malá, a když...

Nepříjemný bolestivý pocit na hrudi

Dobrý den, již 2 týdny pociťuji silný nepříjemný pocit na hrudníku, jako...

Nahmatala malou bulku v oblasti pravého trisla

Vážený pane doktore, asi tak před dvěma týdny jsem si nahmatala malou bulku...

Vsugerování onemocnění

Dobrý den, je mi 17 let a mám takový problém. Asi před 2 měsíci jsem si na hlavě...

Nevolnost po obědě

Poslední měsíc trpím nepravidelně (cca 4x týdně) nevolností po obědě, zhruba...

CRP a koronavirus

Dobrý den, pomůže CRP diagnostikovat i vir Koronavirus? Lze ze zjištěných...

Váček u zubu

za zuby se mi nahle objevil váček který mě tlačí, chci se zeptat jestli to po...

LU v jaterním hilu hraniční velikosti

Dobrý den dnes jsem byla na sono břicha a závěr vez zprávě zní drobná parapelvická...

Úzkost, deprese

Co všechno ovlivňuje úzkost, depresi (boj - útěk). Myslím tím v těle, jaké hormony,...

Antidepresiva

Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou. Pokud budu mít zájem...

Pupínky u konečníku, zvětšené uzliny

Dobrý den, mám problém s intimními partiemi. Nahmatavam si 2 bolestivé uzliny...

Pravděpodobnost nákazy virem HIV

Dobrý den, před týdnem jsem měl nechráněný pohlavní styk se svým přítelem....

Zarudnutí na dlaních

Prosím o odpověď,jaká je příčina červených okrajů dlaní,hlavně v linii malíčku,mám...

Průjmovitá stolice

Chtěl bych se zeptat, jestli je něco vážného, když již asi 1 rok mám průjmovitou...

Sertralin a Neurol

Dobrý večer,již dva měsíce ve svých 55letech ránonevím jistě,co je za den a...

NATÉKÁNÍ RUKOU

Dobrý den, již dlouhou dobu (několik let) mám problémy s natékáním rukou, hl....

Reklama