Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chtěla bych poprosit o radu ohledně bolestí břicha.

Vnitřní lékařství Aneta 4.2.2019

Dobrý den,

Chtěla bych poprosit o radu ohledně bolestí břicha.
Mám 4 měsíční miminko a kojím.

Od začátku ledna mě trápí bolesti břicha v levém podžebří. Jedná se o tupou bolest, někdy píchání. Bolest přichází zhruba 2-10x za den a trvá jen chvíli.
Někdy se stane, že cítím bolest a chvíli poté odejdou ze střev plyny.

Poslední 2 týdny mě navíc začalo bolet nahoře uprostřed břicha. Bolest je to také tupá, ale více rozptýlená. Objevuje se 1-2x za den. Ve většině případů na lačno.

Kromě toho pozoruji větší plynatost a nadýmání.
Když při kojení ležím na levém boku, tak téměř pokaždé cítím mravenčení v levé části zad. Záda mě při masáží vlevo u spodních žeber více bolí. Po porodu mám také mírnou diastázu – zhruba na 1-2 prsty.

Byla jsem na sonu břicha (v pořádku) a krvi (amyláza, lipáza, cukr, ledviny, jaterní testy, ionty, železo, krevní obraz – vše v normě). V krvi byl nález Helicobacter Pylori – IgG hraniční hodnota, IgA pozitivní, pro konfirmaci proveden Westernblot test, který byl negativní.
Na základě toho mi byla doporučena gastroskopie, na které jsem byla dnes.
Makroskopický nález na jícnu, žaludku i duodenu normální.
Biopsie mi nebyla odebrána.

Pro kompletnost uvádím i vyšetření z minulosti, která by mohla být relevantní:
- 2017 – stejné bolesti v levém podžebří jako nyní. Bolesti nastaly po 3 týdenním pobytu na Srí Lance a ustaly po 4 měsících. Na sonu břicha doktorka viděla mohutnější kaudu slinivky a hrubší echogenní přestavbu. Na základě toho bylo provedeno endosono slinivky – normální EUS obraz epigastra. Dále pak kapslová kolonoskopie a kolonoskopie poslední části střeva (v kapsli ke konci došly baterky) – obě vyšetření v pořádku. Nakonec bylo i kontrolní sono břicha na jiném pracovišti – výsledek také v pořádku.

- 2014 – transnasální gastroskopie kvůli tlaku v krku a za hrudní kostí. Mikroskopický nález mírné chronické neaktivní gastritidy. Průkaz Helicobacter Pylori negativní.

- V dětství (10-12 let) dlouhodobé bolesti břicha, provedena gastroskopie s nálezem Helicobacter Pylori – přeléčeno antibiotiky a bolesti ustaly.

Chtěla jsem se zeptat, čím by současné potíže mohly být způsobeny a jaká případná další vyšetření doporučujete.
Doporučujete brát nějaké volně prodejné léky či probiotika? Mohu při kojení brát Iberogast?
Kojím vleže na zádech a boku – může to mít na současné potíže vliv?
V laboratoři mi řekli, že Helicobacter může být nebezpečný pro miminko – je tomu tak a co mám dělat?
Ještě jsem se chtěla zeptat ke gastroskopii - trochu mě zarazilo, že v rámci gastroskopie nebyla odebrána biopsie – jedná se o standardní postup nebo doporučujete vyšetření zopakovat? Celé vyšetření trvalo zhruba 2 minuty – je to standardní délka vyšetření?

Mockrát děkuji za pomoc. Doplnění informací: 1. paní doktorka píše "Měl být proveden test na H.P. co nejspíše proběhlo" - jaký konkrétní test je myšlen? Žádný mi proveden nebyl.
2. jak dlouho mohu brát Enterol a Hylac Forte? - oba přípravky jsem brala asi týden poté, co mi potíže začaly, ale bohužel bez výraznějšího efektu. Enterol jsem brala 3 dny, Hylac Forte 7 dnů. Doporučujete je začít brát opakovaně?

Mockrát děkuji a přeji krásný den,

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, myslím si, i s ohledem na již rozsáhle vyšetření trávicího traktu jak nyní, tak v minulosti, že potíže budou spíše smíšeného původu. Určitě stav po porodu, změna režimu jak denního, tak dietního s ohledem na kojení. Diastáza břišních svalů, která může vést k většímu roztažení střev, které se plní plynem a břišní lis v tomto případně není tak efektivní. Gastroskopie proběhla, vzhledem k tomu, že je nález na sliznicích normální, biopsie nebyla provedena. Měl být proveden test na H.P. co nejspíše proběhlo. Serologický průkaz H.P. se již neprovádí, pozitivita protilátek neznamená aktivní infekci. Doporučován je odběr stolice na průkaz antigenu H.P. či samotná gastroskopie s testem na H.P. Potíže mohou být samozřejmě i původu svalově-kosterního, jednak poloha při kojení, jednak celodenní péče o dítě, zajímaní nestandardních poloh, nošení. Já by jsem doporučila dietní režim, ve smyslu omezení nadýmavých věcí, sycených vod. Probiotika jako Enterol, či eubiotikum Hylac Forte alespoň 1 x denně. Doporučila by jsem rehabilitační vyšetření a posléze cílenou fyzioterapii, ideálně instruktážní léčebnou tělesnou výchovu, kterou posléze můžete aplikovat doma. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Aneto, je dobře, že jste byla vyšetřena na gastroskopii a je vidět, že se o sebe dobře staráte a v minulosti nebylo nic zanedbáno. Vyšetření, která jste nyní podstoupila, jsou podle mého názoru dostačující. Při gastroskopii byl zřejmě nález dobrý a společně s vyšetřením z krve nebyl důvod k odběru vzorků tkáně. Na helicobactera se také dělá dechový test a test ze stolice, existuje i test, který si můžete provést sama, pokud nevěříte výsledkům. Osobně bych se ale domnívala, že nyní není třeba další gastroenterologické vyšetření. Vaše dítě je nyní naštěstín chráněno protilátkami z mateřského mléka, takže bych se na vašem jístě nákazy a problémů u miminka neobávala, poraďte se ještě s pediatrem. Bolest spojená s nadýmáním je spíše daná tím, co jíte, jak jíte, tím, že se ještě orgány nesrovnaly v dutině břišní jak měly, hormony pořád pracují, máte diastázu atd.. Doporučuji zaměřit se na jídleníček bez nadýmavých potravin, jíst pravidelně 6x denně, dost pít, dále se věnovat cílené rehabilitaci, na kterou byste měla být poslána zkušeným rehablitačním lékařem. Pak byste měla dle návodu cičit doma. Sledujte také jak dítě nosíte, měla byste střídat strany, nejen při nošení, ale i při kojení samozřejmě. Pokud s dítětem spíte v jedné posteli, potíže mohou být také z vynucené polohy ve spánku. Rehabilitace, dieta, pravidelný pohyb by měly pomoci, měla by se postupně zmenšít i diastáza. Iberogast se při kojení nedoporučuje, probiotika lze užívat dlouhodbě, nicméně některé novější studie ukazují, že jejich pravidelné dlouhodobé užívání nemusí být vhodné. Proti nadýmání můžete při kojení bez obav použít Espumissan. Pokud byste měla pálení žáhy, mohla byste zkusit užívat například helicid 10 mg ráno. S pozdravem a přáním brzkého zlepšení potíží MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léčba bolestí břicha
Dobry den, mela bych dotaz na prostredky, ktere jsem...
Donbrý den, chtěla bych v...
Donbrý den, chtěla bych vás moc poprosit o radu. i...
Dobrý den, chtěla bych V...
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, můj muž...
Dobrý den. Chtěla bych ...
Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Mam 10 měsíčního...
Potřebovala bych radu ohledně neejakulace partnera
Dobry den, potrebovala bych radu ohledne neejakulace...
Dobrý den, chtěla bych se...
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně očkování proti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chtěl bych zhubnout.

Chci zhubnout na břiše, ale nejde mi to inkdyz každy den cvičim a jim zdrave....

Chtěl bych zvýšit testosteron

Dobrý den, mam dotaz, jestli je možné dostat v šestnácti letech píchaný testosteron...

Chtěl jsem se zeptat, zda by mě mohli pomoci infúze vitamínu C 7g či 14 g.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda by mě mohli pomoci infúze vitamínu C 7g...

Chtěla bich otěhotnet nle nejde to

Dobry den chtela bich ze zeptat je my 17 let a chtela bich otehotnet ale nejde...

Chtěla bych doplnit můj předchozí dotaz

Dobrý den, ještě bych chtěla doplnit můj předchozí dotaz. Po té čtrnáctidenní...

Chtěla bych jen vědět,jestli to může být krevním tlakem

Chtěla jsem se zeptat,stalo se mi z ničeho nic,že se mi začala točit hlava a...

Chtela bych jeste dite

dobry den pane doktore jsem po trech cisaracich uz je tomu 17 let a chtela bych...

Chtěla bych mít zase sex..

Dobrý den. Už mám skoro dva roky přítele a vše bezvadně klape, až na jednu věc....

Chtěla bych otěhotnět

Dobrý den chci se zeptat jak mám správně vypočítat plodné dny snažím se čtvrtý...

Chtěla bych ponechat vaječníky

Dobrý den , na konci dubna jsem pro dlouhodobích (cca.4 roky) problémech s...

Chtěla bych přibrat, stačí 5 kg :-) svalové hmoty, tuk ne.

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych přibrat, ale nejde mi to. Můžu jít...

Chtela bych se jeste zeptat ohledne tehotenske cukrovky

Dobry den, jiz jsem psala. Chtela bych se jeste zeptat ohledne tehotenske cukrovky...

Chtěla bych se poradit ohledně mého problému s lubrikaci

Dobry den, Chtěla bych se poradit ohledně mého problému s lubrikaci. Je ti...

Chtěla bych se poradit ohledně pigmentové skvrny.

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně pigmentové skvrny, kterou má syn...

Chtěla bych se poradit ohledně svého gynekologického problému.

Dobrý den. Chtěla bych se poradit ohledně svého gynekologického problému. Minulý...

Chtěla bych se zeptat ,na problém ,který má můj otec a nechce s ním jít k lékaři

Dobrý den, dotaz se týká mého otce kterému je 43 let . Poslední dva týdny si...

Chtěla bych se zeptat jaký vliv může mít zkažená potravina na kojení miminka?

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jaký vliv může mít zkažená potravina na kojení...

Chtěla bych se zeptat kdo...

Chtěla bych se zeptat kdo a jak by měl sledovat ženu v těhotenství pokud trpí...

Chtela bych se zeptat na castou bolest hlavy

dost často mě bolí hlava nejcasteji kdyz se predklonim tak me tlaci na spánkách...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Petechie

Dobrý den chtěl bych se zeptat dceři je 16 let a na konci srpna se ji objevili...

Můžu se ode mne přítelkyně nakazit kondylomaty, když je mám? A co HIV?

Dobrý den, jsem si celkem jistý, že mám kondylomata. Na netu jsem četl něco...

Spálová angina

Jdu hlídat 3 vnoučata se spálovou anginou. Jsem alergik s nepříliš dobrou imunitou...

Vynechání menstruace


Podrážděná slinivka břišní


Výměna kyčelního kloubu

Vazeny pane doktore, chtela jem se na Vas obratit se svym dotazem. V 14 letech...

Fermalac vaginal v těhotenství

Dobrý den ,jsem v 16 týdnu těhotenství, má lékařka má dovolenou ,proto bych...

Alergická reakce kůže

Dobrý den, mám dotaz. Kamarádovi se pravidelně vždy pod jedním okem (předtím...

Málo krevních destiček

Docházím na odd.hematologie, kvůli malému počtu krev.destiček. 9.5.t.r. mi byla...

Bolest zubu a oteklá dásen


Osteochondrosa

Dobrý den,na základe RTG A CT pátere byla manželovi diagnostikována osteochondrosa...

Bolest nehtu a celeho palce u nohy po narazeni.

Dobry den, pred tydnem se mi nestastnou nahodou dostalo chodidlo pod dvere autobusu...

Chondroza ploténky


Fialová skvrna na penisu

Dobrý den na penisu pol kůží se mi udělala fialová skvrna a nahmatal jsem malou...

Lupénka a postižení kloubů

Prosím o vysvětlení popř. doporučení: zak dg M 070 psoriasis artropatica, dx...

Ekzém na ploskách

Dobrý den, před pár dny se mi začala loupat kůže na prstech u nohou. To se mi...

Neuropatie a vitamín B12

Dobrý den, léta se potýkám s bolestmi a mrtvěním rukou a nohou, srdeční arytmií,...

DESTRES AKTIV

Dobrý den, máme zadání vypracovat prezentaci (zápočet), a pak ji přednést vedoucímu...

Brnění končetin po alkoholu

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že po vypití i malého množství alkoholu...

Zvýšená teplota, bolest břicha

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s následujícím problémem. Před...

Reklama
Zavřít