Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CMP

Praktické lékařství Marcela 20.1.2021

Dobrý den , moje maminka je po mrtvici a její tatínek jí měl také . Oba ve stejném věku 65 let . Mě je 42 let a léčím se s vysokým krevním tlakem . Mám nadváhu a jsem často bohužel ve stresu . Mohu brát preventivně anopyrin ? Na CT vyšetření my našli pineální cystu 9 mm . Nedávno jsem měla velkou ostrou bolest hlavy na pravé straně z ničeho nic , bylo to velice nepříjemné . Je ostrá bolest nebezpečná , která pak hned odezní ? Poznala bych sama , kdyby cysta praskla? Chtěla bych předejít , aby to potkalo i mě , nebo alespoň , aby to nebylo v takovém rozsahu . Nesmířím se z názorem že je to zbytečné . Jsem maminka dětí a chci tady být pro ně co nejdéle . Dále bych se chtěla zeptat maminka je léčená lékem trombex , zda tento lék na ředění krve stačí nebo je ještě lepší ochrana . Bere taky léky na tlak .
Předem děkuji moc za odpověď . Marcela

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Začnu postupně odpovídat na vaše dotazy. Pokud chcete přejít jakémukoliv kardiovaskulárnímu onemocnění, tak prevence zahrnuje soubor řady opatření. 1. pravidelnou tělesnou aktivitu, sport alespoň 1 h 3x týdně. Nutné aerobní cvičení - svižná chůze, běh, kolo, plavání, běžky apod., 2. redukce váhy. Udržet normální tělesnou hmotnost je základ. 3. dodržovat jídelníček, vynechat tučná jídla. 4. vědět, jaký máte cholesterol. Pokud vysoký začít užívat léky. 5. sledovat a léčit krevní tlak. Těmito 5 základními opatřeními zabráníte nebo určitě oddálíte jakoukoliv kardiovaskulární nemoc včetně CMP. Brát Anopyrin preventivně je zbytečné. Anoprin je lék, který zabraňuje agregaci, tj. shlukování krevních destiček a tím brání srážení. Podstatou kardiovaskulárních chorob je ovšem něco jiného a to kornatění cév, kdy se do cévní stěny ukládá cholesterol, vytváří pláty a tím nepravidelný průchod v cévě. To, že se pak následně v takto postižené cévě shluknou destičky a dojde k CMP je až sekundární proces (tak zvaná poslední kapka, která všechno spustí). Proto je potřeba řešit hlavně kornatění. CMP (mrtvice) se neprojevuje primárně bolestí, prvními příznaky je slabost, závrať, pokles ústního koutku, změna hybnosti. Ostrá bolest je spíše bolestí od páteře, při migréně a při jiných nemocech, než kardiovaskulárních. Prasknutí cysty je málo pravděpodobné, ale určitě byste to poznala, bylo by vám velmi nevolno, na omdlení, možná i na zvracení a podobně. U maminky na ředění Trombex stačí, ale jak již popisuji výše, není to jediná léčba. Musí být v pořádku krevní cukr, cholesterol, tlak a toto vše je potřeba léčit a podávat léky spolu s Trombexem. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

CMP
Dobrý den, rodiinná přítelkyně dostala CMP před 14...
Cmp
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nebo proč vzniká...
CMP
Dobrý den, 23.10. jsem maminku odvezla na CMP, provedeno...
Pobyt na slunci po CMP
Dobrý den, rád bych věděl, zda po ischemické CMP můžu...
CMP
Pan 81 let po cmp dne 4.6.bez vetsich probl 6.6.neklid...
Cmp
Má babička utrpěla mrtvici, dlouhá léta měla vysoký...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Clotrimoxazol AL forte a HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda Clotrimoxazol AL forte ovlivňuje HA pod...

Clotrimoxazol AL Forte na vyléčený zánět ledvin

Dobrý den. Před 2 týdny jsem prodělala zánět ledvin. Byla jsem 1 noc v nemocnici,...

Cluster headache

Dobrý den,pane doktore, můj zeď trpí migrénou typu Cluster headache, vždy se...

Cluster headache

Dobrý den paní doktorko, byl mi diagnostikován CH, na internetu jsem si ohledně...

Cluster headache

Dobrý den, Již od základní školy mám nevysvětlitelné potíže, lecos jsem se...

Cluster headache

Dobrý den, mám už odmala bolesti hlavy, tedy přímo šlehavá bolest vždy za pravým...

Cluster headache

Dobrý den,trápí mě bolesti hlavy už 27 let bolesti se objevují každé dva roky...

Cluster headache

Prosím manžel 57let již v minulosti trpěl tzv.plast hedeik ....měl několik let...

CMP

Dobry den, chci se zeptat, je to jiz 12 let a prosel jsem si cevni mozkovou...

CMP

Dobrý den, 23.10. jsem maminku odvezla na CMP, provedeno EKG, prý dobré, maminka...

Cmp

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nebo proč vzniká CMP? Jaké jsou rizikové...

CMP

Pan 81 let po cmp dne 4.6.bez vetsich probl 6.6.neklid zmatenost nazv.deliriem...

Cmp

Má babička utrpěla mrtvici, dlouhá léta měla vysoký tlak a další zdravotní...

CMP

Dobrý den, rodiinná přítelkyně dostala CMP před 14 dny. ( věk 70 a více ). Momentálně...

CMP - krvácení do mozku a operace

Dobrý den, můj tchán (78) byl přijat po již 3. CMP před týdnem do FN Olomouc....

CMP - nemocný partner a mé těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda - li může mít vliv na plod fakt, že partner...

CMP a nízká srážlivost krve

Dobrý den, je mi 26 roků a v poslední době jsem přečetla a vyslechla spoustu...

CMP A TEHOTENSTVI

Dobry den chtěla jsem se zeptat prodělala jsem CMP před pul rokem,ještě nejsem...

CMP a trombóza

Dobrý den.4.7.2014 jsemprodělal cmp.Při rehabilitaci jsem měl často oteklý nártlevé...

CMP otce

Dobrý den, chci se zeptat, jak mám postupovat. Včera mi volala přítelkyně mého...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pseudomonas aeruginosa

Paní doktorka na ORL mně sdělila, že mám nález Pseudomonas aeruginosa, předepsala...

Pálení v krku a na pruduškách

Dobry den, Jiz par let mam v lete problemy s palenim v krku. jsem alergik...

Zvýšené trombocyty u těhotné


Spánek

Dobrý den, můj dotaz se netýká zdravotního poroblému, nevím, jestli na takovéto...

Systémová mastocytóza

Prosím o pomoc, už jsem z mé situace zoufalá. Problém se zažívání řeším od září...

Točení hlavy vleže


Porucha dýchaní u nákazy COVID-19

Dobrý den jsem pozitivní na covid . Trápí mě špatné dýchání neměl bych po konzultaci...

Bolest za krkem

Dobrý den, mám problém s tupou bolestí za krkem. Asi před 5 dny jsem si...

Kvácení z konečníku

Dobrý den mam problém měl jsem krvácení s konečníku ( natrhle střevo ) chtěl...

Ruptura plotynky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je rozdil mezi: sekvestr plotynky a rupturou...

Necitlive prsty

Dobry den, mám dotaz. Asi tak před týdnem jsem cítila, že malíček na právě ruce...

Erythema migrans?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu. 3.8. mě kouslo klíště, odstraněno...

Spánek novorozence

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak obléci novorozence na spaní. 14-cti denního....

Vodnaté pupínky na tváři

Dobrý večer. Zasílám foto.. Svědí mě vyrazka na tváři, mám ji skoro rok. Tvoří...

Užívání léku Panadol extra rapid (šumivé tablety)

Dobrý den pane doktore, roky jsem trpěla na silné migrény. Jediný lék, který...

Epilepsie a invalidní důchod

Dobrý den, mam krátký dotaz, trpěl jsem nočním pomočováním, které podle urologa...

Boule v podpaží

Dobry den, jsem muž a je mi 20 let, nahmatal jsem si bouli v podpaží a z venku...

Alergie na antibiotika

Dobrý den chtěla bych poradit byli my zjištěny plicní chlamydie nasazeny antibiotika...

Je to kandidoza?

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu....

Trombocyty

Dobrý den ráda bych se zeptala co znamená zvýšena hodnota trombocytů ( 425),...

Reklama