Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CT hlavy v těhotenství

Radiologie a zobrazovací metody Zuzana 5.4.2019

Dobrý den.
Za 10 dní mě čeká CT vyšetření hlavy. Neurolog mě tam posílá kvůli opakovaným bolestem hlavy, aby vyloučil případnou neurologickou příčinu a mohla jsem to řešit příp.s fyzioterapeutem. Jenže nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Zatím to mám potvrzené jen testem. Nevím co mám dělat. Na to CT jít chci, už jen proto, abych byla v klidu a taky to nechci řešit žádnými analgetiky, zvláště v jiném stavu. Ale taky se bojím poškození dítěte. Bude mi 37 a možná je to moje poslední možnost mít zdravé dítě. Předchozí těhotenství skončilo bohužel interupcí ve 13 tt.kvůli vážné gen. poruše. Takže se bojím dvojnásobně. Je CT hlavy rizikové pro takhle časné těhotenství?

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Zuzano, pokud budete podstupovat vyšetření pro bolesti hlavy, pak předpokládám, že se bude provádět CT hlavy a krční páteře. Znamená to, že ozařována bude pouze tato oblast a malá pánev s dělohou zůstane mimo svazek záření. Proto si myslím, že se nemusíte bát ohrožení plodu. Váš dotaz však pro jistotu ještě přeposílám odborníkům v radiologii , kteří případně mou odpověď doplní.
Přeji hodně štěstí a pěkný den
Dr.Fričová D.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Koukolská

Specializace: Radiologie Pracoviště: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Zuzano.
Chápu Vaše obavy. Paní doktorka Fričová má v podstatě pravdu, ale věc je trochu složitější. Pokusím se vše vysvětlit.
CT vyšetření obecně je samozřejmě zatíženo určitou dávkou ionizujícího (rentgenového) záření, je to v podstatě takový složitější rentgen. Ovšem dávku záření dostane jen ta část těla, která je přístrojem vyšetřena. Pro zbytek těla platí, že čím dál, tím je menší dávka.
Během posledních desítek let, kdy je CT celkově hojně využíváno a má svou nezastupitelnou roli v diagnostice některých zejména akutních stavů, bylo provedeno velké množství studií prokazujících, že CT vyšetření v těhotenství je zcela bezpečné, pokud v oblasti vyšetření není zahrnuta děloha s plodem. CT vyšetření břicha nebo pánve (tedy to, kdy je zahrnuta i těhotná děloha) je zatíženo větší dávkou záření a je přípustné jej provést, pouze pokud se jedná o ohrožení života matky.
V České republice (a nejen zde) je však těhotenství stále považováno za tzv. relativní kontraindikaci CT vyšetření - to znamená, že plánovaná CT vyšetření se těhotným neprovádějí. Před CT vyšetřením ženy podepisují prohlášení, že nejsou těhotné. Pouze v nevyhnutelných případech, kdy je vyšetření zásadní pro stanovení diagnózy a okamžitou volbu léčebného postupu (například při vážném úraze nebo ledvinové kolice), je toto vyšetření provedeno. Tak je to stanoveno aktuálně platnou vyháškou.
Ve Vašem případě se o neodkladný problém s největší pravděpodobností nejedná. Doporučila bych Vám tedy termín na CT zrušit a po ověření gravidity gynekologem se domluvit s neurologem, jestli je zobrazení hlavy vskutku nutné. Pak by měla být provedena magnetická rezonance. Magnetická rezonance nepoužívá rentgenové záření, pracuje se silným magnetickým polem. Některá pracoviště právě kvůli tomuto magnetickému poli (které může zahřívat tkáně) nevyšetřují magnetickou rezonancí ženy v prvním trimestru gravidity. Ovšem pokud by Váš neurolog toto vyšetření doporučil, tak stejně asi dostanete termín vyšetření na dobu, kdy už tu první fázi těhotenství budete mít za sebou. Magnetická rezonance je jinak metodou s lepším rozlišením tkání než CT a jedná se o v těhotenství zcela bezpečné vyšetření - dokonce se v případě potřeby může provést i cílené vyšetření plodu.

Doufám, že je má obsáhlejší odpověď srozumitelná. Držím Vám palce, aby Vám těhotenství vyšlo a bylo vše v pořádku!
Dr. V. Koukolská

Související dotazy

CT hlavy
Příští týden jdu na CT mozku. Nepřetržitě mě od ledna...
Motání hlavy, bolest hlavy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, už cca 2 měsíce...
Motání hlavy
Dobrý den už od května trpím na motani hlavy nemůžu...
Bolesti hlavy
Dobrý den,již několik let mě bolý hlava na čele a spáncich. Byla...
Motání hlavy
Dobrý den. Jsem studentka, 22let. Už od srpna se mi...
CT vyšetření hlavy
Dobrý den pane doktore, děkuji moc za vaši odpověď...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

CT C páteře

Dobrý den,byla jsem na CT krční páreře,čtu si zprávu a nevím, zda je výsledek...

CT C páteře

Dobrý den pane primáři,je mi 39let a již od roku 2007 se léčím s páteří.Již...

CT C páteře

Dobrý den pane doktore, mohl byste mi laicky vysvětlit výsledky vyšetření CT...

CT C PATEŘE NATIV

Zdravím chtěl bych slyšet vaš názor na výsledek z vyšetření páteře . Zprava: Lordosa...

CT či MR urotraktu

Dobry den, byla jsem urologem poslana na ct urotraktu mohu se zeptat radeji...

CT dvakrát do roka

Dobrý den,pane doktore je možné absolvovat CT břicha 2 krát do roka,byl jsem...

CT enteroklýza

Dobry den preji. Mam jit na CT enteroklyzu. A chtela jsem se jen zeptat, zda...

CT hlavy

Příští týden jdu na CT mozku. Nepřetržitě mě od ledna bolí hlava. Točí se mi,zvracím.Teď...

CT hlavy bez kontrastu

Dobrý den. Mám už asi 4 měsíce nesnesitelný tlak v hlavě, mám stavy na omdlení,...

CT hlavy u kojence

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda je nutné u 18.měs. dítka CT hlavy? Vždy...

CT horního břicha - 2 fáze

Dobrý den, prosím o rady, ohledně lékařské zprávy, kterou jsem dnes obdržela. Na...

CT hrudník/břicho kombinace

Dobrý den, v souvislosti s událostmi ve Fukushimě by mě zajímalo, jakou přibližnou...

CT Jater - správa ze sona

Dobrý den, Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení zprávy ze sona břicha na...

CT jater bez kontrastu

Dobry de. Rada by som sa spytala ci je mozne urobit ct heparu bez kontrastnej...

CT kolena

Dobrý den, ortopéd mně na základě popisu potíží, RTG a pohmatu řekl, že mám...

CT kolografie

Dobrý den, při CT kolografii bylo mojí babičce zjištěno zesílení apendixu s...

CT koronarografie

dobrý den prosim vás mám občas bolesti na hrudi tak jednou za půl roku a jsem...

CT krční páteře

Dobrý den,prosím o vysvětlení CT. V sagitálních rekonstrukcích napřímená krční...

CT krční páteře

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit CT vyšetření krční páteře? V měkkých tkání...

CT krční páteře

Dobrý den.Již více jak měsíc mě bolí levá strana lopatky a cela levá ruka.Před...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bradavkovitá ježatost penisu?

Dobry den,chci se prosim zeptat.Udelala se mi vyrazka na penisu,svedi me jen...

Slabé pohyby miminka

Dobrý den, chci se prosím zeptat na pohyby miminka. Jsem 27.tt+4 a vnímám pohyby...

Bolest zubu po čištění kanálku a odstranění nervu

Dobrý den, V pondělí jsem byla u zubaře, jelikož jsem již více než týden měla...

Noční bolesti rukou,hlavně pravé

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat na příčinu mých potíží.Již několik nocí...

Prasklá žíla

Dobrý den.Chtěla jsem Vás požádat o radu.Byla jsem na CT ledvin s kontrastní...

Malé pupínky na rukou

Dobrý den, už delší dobu pozoruji na rukou malé pupínky, které svědí. Objevují...

Bolest pod pravou lopatkou cca tak 10 cm pod ni.

Poslední dobou tak 10 dni mám intenzivní bolest pod pravou lopatkou. Nemohu...

Zavádění stentu do ledviny

Dobrý den, když jsem si zde četl dotazy ohledně stentu v močovodu, tak v podstatě...

Rudý obličej a horkost

Dobrý den.Před 2 roky, jsem začal mýt problém z občasnými navly horkosti i rudnutí...

Nehty

Dobrý den,potřebuji se zeptat na nehty na nohou tvoří se na nich podélné vlnky...

Artróza kyčlí, vrozená vada kyčelních kloubů, popis

Dobrý den, vzhledem k tomu, že můj ošetřující lékař již několik let tápe v...

Záškuby nad kolenem

Dobrý den, asi 10 dní pozoruji záškuby svalu. Jedná se o pruh svalu těsně nad...

Zapomínání

Mám problémy s pamětí, což se stále horší - asi již rok. Jsem pracující důchodkyně...

Pupínky, obava ze svrabu

Dobry den, prosim je tohle svrab?? Pred cca 14 dny jsem objevila par pupinku...tyto...

Prujem a antikoncepce

Ve třetím týdnu jsem měla těžký průjem, šla jsem asi 10krát, ale prášek jsem...

Žluté oči

Dobrý den, včera jsem se setkal se svoji matkou. Zarazilo mě, že je celá žlutá...

Hypodenzní ložisko


Na EKG 150 tepu

Dobry den, asi posledni mesic se mi stava, ze mi zacne silene busit srdicko...

Bolest ruky z přetažení prací

Dobrý den, Chci se zeptat, jsem necelých 7 měsíců po porodu, teď zrovna...

Manželka odmítá sex

Dobry den.mam trosku vacsi problem.som zenaty s manzelkov sme spolu osem rokov..nikdy...

Reklama