Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CT koronarografie

Léky MARKÉTA 11.5.2019

dobrý den prosim vás mám občas bolesti na hrudi tak jednou za půl roku a jsem odeslána na ct srdce koronarografii a chci se zeptat je tento zákrok nějak rizikový ,na internetu jsem četla že jeden pán prý zemřel na kontrastní látku co mu byla dana do těla a může se mi něco stát teda a může mi to poškodit srdíčko ta kontrastní látka nebo cévy do budoucna ,protože ted mi je 36 a může se tato kontrastní látka dělat pořád nebo je to omezené za život člověka v nějakém počtu , ještě se chci zeptat moje kardioložka mi odebrala krev a s jejím výsledkem mám jíd na to ct koronografii a žádné jiné vyšetření od mé praktické lékařky nechtěla jak na tom jsem zdravotně ,přitom jsem ji ted říkala že mám kolísavý tlak a ještě není srovnaný a ještě mi není dobře jsem pořád slabá a unavená a jsem rok po císařském řezu a mám pálení na hrudi a kýchání a mám jíd na plícní a alergologii a mívám bolesti hlavy strašné a ted mi praktická lékařka zjištuje z čeho to je jestli nemám problém s krční páteří co mi tlačí nějak na cévy nebo tak něco nebo jestli nemám špatne prokrvování hlavy atd.ale tyto vyšetření mě teprve čekají ,protože mám pocity že mě někdo táhne jakoby dozadu pořád a mam slabosti nohou ,ještě se mi udělali afty v puse takže asi imunitu taky mám slabou a tak můžu toto vyšetření podstoupit když mám tyto problémy aby mi to nějak neublížilo když nejsem ok a měla bych mít ještě nějaké vyšetření udělané před tímto zakrokem ct nebo stačí jen ty odběry co mi vzala kardioložka.děkuji moc za odpověd naschledanou.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
chápu Vaše obavy, ale v případě toho pána půjde o alergickou reakci na kontrastní látku.
Jde tedy o to, jestli nemáte alergii na jód. Ten je součástí běžných dezinfekcí, takže jestliže jste po císařském řezu, tak by se tato alergie při použití dezinfekce určitě projevila.
Před podáním kontrastní látky se dělá příprava kdy pacient před vyšetřením dostane léky, které pravděpodobnost vzniku alergických komplikací snižují.
Určitě tedy vše dobře dopadne a doufám, že budete brzy v pořádku.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Markéto, vyšetření CT koronarografie má jako každé vyšetření svá rizika, nicméně v případě CT koronarografie jsou velice nízká. Jak píše kolegyně, největším rizikem je neodhalená alergie na jód. Avšak i v případě, kdy byste měla neodhalenou alergii a rozvinula se alergická reakce během vyšetření nebo po něm, tak se podají antihistaminika a kortikoidy a stav se obvykle zvládne bez následků. Ano, ojediněle budou ve světě popsány případy úmrtí na anafylaktickou reakci po podání kontrastní látky, nicméně informace z internetu mívají různou relevanci (a tím pádem i výpovědní hodnotu) a vzhledem k četnosti podávání jodové kontrastní látky (běžně pacientům při CT břicha, hrudníku, hlavy, vždy, kdy chceme zobrazit cévy) bez reakce se považuje výskyt závažných komplikací/alergií za nevýznamný, pokud u pacienta nevíme dopředu o alergii na jod. Nejedná se o operaci, ale o vyšetření, na které není potřeba předoperační vyšetření, kolísavý tlak by neměl vadit, ani nespecifické obtíže jako je únava a slabost, ani afty, ani obtíže od krční páteře. Pouze by měly být k dispozici nedávné hodnoty parametrů ledvin (kontrastní látka se totiž vylučuje ledvinami), případně koagulace - to Vám jistě nabírala kardioložka. Nemějte obavu, toto vyšetření se provádí pouze na pracovištích se zkušenostmi a dobrým zázemím pro zvládnutí případných komplikací. Upřímně, troufám si označit Vašeho kardiologa za vstřícného, neboť Vás neposílá rovnou na koronarografii (nebo naopak domů s tím, že Vám nic není), ale volí pro Vás šetrnější CT koronarografii. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Vazospastická angina pektoris
Dobrý den, trpím na pálení na hrudníku. Mám absolvován...
Existuje onemocnění nebo vada srdce kterou neodhalí echo a EKG ?
Dobrý den. Rád bych se zeptal jestli existuje onemocnění...
Výsledek EKG
Dobrý den, prosím Vás dle mého výsledku EKG u praktického...
Popis CT mozku
Dobrý den, byla bych moc ráda kdyby jste mi srozumitelně...
CT
Dobrý den ,pane doktore absolvoval jsem 2 ct břicha...
CT
NEUROCHIRURGIE. Prosím o posouzení snímků z CT. Jedná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

CT hlavy

Příští týden jdu na CT mozku. Nepřetržitě mě od ledna bolí hlava. Točí se mi,zvracím.Teď...

CT hlavy bez kontrastu

Dobrý den. Mám už asi 4 měsíce nesnesitelný tlak v hlavě, mám stavy na omdlení,...

CT hlavy u kojence

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda je nutné u 18.měs. dítka CT hlavy? Vždy...

CT hlavy v těhotenství

Dobrý den. Za 10 dní mě čeká CT vyšetření hlavy. Neurolog mě tam posílá kvůli...

CT horního břicha - 2 fáze

Dobrý den, prosím o rady, ohledně lékařské zprávy, kterou jsem dnes obdržela. Na...

CT hrudník/břicho kombinace

Dobrý den, v souvislosti s událostmi ve Fukushimě by mě zajímalo, jakou přibližnou...

CT Jater - správa ze sona

Dobrý den, Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení zprávy ze sona břicha na...

CT jater bez kontrastu

Dobry de. Rada by som sa spytala ci je mozne urobit ct heparu bez kontrastnej...

CT kolena

Dobrý den, ortopéd mně na základě popisu potíží, RTG a pohmatu řekl, že mám...

CT kolografie

Dobrý den, při CT kolografii bylo mojí babičce zjištěno zesílení apendixu s...

CT krční páteře

Dobrý den,prosím o vysvětlení CT. V sagitálních rekonstrukcích napřímená krční...

CT krční páteře

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit CT vyšetření krční páteře? V měkkých tkání...

CT krční páteře

Dobrý den.Již více jak měsíc mě bolí levá strana lopatky a cela levá ruka.Před...

CT krční páteře,bederní

Dobrý den , prosím o vysvětlení nálezu CT C 4-7 nativ DLP 350,71 Na topogramu...

Ct krku, nebezpečí záření

Dobrý den, podstoupila jsem před časem ct krku kvůli bulce pod uchem. Na internetu...

CT L4-S1

DOBRÝ DEN, PROSILA BYCH O PŘELOŽENÍ CT NÁLEZU:V ÚROVNI MEZIOBRATLOVÉ ŠTĚRBINYL4/5...

CT L4/5 a L5/S1

Dobrý den byla jsem na CT páteře a toto mi napsali : - 5 volných obratl. těl...

CT L4/5,L5/S1,C4/7

Dobrý den , prosím ještě jednou o dotaz, přeložení a vyjádření jestli se nález...

CT L4/S1

Dobrý den,chci poprosit o objasnění výsledku CT. Seg.L4/5:šíře páteř.kanálku...

CT ledvin

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o překlad CT vyšetření ledvin. Obě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění mezi lopatkami


Hemoroidy a roupy

Dobrý deň, už zhruba 3-4 deň trpím častým svrbením v oblasti konečníka a prechádza...

Panická porucha a její projevy


Přirostlá předkožka


Nitroděložní tělísko

Dobrý den, více než před měsícem jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko...

Slabost, záškuby svalů

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit jak bych měl dál postupovat a možná...

Pervitin, důsledky užívání


Test na HPV a moluska


Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, pokud před 3 měsíci covid, je problémové po 3 měsících očkování...

Krev v uchu

Dobrý den,už asi dvakrat se mi stalo,že jsem se vzbudila a měla jsem pocit v...

Bolest prsu u muže

Dobrý den, můj přítel má min. 2 měsíce neustálé bolesti v levém prsu pod bradavkou....

Spolknutí pecky od meruňky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky...

Atypie žlázových buněk (nespecifikováno) + smíšená flóra

Dobrý den, z výsledku kontrolní cytologie u gynekologa mi vyšel nález Atypie...

Elicea - nežádoucí účinky?

Dobrý den, již asi 2 a půl měsíce užívám antidepresivum Elicea (5g). Na hodně...

Extrakce kovů


Extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily extrasystoly. A to asi...

Epilepsie a tetování

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se mohu nechat tetovat (malá kérka...

Bolest ramene a plic

Dobrý den, už skoro týden mě bolí plíce a začalo mě bolet levé rameno a podpaží,...

Dysplastické mateřské znaménko

Dobrý den, Bylo mi odstraněno známénko, u kterého mi doktor řekl, že se jednalo...

Teplota spermatu

Dobrý den, mám poněkud zvláštní dotaz. Zajímalo by mě jakou správnou teplotu...

Reklama