Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

CYsty v mozku a přirozený porod

Eliška 15.6.2018

Dobrý den,
jsem po operaci cyst v oblasti mozkového kmene a C míchy, ve dvou letech. Nemám téměř žádné potíže. Cysty tam stále jsou, ale nijak se nemění, jsem pravidelně sledována. Přesto mi byl při prvním těhotenství doporučen císařský řez, údajně bych neměla při porodu tlačit. Žádný porodník se ale k tomu nevyjádřil. Vím, že se ale dá porodit dítě i s minimem tlačení nebo bez, pokud je ženě umožněn přirozený porod bez zásahů, v pozici, kterou si zvolí, kontrakce vytlačí dítě samo. Jaké tlaky by v tomto případě vznikly na krční míchu? Vzniká u porodu opravdu tak velký tlak, že by mohl uškodit?

Dále bych se chtěla bych zeptat na rozdíl mezi spinální a epidurální anestezii při porodu. Byly mě obě odmítnuty, že by to bylo nebezpečné vzhledem k mojí diagnóze. Pokud jsem to ale pochopila epidurální anestezie se nepíchá přímo do míchy. Navíc to lékaři začali řešit až na sále, i když šlo o plánovaný císařský řez, a nevím, zda měli možnost si to promyslet. Celková anestezie mi vůbec nesedla, bylo mi špatně, vyskočil mi tlak. Navíc jsem byla ochuzena o kontakt s dítětem, proto chci vědět, zda to bylo nutné.

Jsem po druhé těhotná, rozhodně nechci nic zbytečně riskovat, ale ráda bych znala všechny možnosti. Velmi děkuji za odpověď nebo doporučení specialisty (porodníka, neurologa, neurochururga), který by se tím chtěl alespoň zabívat a byl přístupný zvážení přirozeného porodu, třeba pod dohledem specialisty. Moje neuroložka ani netušila, že lze porodit bez řízeného tlačení v leže na zádech. Přikládám dvě zprávy, snímky z MR bohužel nemám.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,Eliško,
děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že žádáte vyjádření odborného lékaře, přeposílám jej dále. Vyčkejte si tedy prosím na další odpověď. Přeji Vám vše dobré , bezproblémový porod a zdravé miminko. Hezký den, Dr. Pitáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG

Vážená paní, poradit ve Vaší situaci je opravdu těžké. Ještě před několika lety matky, které prodělaly císařský řezu i když byly zcela zdravé, již nikdy nemohly porodit přirozeně. Dnes je samozřejmě jiná doba a vše se přehodnocuje.Ve Vašem případě opravdu vidím několik rizik,budete mit 2 děti a možnost, ženy se něco mohlo pokazit je větší, riziko Vám nikdo neni schopen vyčíslit!!! Atyp anestezie opravdu neřešte, záleží na tom, nějaký výkon na pracovišti provádějí!!!!.
Já ve Vašem případě bych preferovala řádně připravený císařský řez.
Rozhodnutí je na Vás, vhodnější je sázet na jistotu!!!

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Eliško, to je blbost! Důvod k císařskému řezu, respektive jeho vetování je pouze na odborníkovi- tedy na gynekologovi. Představa, že porod bez zásahů se obejde bez nutnosti tlačit a vše dobře dopadne i pro dítě, je naprostou iluzí. Jak velký tlak na míchu při porodu je nevím, už jen možnost, že při kontrakcích, které bolí tak, že ač máte sebevětší vůli, tak vás prostě převálcují, může docházet k mimovolním nekorigovaným pohybům i hlavy a krku a tím se zvyšuje ve vašem případě riziko. Při vaginálním porodu se anestezie neužívá, znamenalo by to dočasnou ztrátu hybnosti dolních končetin. Pokud jde o analgezii, tedy zbezbolestnění kontrakcí, užívá se zásadně epidurální přístup, lépe se dávkuje, neovlivní motoriku-hybnost nohou, pomaleji nastupuje. Na druhé straně téměř vždy zeslabí kontrakce, které je pak nutné posilovat Oxytocinem. Ani spinální anestezie se nepíchá do míchy, ale do míšního moku, který míchu obklopuje v páteřním kanále! Při císařském řezu je nutné hlubší znecitlivění, tedy anestezie. Volba spinální-epidurální závisí na časovém faktoru, při spinální může operatér za 5-10minut začít, kdežto u epidurální se musí počkat 30-45minut.U Vás je jistě lepší alternativa epidurální anestezie u včas provedeného císařského řezu. Nejsem zastáncem císařských řezů, osobní statistiku mám kolem 8%, jsem porodníkem 30 let, tělem i duší, často se řídím individuálně pocity, které okolí občas překvapí, ale posléze se ukážou jako správné. Řízené tlačení není protikladem netlačení, ale neřízenému tlačení, kdy si rodička tlačí sama podle pocitů ne podle pokynů personálu sálu. Další alternativou usnadnění vypuzovací fáze porodu (2.doby porodní) je použití VEX(zvonu) nebo forcepsu (kleští), první nelze užít vždy, například je-li na hlavičce velký otok s předchozího průběhu, tak se VEX velmi často odsává od hlavičky, což miminku jistě neprospěje, hlavně po opakovaném užití. Kleště po císařském řezu bych použil jen v případě opravdové nutnosti vzhledem k možnému poranění jizvy na děloze. Přístupný vaginálnímu porodu (vzhledem k výchozím okolnostem se o přirozený porod nemůže jednat ani náhodou) znamená ve Vašem případě riskovat Vaše zdraví nebo zdraví novorozence kvůli necelému 1% šance, že vše dopadne skutečně, tak jak si přejete. S pozdravem PL

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Strabismus a porod
Dobry den,rada bych se zeptala ocniho lekare,zda je...
Protenčená sítnice, vhodnost přirozeného porodu
Dobrý den, u očního mi bylo řečeno, že mám protenčenou...
Porod
Dobrý den, jsem potřetí těhotná (37 let), aktuálně...
Bolesti hráze po porodu
Dobrý den, jsem 9 den po porodu. Pri porodu me museli...
Sklivcové zákalky a porod
Dobry den,v obou ocich me trapi sklivcove zakalky,jsem...
Těhotenství a porod po ablaci srdce
Dobry den mam 4 mesice po ablaci srdce bez komplikaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cysty na vaječníku; vysoká děložní sliznice


Cysty penisu

Zdravím, už nějaký čas mám problém s bílímy pupinky na varlatech a kořenu penisu...

Cysty prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mam cistu v levém prsu a nedávno se mi udělali...

Cysty ŠŽ

Dobrý den dnes jsem byla na vyšetření UZ štítné žlazy a prosím o přeložení v...

Cysty v děloze

Dobrý den Je mi 23 let, od 15do 18let jsem brala antikoncepci, poté se mi...

Cysty v jatre

Mam v jatre obrovskou cystu 90mm/ u jater. hylu/ a dalsi 30mm a mensi. Krevni...

Cysty v játrech, několik malých 2-3cm, ale jedna má rozměry 16 x 13cm

Dobrý den, cca před měsícem mi na ultrazvuku objevil lékař v játrech cysty,...

Cysty v komorách srdíčka u plodu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, dcera je 21 týden těhotná a u miminka zjistili...

Cysty v ledvinách

Dobrý den, dnes mi byly náhodou při vyšetření na urologii zjištěny cysty v obou...

Cysty v ledvině

V roce 2009 mi bylo ultrazvukem a následným CT ledvin zjištěna vlevo ve středním...

Cysty v orgánech

Dobrý den, je mi 29 let. Skoro celý život chodím 1x ročně na kontrolu cysty...

Cysty v prsou

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla,že mám cysty v prsou.Nevim zda a jak se toto...

Cysty v prsu

Dobrý den, byla jsem na sonografickém vyšetření prsu a mám dvě cysty 3mm z sebe...

Cysty v prsu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Nejprve něco více o mně. Je mi 39...

Cysty v prsu a vitamín B

Dobrý den,mám v levém prsu,dle ultrazvuku cysty které se zvětšují asi 0,5 cm...

Cysty vaječníku

Dobrý den, je mi 27 let a zatím nemám děti. Před třemi lety jsem byla na...

Cysty váječníku

Dobrý den. Na gynekologii mi zjistil pan doktor cysty.Na UZ cyst.ovaria bilat,vlevo...

Cysty vaječníku

Dobrý den, Chtěla bych se zde dozvědět něco více o mém problému , jelikož...

Cysty-hyperprolaktinemie

Dobrý den, chci se zeptat na příznaky skryté hyperprolaktinemie. Popíšu Vám...

Cysty, antikoncepce a těhotenství

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz, protože si nejsem jistá, zda dělám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní chřipka

Dobrý den, jsem v 24. týdnu těhotenství a přišla jsem do kontaktu s osobou,...

Podezření na inzulinovou rezistenci

Dobrý den, mám dotaz ohledně měření cukru v krvi při podezření na inzulinovou...

Tuhá děloha

Dobrý den, prosim o objasnění výsledku zprávy z ultrazvuku: vag.: zevně bpn,...

Pálení žáhy/občasná bolest za hrudní kostí

Trpím nedomykavostí jícního svěrače a s tím spojeným pálením žáhy. Problémy...

Zvětšená slinná žláza

Dobrý den. Pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně zvětšené slinné...

Intersticiální plicní onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat, zda by se dala použít biologická léčba pro léčbu...

Přenos streptokoka


Ztráta čichu

Dobrý den. Asi před půl rokem jsem ztratil čich. Za tu dobu jsem asi 2x cítil...

Palgotal

Dobrý den. Asi půl roku beru dvakrát denně palgotal, který mi byl předepsán...

Co je to těžší bulbitida ? a gastridita

dobrý den pane doktore, syn 44 let mě poslal vyšetření žaludku a má strach....

Vřed na penisu

zdravím, mohu se prosím zeptat, jestli byste nevěděli o co se jedná? nebolí...

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Boulička u krční mandle

Dobry den,asi pred 3 mesici jsem objevila u prave mandle boulicku jakoby potazenou...

Pupínky na penisu

Odpověď jen od kožního lékaře-lékařky.Děkuji.Mám už dlouho na pokožce penisu...

Bolest žaludku

Chtela bych se zptat, uz par tydnu me trapi bolest zaludku, ale jenom jeden...

Nateklý čípek v krku


Jaký je rozdíl mezi cukry a sacharidy?

Dobrý den, jaký přesně je rozdíl mezi cukry a sacharidy? Je ohledně toho dost...

Bulka na stydkém pysku

Dobrý den, před několika dny jsem si na pravém velkém stydkém pysku vedle...

Žaludeční potíže

Dobrý den pane doktore. Asi před 4 měsíci jsem řešila emocionálně náročnou situaci....

Játra


Zavřít reklamu