Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

De Ritisův koeficient

Vnitřní lékařství S 16.7.2020

Dobrý den,

nedávno jsem dělala rutinní krevní testy. Je mi 26 let, mám hypounkci štítné žlázy, jinak jsem zdravá. Alkohol užívám. Krevní testy byly poměrně široké, takže zahrnovaly i játerní testy. S ohledem na to, že se jednalo o rutinní testy, nebyla jsem následně objednána na žádné další vyšetření - všechny výsledky tedy mám více méně v normě.

Zajímal by mě však poměr AST-ALT. Dozvěděla jsem se kdysi, že by neměl přesahovat 1, zatímco můj je okolo 1.6. Výsledky mám v normě, nevím ale zda bych se kvůli tomuto poměru neměla vydat na další vyšetření. Abych Vám to obrazně ukázala a zjednodušila, zde posílám i čísla:

AST - 0.33 (ref. 0.17-0.60 µkat/l)
ALT - 0.22 (ref. 0.17-0.58 µkat/l)

ostatní:

GGT - 0.21 (ref. 0.10-0.70 µkat/l)
ALP - 0.91 (ref. 0.58-1.75 µkat/l)
Albumin - 50 (ref. 35-52 g/l)
LDL - 3.18 (ref. 1.20-3.00 mmol/l)
HDL - 1.58 (ref. 1.20-2.70 mmol/l)
Cholesterol - 4.92 (ref. 2.90-5.00 mmol/l)
Triacylglyceroly - 1.02 (ref. 0.45-1.70 mmol/l)
Glukóza - 5.3 (ref. 3.9-5.6 mmol/l )

Děkuji za radu! :)

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, Praha 10

Dobrý den, to o čem píšete je tzv. de Ritisův koeficient, kde skutečně se vypočítává poměr AST/ALT, avšak pouze u patologických hodnot. Výsledek nám může říci, zda se jedná o nekrotické, nebo zánětlivé poškození jater. Nicméně jak bylo řečeno, používá se jen u patologických hodnot ALT a AST, takže nemáte se čeho obávat. Žádné další dovyšetření není vůbec třeba. Máte pouze mírně zvýšený LDL cholesterol, ale nikterak dramaticky. Lze jej ovlivnit zvýšeným přísunem omega-3-mastných kyselin zejména v rybách, nebo i jako doplněk stravy.
S pozdravem

Související dotazy

Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, před měsícem mi brali krev s výsledky: ALT...
Dobry de, mohla bych se z...
Dobry de, mohla bych se zde dozvedet, jake mam podstoupit...
Nemoc de Quervainova a Entezopatie
Dobrý den, prodělala jsem zlomeninu zápěstí - člunkové...
Operace de Qvinove chorobe
Dobrý večer,jsem měsíc po operací de Qvinove choroby(uvolnění...
De Quervainova choroba
Dobry den, uz rok od porodu me trapi zanet slachoveho...
Boles pod levymy žebry a de to k břichu i na levy rameno
dobry den boly mě delši dobu pod levymy žebry a de...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dceři občas napuchnou polštářky na chodidlech

Dobrý den, moje 10-ti letá dcera hraje beach volejbal a od léta ji občas napuchnou...

Dceři otekla paže

Dobrý den , dnes dospělé dceři otekla paže, bolí když si na paži sahá, nebo...

Dceři se na krku udělali červené fleky

Dobrý den, 7-leté dceři se udělaly na krku červené fleky. Vzhledem k tomu,...

Dceři vadí houpání, kývání předmětů

Dobrý den, mé dceři (9let)vadí od mala všechno, co se houpe,kýve.momentálně...

Dceři vyskakuje zapěstí

Dobrý den dceři je 19 měsicu a již několik měsiců pozoruji, že ji vyskakuje...

Dceři, 1 rok, byla min týden ve čtvrtek kožním i obvodním doktorem diagnostikována borelióza

Dobrý den, naši dceři, 1 rok, byla min týden ve čtvrtek kožním i obvodním doktorem...

Dceřina vyrážka

Dobrý večer, posílám foto vyrážky, kterou má moje 22-ti měsíční dcera. Bohužel...

DDIM 540

Dobrý den, chci se zeptat jestli hodnota DDIM 540 je v pořádku. Jsem diabetička...

De Quervain

Dobrý den, před půl roku jsem měla problémy se zápěstím. Ale protože jsem...

De Quervainova choroba

Dobry den, uz rok od porodu me trapi zanet slachoveho obalu. Byla mi zminena...

Děcke roupy

dobry den chtěla bych poradit jsmew dospěla ženska a mam problemy stale s děckymi...

Decolen

Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych začít užívat Decolen. Již třetím rokem...

Decolen

Chtěla bych se zeptat jestli je nějaké zdravotní riziko při užívání přípravku...

Decolen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na přípravek Decolen - zda...

Decolen

Dobrý den mužů uzivat decolen když 6 dni v týdnu beru letrox 75 mam hypofunkci...

Decolen a cysty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda užívání Decolenu může způsobit cysty na...

Dečka na narovnání kyčelního kloubu

Dobrý den, mám 6.týdení dcerku.Dostala dečku na rovnání kyčelního kloubu.Prosím...

Děda

Dobrý den,můj děda trpí chronickou plicní nedostatečností.Téměř rok je v Ochripu...

Děda

Děkuji Vám za odpověď,ale z ošetřujícím lékařem jsme mluvili a bohužel s prominutím...

Děda a jeho omdlévání

Dobrý den, mám strach o dědu. Před rokem měl slabší mrtvičku, před půlrokem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vstřebání tablety

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je účinnost antikoncepce snížena pokud...

Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky

Dobrý den, na prstech se mi udělaly malé puchýřky nebo pupínky. Těžko to...

Genitální bradavice

Dobry den je me 33 let a pred casem se me udelaly kolem ritniho otvoru utvary...

Zapomenuté 2 pilulky

Dobrý den, při zapomenutých dvou pilulkách v prvním týdnu (6. a 7. pilulka)...

Obstřik karpálního tunelu

Dobrý den ,mohu dostat obsřik karpálního tunelu ,když jsem apsolvoval již tři...

Susp.mikroadenom hypofýzy

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na mag. rezonanci...

Kdyby hubnutí bylo příčinou nádoru slinivky, odhalilo by to sono?

Dobrý den, asi před 2 týdny jsem za 3 dny zhubl 1 kg (z 85 kg na 84 kg),aniž...

Roupi se stále vrací...

Dobrý den. Před 6 lety jsem se od mladšího sourozence nakazila roupem dětským....

Těhotenství a strava

Dobrý den, dnes jsem se zhrozila možnosti poškození plodu v případně nadměrné...

Nafoukle bricho

Dobry den, jeste jsem se chtela zeptat, prijde mi, ze mam nafoukle bricho, takovy...

Steroidy a alkohol

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s alkoholem při požívání anabolických...

Pálení na plicích už několik měsíců

Dobrý den, už asi od května mě pálí na plicích uprostřed na hrudní kosti...

Kontrola po zavedení nitroděložního tělíska

Dobrý den, mám měsíc zavedené hormonální tělísko Jaydess, dle příbalové informace,...

Brnění nohou a necitlivost chodidel

Dobrý den, abych začala od začátku. Od října jsem byla neustále nemocná (zápaly...

Otok a bolest kolene

Dobrý den,šel sem k lékaři s otokem a bolestí kolene, které sem následně léčil...

Salmonela a přenos infekce

Dobrý večer, chtěla bych se informovat, jak postupovat, když manžel má salmonelozu....

NAtržená uzdička

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať. Mám natrhnutú uzdičku (2-4mm) mám to...

Pocení, bolesti hlavy, únava

Dobrý den. už několik měsíců mám problémy s pocením, bolestí hlavy a s velkou...

Nemožnost ejakulace při sexu

Dobrý den, chtěl bych se optat, sám při masturbaci dojdu k orgasmu celkem rychle,...

Operace kolene

Dobrý den asi mě nemine operace výměna umělého kloubu můj stav je takový že...

Reklama