Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Diagnóza schizofrenie

Michal 28.10.2018

Dobrý den léčím se se simplexní schizofreníí, pracuju, mám plný invalidní důchod a ve volném čase pravidelně programuju, kde mám svůj dlouhodobobý projekt,na kterém už pracuju několik let a učím se u něj(trochu ambiciozní). Problém je, že určit diagnozu nebylo jednoduchý, protože v nemocnici o tom mluvili jako o poruše osobnosti a schizofrenii odmítali, kdy jsem vystřídal několik těchto diagnoz(schizoidní, impulzivní, hraniční a možná další). A v léčebně o tom zpočátku mluvili jako o "lehčí verzi" simplexní schizofrenie, kdy podle nich to nebylo potřeba řešit invalidním důchodem. O invalidním důchodu začali v nemocnici i v léčebně mluvit po prvním pracovním fiasku, kdy jsem nebyl schopen podat takový pracovní výkon, abych si svoji první práci udržel. Z mého pohledu to bylo kvůli silné úzkosti, kterou jsem pociťoval imrvére. Kdy mě v léčebně udělali test, který měl určit rozdíl před poruchou a současnosti, tak jim vyšel silný pokles.(neznám přesnou definici a název) Pak jsem se přestěhoval do jiného města, změnila se spádová oblast a diagnoza, která se mnou putovala byla ta simplexní schizofrenie. Po přestěhování jsem byl na denním stacionáři, kde pracovali s lidmi se schizofrennií. A na první terapeutické schůzce s psychologem jsem ho šokoval s "pestrými mentální dovednostmi", kdy okamžitě popřel, že bych měl simplexní schizofrenii(důraz byl na tento typ schizofrenie) a spíš se přiklonil k impulsivní, kvůli častému vyrušování. Doktorka ze stacionáře byla trochu opatrnější se změnou. A moje ambulantní doktorka se neztotožnila s názorem psychologa ze stacionáře. Nejasnost s diagnozou taky znamenala(podle mě), že když jsem byl v léčebně, tak nikdy mě nedali k praktikantům, aby si na mě procvičili diagnostiku, i když pacienty kolem mě na tyto sezení s praktikantami chodili. V podstatě jsem nikdy v léčebně neudělal klasické kolečko typické pro schizofreniky, kteří nejdříve byly umístěny na akutním oddělení a potom se šli doléčit do toho "mírnějšího". Já jsem vždycky putoval rovnou do toho mírnějšího. Až na jednu vyjímku, kdy jsem v dosud poslední hospitalizaci v téměř před deseti lety skončil v léčebně v které jsem byl poprvé a dosud naposledy. Kde jsem byl poslán na oddělení, které myslím bylo specializované pro pacienty, kde bylo velké riziko sebevraždy. Problém je, že po ukončení léčby v této léčebně mi krátce před odchodem nastavili novou léčbu, která se zdála pár dnů v pohodě. (doktor mě ujistil, že bych se měl cítit líp) Problém je, že doma mi pak z ničeho nic spadla nálada a já málem vypil obsah rtuťového teploměru. Naštěstí se včas projevil pud sebezáchovy. Ale pády nálady se objevovali celkem často ale už né tak hrozně. Ale nakonec jsem v ambulanci natvrdo před doktorkou odmítl depotní injekci a souhlasil jsem jen s původní léčbou. Doktorka samozřejmě nesouhlasila. Po vyprchání depotní injekce se mi akorát jeden den zatočila pořádně hlava ale v horizontu pár měsíců se můj stav nezhoršil a nečekaný změny nálady zmizeli. To mě docela naštvalo, změnil jsem doktora, začal se učit programovat, byl nějakou dobu naštvaný na doktorku a doktory z léčebny. Co se týká psychiatrie, tak jsem ji ji k tělu připustil, co možná nejméně. Přerušil jsem a odstranil jsem všechny kontakty, které jsem získal na psychiatrii. A dal jsem si velmi záležet na jednání, které by mě mohlo dostat zpátky na psychiatrii. V podstatě jsem došel k názoru, že by se mě nikdy nepodařilo zabít a místo toho bych skončil v léčebně nebo v nemocnici. Taky jsem málem skončil u scientologů, když jsem do google zadal výraz, který reflektoval momentální názor na psychiatrii. Po několika měsíců mi můj nový doktor snížil dávku léků a po pár letech bych mohl brát minimální dávku, kdyby lék byl na trhu nebo šel dobře půlit. Problém je, že jsem si pak po nějaké době uvědomil, že na některé nepříjemné rekce v komunikaci reáguji silným úlekem. Kdy jsem nemohl ten den spát. Nebo jsem se k tomu úleku často vracel a toho člověka se snažil tak kontaktoval, až to nejspíš vyhodnotil jako stalking včetně jeho a mých blízkých. Taky jsem byl schopen pociťoval velmi silný stres i po dobu několika měsíců, kdy jsem musel ukončit vysokou školu, kde kvůli stresu jsem spal jen dvě hodiny denně. Nebo nebyl schopen dokončil programátorské zadání, které jsem dostal při hledání nové práce kvůli stresu a spánku. Spánek byl často přerušovaný, kdy jsem nebyl znovu schopen usnout. Když jsem narazil na nový logický nebo matematický nebo podobný problém, můj mozek se byl schopen aktivovat po dobu asi tři dnů(později jednoho), kdy jsem toho moc nenaspal. Někdy jsem se probudil úplně vyčerpaný a to se zregenerovalo až dalším spánkem další noc. V minulosti mě rodiče mlátili už jako malého nebo matka do mě zatla nehty, hádali se, zažil jsem šikanu. A otec měl po rozvodu časté emoční výlevy, kdy nebylo možné určit jestli už je konec nebo ne. Před rokem na podzim tyto příznaky vymizeli ale byly nahrazeny silnou zimní únavou a spavostí. V současnosti ale už zimní únavu nepociťuje, jen si trochu hlídám, abych nepřespával. S vymizením poruch spánků, stresem a lekavostí jsem začal přemýšlet o postraumatické stresové poruše(z mého laického pohledu). Pokud tam je nějaká schizofrenie, tak se projevuje velmi minimálně podle mě.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
podle Vašeho celkem rozsáhlého popisu obtíží by bylo vhodné Vaši diagnózu přehodnotit.
Myslím si ale, že je to rozhodně na odborníka, předám tedy Váš dotaz specialistovi z oboru psychiatrie, který se k Vaší diagnóze vyjádří.
Prosím tedy o strpení.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Michale, Vaše situace jistě není jednoduchá. Chápu, že se Vám nechce do dalšího vyšetřování, ale na přehodnocení diagnózy byste potřeboval vyjádření Vašeho psychiatra. Samozřejmě dlouhodobá péče psychologa či psychoterapeuta se mi také jeví jako vhodná. Váš dotaz ještě přepošlu odborníkovi na psychiatrii. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den Michale.
Vaše vyprávění je velmi obsáhlé ale asi tolik. Schizofrenie je onemocnění, která má pozitivní příznaky (halucinace, bludy) negativní (ochuzení emocí) kognitivní (poruchy logického myšlení) a afektivní (deprese) příznaky. U simplexní schizofrenie se vyskytujjí zejména negativní a kognitvní příznaky. Na druhou stranu, tam, kde jsou pozitivní příznaky, tam je diagnoza jasná, u těch ostatních je to sporné. Nejdůležitější je narušení kontaktu s realitou a potíže v sociálním fungování.Nejsolehlivější diagnostikou je neuropsychologické vyšetření. Diagnoza je důležitá proto že tato nemoc lépe reaguje na tzv. atypická antipsychitka, které podporují funkci neuronů a zlepšují kognitivní funkce. .
Více vám musí sdělit psychiatr.
s pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

SCHIZOFRENIE
Dobrý den,jak se diagnostikuje schizofrenie a jak je...
Schizofrenie
Dobrý den. Slyšela jsem, že při schizofrenii se těsně...
Schizofrenie
DObrý den , můj dotaz se týká vedlejších účinků antipsychotik.Naše...
Erekce a schizofrenie
Vím, že k tvorbě testosteronu je zapotřebí pokyn z...
Dědičnost schizofrenie ?
Dobry den, chci se zeptat, zda se genetickym vyšetřením...
Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie
Dobrý den. Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Diagnoza při artroskopii

Dobrý den, mohu poprosit o překlad diagnozy ze zprávy z ASK? "Laesio...

Diagnóza Q529 Vrozená vada ženských pohlavních orgánů,NS.

Dobrý den.Narodila se nám dcerka,je deset dní stará a doktorka u ní dala Diagnózu...

Diagnoza roztroušené sklerozy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat - na MR ze dne 20.12.2017 jsou splněna McDonald...

Diagnoza RS?

Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu ,asi před rokem jsem začala mít problém...

Diagnoza s 5210

Dobrý den,chtěla bych poprosit o Váš názor. Dne 7.1. jsem při bruslení upadla,při...

Diagnoza s5210 Prosba

Dobrý den, vážený pane doktore,dnes 18.1.2012 kolem15.hod. jsem poslala dotaz...

Diagnóza S660

Dobrý den, koncem listopadu jsem prošel operací sešití šlachy, diagnoza S660,...

Diagnoza S8270

Dobrý den, 9.1.2016 jsem si zlomil hlezno a 20.1.2016 jsem podstoupil operaci...

Diagnoza S836

Dobrý večer pane doktore ráda bych se dozvěděla co je to ASKP,shaving LCA,refdon,mám...

Diagnóza S868

Dg:S868 Dobrý den, chtěl bych se dotázat, co znamená tato diagnóza a jak dlouho...

Diagnóźa šedého zákalu

Prosím poraďte. Oční lékař ke kterému jsem chodila několik let mi řekl,že mám...

Diagnóza šerosleposti

Dobrý den, měl bych jeden dotaz. Absolvoval jsem vstupní lékařskou prohlídku...

Diagnoza u tříletého dítěte

Dobrý den,prosím Vás, loni náhodně bylo zjištěno u mého syna cukr v krvi pod...

Diagnoza verzus vyjádření pojišťovny

Chtěl bych vědět zda dle vašeho názoru pojišťovna správně zařadila diagnozu...

Diagnoza vyhřezlá ploténka

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dne 16.8.2012 jsem byla na mag. rezonanci...

Diagnóza zněla pharyngitis chronica

Dobrý den, již rok mám zadní rýmu, bolesti v nosohltanu, zaléhání v uších...

Diagnóza- Monk

Dobrý deň, máme kolegu ktorý sa správa ako ten detektív Monk, okrem používania...

Diagnoza-zpráva po Operaci

Prosím o přeložení děkuji!! Diagnoza-instabilitas genus dx,ruptura menisci...

Diagnoza,ale "polopaticky!abych pochopila co mě je a možnosti další léčby a mé budoucnosti

bolí mně bederní páteř po injekcích Dolmina a analgatických kapačkách jsem byla...

Diagnoza: bursitis SA omi 1.dx,capsulitis adheziva omi 1.dx,omartroza 2stupne,SA dekomprese, redres.

Dobry den. V prosinci jsem byla na artroskopicke operaci ramene. Diagnoza:bursitis...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem, horečka, akutní průjem, vodnatá stolice

Už tři dny mne trápí nenormální průjem, který jsem nikdy neměl. Na stolici jdu...

Krev a bílkovina v moči


Hlen ve stolici

Je prosím možné, aby se objevil hlen ve stolici u dospělého člověka a nešlo...

Natržení zkříženého vazu kolene

Dobrý den, Na artroskopii kolene (menisku) mi bylo zjištěno že je přední...

Bolest paty (achilovky)

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Poslední dobou 3-4 dny cítím bolest...

Riziko hantavirové infekce od myšice lesní v ČR


Prednison a sport

Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám a teď jsem podruhé dostal...

Infekce pochvy v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na následující: Jsem ve 21.tt a na kontrole...

Stolice

Dobrý den, 2x během posledního týdne se mi stalo, že jsem při tlačení stolice...

Píchání a bolest pod hrudní kostí

Dobrý den. V noci mě začalo píchat mezi žebry pod spojovací kostí při hlubším...

Brnění rukou, přibírání na váze, bolest v krku


Změna barvy očí

Dobrý den, mám takový zvláštní problém, mění se mi barva očí ze zelenohnědé...

Odstranění žlučníku

Dobrý den, pane doktore. Před šesti dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník....

Zvýšený draslík

Dobrý den, při pravidelném odběru mi byla zjištěna hranični hodnota draslíku...

Problém s erekcí

Dobrý den, mám problem se slabší erekcí i při masturbaci. Nevím jestli je to...

Nemoci jazyka

Dobrý den, asi 2 měsíce mám zvětšený jazyk, pálí mě a mám neustále sucho v...

Syfilis?

Syfilis Dobrý den,zhruba před měsícem jsem měla nechraneny pohlavní styk a...

Brnění rtu

Dobrý den, po prestehovani do noveho bytu se mi nekolikrat za den stane ze v...

BUlka na konečníku


Zvýšení jaterních testů u hladovění

Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na jatra respektive na zvyseni...

Zavřít reklamu