Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dilatace obou komor

Srdce a cévy Martin 7.1.2019

Dobrý den, už delší dobu (asi 7 let) mě trápí přeskakování srdce, nepravidelný tep atd. byl jsem několikrát vyšetřen, ale pokaždé mi lékař řekl že to nic není. Bohužel mi ale začli před třemi lety úzkosti a začal jsem si říkat že umírám a že mám něco se srdcem a byla mi diagnistikována panická porucha. Bral jsem lexaurin a asentru a na úzkosti mi to pomáhalo. Před půl rokem jsem prášky vysadil, přestal jsem chodit k psychiatrovi a vše bylo fajn do té doby než jsem šel k praktickému lékaři na prohlídku. Řekl jsem mu že mě pořád trápí přeskakování srdce, úzkosti atd. lékař si mě poslechl a řekl mi, že mám systolickou šelest 1/4 nad MI (v.x. prolapsu Mi chlopně) a poslal mě pro jistotu ke kardiologovi, jen proto abych se uklidnil. Šel jsem tedy ke kardiologovi dostal jsem holtera viz. obrázek vše v pořádku a poté jsem šel na ECHO, kde mi lékař dělal ultrazvuk a nezdálo se mu pár věcí. Je to také na obrázku vše napsané já se v tom moc nevyznám. Nechci lékaře nějak pomlouvat nebo to, ale jak jsem citlivější na své tělo a i to, že mi řekl že je to velká zprává a že přesně neví co mám se srdcem a že by jsem měl radši přestat sportovat (posilovat) než se objednám do Prahy tak mě to strašně znervoznělo. Řekl mi, že to může být kardiomyopatie, ale že si není jist... 7.2.2019 jsem objednám do Prahy, ale furt mám v hlavě že mi něco je a že to do toho datumu nevydržim. Začli mi úzkosti znova, začal jsem si zase dávat lexaurin a jsem z toho špatný, špatně se mi spí a furt na to myslím. Píšu jsem aby se na to koukl někdo jiný a řekl mi a ujistil mě že to není tak hrozné jak si myslím a trochu mě uklidnil...Není to životu nebezpečné že ne? :(

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k nálezu na ECHU. Samotný kardiolog si není nálezem zcela jist, proto Vás odesílá na vyšší pracoviště do Prahy. Popisuje tam dilataci obou komor, s tím bude souviset i nález na mitrální chlopni. Kardiomyopatie jsou strukturální a funkční onemocnění myokardu, u kterých jsme jako příčinu vyloučili ischemickou chorobu srdeční, arteriální hypertenzi, chlopenní vadu a vrozenou srdeční vadu. Dilatační kardiomyopatie má navíc dilatovanou levou a někdy i pravou srdeční komoru a je spojena s těžkým poškozením jak systolické, tak i diastolické funkce. Ejekční frakce levé komory je 40% a méně. Dilatační kardiomyopatie je velmi častým podkladem chronického srdečního selhání v naší populaci. Příčinou může být stav po dříve proběhlé myokarditidě (symptomatické či asymptomatické), často bývá idiopatická, z neznámých příčin (cca 1/3 z toho jsou familiární), alkoholická, toxický efekt léků (cytostatika – antracyklin), dále endokrinní a nutriční příčiny, které jsou ale vzácné. Ta je ale u dilatační kardiomyopatie velmi často neznámá. Dilatační kardiomyopatie je v České republice velmi častá diagnóza. Nejdůležitější v léčbě je samozřejmě terapie vyvolávající příčiny, používáme betablokátory, ACE inhibitory /sartany/, u pacientů s EFLK 35% blokátory receptorů pro aldosteron, a u vhodných pacientů implantace kadiostimulátoru. Váš stav určitě aktuálně není nijak závažný, funkce komor není narušena, nejsou známky plicní hypertenze, subjektivně nemáte potíže charakteru dušnosti. Proto se určitě plánovaného vyšetření v Praze dožijete v plném zdraví. Spíše by jsem doporučila obrátit se opět na psychiatra, není vhodné Lexaurin užívat dlouhodobě, spíše by jsem doporučila do medikace vrátit Asentru a Lexaurin užívat pouze přechodně do doby, než Asentra bude účinkovat. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Dilatace postr. mozkovych komor
Dobry den.Na UZ ve 30 TT objev. mirna dilatace postr....
Dilatace mozkových komor
dobrý den, dnes jsme byly s manželkou na ultrazvuku...
Dilatace mozkových komor u dvojčat
Dobrý den,ve 20tt mi u dvojcatek zjistili dilataci...
Dilatace mozkových komor
Dobrý den, u syna narozeného 27.10.2010 se objevil...
Dilatace postranních mozkových komor bilat
Dobrý den,prosím o radu jsem ve 22+5 grav.Mému miminku...
Dilatace aorty
Dobrý den. Mám velký strach o svého muže (rok narození...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dilatace KPS

Dobrý den,dnes jsem dostala výslednou zprávu z CT ledvin.Nevím co znamená "na...

Dilatace kps u plodu

Dobrý den,mám dotaz. Při screeningu v prvním trimestru(12.týden) mi byla zjištěna...

Dilatace led. pánvička + ageneze

Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jaká je šance na normální život...

Dilatace ledvin

Dobrý den, Jsem ve 22 týdnu těhotenstvý. V 17 týdnu zjistily významnou hydronefrozu...

Dilatace ledvinovych panvicek ve 26tt a zvetseni mozkovych komurek

dobry den prosim potrebovala bych poradit ,nyni jsem ve 31tt ,ve 22 tt mi zjistily...

Dilatace ledvinových pánviček a vrozené vývojové vady

dobrý den, je mi 35 a jsem na počátku 22. týdne (21+2) těhotenství. V pátek...

Dilatace močové trubice

Dobrý den,mám problém s únikem moči od porodu pře 10 lety.Doposud mně nikdo...

Dilatace mozkových komor

dobrý den, dnes jsme byly s manželkou na ultrazvuku ve 32TT. Zjistili u miminka...

Dilatace mozkových komor

Dobrý den, u syna narozeného 27.10.2010 se objevil následující nález. Chtěli...

Dilatace mozkových komor u dvojčat

Dobrý den,ve 20tt mi u dvojcatek zjistili dilataci mozkových komor u jednoho...

Dilatace postr. mozkovych komor

Dobry den.Na UZ ve 30 TT objev. mirna dilatace postr. mozkovych komor 13mm,ve...

Dilatace postranních mozkových komor bilat

Dobrý den,prosím o radu jsem ve 22+5 grav.Mému miminku na ultrazvuku zjistili,Je...

Dilatace stenóz trávící trubice

dobry den mam chronovu chorobu operovanou v roce 2003 a ted mam ji na rozšiřeni...

Dilatace-panvičky

Dobrý den ráda bych se zeptala jsem ve 27tt zjistili mi dilataci-panvičky 17,5...

Dilatacni kardiomiopatie - po těhotenství

Dobrý den, při těhotenství mi byla zjistěna dilatační kardiomiopatie (dědičná)....

Dilatační kardiomyopatie - dědičnost

Dobrý den. Můj otec nedávno zemřel na srdeční selhání jehož příčinou byla dilatační...

Dilatovaná PK

Dobrý den, byl jsem na Echokardiografii pro častou dušnost při fyzické námaze,...

Dilatovaná tenká klička

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz. Mám delší dobu bolesti dolního břicha. Můj...

Dilatovaná tenká klička


Dilema

Dobrý den, v lednu (7.1. až 18.1.) jsem brala prášky abych nedostala ms a pořád...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ledviny

Mohu se zeptat bolí mě ledviny a chvilkama mě bolej vaječníky cítím takový píchání...

Adenom hypofýzy

Dobrý den, před dvěmi lety jsem měla poprvé záchvat bolesti hlavy, který vypadal...

Bolest zubu, ucha, hlavy

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Už několik dní...

Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Chronický zánět slepého střeva


Mirena

Dobrý den, mám zavedené tělísko Mirenu již 6 let. Neboť stále nemenstruuji...

Krevní tlak a kapsaicin

Dobrý deň.Prosím o informáciu či štiplavé papriky bežné alebo čili papričky...

Akné a retinoidy

Dobrý den, mám dotaz, douzivala jsem retinoidy na akné ( curacne) -isotretinoin,...

Ovlivnění pohlaví dítěte

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda je možné nějak ovlivnit pohlavý dítěte,máme...

Píchavá bolest v pravém podbřišku

Dobrý den. Včera na atletických závodech mě párkrát píchlo v pravém podbřišku....

Boulička u konečníku


Dráždivý kašel

Dobrý den, u syna 5let přetrvává již cca 4 měsíce suchý dráždivý kašel.Při...

Motání hlavy, zrychlený tep, nízká teplota

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dnes odpoledne jsem měla najednou z ničeho...

Zapáchající výtok

Dobrý den, trápí mě výtok, který zapáchá a někdy jde cítit i přes oblečení....

Cysta na stydkém pysku

Hezký den, v pátek jsem byla u svého gynekologa, protože se mi na pravém...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Streptokok

Už asi třetím rokem mám problémy se streptokokem.. zmizí akorát přes léto. nemohu...

Bílé flíčky na opálené kůži - pityriasis versicolor

Dobrý den, V létě jsem se vrátil z chorvatska, kde mi na určitých místech zůstaly...

Brnění obličeje

Asi tak týden mám během dne několikrát(cca20x) tikánání v pravém spodním víčku...

Náhlé krvácení z pochvy

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně náhlého krvácení....