Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Divertikuloza tl.střeva

Vnitřní lékařství Ivana 15.5.2019

Dobrý den, v roce 2016 mi byla diagnostikována divertikulitida celého trakčníku,byla jsem hospitalizována. Byla jsem zažazena do "kolonky" +65=špatně jí a špatně pije /to mi řekli/ a nikdo neposlouchal jaké jsou moje stravovací návyky,asi to bylo v tu chvíli jedno. Od roku 1996 jsem přešla na zdravou stravu tz. kvalitní potraviny, vláknina,zelenina,celozrnné potraviny atd.+správný pitný režim. Nikdy jsem netrpěla zácpou,spíše naopak. V nemocnici jsem byla jsem poučena o dietě,kterou stále přísně dodržuji. Dostala jsem potřebné dokumenty k dietě. I přesto,jsem byla ještě 2x hospitalizována s toutou diagnozou a několikrát jsem musela brát antibiotika Normix. Prodělala jsem kolonoskopii,vše v pořádku,chodím každý rok na ultrazvuk břicha. Jelikož mám problémy těměř každý měsíc (průjmy) ,chtěla mě moje obvodní lékařka poslat do poradny. V nemocnici,kam patřím,mi bylo lékařkou sděleno,že to není potřeba,jelikož kolonoskopie byla v pořádku. Průjmy mě velmi fyzicky oslabují, pokud mám tento problém,mám zimnice,nemám žádnou energii,jsem natolik oslabena,že nejsem schopna cokoliv dělat. To trvá několik dní,dokud se "střeva" nezklidní dietou-suchary,černý čaj. A samozřejmě mě občas bolí břicho. Ale to už jdu k lékaři. Většinou dostanu antibiotika. Chtěla bych vědět,kde je ten problém,že mám stále problémy i když držím dietu. Vypozorovala jsem,že když si špatně nakombinuji jídlo,což nemůžu dopředu předpokládat,které to je jídlo,že mi potom není dobře-mám ty průjmy.Tak si to alespoň zapisuji,abych věděla příště. Taky už mám natolik omezené potraviny,že i některé ,které jsou v dietě už nemůžu,způsobují mi průjmy.
Na závěr chci napsat,že jsem onkologický pacient (rakovina prsu,mastektomie,chemo,ozařovaní 2009-2010) , dále se léčím s vysokým ktrevním tlakem, snížená funkce štítné žlázy,diabetes 2.st. , cholesterol v tenách /dědičné/, mám alergie na léky: penicilin, brufen,deprex,doxybene,deoxymikoin.
za jakékoliv rady,informace atd. dopředu velmi děkuji. Přeji pěkný den, Ivana

Doplnění informací: Celoročně beru probiotika. Píšete,že ve zprávě je uveden lék Metformin, já jsem žádný neuváděla.Beru lék Glucophage 500 mg, kromě ostatních léků,které jsem taky neuváděla. Dále píšete, že : Pokud by i poté obtíže trvaly a byly tudíž působeny divertikulozou je možno 1x měsíčně přeléčení Normixem v dávce 2 tablety po 12 hod.,vždy po dobu 1 týdne. Tak to se mi moc nechce každý měsíc brát antibiotika, protože moje problémy jsou opakující se každý měsíc. Předem děkuji za doplnění.

Doplnění informací: Moc a moc děkuji za obsáhlé a cenné informace k mému zdravotnímu stavu. Velmi si toho cením a posílám doplňující informace.

Při potížích s průjmy,chodím ke své obvodní lékařce, ta mi nasadí Normix,když mám zvýšené CRP . Jinak ne , dietu držím bezezbytkovou a to stále a přísně. Bohužel mi už někdy nesedí i potraviny ,které můžu. Nemám alergii na lepek ani na laktozu, dělali mi letos testy z krve. Biopsii nemám, pokud myslíte bipsii ze střev. Mám jen výsledek kolonoskopie ,který jsem k dotazu přikládala a přikládám znova. Paní doktorka na kolonoskopii mě v poradně gastro nechce, to mi řekla, prý mám výchlipky čisté a není potřeba abych navštěvovala poradnu a další kolonoskopie prý není nutná, tato informace překvapila nejen mě,ale i moji paní doktorku. Doporučila dělat každ&y acute; rok testy na stolici a ultrazvuk břicha /na to jdu teď v květnu/. Můžu říct /říkají to o mě lékaři/ že jsem vzorný pacient,na všechny kontroly chodím pravidelně,poradny kde jsem vedená navštěvuji pravidelně jak určí lékař. Vzhledem k mým chorobám,si nedovolím cokoliv vynechat ,nebo měnit. do poradny na štítnou žlázu chodím každých půl roku až rok, podle paní doktorky. Mám tam někde cisty a zrovna teď v červenci jdu na ultrazvuk s možnou biopsií,protože jedna cista se prý trošku zvětšila. Všechny aktuální zprávy si kopíruji a ukládám do k ostatním zprávám,které mám uloženy na viditelném místě v bytě a v kabelce /I.C.E. karta - dřív jsem to měla od své poji& scaron;Å ¥ovny jako Kartu života/,stále to nosím s sebou a několikrát se to vyplatilo a byla jsme od lékařů pochválena. Ohledně cukrovky se poradím se svojí lékařkou,do poradny chodím jen 1x za půl roku,byla jsem "prediabetik",ale tento název zrušili a všude mi píšou že jsem diabetik. Při léčbě na onkologii se mi 1x trochu zvedly hodnoty a tak mi "pro jistotu" /prý bych stejně do dvou let měla zvýšený cukr,to prý se po onko léčbě stává/nasadili léky na cukrovku. Zkusím vše podle vašich rad,probrat se svojí obvodní lékařkou, s lékařkou na diabetologii a znova zkusím oslovit paní doktorku v gastro poradně. Bohužel jiná na našem okrese není. Požádala jsem svého onkologického lékaře /FN Hradec Králové/,zda by mě neposlal on do této poradny v nemocnici,prý už to nejde,že by mě vrátili,tam kam patřím-nemocnice Trutnov. Vím,že můj zdravotní stav je komplikovaný a že je velmi těžké mi pomoc,proto si vážím každého lékaře,který to se mnou probere,dá odpovědi a snaží se pomoc. Za to mockrát děkuji i vám. Čas lékařů je vzácný a bohužel je velmi zatěžuje "papírování" /vím to protože dělám účetnictví některým lékařům,ke kterým chodím/. Ještě jednou děkuji za Váš čas a cenné informace.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová


Dobrý den paní Ivano,
dieta která Vám byla doporučena je jistě při kombinaci Vašich onemocnění nezbytná. Recidivující průjmy mohou být v souvislosti s divertikulárním onemocnění tlustého střeva, ale mohou být rovněž tak způsobeny antidiabetiky-léky kterými je léčen Váš diabet- ve zprávě je uveden Metformin (Stadamet,Siofor),který u části jím léčených zažívací dyskomfort a průjmy způsobuje.Bylo by vhodné tuto otázku prodiskutovat s Vaším diabetologem, zda by nebylo vhodné léčbu změnit . Pokud by i poté obtíže trvaly a byly tudíž působeny divertikulozou je možno 1x měsíčně přeléčení Normixem v dávce 2 tablety po 12 hod.,vždy po dobu 1 týdne.
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Ivano, potíže, které máte, jsou jistě vysilující a je pochopitelné, že to chcete řešit. Osobně se domnívám, že byste se skutečně měla objednat do gastroporadny a pro jistotu dovyšetřit také všechny možné příčiny Vašich potíží. Nejspíše se skutečně jedná o vracející se divertikulitidu, někdy se to opravdu stává. Navíc je možné, že se na Vašich trávicích potížích podílejí další nemoci, které máte. Například cukrovka, u které jsou průjmy. Na cukrovku berete Glucophage (to je lék obsahující účinou látku Metformin, o kterém píše paní doktorka), ten také dělá průjmy, dále jste po chemoterapii. Krom toho máte léčenou sníženou funkci štítné žlázy, někdy, pokud není léčba správně nastavená, se mohou průjmy také vyskytnout. Přesto se domnívám, že by bylo třeba se ujistit, že problém nedělá něco jiného. škoda, že nepřikládáte výsledek bipsie. Až půjdete do poradny, vyžádejte si u praktického lékaře všechny zprávy včetně výsledku histologie z poslední kolonoskopie. Bylo by podle mne třeba vyloučit, že nemáte celiakii, nesnášnlivost lakozy a ani potravinové alergie. Myslím, že by bylo vhodné zkontrolovat, zda máte dobře nastavenou léčbu štítné žlázy, zkusit se poradit ohledně léčby cukrovky. Až proběhnou kontroly u endokrinologa a vyloučí se jiné příčiny průjmů a stav se uzavře jako recidivující kolitida, pak budete nejspíše nadále léčená opakovaným podávání antibiotik a dietou. S gastroenterologem se můžete domluvit, zda nezkusit další léčbu například mesalazinem. Bohužel opakování divertikulitid je časté, uvádí se ve 13-34% případů, častější je to u lidí, kteří jako Vy mají další nemoci. Je nutné držet celoživotní dietu a chodit na pravidelné kontroly, aby se včas odhalily možné komplikace, v případě vzniku akutních obtží neváhat jít k lékaři ihned. Někdy se volí pravidelné užívání antibiotik. Z léku Normix nemusíte mít obavu. Přeji Vám, abyste se cítila co nejlépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den paní Ivano, myslela jsem výsledek biopsie ze střeva. Výsledek po provedené kolonoskopii měla poštou dostat Vaše praktická lékařka za 14 dní. Zeptejte se jí, nebo na pracovišti, kde se kolonoskopie dělala. Předpokládám, že kdyby tam bylo něco znepokojivého, jistě by Vás informovali, ale pro jistotu je dobré nález znát. Ohledně poradny - nemyslím si, že je pravda to, co říká pan doktor, ale možná má takovou zkušenost. Rozhodně by to nemělo být tak, že Vás pošlou tam, kam podle spádu patříte. Spádovost již neexistuje, máte ze zákona právo na výber lékaře a ten by Vás neměl odmítnout. Pokud máte s vyhledáním jiného odborného lékaře problémy, můžete se zkusit obrátit na naše sestřičky, zkusí Vám pomoci. Nebo se můžete obrátit na svou pojišťovnu. Zdá se, podle toho, co jste domplnila, že se ve Vašem případě skutečně jedná o recidivující chronickou divertikulitidu (tedy opakované vracející se zánět výchlipek). Bohužel se to stává. Vy i Vaše lékařka postupujete správně. Zkuste tedy jinou gastroporadnu, kde byste se mohla poradit, zda je ve Vašem případě nějaká rezerva v léčbě. Zkoušejí se různé postupy, ale u Vás bude obtížné rozhodování, bude třeba svěřit se do rukou gastroenterologa. Přeji Vám hodně štěstí. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Divertikulóza
dobry den dnes jsem byla na vyšetřeni břicha ct. roky...
Divertikulóza tračníku
dobry den. pro občasne bolesti břicha jsem byla na...
Divertikuloza
Mám zajištěnou divertikulozu. Stále mě tvredne břicho...
Divertikulóza a zácpa
Dobrý den, mému taťkovi zjistili divertikulózu sigmatu....
Zácpa po operaci tl.střeva
Dobrý den paní doktorko, před dvěma roky jsem prodělala...
Kolitida?
Dobrý den, v měsíci září a říjen jsem brala 2 x ATB...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Divertikulární nemoc střevní

dobrý den všem, a díky všem co chtějí pomáhat jiným. Můj problém je tlusté...

Divertikulitida

Dobrý den Chci se zeptat na problém který se týká bolesti břicha,častého chození...

Divertikulitida

Dobrý den, asi před 14dny jsem prodělal zánět tlustého střeva (diverkulitidu),...

Divertikulitida

Dobrý den, mám dotaz.Je mi 21let - váha 95 kg Rychle to shrnu. Ve středu v...

Divertikulitida

Dobrý den, pomocí CT mně byly diagnostikovány divertikly sigma a descendens....

Divertikulitida

Dobrý den pane doktore,můj dotaz bude ohledně trávení.-Prodělala jsem kandidozu...

Divertikulitida

Dobrý den pane doktore,prodělala jsem kandidozu střev,divertikulitidu střev,...

Divertikulóza

dobry den dnes jsem byla na vyšetřeni břicha ct. roky mam hemangiony ty jsou...

Divertikuloza

Mám zajištěnou divertikulozu. Stále mě tvredne břicho at sním cokoliv. I když...

Divertikulóza a zácpa

Dobrý den, mému taťkovi zjistili divertikulózu sigmatu. Navštívil lékaře, a...

Divertikulóza tlustého střeva

Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně na WC, chodí pouze...

Divertikulóza tračníku

dobry den. pro občasne bolesti břicha jsem byla na vyšetření koloskopie.mam...

Divertikulóza tračníku a léčba

Dobrý den, musel jsem na abmulanci kvůli bolestem břicha. Po vyšetření a koloskopii...

Divertikuly

Prosím Vás,jak poznám že - pokud mně našla lékařka divertikuly v tlustém střevě...

Divna a krvava stolice

Dobry vecer,prosim poradte co by to mohlo byt,jen pro klid duse..Mam trileteho...

Divna angina

Dobry den, pred peti tydny me lehce skrabalo v krku ...teploty zadne, CRP 1...

Divná bílá věc na penisu

Dobrý den. Pár měsíců mám tuto bílou věc na penisu a nevím co to je... Jde to...

Divná bolest

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám nějakou dobu problém s občasnou bolestí...

Divná bolest hlavy

Dobrý den, už 4 dny mě bolí hlava, ale ne normálně, ale jenom k večeru a když...

Divná bolest v koleni

Dobrý Den... už delší dobu se u mě projevuje taková "divná bolest" v levém koleni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět mandlí


Kvasinková infekce penisu a další obtíže

Dobrý den. Mám poslední dobou takový problém, mám již půl roku přemnožené kvasinky...

Osteoporóza a lázně

Dobrý den pane doktore, již dlouhodobě se léčím s osteoporozou. V posledních...

Únava, bolest břicha, hlavy...

Dobrý den, doufám, že jsem zvolila správného lékaře, ale nevím, kam to zařadit.....

Ucpaný nos

Dobrý den, moje trable začaly z jara. Jsem aktivní sportovec věnující se tréninku...

Tříselná kýla v pravém podbřišku

Dobrý den, již delší dobu ( asi 4 - 5 měsíců ) mě trápí boule v pravém podbřišku....

Zvětšená uzlina na krku dítěte

Dobrý den paní doktorko, včera při čištění zubů jsem si všimla, že dcera...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den. Beru na vysoký krevní talk lék (Lokren 20 mg - 98 tablet) - beru...

Jak dlouho mohu užívat lék Xados 20 mg?

dobrý den, jak dlouho mohu užívat lék Xados 20mg?Kožní lékařka mi jej předepsala,...

Ucpaná jedna nosní dírka


Bolest břicha vpravo dole

Dobry den chtela bych se zeptat obcas me poboliva bricho na prave strane spis...

Otoky nohou a jejich příčiny

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu oteklých nohou, lýtka a kotníky. Vždy...

Myslíte, že bych mohla být těhotná?


Rýma, bolesti v krku

Dobrý den, Asi měsíc zpátky jsem navštívila svého obvodního lékaře s bolesti...

Bulka na šourku


Bolest hlavy a zívání při cvičení

Bolest hlavy a ZÍVÁNÍ Zdravím cvičím se zátěží a asi před rokem mě při dřepech...

Vykašlávání krve po zápalu plic

Dobrý den, prosím o radu. Mám dva po sobě jdoucí prodělané zápaly plic - jeden...

Růst penisu


Bolest pod pravým žebrem

Dobrý den, od včerejšího večera mě neustále bolí pod pravým žebrem, nejvíc když...

Bolest břicha

Dobrý den, můj přítel má vyoperovaný žlučník.Přesto se mu stává,tak 1-2 do...

Reklama
Zavřít