Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Doporučení kolonoskopie

Trávení Zuzana 26.7.2021

Dobrý deň,
mám 36 rokov a chcem sa poradiť, či je u mňa nutné vykonanie kolonoskopie. V máji tohto roku som mala veľmi silnú menštruáciu aj s krvnými zrazeninami. Cítila som sa po nej malátna, slabá a unavená. Klesol mi aj hemoglobín na hodnotu 113. Štyri dni potom sa u mňa prejavila hnačka, ktorá trvala mesiac a pol. Prvý mesiac som schudla 4 kg. Boli to hlavne 1-4 stolice doobeda, na prvú rannú stolicu ma nutkalo už pred jedlom. Poobede som už hnačku nemala. Prvé týždne bola moja stolica zelená, niekedy sa tam objavila žltá a oranžová farba.
Už sú to 2 mesiace odkedy začal tento problém, stolica je momentálne oranžovej farby (niekedy je tam aj náznak hnedej), je buď kúskovitá alebo normálne formovaná. Čo sa týka liekov, užívam pol tabletky reasecu ráno a hylak forte 3x40 kvapiek denne. Pri tomto dávkovaní je vačšinou stolica 1x denne ráno. Ak sa objavia 2-3 stolice doobeda (možno 2x do týždňa), tak si dám štvrtku reasecu aj večer. Niekedy je táto oranžová stolica ráno dosť objemná, niekedy nie.
Čo sa týka CRP (1,48) a kalprotektínu (2,85) tak hodnoty sú v norme. Čo sa týka diskomfortu, tak občas ma nafúkne a zriedka už len pociťujem bolesti.
Podotknemm ešte, že mi bol v roku 2015 vyoperovaný žlčník.
Je v tomto prípade potrebné podstúpiť kolonoskopiu? Bojím sa, aby sa ňou črevo zase viac nevydráždilo. A je takéto dlhodobé užívanie reasecu pri tomto chronickom probléme v poriadku? Bola mi potvrdená aj neurogénna tetánia. Je možné, že to celé súvisí s psychikou? Ďakujem.


1. doplňující informace 5.8.2021:
Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď. Chcem sa ešte opýtať. Hnačky skončili, bolesť podbruška a nadúvanie takisto ustúpili. Stolica je 1-2x za deň, tvarovaná. Momentálne už neužívam ani reasec. Hodnoty CRP a kalprotektínu sú v norme.
Nepáči sa mi však farba stolice, ta je skôr do oranžova ako do hneda. Je to tak už 2 týždne od skončenia hnačiek. Iný problém nepozorujem. O čom prosím svedčí ta oranžová farba stolice?

Ďakujem za odpoveď.


2. doplňující dotaz 5.8.2021:
Ďakujem za odpoveď. Mám si napr. Pangrol skúsiť dávať po každom jedle alebo len po jedle pripravenom na tuku? A môžem užiť viac tabliet denne? Ďakujem.
Ešte som zabudla uviesť, že nemám žlčník. Aj to môže mať na to vplyv? Ďakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Zuzano.
Děkujeme za Váš dotaz. Potíže, které popisujete mohou být vyvolány poruchou regulace zažívacího traktu, tj. mají funkční charakter. Dosti často tyto potíže souvisí s psychickými problémy. Nicméně k této diagnoze je možné se dopracovat, až po vyloučení organických onemocnění střeva, např. zánětu. Dle mého názoru je kolonoskopie vhodná. Pokud bude střevo naprosto v pořádku a při stávající léčbě potíže přetrvávají, tak je možné vyzkoušet i antidepresiva, která dobře zabírají na tento problém. Reasec je možné užívat dlouhodobě. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Oranžová stolice je nejčastěji po konzumaci mrkve a dýně, žlutá stolice bývá při poruše trávení tuků. Přestože laboratorně máte slinivku břišní (slovensky podžaludková žláza) nejspíše v pořádku - vyšetřením základního parametru (amyláza), doporučoval bych vyzkoušet pankreatické enzymy (Kreon, Pangrol ...), jako test stačí několik dní užívání, tyto léky jsou bez jakéhokoli rizika. Pokud dojde ke zlepšení, bude to svědčit pro problém v oblasti trávení tuků.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Začal bych užívat např. 1 tbl ke každému jídlu. Podle efektu pak dávku upravit, třeba užitím 2 tbl v situaci, kdy víte, že budete konzumovat méně dietní (tučné) jídlo a naopak třeba Pangrol (Kreon, Pancreolan ...) neužívat, pokud budete mít jen něco lehkého, třeba salát. Po operaci žlučníku se někdy mohou vyskytovat trávicí obtíže různého charakteru a podle Vašeho popisu obtíží se nedá vyloučit ani jednoznačně potvrdit souvislost s odstraněním žlučníku (tzv. postcholecystektomický syndrom). Tady už by bylo třeba toto probrat s gastroenterologem, který má možnost Vás vyšetřit osobně, aby určil, zda může jít o postcholecystektomický syndrom nebo ne. Někdy je k potvrzení nutné provést ERCP (endoskopie) či MRCP (magnetická rezonance). Užívání Pangrolu to nicméně nebrání. Pokud se Vám po Pangrolu uleví, stolice se normalizuje, půjde spíše o problém v oblasti trávení tuků. Nepřinese-li Pangrol žádný efekt a budete mít spíše žlučníkové obtíže, můžete vyzkoušet podpůrné prostředky jako Cholagol, Rowachol atd., které zlepšují odtok žluči a omezují křeče v oblasti žlučníku a žlučových cest.

Související dotazy

Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Doporucena arteroskopie kolene, ale je skutecne nutna?

Dobry den, pane doktore, prosim o radu: cca 4 roky se stridave potykam s bolestmi...

Doporučená léčba - chlamydie trachomatis

Dobrý den, V únoru mi a mé přítelkyni byly zjištěny ch.tr. - vzhledem k problémům...

Doporučená opatření, budou pro mne dostatečná?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zdravot.stavu.Jsem astmatička,45let,...

Doporučené operace PZV

Dobrý den, před měsícem jsem při fotbale upadl na levé koleno, se kterým jsem...

Doporučení

Prosím Vás jaké léky byste mi doporučila, při zřejmě problematice ledvin a jater...

Doporučení

Dobrý den, prosím o doporučení jak zlepšit cévní systém, co užívat? Dělají se...

Doporučení České vakcinologické společnosti k očkování dětí nedonošených

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování nedonošence. Dcera se narodila ve 36+5tt...

Doporučení k návštěvě specialisty

Prosím,jak je to tedy opravdu s doporučením od mého praktického lékaře,když...

Doporučení k odbornému vyšetření

Dobry den,chtela bych se zeptat ja a muj partner se uz tri roky snazime o miminko,jednoho...

Doporučení k odstranění krčních mandlí

Dobry den, v prosinci minuleho roku jsem v praci prodělala zimnici, navaly horka,...

Doporučení léčby

Zlomil jsem si obratel L1, zvolily alternativní léčbu a po čase bolestech a...

Doporučení lékaře

Dobrý den, necítím se v poslední době dobře, co se týká mé psychické stránky....

Doporučení lékaře v brně

v oblsti spoje pánve a křížové kosti, SI skloubení.Vážený pane Doktore, prosím...

Doporučení léku

dobrý den chtěla bych prosím poradit s vyvrknutým kotníkem. Jaký prášek je nejlepší...

Doporučení maxilofaciálního chirurga

I have a problem with my jaw, I have been operated since almost 10 years due...

Doporučení na imunologii

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda můžete napsat doporučení na imunologické...

Doporučení na onkologickou léčbu

Dobrý den. Je možné požádat dvě různá onkologická pracoviště o posouzení vhodnosti...

Doporučení na ošetření


Doporučení na psychiatrii

Dobrý den, chci požádat o radu, zda v mém případě je doporučení obvodního lékaře...

Doporučení očního lékaře

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o doporučení očního lékaře či kliniky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Gynekomastie po anabolických steroidech

Dobrý den, užival jsem trenbolone bez antiestrogenu a nyni po 5ti měsícich mám...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Výhřez konečníku u dítěte

Dobry den, dvoulety syn mel vyhrez konecniku, ktery vylezal svevolne zhruba...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Spánková apnoe

Dobrý den.Léčím se s plicní fibrosou při sarkoidoze.Často trpím dušností a kašlem...

Pálení kůže, nepříjemný pocit pod kůží

Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři...

Postižení nehtu

Dobrý den, už delší dobu se mi na nehtu levého palce ruky objevují tyto asi...

Vlnění před očima


Bolest v podbřišku


Vodnaté svědivé pupínky na nohou

Už třetí den mám vodnaté pupínky na nohou, svědí ale přes den jen zřídka. Jsem...

Puchýřky na chodidlech

Dobrý den mám na jednom chodidle už delší dobu puchýřky, podlité hnisem, které...

Arytmie a nasazení rytmonormu

Dobrý den,beru na tlak loristu 25,betaloc zok 50 a ještě jsem brala xalerto...

Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Svědění pih,mateřských znamének

Dobrý den chtěla bych se zeptat na svědění pih(mateřských znamének). Několik...

Bolestivý otok kostrče

Dobrý den , Přímo u kostrče se mi opakovaně tvoří bolestivý otok , po pomačkání...

Prasknutí v penisu

Dobrý den, měl jsem před několika dny s přítelkyní sex a při něm samotném...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Problém s polknutím jídla

Dobrý den, náš 4letý syn měl střevní potíže. Zvracel tak 2-3 denně. Nic nejedl...

Po jaké době by se projevila otrava krve?

Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A...

Tetanie

Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz z 9.6. nazvany "tetanie"....

Reklama