Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dotazy v těhotenství

Jiný problém Veronika 25.10.2019

Dobrý den,
moc ráda bych Vás poprosila o pár odpovědí, názorů ohledně těhotenství a následné péče o novorozence a malé dítě.
Abych upřesnila dotazy, nemůžeme se s otcem dítěte shodnout na názoru, že já, jakožto těhotná v 19 týdnu těhotenství, pobývám občas, zhruba 1-2 hodiny max za den v prostorech, kde se i kouří, sama jsem celoživotní nekuřák, moje maminka je kuřák, tedy v prostorech kde maminka kouří, se pravidelně,více méně neustále větrá, já , pokud kouří v těchto prostorech nejsem, pouze, pokud nekouří a je vyvětráno, ve zbytku domu se nekouří, přesto si otec dítěte myslí, že se jedná z mé strany o pasivní kouření a že to může miminku v břiše škodit a ohrozit jeho vývoj, případně způsobit následně alergie, astma. Tak bych ráda znala názor odborníka k tomuto tématu. Ptala jsem se svého gynekologa na stav, kdy je dítě již na světě a dle jeho názoru to nijak významně škodlivé není, pokud dítě není vystaveno kouři z cigaret, prostory jsou větrány a netráví tam celé dny.
Dále jsem se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost dědičnosti astmatu a alergií u dítěte, pokud otec dítěte má lehké astma a alergie ?
Za další, sama beru léky concor cor, půlka z 2,5 mg na tachykardie, kdy nález na srdci není žádný(dle sona srdce, holtru, EKG) , pouze tachykardie, které díky lékům nemám a pak euthyrox 50 mg denně, jak moc tyto léky a nemoci mohou ovlivnit vývoj plodu a zdraví miminka?
Poslední dotaz, pokud by malé miminko či i starší dítě navštěvovalo jiné prostory, domov, kde se nachází vlhkost a nejpravděpodobněji i plíseň, jak veliké riziko vývoje astmatu, případně jiného onemocnění to nese? Dá se u tohoto určit maximální možná doba, četnost, kdy je riziko minimální ?
Jedná se o dva různé domovy, dotazy tedy celkově tři.
Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pasivním kouřením se myslí to, že člověk vdechuje kouř z cigaret, které kouří někdo jiný. Je-li místnost vyvětraná, bez kouře, pak se nejedná o pasivní kouření. Souhlasím s názorem gynekologa. Co se týče dědičnosti u astmatu, vzhledem k tomu, že astma bronchiale (AB) je vázáno na více genů, nelze tedy přesně určit, kdy a v jaké míře se tato nemoc objeví. Nelze ani určit, která rizika mohou být příčinou vzniku AB, všeobecně platí, že pobyt ve vlhkých místnostech, kde se vyskytuje plíseň, škodí každému. U AB hodně také záleží na imunitním systému a stresové zátěži. Ohledně dotazu na Concor cor a Euthyrox, při vysazení těchto léků pak následný rizikový stav může vést k vážnému poškození plodu nebo i k zániku. Proto v tomto případě je třeba volit menší zlo a léky nevysazovat, ale naopak další dávkování konzultovat s odbornými lékaři během celého těhotenství.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Veroniko, paní doktorka Vám již odpověděla. O pasivní kouření se jedná tehdy, když je dítě vystavované kouři. Pokud v místnosti v době, kdy tam jste, nikdo nekouří, pak nejde o kouř, ale o zápach a spodiny, kdetré se mohou usazovat na věcech. To je sice možná nepříjemné, ale ne škodlivé, už vůbec ne ve chvíli, kdy jde o těhotenství a zápach se navíc filtruje přes Vás. Samozřejmě v okolí dítěte by se kouřit nemělo a Vy byste se měla tabákovému kouři a také nezdravým prostorám vyhýbat. Vlhko samo o sobě není zvláště škodlivé, ale dlouhodobý pobyt ve vlhku zvláště zdravý není. Plísně škodlivé jsou, vznikají na ně alergie a často jsou jejich spory toxické. Pokud můžete, je vhodné se plesnivým místům vyhnout, v těhotenství je příliš nenavštěvovat, plísní se pokusit zbavit, dané prostory větrat. Ani prostředky proti plísním jako Savo nejsou zdravé na vdechování, proto pokud budete odplísňovávat, pak to nedělejte sama a do míst se vraťte až tehdy, kdy bude hotovo, vyčištěno, vyvětráno a vymalováno. Vzhledem k tomu, že Váš partner je alergik a astmatik, tak ani pro něj plísně a vlhko nejsou vhodným prostředím. Stran možného vzniku alergie a astmatu Vám nikdo dopředu neřekne, zda jimi dítě bude trpět. Je dobré vyhýbat se do určité míry během těhotenství a kojení alergizujícím potravinám a prostředí, ale dítě by nemělo vyrůstat ve sterilním prostředí, pak se jeho imunita nevyvíjí. Zdravá špína v přírodě, kde se dítě pohybuje, styk s lidmi, zvířaty atd. posiluje obranyschopnost. Použijte zdravý selský rozum a při pochybnostech se raďte s pediatrem. Kdyby došlo ke vzniku alergií nebo jiných projevů, řešit to budete, až potíže nastanou. Je pravda, že děti alergiků mívají větší sklony k alergickým projevům, ale není to pravidlo a může se například stát, že jedno dítě bude zcela v pořádku a druhé mít alergii i když budete dělat vše stejně. Pokud trpíte tachykardií a je třeba, abyste brala léky, tak to musí sledovat Váš praktický lékař a vědět gynekolog a hlavně porodník, aby Vás mohli sledovat. Možná že bude vhodné chodit od druhé půlky těhotenství na kardiologii. Měla byste doma mít tlakoměr a tlak a puls mít sledovaný a pod kontrolou. Domluvte se praktikem. Nedostatečná funkce štítné žlázy se rovněž řešit musí. V těhotenství podáváme léky jedině tehdy, když jejich výhody převažují nad možnými riziky a nedáváme léčiva, která mohou škodit plodu. Jistě bude vše v pořádku. Cho´dte na plánované kontroly, ptejte se svých lékařů na vše a nestresujte se. Přeji Vám klidné a pohodové těhotenství. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Antikoncepce a těhotenství
Dobrý den, mám dotaz. Už druhým měsícem beru antikoncepci...
Syfilis v těhotenství
Dobrý den ,můj dotaz zní zda zajištující léčba syfilis...
Listerioza v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20.týdnu těhotenství. Předem se...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dotaz...

Dobrý den, jako malá jsem si prodělala postraumatický šok, kdy při odběrech...

Dotaz...

Dobrý den. Dneska se mi stala taková divná věc... Ani přesně nevím, jak se to...

Dotaz...

Dobrý den ,jsem po operaci kolene a hrozně mi ochabl stehenní sval, rehabilitace...

Dotaz...

Dobrý den, chtěla sem se zeptat, jsem ve 30. týdnu těhotenství, mám těhotenskou...

Dotázek

Dobrý den.četla jsem,že anabolika mají vliv na hiv a redukce váhy(hubnutí) vliv...

Dotázek

Dobrý den.Vím že si o mně musíte myslet že jsem nenormální,ale potřebovala by...

Dotazy

Dobrý den, mám několik dotazů, týkající se těchto mých problémů: 1. Je normální...

Dotazy k léčbě isotretinoinem

Dobrý den, měl bych dva dotazy co se týká léčby isotretinoinem: 1) na...

Dotazy na prášky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se da předávkovat Amoksiklavem? Předem...

Dotazy ohledně vzteku

Dobrý den. Obracím se k vám s dotazy ohledně vzteku. Chtěla bych se dozvědět,...

Doteď jsem měla vždy pravidelnou menstruaci

Dobrý den,prosím o reakci.Je mi 27,mám šestileté dítě a doteď jsem měla vždy...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Dotyčná byla nakazena virem HIV

Dobrý den, mám jeden nepříjemný zážitek a tak bych se Vas chtěl zeptat.. Předem...

Douhotrvající subfebrilie

Dobrý den, tuším, že se můj problém takto nevyřeší, přesto jsem se rozhodla...

Dovětek k předchozímu dotazu

Jen bych se opravila- psala jsem před chvíli dotaz na akné, a místo differine...

Dovolená

Dobrý den, jsem 2 roky po operaci nádoru tlustého střeva a rok po operaci...

Dovolená a leidenská mutace

Dobrý den paní doktorko, má přítelkyně má leidenskou mutaci a chystáme se letecky...

Dovolená a menstruace

Dobry den, mela bych dotaz na prasky oddalujici menstruaci. Pokousime se s...

Dovolená a nemocenská

Dobrý večer chci se Vás zeptat. Vím že to není asi na místě, ale nevím koho...

Dovolená a oddálení menstruace

Dobrý den, jedu na dovolenou k moři mám dostat menstruaci. Je možné nějakým...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Před pěti dny mi do rána otekla polovina tváře

Dobrý den, před pěti dny mi do rána otekla polovina tváře, otok je stále. Nic...

Pálení močové trubice

Dobrý den, už rok mě trápí pálení v močové trubici. Většinou to začne po vymočení...

Masivní krvácení z konečníku

Dobrý den, asi před měsícem se u mne objevilo po stolici při otření papírem...

Tečky, bílé čárky před očima při pohybu okem

Dobrý den, je mi 15let, od první třídy mám problém s dioptriemi, mám brýle na...

Zvětšená prostata

Mám zvětšenou prostatu,nemám problémy s močením. Ale 1x za rok se mi stane,že...

Gynekologická operace


Odrený penis

Dobrý den, Již asi 3 měsíce se mi stává, že po sexu nebo po masturbaci mám...

Dieta po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou nějaká omezení ve stravě pro...

Angina


Bdělé kóma

Dobrý den, prosím mohli by jste mi poradit nějakou literaturu o bdělém komatu?Mám...

Brániční kýla a vliv na nošení podprsenky

Dobrý den, pane doktore už 10 let mám brániční kýlu, občas potíže mám i když...

Bolesti v pravé části zad a v epigastriu vlivem psoriázy

Dobry den. 4lete trapeni.bolest v prave casti zad a nasledne provokace do epigastria.gastro...

Nabothova cysta, bolest na levé straně pochvy

Dobrý den, dnes jsem si nahmatala zespodu na děložním krčku (děložním čípku)...

Těhotenství

Dobry den,po vysazeni HA mi dr. kvuli nepravidelne ovulaci nasadil Clostilbegyt.Brala...

Pulzující bolest lehce nalevo pár cm nad penisem

Dobrý den, chci se zeptat už druhý den mého muže trápí jakoby pulzující bolest...

Stav po CT PRT

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je normální po zákroku CT PRT že mi po...

Bolesti zad, brnění prstů rukou

Dobrý den, je mi 31 let a jsem na mateřské dovolené. Už přes rok trpím na bolesti...

Zubní můstek

Dobrý den,ráda bych se zeptala co následuje po vypadnutí keramického můstku?Jde...

Bolest zubu, ucha a dásně

Dobrý den tady Daniel uš 3 dny mě bolí horní zub a začalo mě i bolet ucha a...

Ciprinol a fungicidní superinfekce

Dobrý den, mám zánět močového měchýře a můj lékař mi předepsal Ciprinol 250....

Reklama