Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dráždivý kašel - dlouhodobý

Roman 7.9.2018

Dobrý den,
je mi 27 let a jsem nekuřák. Kouřil jsem jen občas o víkendu v hospodě pár ler nazpátek. Již přes měsíc mě trápí nepříjemný dráždivý kašel. Při kašli mě pálí na průduškách a nic nevykašlává. Při krevním vyšetření mi vyšlo CRP 0,4. Byl jsem na RTG plic a doktor říkal, že mam na pravé plíci nějaké ložiska, a při výtěru z krku zjistil hemofilus a zlatého stafylokoka (obojí prej jen mírně a četl jsem, že třeba toho zlaťáka má v krku kde kdo bez příznaků). Nasadil mi tedy antibiotika Amoksiklav 625mg. Nicméně již je čtvrtý den, co je beru, a stále necítím žádné zlepšení a nevím už co bych měl dělat.
Bojím se rakoviny plic. V příloze posílám RTG snímek a děkuji za názor. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
je otázka, jestli příčinou Vašich obtíží je infekce léčitelná antibiotiky. CRP 0,4 by tomu spíš nenapovídalo. Ani na snímku nejsou patrny hrubé změny- je ale pravda, že se takto přeposlaný nedá úplně spolehlivě hodnotit.
Bakterie, které máte v krku jsou, jak jste sám napsal, častým nálezem bez projevu infekce.
Příčin dráždivého kašle může být kromě infekce více - a to často žaludeční reflux nebo alergie.
Nevím , jestli Vás vyšetřoval jen Váš praktický kékař, ale vzhledem k délce trvání obtíží bude vhodná kontrola v plicní ambulanci. Jestli jste přestal kouřit, tak je to jen dobře a myslím si, že rakoviny se v tuto chvíli obávat nemusíte.
Doufám, že se Váš zdravotní stav brzy zlepší.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Romane, udělal jste dobře, že jste zašel za Vaším lékařem. CRP je nízké, ale měsíc po vypuknutí příznaků nemusí být zvýšené. Bylo by dobré mít i výsledek krevního obrazu a sedimentace k posouzení aktivity zánětu v plicích. Antibiotika zatím užíváte příliš krátkou dobu na to, aby se dalo posoudit, zda jsou účinná. Nejprve léky doberte dle doporučení lékaře, hodně pijte, kupte si vitamín C a užívejte pravidelně, můžete přidat například průduškové čaje, Prospan sirup. Někdy to opravdu dlouho trvá, než kašel zmizí, i po obyčejné viróze může přetrvávat týdny. Pokud se kašel nezačne po doužívání antibiotik mírnit, pak doporučuji, abyste se objednal na plicní vyšetření. Udělají Vám nový rentgenový snímek včetně snímku z boku, který se dělá, když je třeba posoudit ložiska. Budou Vám provedená také laboratorní vyšetření (krevní obraz, sedimentace, vyšetření na méně obvyklé patogeny jako chlamydie, mykoplasmata, černý kašel, tuberkulózu a další). Na plicním se také provedou testy k vyloučení astmatu. Pokud se neprokáže infekční příčina a ani astma, bude třeba vyloučit alergie a v neposlední řadě také jícnový reflux, což je onemocnění, při které se žaludeční šťávy vrací do jícnu a úst, někomu způsobuje právě dráždivý kašel. To se dělá na gastroenterologii.
Rakoviny plic se neobávejte, nejprve doberte léky, nechte si zkontrolovat rengen po léčbě a doplňte plicní vyšetření. Podle výsledků se pak bude řídit Vaše další léčba a vyšetřování.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dlouhodobý kašel u ročního dítěte
Dobry den, mame rocni dcerku ktera uz podruhe ma...
Dráždivý kašel
Dobrý den. Je mi 15 let a poslední dobou v uzavřenějších...
Dlouhodobý kašel
Dobrý den, Už přes 2 měsíce mě trápí suchý drazdivy...
Dráždivý kašel
Dobrý den, prosimvas našeho syna už snad 3 měsíce kašle...
Dráždivý kašel
Dobrý den, u syna 5let přetrvává již cca 4 měsíce...
Dlouhodobý kašel a kouření
Dobrý den, už asi měsíc mám takovej dusivej kašel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dráždivý kašel

Dobrý den paní doktorko, už nevím kudy kam, prosím vás tedy o radu. Jde o 6-letou...

Dráždivý kašel

Dobrý den, muj otec (70let) má již přes rok dávivý kašel při kterém si nemůže...

Dráždivý kašel

Dobrý den. Asi před 3 lety jsem na začátku jara začal mít problémy s kašlem....

Dráždivý kašel

Dobrý den, mám 4 letého syna, kterého trápí opakovaně dráždivý kašel, který...

Dráždivý kašel

Manžel má již od Vánoc, kdy měl chřipku, kašel .Bral ACC,Mucosolvan, Mucobene,...

Dráždivý kašel

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, 14-ti letý syn trpí přes týden dráždivým...

Dráždivý kašel

Vážený pane Doktore, již asi půl roku mne trápí suchý dráždivý kašel,ale pouze...

Dráždivý kašel

Dobrý den.již delší čas trpím občasným lechtáním na mandlích.což vyvolává dusivý...

Dráždivý kašel

Dobrý den měla bych jít na operaci štítná žláza, mám stále dráždivý kašel. Mám...

Dráždivý kašel

Dobrý den, prosimvas našeho syna už snad 3 měsíce kašle vždy v noci přesně v...

Dráždivý kašel - odstranění nosní mandle

Dobrý den, dcera 3,5 roku trpí často 3-4 týdenními dráždivými nočními kašli,...

Dráždivý kašel - RDG vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu RDG plic: "Splývající vícečetné konsolidace...

Dráždivý kašel a rýma u 5 letého syna

Dobrý den, synovi 5,5 let se každý měsíc vrací dráždivý kašel s hustou rýmou....

Draždivý kašel se zhorší mluvením

Dobrý den.do roku a půl jsem musela mít 4x antibiotika.pomohl mě vždy jen XORIMAX...

Dráždivý kašel u 1,5 leté holčičky

Dobrý den, moje 20-ti měsíční dcera už měsíc kašle, u lékařky jsme několikrát...

Dráždivý kašel u dcerky

Dobrý den paní doktorko. Poprosím vás o váš názor. Mám téměř 4letou dcerku....

Dráždivý kašel u dítěte

Dobre rano:), pred cca 10 dny, z plného zdravi/ DO TE DOBY NIC!/-začal u 8 létě...

Dráždivý kašel u dítěte

Dobry den, dcerka ma 2,5 roku a pres noc ma hodne davivy suchy kasel.hlavne...

Dráždivý kašel v 7tt

Dobrý den, od minulého týdne ležím s angínou, beru Ospen 1500 po 8 hod. Po pár...

Dráždivý kašel v těhotenství

Dobrý den,jsem ve 32 týdnu těhotenství a již 5 dní jsem nemocná.Bolest v krku,hlavy,uší,celková...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nitroděložní tělísko a venušiny kuličky

Dobrý den, mám možná rok zavedené nitroděložní tělísko (Gynefix) a zajímalo...

Klíště a horečky

Dobrý den, dcera 2,5let měla před týdnem klíště a od dnešní noci je v horečkách...

Neuroborelioza

Dobrý den. Je mi 48 let, podnikatelka. Aktivní, pracovně vytížená, občasný pacient...

Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Opar po operaci

Dobrý den, měsíc beru wobenzym 3 tablety 3x denně, nyní mi lékař předepsal Duomox...

Žlutý výtok v pubertě

Dobrý den brzy mi bude 13 a asi před 2 měsíci se mi v kalhotkách začal objevovat...

Krev ve stolici


Agresivita ve spánku

Dobrý den, můj přítel se kterým žiji přes 4 roky má problémy se spánkem, konkrétně...

Zlomenina obratle

dobrý den, měl sem autonehodu a zlomil sem si při tom první dva krční obratle,...

Bolest kolene po TEP


Singulair - junior

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, můj syn je silný alergik na roztoče a ke všem...

Zvýšené FSH a LH

Dobrý den, moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli...

Loupání a přeskakování v koleni

Loupani a preskakovani v koleni Dobry den, Je mi 46 let, pravidelne cvicim...

Syndrom chronické únavy

Dobrý den, v krvi mi našli že mám syndrom chron.únavy.Chtěla bych vědet jestli...

Bolesti v oblasti krční a bederní páteře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor týkající se mých obtíží: výsledek...

Mravenčení špiček prstů

Již druhý týden mě mravenčí špičky prstů u malíčku a prsteníčku levé ruky. Mam...

Vysazení Letroxu


Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na...

Opar na očním víčku

Dobrý den, před několika dny jsem se probudila s nateklým pravým víčkem. Otok...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Zavřít reklamu