Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dušnost

Vnitřní lékařství Patrik 19.6.2018

Dobrý den, přibližně před půl rokem mě začali problémy s dýcháním.Zacalo to tak,že jsem nevysel kopec,schody aniž bych se nemusel zastavit a dýchat.A neustále se to jen zhoršovalo.Dost jsem pohyb omezil a ztloustl asi o 8kg.Otekaji mi ruce i nohy, dokonce mi zfialoví ruce(dlaně) a ústa a na pár vteřin ztratím vědomí.Jsem dost silný kuřák a většinou omdlim když se při kouření rozkaslu.Poslednich pár měsíců se i nepřirozeně potom,jen sedím bez aktivity a začne že mě kapat pot a během chvíle můžu věci na sobě zdimat.Za celý život jsem s ničím nemarodil,a teď když se mi v mých 47letech narodilo první dítě(syn) tak nemůžu skoro nic.Byl jsem na vyšetřeních,ale pořád mě honí na další a jediný co mi řekli že mám zvětšenou přední část srdce a snad naky narustky na tepně dost blízko plic.Nic mě nebolí,jen se mi čím dál hůř dýchá a připadám si každý den slabší a unavenejsi moje celková kondice klesla o 50%.Vse přišlo tak náhle ze dne na den,že jsem věřil že to vše mi způsobilo pokousání pavoukem,kdy jsem měl po celém těle modřiny(bledě modré)a kousance jako od hada.Spadl jsem v lese do křoví s pavucinama a pod oblečení mi vlezl podle popisu prý pavouk Slíďák a já cítil jak mě kouše a nemohl ho dostat ven.Od té chvíle začli zdr.komplikace,vzal mi imunitu,energii i chut do života.Doktorka moje mi ale tvrdí že to nemůže být tím,tak se obracím s radou na vás.Dekuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den pane Patriku, i já se jako vaše paní doktorka domnívám, že se nejedná o obtíže vyvolané pokousáním dle vašeho mínění pavoukem Slíďákem. Slíďáci pro člověka jedovatí nejsou. Mají jedové žlázy, ale ty jsou nebezpečné jen pro hmyz, na člověka mají účinek opravdu malý. Domnívám se, že dušnost bude souviset s letitým kouřením a se zvětšením srdce. Měl byste podstoupit podrobné plicní a kardiologické vyšetření. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Patriku, dušnost je opravdu nesmírně život ztěžující problém a chápu, jak se nyní cítíte. Obzvlášť když byste nyní potřeboval být co nejvíc fit kvůli synovi, musí být pro Vás Vaše zdravotní obtíže zvláště nepříjmené. Jako kolegové se nemyslím, že by Vaše potíže souvisely s kousnutím pavoukem, zvláště když potíže trvají již několik měsíců. Bude třeba zaměřit se jiným směrem.
Problémy, jak je popisujete, budou vyžadovat co nejdřívější vyšetření na plicním oddělení. Bude nutný rentgenový snímek hurníku či CT. Měl byste podstoupit spirometrii a další plicní testy, aby se zjistilo, jak moc jsou plíce postižené kouřením a jestli nemáte nějaký problém s průduškami. U dlouholetých kuřáků dochází ke změnám plic od chronických zánětů po různé jiné závažnější změny, které mohou způsobovat jak pocení tak dušnost. To že Vám promodrávají prsty a ústa znamená, že Vaše tělo nemá kyslík. Vyšetření vůbec neodkláddejte už kvůli Vašemu synovi. Bude třeba, abyste byl co nejdříve vyšetřený a začal se léčit.
Otoky nohou a rukou, dušnost a nález na srdci (zvětšení), který jste popsal, znamená, že Vaše srdce je dlouhodobě přetížené a špatně pumpuje krev. Bude třeba, abyste na to užíval léky, které Vám nasadí buď praktický lékař, ale ještě lépe kardiolog, ke kterému byste měl jít také co nejdříve. Léky na srdce uleví srdečnímu svalu, budou Vám méně otékat končetiny a bude se Vám lépe dýchat. V neposlední řadě také budete mít menší riziko, že dostanete nějkou srdeční příhodu jako infarkt. Na kardiologii Vás rovněž dovyšetří 24 hodinovým měřením tlaku, EKG, možná i zátěžovým testem. Nejspíše Vám doporučí ultrazvuk ledvin.
Nárůstky v tepnách znamenají, že se Vám ucpávají tepny nejspíše cholesterolem. Bude třeba zkontrolovat laboratorní testy, což Vám udělá praktický lékař. K základním laboratorním vyšetřením patří krevní obraz, ukazatele zánětu, vyšetření zaměřená na funkci orgánů – jater, slinivky, ledviny, štítné žlázy, dále krevní cukr, bílkovina, albumin, kyselina močová, krevní tuky. Vhodné je vyšetření moči. Podle výsledků pak dostanete léčbu nebo doporučení na dietu.
Až se začnete léčit podle toho, co se zjistí, budete se cítit lépe a méě dušný, můžete začít s nějakou fyzickou aktivitou, abyste shodil nabraná kila.
Zatím určitě doporučuji přestat kouřit. Kdyby Vám to nešlo, na plicním Vám pomohou. Také jezte dietu s nejmenším množstvím živočišných tuků, mastného, smaženého a sladkého.
Přeji Vám, aby výsledky dopadly co nejdříve a cítil jste se brzy líp. Bude třeba věřit Vašim lékařům a začít pracovat na tom, abyste se záhy uzdravil. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Související dotazy

Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...
Dušnost
Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost...
Pooperační dušnost
Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Dušnost a reflux
Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg...
Dušnost, astma bronchiale
Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dušnost

Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Ruplo mi v hrudním koši a teď se mi špatně...

Dušnost

Zdravím. Prosím způsobují plicní chlamydie dušnost ,jako oslabení nádechu nebo...

Dušnost

Dobrý den. Poslední dobou mě trápi bolesti lýtek při chůzi do kopce. Když jdu...

Dušnost

Dobrý den,v poslední době mám problémy s dýcháním v noci,když usínám jakoby...

Dušnost

Dobrý den,léčím se s ulcerózní kolitidou,ale poslední tři roky trpím nadměrnou...

Dušnost

Dobrý večer jmenuji se Daniel mám dotas jsem venku tak nemohu dejchat v určitých...

Dušnost

Dobrý den, již čtvrtým dnem mě trápí bolest na plicích a dušnost. Byla jsem...

Dušnost

Dobrý den. Můj problém začal začátkem února první příznaky začali jako dráždivý...

Dušnost

Dobrý den, už asi 4 dny na sobě pozoruji dušnost. Je to docela nepříjemné a...

Dušnost

Dobry den mam jen 14 ale to co ted prozivam tak trpim... V 9etech sem mela...

Dušnost

Dobrý den, ve dvanácti letech jsem prodělala zápal plic.Necelých čtrnáct dní...

Dušnost

Dobrý den paní Čápová, můj otec (ročník 1953) měl v posledním měsíci 2x odvoz...

Dušnost

Dobry den, stava se mi ze jsem do schodu hodne zadychana, obcas se nestacim...

Dušnost

Dobrý deň poslednú dobu mávam problémy s dýchaním také tlaky na hrudníku bol...

Dušnost

Dobrý den. Nikdy jsem žádné dýchací problémy neměla, vážím 60 kg, meřím 173...

Dušnost

Dobry den,trapi me jiz nekolik let divne stavy,nekdy je 2 mesice klid,pak se...

Dušnost

Dobrý den mám už několik let problem s dušností hlavně při usínání, většinou...

Dušnost

Dobrý den,již sem Vám několikrát psala ohledne svého stejného problému,mam za...

Dušnost

Dobrý den už rek mám zjištěnou zátěžovou dušnost srdce a plíce v normě vyšetřeni...

Dušnost

Dobrý den, jsem muž, je mi 20 let, jsem nekuřák a abstinent, mám nadváhu. Můj...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulky

Dobrý den. Mám bulky všude po těle umístěné hluboko pod kůží, jsou velké okolo...

Křeče kyčlí při spánku

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, už nějakou dobu se mi v noci...

Zánět žaludku

Prosím o vysvětlení zprávy z gastroskopie a nasledné histologie,děkuji Pasáž...

Krátkodobá narkoza

Dobry den 11.4.2017 jsem byl na operaci s nohou a mel jsem castecnou narkozu....

Zvýšený počet leukocytů v krvi.

Dobrý den, Jelikož jsem byl u svého praktického lékeře a jsem kuřák, před 14...

Pálení rtů

Několik měsíců (4 až 5) mě nepříjemně pálí oba rty. Na okraji spodního se často...

Užívání několika léků

Pro dg.Raynaydův syndrom a susp.vaskulitida užívám Enelbin 100 Retard 1-0-1,Medrol...

Ospamox a těhotenství

Dobrý den, Mudr. mi naordinovala Ospamox 1000 ale nevím zda jsem těhotná,...

Myš v bazénu

Dobrý den, v neděli jsme se vrátili z dovolené po 14 dnech. Včera jsem chtěl...

Mám bolesti v pravém boku

Dobrý den. Už asi 2 týdny mám bolesti v pravém boku pod žebry. Ještě před touto...

Reakce na tetanus

Dobrý den, Je to týden, co jsem byla očkovaná na tetan a černý kašel. Pravidelně...

Očkovací schéma - pneumokok

Dobrý den, nechala jsem svého syna očkovat proti pneumokokovi. Narodil se 5....

PH moči


Těhotenství

Dobrý den, Ráda bych se zeptala.. 23.3. Jsem byla u gynekologa..na ultrazvuku...

Zvýšené CRP a nižší tepová frekvence


Špatně po kávě

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. Několik let jsem pila kávu rozpustnou...

Pupínky kůže varlat a penisu


Hodnota ALT

Dobrý den paní doktorko. Mám problém, který mne dost trápí. Na začátku roku...

Červené pupínky penisu


Štípnutí klíštětem

Dobrý den, včera jsem si vytáhl klíště. Bylo přisáté na penisu. V místě kousnutí...

Reklama
Zavřít