Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dušnost,bolesti na pravé straně pod žebry

Plíce, dýchání Kateřina 12.8.2020

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Před 4 lety jsem prodělala těžší zápal plic, od té doby se stále potýkám s nízkou hladinou bílých krvinek, ale hlavně neustálé respirační onemocnění. Poslední jsem prodělala od prosince 2019 až do února 2020. Byla mi opět zjištěna Mycoplasma pn., společně s Bordetella parapertussis. Na toto jsem brala cca 40 dní antibiotika a to konkrétně clarithromycin (přerušovaně) a po té doxyhexal dalších 30 dni. Rekonvalescence byla dlouhá. Bohužel v červenci jsem začla mít opět potíže, jako bolest na prave straně pod zebry, pokašlavám a veškerá námaha mi činní problémy. Praktický lékař si v tomto směru neví rady, tak mne odeslal na plicní oddělení, kde mi bylo řečeno, ze to vypadá spíše na astmatickou reakci( na chlor, pracuji jako plavčík již 7let). Léky tedy beru již měsíc, Miflonid breezhaler 400, ale prozatím necítím zlepšení. Naopak bolest pod zebry se zvětšuje. Navštěvuji také hematologii, kvůli snížené imunitě a tam mi lékař v lednu zase naopak řekl, ze Mycoplasma se musí prelecit antibiotiky. Nevím tedy vůbec co si z toho vybrat, každý lékař říká něco jineho. Každopádně se necítím dobře, I běžná práce mi momentálně nedělá dobře a Sport půl roku už nemohu provozovat. Chtěla bych se dozvědět, jaká je příčina toho že se mi opakovaně vrací toto onemocnění a hlavně zda se to má nějakým způsobem prelecit, či nechat byt a prostě se smířit s bolestí a kašlem. Ráda bych se dostala k nějakému specialistovi.

Jako první zasílám zprávu z nemocnice a jako další výsledky z lednoveho odběru. Bohužel poslední výsledek z července jsem k ruce od lékaře nedostala, pouze mi to bylo řečeno po telefonu.
Předem děkuji za odpověď

Doplňující informace:
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jen bych to chtěla upřesnit, že propuštěna z nemocnice jsem byla v roce 2016, tudíž tonjsou již 4 roky. Od té doby mám stále potíže. V lednu 2020 bylo vše přeleceno a teď po zhruba po 4 měsících opět potíže v podobě bolesti a kašle,proto opětovný odběr v červenci.

Děkuji

doplňující informace:
Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověd. Poslední rtg snímek hrudníku byl proveden v lednu tohoto roku, kdy jsem také měla pozitivní nález na mycoplasmu, podle praktického lékaře i plicního lékaře byl v pořádku. Bohužel nemohu přiložit zprávy z posledního vyšetření, nicméně mi byla dělána základní spirometrie pouze a ta podle slov lékaře nevykazovala žádné potíže, i přes to že momentálně cítím lehkou dušnost. Další měření jak píšete mi provedeno nebylo. Z hematologie jsem žádnou léčbu doporučenou neměla, pouze docházím na pravidelné kontroly a odběry. Nemohu doložit ani momentálně výsledek z krve na mycoplasmu z 17.7.2020, protože má můj praktický lékař dovolenou, proto jsem se obrátila i nás Vás, ale také proto že procházím stále nějakým vyšetřením a každý lékař můj stav hodnotí jinak a nebo si neví rady. Poslední odběr na mycoplasmu, podle slov lékaře byl opět vyšší než v lednu, tudíž usuzoval že u mne probíhá opět akutní zánět a zvažoval antibiotika, ale nejdříve chtěl vyšetření z plicní ambulance, kde na mycoplasmu lékař příliš nehleděl a myslí si že problém je právě astma a byl mi nasazen Miflonid. Potíže ale stále mám i po měsíci a bolest postupuje a nutnost kašlání stále vetší a pokud mám větší fyzickou zátěž, druhý den se citím hůř. Nevím teď vůbec jak postupovat, zda opět nasadit antibiotika i přes to že se mi do této varianty příliš nechce.

předem děkuji za jakoukoliv radu a pomoc
Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Xenie Zatloukalová


Dobrý den!Podle toho,kolik jste snědla ATB by už Mycoplasma pneumoniae měla být vyléčena,každopádně Vám měl udělat praktický lékař brzy po propuštění z nemocnice a pak po přeléčení ATB kontrolní protilátky,aby viděl,jestli došlo k poklesu protilátek.Jinak někdy přetrvávají pozitivní protilátky i bez akutní infekce a to už nemá smysl dále přeléčovat.Jinak v případě přetrvávání dechových potíží a bolestí na pravé straně hrudníku bych se já osobně dožadovala kontrolního zadopředního snímku plic +bočního snímku k vyloučení abscesu nebo jiného tumoru plic.Vhodné by určitě bylo i udělat kontrolní vyšetření sputa.Ještě předám Váš dotaz plicnímu lékaři.S pozdravem!

Odpovídá lékař:

MUDr. Alice Breburdová

Specializace: Pneumologie‎, Vnitřní lékařství Pracoviště: Alergologie, plicní MUDr. Přemysl Rákosník, Praha

Dobrý den, zápal plic, který jste prodělala v r. 2016, byl opravdu těžký. Potíže po něm mohly přetrvávat dlouhou dobu, ale čtyři roky mi připadají už opravdu hodně. Vzhledem k tomu, že jste absolvovala nedávno vyšetření v plicní ambulanci, předpokládám, že čerstvý rtg snímek hrudníku byl proveden a zhodnocen, neboť to je standardní součást vstupního pneumologického vyšetření. Bohužel jste nepřiložila zprávu z tohoto vyšetření - zajímalo by mě, jaké máte parametry ventilace, ideálně měřené nejen prostou spirometrií, ale i celotělovou bodypletysmografií se změřením plicní difúze (tato metoda zhodnotí mj. i kvalitu přenosu dýchacích plynů v plicních sklípcích), rovněž zřejmě specialista usuzuje na astma z nějakého důvodu, který mi ovšem není znám. Že mají výpary chlórových sloučenin dráždivý účinek na dýchací cesty, je ovšem známo, a proto je tato možnost správně zvažována (na druhé straně jste plavčíkem již sedm let a před pneumonií jste zřejmě žádné potíže neměla, takže za jednoznačně danou příčinu potíží bych to nepokládala). Podle lednového vyšetření máte množství bílých krvinek na spodní hranici normy, což je oproti předchozímu vyšetření již zlepšení - neuvádíte, zda jste dostala z hematologie nějakou léčbu, ale i tak je Vaše imunita zřejmě nadále oslabená, proto se u Vás respirační infekce vracejí. Pokud jde o laboratorní hodnoty hladin protilátek proti mykoplasmě, měla by se vždy hodnotit s přihlédnutím k hodnotě předchozí - u Vás zřejmě přetrvávají zvýšené hladiny dlouhodobě, proto by se mělo doporučení k dlouhodobé léčbě antibiotiky vždy opírat o průkaz významného zvýšení hladiny těchto protilátek vzhledem k aktuálním potížím, protože takto dlouhodobá antibiotická léčba nutně vždy imunitu druhotně poškodí narušením střevní mikroflóry a mikrobiální rovnováhy Vašeho organismu.
Abych to shrnula, příčin, které Vaše potíže způsobují, může být povícero, eventuálně se mohou kombinovat. Pokud máte normální rtg snímek hrudníku a funkční vyšetření (viz výše - dechové objemy, difúzní kapacita plic), zkusila bych na Vašem místě ještě dát šanci protiastmatické léčbě (Miflonid), kterou jste dostala, ale jen v případě, že se Vaše subjektivní potíže nezhoršují. Pokud něco z výše uvedeného neodpovídá normě nebo se potíže zhoršují, pak je na místě změna terapie a zvážení dalších vyšetření - sonografie břicha, eventuálně HRCT plic či další podle zvážení plicního specialisty. S pozdravem, A.B.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alice Breburdová

Specializace: Pneumologie‎, Vnitřní lékařství Pracoviště: Alergologie, plicní MUDr. Přemysl Rákosník, Praha

Dobrý den, děkuji za doplnění. V případě, že jste měla poslední RTG snímek plic v lednu, doporučuji určitě provést aktuální a také doplnit výše uvedené funkční vyšetření - bodypletysmografii s difúzí (je možné, že Váš plicní specialista v rámci ambulance tímto přístrojem nedisponuje, ale obvykle není problém pacienta objednat na blízké poliklinické či nemocniční pracoviště, kde by tato možnost být měla). Rozumím tomu, že se plicní lékař mykoplasmatickou infekcí příliš nezabýval - pokud nebyl prokázán významný vzestup protilátek (tyto protilátky, a to i ve třídě IgA, mohou někdy přetrvávat zvýšené řadu let a opakované léčení "infekce" nenese žádný reálný užitek), na druhé straně pokud vzestup významný byl (t.j. několikrát vyšší než při předchozím odběru), pak by se opětovné přeléčení antibiotiky zvažovat mělo. (Ačkoli i v takovém případě by přínos takové léčby nemusel být nijak zásadní, protože Vaše potíže vůbec nemusí mít infekční původ, o čemž by měly zase vypovídat laboratorní hodnoty (zánětlivé parametry, které nejspíš Váš praktický lékař odebral a které nemáte k dispozici).) Na základě aktualizovaných a doplněných vyšetření (RTG a bodypletysmografie) bych pak zvážila eventuální doplnění dříve doporučených vyšetření (UZ břicha vzhledem k bolesti v podžebří, HRCT plic podle nálezu na RTG), dále vzhledem ke zhoršení kašle i ORL k vyloučení gastroezofageálního refluxu. Potíže už máte poměrně dlouho, chápu, že Vás obtěžují, ale jestli se na RTG plic, v laboratoři ani při funkčním vyšetřením nic významně chorobného nenajde, může jít jen o funkční poruchu, která se zhoršuje už délkou trvání - hrudník může bolet z kašle, dušnost může být způsobena snížením kondice, kašel vyvolává/zhoršuje reflux, a stres zhoršuje vše... Každopádně Vám držím palce, ať se to brzy zlepší. S pozdravem, A.B.

Související dotazy

Bolest pod žebry
Dobrý den, již delší dobu mě bolívá při nádechu pod...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Píchavá bolest mezi žebry
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co by mohla...
Bolest pod žebry
Dobry den mam problem ohledne bricha konkretne se jedna...
Dušnost
Dobrý den mám dotaz. Už tři dny mě bolí na leve strane...
Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dušnost, suchý krk, horní cesty dýchací

Dobrý den, muž 22let, dosud zdravý, přibližně 10 dnů jsem měl zvýšenou teplotu,...

Dušnost, špatná paměť, zrychlený tep

Dobrý den, rád bych Vám vylíčil své potíže a věřím, že mi poradíte. Je to asi...

Dušnost, tetanie

Dobrý den, potřebovala bych pomoc. Dcera se před týdnem nemohla pořádně nadechnout,pote...

Dušnost, tlak levé paže, motání hlavy

Dobrý den, je mi 27 let, jsem kuřák a mám slabší nadváhu. Nejsem žádný sportovec,...

Dušnost, únava...

Někdy se mi stává že nemůžu dýchat, pocení, únava.

Dušnost, zadýchávání

Dobrý den, od malička jsem velmi aktivně sportovala, nikdy jsem neměla žádné...

Dušnost, zrychlený puls

Dobrý den, měla bych takovou otázku. Asi spíše potřebovala radu. Je mi 25 let,...

Dušnost, zrychlený tep

dobrý den.Poslední 3 měsíce mně budí dušnost i několikrát v noci, ECHO a plicní...

Dušnost, zvýšený tep, stálá únava

Dobrý den, již třetí týden trpím dušností a občasným zvýšením tepu - někdy...

Dušnost,bolest na hrudníku

CHtěla bych se zeptat. Již delší dobu má při fyzické námáze vždy problémy-dušnost,bolest...

Dušnost,hluboké dýchání v 19ti letech

Dobrý den, je mi 18 let za dva měsíce mi bude 19 let. Jsem kuřák. Kouřím od...

Dušnost,kašel

Zhruba před půl rokem se mi po změněné medikaci na vysoký tlak zhoršilo dýchání...

Dušnost,motání hlavy

Dobrý den,již delší dobu (6 měsíců) mám problém s motáním hlavy.Na rtg krční...

Dušnost,nízká saturace


Dušnost,nízký tlak

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na dušnost,která mě přepadne úplně nečekaně když...

Dušnost,pocit na omdlení a bolesti na hrudi

Dobrý den,již měsíc a půl se potýkám se zdravotními problémy a už si nevím rady.Nejprve...

Dušnost??

Dobrý den, mám již několik let (cca 13) velké problémy s dýcháním. Mám za sebou...

Dušnost.

Dobrý den, je mi dvacet, netrpim žádnou nemoci, akorát párkrát mi byl nameren...

Dušnost+Zimomřivost

Dobrý Den, je mi 23 let a v posledním měsíci mě trápí dušnost.Záchvaty mě přepadají...

Dušnosti, kašel

Dobrý večer.Už od listopadu bojuji s nemocí. Dráždivý,suchý kašel bolest piskot...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha a hubnutí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,asi dva roky mám dost velké potíže s trávením...

Spermie

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho vydrží spermie "živé" (schopny oplodnění)...

Bolest ruky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den,je mi 41let,a jsem půl roku po klas.operaci Karpal.tunelu.Po operaci...

Hlen ve stolici u kojence


Serotoninový syndrom

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Vysadila jsem ze dne na den antidepresiva...

Močová infekce

Dobrý den, mám takový problém, od 5.11. trpím neurčitým uroinfektem, s příznaky...

Mám na toaletním papíru jasně červenou krev

Krev ve stolici. Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem byla již asi po druhé -...

Vertigo

Dobrý den, Dřív se mi motala hlava jenom při vstávání (tmavo před očima, velká...

Od kdy lékař pozná těhotenství?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat od kdy lékař pozná že jsem těhotná. poslední...

Závrať z dlouhého sezení

Dobrý den, muž, 56 let, programátor (celé dny sedí) – trpí náhlými závratěmi,...

Krev ve slinách

Dobrý den, každou noc se probudím v cca 2,00 až 3,00 s pocitem krve " jako...

Narůžovělý výtok

Dobrý den, v posledních dnech mě občas zničehonic píchalo v podbřišku, ale...

Cervix score

Dobrý den, pane doktore, ve 24. týdnu jsem ležela v nemocnici kvůli tvrdnutí...

Bolest a napětí v nohou

Dobrý den, už poněkolikáté se mi stalo, že mě bolí lýtka, je to taková tupá...

Tepani na spanku

Dobry den,chtěla bych se optat co znamená tepani na spánku?Hlava mně nebolí,jenom...

Trávicí obtíže


Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Cysta prsu

Dobrý den, každý rok chodím na sono prsou, aby se hlídaly cysty. Letošní nález...

Bolest žaludku

Dobrý den,měla bych dotaz,delší dobu jsem měla divné pocity v žaludky,ale bez...

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Reklama