Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Elicea a účinnost

Psychiatrie Helena 18.9.2021

Dobrý den,
mám delší dobu problémy,užívám Eliceu a narazila jsem na tento dotaz kde pán popisuje únavu,ztuhlost svalů atd.Nevím zda se jeho stav zlepšil nebo ne.Nepíše jak dlouho Eliceu
užívá.Ptám se proto,že lekaři také neví moji příčinu.
https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/svalova-slabost-unava-bolesti-kloubu-hodnoceni-vysledku-mr-mozku-a-michy-447471

1. doplňující dotaz 22.9.2021
Elicea sedla, byla ok, jenže jsem přitom mívala silnější měsíčky asi 3roky, bohužel jsem si myslela, že je to stářím a potom se zjistila velká chudokrevnost. Chudokrevnost mám v pořádku, ale mám hrozně tuhe svaly,únavu.Lékaři neví. Krev mám v pořádku.

2. doplňující informace 24.9.2021:
Zatím se neví. 2014 menší chudokrevnost 2015 elicea 2019 sideopenická anemie operace dělohy Jestli tento lék se může užívat s nízkým hemoglobinem? Děkuji


3. doplňující dotaz ze dne 30.9.2021 + přiloženo foto
Dobrý den,
přikládám foto,co mi to dělá.Ono to postupovalo postupně,myslela jsem že je to stres.
Kdyby tam byl vedlejší učinek escitalopram,jak píše paní doktorka jak by se to dalo zjistit?
Pěkný den


4. doplňující informace 4.10.2021:
Dobrý den, ano zvýšené pocení mám,únavu,tuhnutí svalů.To foto jestli nejsem předávkovaná.Elicea mi sedla,ale nevím jestli se může brát při krvácení.Odběr krve nebyl a já nevěděla,že jsem chudokrevná.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aneta Trefilíková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Dobrý den paní Heleno, děkuji za váš dotaz.
Hned na začátku bych se chtěla omluvit, ale nejsem si jistá, že úplně rozumím vašemu dotazu.
Pán z vašeho dotazu dostal eliceu na psychické problémy v souvislosti se zhoršeným zdravotním stavem, osobně pacienta neznám a zpětnou vazbu nemáme, tak ohledně jeho konkrétního případu vám stejně odpovědět nemůžu.
Pokud se ptáte na účinost léku elicea a po jaké době se může očekávat, tak to se vám pokusím odpovědět.
Při léčbě depresí byla účinnost prokázána ve 3 ze 4 studií dokonce dvojitě zaslepených, většina pacientů reagovala během 8 týdnů.
Celkově se účinek začal pozorovat po jednom týdnu, u pacientů, kteří lék užívali denně, pravidelně 12 týdnů, tak u nich byla prokázána zachovalá účinnost a reakce na léčbu.
Celkově se lék této skupiny doporučuje vydržet brát několik týdnů ikdyby jste nepociťovala zlepšení, čím déle se užívá, tím se zlepšuje účinnost a jsou lepší reakce.
Pokud by ani po delší době pravidelného užívání u vás nebyl pocit zlepšení je nutné to konzultovat s vaším lékařem, který vám tento lék doporučil.
Přeji hezký zbytek dne, Trefilíková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den
co se týče escitalopramu (firemne elicea) jedná se o zlatý standart léčby deprese a lék první volby. dávka má být 10-20 mg, vedlejší účnky bývají minimální zejména ze začátku nekdy ospalost, nevolnost, co se týče účinnosti tak tam ta byla prokázana již dávno . Více by mel zhodnotit ošetřující lékař
s pozdravem
MUDr. Miroslav\Sekot psychiatr

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivana Cimbůrková

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie

Vážená Heleno, 1/ Anemie: Escitalopram (Elicea) můžete užívat i při sideropenické anemii. Preparáty této skupiny sice mohou teoreticky přispět ke zvýšené krvácivosti (zejména v kombinaci s dalšími léky, např. ibuprofen), ale to by se ukázalo ve vyšetření krevního obrazu (jako pokles počtu krevních destiček). 2/ Ztuhlost a únava: Pokud by se jednalo o nežádoucí účinek escitalopramu, objevil by se v začátku užívání, případně po zvýšení dávky. Proto se mi nezdá tato souvislost pravděpodobná, a doporučuji Vám konzultovat Vaše potíže s praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. Cimbůrková

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Doležalová

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie Pracoviště: TH klinika s.r.o.

Dobrý den, paní Heleno. Musím přiznat, že z přiložené fotografie se mi těžko rozeznává, co potřebujete sdílet (suchá pokožka? exantém?). Co se týče escitalopramu, z kožních nežádoucích účinků se relativně častěji může vyskytnout zvýšené pocení, jiné kožní reakce nebývají obvyklé. Obecně, pokud se pátrá po souvislosti léku a potenciálního nežádoucího účinku, mapuje se časová souvislost s nasazením/změnou dávky léku, případně vymizení reakce po vynechání/vysazení léčiva, to vše po konzultaci s ošetřujícím lékařem.
S pozdravem Dr. Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Heleno, píši Vám jako vedoucí lékařka poradny a pokusím se zodpovědět Vaše dotazy. Věřím, že pak bude vše přehledné. 1. podle toho, co jste popsala, jste měla chudokrevnost zjištěnou v roce 2014 a Eliceu nasazenou roku 2015, a nyní je již v pořádku, podle toho co píšete v doplňujícím dotazu 1. z 22.9. V roce 2019 Vám byla zjištěna sideropenická anemie, což je výraz používaný pro chudokrevnost z nedostatku železa, na chudokrevnosti se mohl podílet gynekologický problém. Každopádně, pokud jste byla chudokrevná před nasazením léku a nyní i při jeho užívání je krev (jak píšete) v pořádku, nepůjde v případě chudokrevnosti o vedlejší účinek léku Elicea. Eliceu můžete brát při nízkém hemoglobinu a pokud krvácíte, pak je třeba řešit příčinu tohoto krvácení, která pravděpodobně bude jinde. Pokud není zdroj krvácení v oblasti gynekologické, a stále dochází k tomu, že Vám ubývá hemoglobin a máte dost vitaminů B a železa, pak se domluvte s praktickým lékařem, aby Vám zajistil vyšetření zaměřená na vyšetření možných zdrojů krvácení. Kromě gynekologické oblasti je to často trávicí trakt. 2. Tuhost svalů a únava jsou příznaky, které jsou neurčité a není možné jednoznačně říci, zda je to důsledek léku nebo ne. Pokud Eliceu berete od roku 2015 a únava a tuhnutí svalů se objevují až nyní nebo poslední dobou, pak bych rovněž neviděla braní tohoto antidepresiva jako jednoznačnou příčinu těchto potíží. 3. Podle fotografie se nedá určit, zda jste nebo nejste předávkovaná Eliceou. Na fotografii je nejspíše předloktí, kde je vidět suchá pokožka. To velmi pravděpodobně není vlivem léku Elicea. Pokud máte potíže s kůži jako suchost, svědění, ekzém, pak je dobré pozeptat se na kožním, jak o kůži pečovat. Pro začátek bych doporučila promazávání vhodným krémem nebo mlékem, klidně Ambidermanem nebo i modrou indulonou. 4. K posouzení, zda jste dobře léčená a dávka Elicey je optimální, je potřeba poradit se lékařem, který Vám Eliceu předepisuje, ideálně tedy s ošetřujícím psychiatrem. Jakou berete dávku, nepíšete, bohužel ani nevíme nic bližšího o tom, zda jste brala nějaké jiné léky, zda se po operaci dělohy něco změnilo ohledně krevního obrazu a Vaší chudokrevnosti atd. Takže podrobnější analýzu toho, co Vám přesně způsobuje Vaše potíže, není možné napsat. To, co Vám doporučuji udělat je následující: domluvte se se svým psychiatrem ohledně Elicey. Pokud Vám pomáhá a psychický stav je stabilizovaný, pak je to dobře, ale jestli máte pocit, že se Váš stav od nasazení nezlepšil a navíc se projevují nežádoucí účinky, pak to spolu proberte. Ohledně tuhosti svalů doporučuji vyšetření na neurologii. Pro únavu je možné udělat širší vyšetření u Vašeho praktického lékaře s vyšetřením štítné žlázy, funkce jater a ledvin, krevního obrazu a metabolismu železa, ukazatelů zánětu atd. Podle výsledků Vás pak praktický lékař pošle na další vyšetření, pokud budou třeba, například na zmíněnou gastroenterologii. Stran zvýšeného pocení - opět je třeba, podobně jako u únavy, vědět podrobnosti. Tedy kdy pocení začalo, zda se někdy zlepšilo, zda jste v přechodu nebo ne, jaké jsou výsledky všech krevních odběrů a také se musí posoudit, zda to vše začalo po nasazení Elicey nebo jindy. Každopádně je potřeba vše probrat s ošetřujícími lékaři a postupovat krok za krokem. Žádné léky, které užíváte, neměňte sama nebo nevysazujte, mohlo by se Vám přitížit. Vše, čemu nerozumíte, proberte vždy v ordinaci poté, co se dozvíte potřebné informace, tak abyste všemu dobře porozuměla. Držím Vám palce. Naše sestřičky se s Vámi spojí a zeptají se Vás, zda byste nepotřebovala pomoci s objednáním na kožní pro suchost kůže a pocení nebo případně na neurologii ohledně tuhnutí svalů. S pozdravem Dr. Boušková

Související dotazy

Elicea a alkohol
Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června...
Elicea
Dobry den, chcem sa opytat, ci je to tak u kazdeho...
Elicea
Dobrý den, moje dcera (14let) dostala předepsané léky...
Prosulpin a řízení vozidla
Dobrý den, mohu řídit auto když beru prosulpin50...
Elicea
Dobrý den, již týden beru 5 mg přípravku Elicea kvůli...
Elicea
Dobrý den, prosím, chci se jen u Vás informovat. Byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ELICEA 10

Dobrý den, eliceu beru už několik let a bylo mi řečeno, že není návyková. Když...

Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Dobrý den. Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost...

Elicea 10mg.

Prosím o radu, dostala jsem předepsané AD ELICEA 10mg. Vůbec nemám s takovými...

Elicea a alkohol

Dobrý den, je mi 21 let už od útlého věku (13-14) trpím nevolností při větší...

Elicea a alkohol

Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím...

Elicea a hubnutí

Dobrý den, prosím, rád bych se zeptal a navázal na již položený dotaz. Již 14...

Elicea a její vysazení

Dobrý den chtěla bych se zeptat,rok a půl užívám eliceu 1-0-0 10 mg ,trpěla...

Elicea a nežádoucí účinky

Dobry den, kvoli uzkostnej poruche a neurogennej tetanii som 3 mesiace uzivala...

Elicea a porucha erekce

Dobrý den, praktický lékař mi předepsal Eliceu na panické ataky. Beru ji 5 dnů...

Elicea a těhotenství

Dobrý den, od listopadu loňského roku beru eliceu. S doktorkou jsme se dohodly,...

Elify 75mg, porucha menstruace a váha

Dobrý den, již necelý měsíc beru antidepresiva na panickou poruchu Elify 75mg...

Eliminace léčiva

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jak dlouho se v těle “udrží” účinná látka...

Eliquis

Dobrý den ,chci se zeptat,jestli se tento článek a hlavně rady v něm týká i...

Eliquis

Dobrý den ,mám diagnistikovanou fibrilaci sini ,užívám druhým rokem Eliquis...

Eliquis

Dobrý den. Užívám Eliquis 5 již 5tý měsíc. Rozbolely mě klouby a kolenní kloub...

Eliquis

Dobrý den, cca 12 dní beru lék Eliquis 5 mg /1-0-1/. Proti bolesti užívám...

Eliquis

Je mi 80 let a dopácím na eliquis 5 mg cca 1.800 kč měsíčně od června 2020,kdy...

Eliquis a alkohol


Eliquis a antidepresiva

Dobrý den, jsem 4 měsíce po hluboké žilní tromboze, beru Eliquis 5mg 2x denně,...

Eliquis, Ebixa a lecitin. MIrtazapin a srdce.

Mohu užívat při léku Eliquis 5mg na ředění krve a Ebixi jako doplněk Lecitin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antidepresiva Asentra 50 - vedlejší účinky, sexuální dysfunkce a alkohol

Dobrý den, mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra 50, které beru jednu tabletku...

Zarostlý nehet u novorozence

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu týkající se zarostlých...

Chronická faryngitida

Dobrý den, přiznávám, že už jsem zoufalá. Koncem března mě trápilo zahlenění,...

Boule na chodidle

Dobrý den, zhruba před 8 lety se mi udělala tvrdá boule na chodidle levé...

Hnusně v puse

Dobry den chci se zeptat uz pres tyden vzdy po ranu mam tak hnusne v puse a...

Problém se stolicí po laparoskopii žlučníku

Dobrý den, jsem 16 dní po laparoskopii žlučníku, cítila jsem se dobře, ale měla...

Vředy v tříslech a podpaží

Dobrý den, již několik let léčím neúspěšně vředy v tříslech. Již před lety jsem...

PH moči


Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den. Poslední dobou mám tlak pod pravým žebrem, ale jenom když chodím...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den paní doktorko, pane doktore. Ráda bych s Vámi konzultovala následující: Již...

Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Světlejší, béžová stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je problémem světlejší, béžová stolice,...

Operace žlučníku

Jsem naprosto bez problemu od 1 dne operace žlučniku žadne bolesti vše se vyborně...

Test na chlamydie z krve

Dobry den, Mel jsem nechraneny pohlavni styk a partnerce pak nasli chlamydie...

Rakytník dětem - od kdy?

Dobrý den chci se zeptat ... Od kolika měsíců ( let ) může dítě rakytník ? A...

Infekčnost při viróze

Koronavirus vs. viróza: jak dlouho je pacient infekční? Dcera (25 let) je...

Zánět po operaci žlučníku a slinivky

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zdravotní stav mého otce. Zhruba před...

Kód diagnózy

Dobrý den, co znamená v lekarskem slovniku zkratka dg.:Z380? V jakych pripadech...

Rodinná zátěž při onkologickém onemocnění

Dobrý den, můj otec (58 let), minulý rok mu byla diagnostikována rakovina jícnu,...

Krvácení a bolest břicha po spontánním potratu

Dobrý den, 8.4. jsem podle mého gynekologa začala potracet. 9.4. se mi rozjelo...

Reklama