Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Psychiatrie David 19.3.2018

Dobrý den.
Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost náročný, hodně práce, rodina, příprava stavby našeho domku...atd
V říjnu loňského roku mne poprvé v životě postihla nejspíše panická ataka (měl jsem noční brnění prstů,dušnost,tlak na hrudi), byl jsem odvezen RZS, po sérii vyšetření ( EKG, RTG hrudníku) jsem byl prpouštěn, následující dny se přidaly bolesti břicha,zad, a obrovská únava. Vše jsem dále řešil s obvodním lékařem, nejprv si myslel,že je vše od páteře, takže mě poslal na RTG, kde se nic závažného nepotvrdilo, byl mě nasazen hořčík a nějaké prášky na bolest. Provedl mi SONO břicha, bez nálezu. Po dvouměsíčním vyšetřování usoudil, že je vše psychické. Byl mě doporučen psycholog a uvažoval o nasazení antidepresiv, které jsem však v té době odmítl. Po několika sezení u psychologa, částečné změně životního stylu jsem se necítil o moc lépe, mám stále úzkosti, tlak na hrudi, jsem roztěkaný a nesoustředěný, nic mě nebaví a nezajímá, bolesti břicha a zad po nějaké době ustaly(tak kolem vánoc), ale stále jsem dost unavený, moc nespím a stále mám v hlavě negativní myšlenky hlavně o budoucnosti. Zvládám chodit do práce, ale vracím se zničený. Už mi to nedalo a asi před týdnem jsem navštívíl psychiatra (objednal jsem se už někdy koncem ledna). Vyslechl celý můj příběh,řekl že jsem měl v tom říjnu panickou ataku a předepsal antidepresiva Elicea 10mg (prvních 5 dní půl tablety a potom celou). Ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím, vedlejších účinků a hlavně snažíme se s manželkou o druhé dítě a mám strach, aby antidepresiva nepoškodily moje libido nebo sperma, a neměla by nějaký negativní vliv na případný plod. Ptal jsem se na to psychiatra a ten tvrdil, že by mýt žádný vliv neměla. Ale opravdu se toho hodně bojím. Ještě jsem užívat nezačal. Chci se zeptat jestli souhlasíte s diagnozou mých problémů a stavu, a Váš názor na užívání antidepresiv a jejích vlivu na libido, sperma a případný plod? Případně poradit jak nejlépe Vše řešit, už opravdu nemohu takhle dál...

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, ano, podle popisu a průběhu Vaších potíží se jeví stav Vaší psychiky jako smíšená depresivní porucha, s rysy úzkostnými a panickou atakou v anamnéze. Somatické potíže, které popisujete, jako větší únava, bolesti břicha, zad, tlak na hrudi, nespavost, všechno jsou somatické projevy Vaší psychické nemoci, mluvíme zde o larvované depresi, kdy se negativní psychické prožitky promítají v somatické příznaky u pacienta. Kromě toho popisujete i zásadní psychické problémy, jako že jste roztěkaný a nesoustředěný, nic Vás nebaví a nezajímá, máte v hlavě negativní myšlenky, hlavně o budoucnosti. Toto vnímám spíše jako větší riziko pro Váš sexuální život, libido, chuť na sex, než samotné užívání léků. Elicea patří mezi nebezpečnější a nejrozšířeněji užívané antidepresiva ve světě, nežádoucí účinky bývají vzácné, a efekt léčby, přínos jejích nasazení je skutečně velký, z mého pohledu doporučuji lék nasadit co nejdříve podle schématu jak doporučil psychiatr, případně kombinovat ještě s vhodnou psychoterapii. Sám píšete, že už dál nemůžete, ale nabízenou pomoc v podobě ověřené, účinné léčby odmítáte, je to nyní pro Vás nejjednodušší, nejdostupnější cesta k úlevě od většiny potíží, které uvádíte. Rizika pro Vaše sperma a plod nejsou v podstatě žádná, tento lék se spermatu nevylučuje. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den Davide
Tak asi postupujete běžnou cestou od jednoduššího ke složitějšímu v případě tohoto onemocnění.
Krok č. 1 změna živo¨tního stylu - ubrat, dělat věci jinak, relaxovat.
krok č. 2. psycholog. psychoterapie, nefarmakologická léčba (PS psycholog nepíše léky)
Krok č. 3 nejde to jinak psychiatr. medikace.
Je pravda že SSRI mohou někdy ovlivnit sex funkce. Nicméně riziko že se to bude vyskytovat u vás, pok jste jinak zcela zdravý 37 mi letý muž je málo pravděpdobná. Riziko ovlivnění spermatu a příp- plodu není.
Jinak jde v medicíně a ostatně i v životě vždy o to, že je něco za něco a a že vždy se zvažuej poměr risk a zisk.
Já osobně bych v tomto případě nestahoval kalhoty když brod je ještě daleko, u takového pacienta bych medikaci bez obav nasadil, a kdyby se něco objevilo (riziko <10%) tak bych to řešil (přídatnou medikací např. Sildenafil nebo změnou medikace.)
s pozdravem

MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr

Související dotazy

Elicea 10mg.
Prosím o radu, dostala jsem předepsané AD ELICEA...
Elicea a alkohol
Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června...
Únava
dobry den mam dotaz ohledně léků elicea 10 mg, tyhe...
Pradaxa a Elicea
Dobrý den, užívám dlouhodobě léky na ředění krve v...
Mohu užívat Cipralex 10mg a zároveň Adipex retard ?
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zdali mohu užívat Cipralex...
Elicea
Dobry den, chcem sa opytat, ci je to tak u kazdeho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Elevace PSA

Dobrý den, přibližně měsíc s půl mi byly nasazeny antibiotika na chlamydie (dle...

Elevace PSA po adenokarcinomu prostaty

Dobrý deń, som po RAPE prostaty 21.10.2016. Chodím na pravidelné kontroly urológovi....

Elicea

Dobrý den, od 15.prosince beru eliceu 1O mg.Jisté zlepšení cítím, ale stále...

Elicea

Dobrý den, prosím, chci se jen u Vás informovat. Byl mi nasazen lék Elicea...

Elicea

Dobry den, je to nyni 5. den, co uzivam antidepresivum Elicea. Ze zacatku me...

Elicea

Dobrý den, již týden beru 5 mg přípravku Elicea kvůli zažívacím potížím. Už...

Elicea

Dobrý den, moje dcera (14let) dostala předepsané léky ELICEA. Dočetla jsem se,...

Elicea

Dobry den, chcem sa opytat, ci je to tak u kazdeho pacienta, ze priberie pri...

Elicea - nežádoucí účinky?

Dobrý den, již asi 2 a půl měsíce užívám antidepresivum Elicea (5g). Na hodně...

ELICEA 10

Dobrý den, eliceu beru už několik let a bylo mi řečeno, že není návyková. Když...

Elicea 10mg.

Prosím o radu, dostala jsem předepsané AD ELICEA 10mg. Vůbec nemám s takovými...

Elicea a alkohol

Dobrý den, je mi 21 let už od útlého věku (13-14) trpím nevolností při větší...

Elicea a alkohol

Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím...

Elicea a hubnutí

Dobrý den, prosím, rád bych se zeptal a navázal na již položený dotaz. Již 14...

Elicea a její vysazení

Dobrý den chtěla bych se zeptat,rok a půl užívám eliceu 1-0-0 10 mg ,trpěla...

Elicea a nežádoucí účinky

Dobry den, kvoli uzkostnej poruche a neurogennej tetanii som 3 mesiace uzivala...

Elicea a porucha erekce

Dobrý den, praktický lékař mi předepsal Eliceu na panické ataky. Beru ji 5 dnů...

Elicea a těhotenství

Dobrý den, od listopadu loňského roku beru eliceu. S doktorkou jsme se dohodly,...

Elicea a účinnost

Dobrý den, mám delší dobu problémy,užívám Eliceu a narazila jsem na tento dotaz...

Elify 75mg, porucha menstruace a váha

Dobrý den, již necelý měsíc beru antidepresiva na panickou poruchu Elify 75mg...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatahuju ritni otvor

Dobry den , mam takovej problem ktery vznikl v lete tenhle rok , mno pri vykonani...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Bolest klitorisu


Loupání kůže na prstech ruky

Dobrý den, synovi se posledních 14 dní strašně loupe kůže na prstech. Ruce si...

Tachykardie

Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký tlak. Ráno mám tep kolem...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Porušení diety při mononukleóze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nevolnost a zvýšená teplota 37,3...

Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční...

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Hlen v kuku


Záchvaty kašle v noci


Boule s krevní sraženinou

Dobrý dne, rád bych se s Vámi poradil o zdravotním problému mé babičky (80...

Puchýřky na penisu

Dobrý den , na penisu se mi vytvořili nějaké puchýřky nesvědí , nebolí a ani...

Tukové bulky na varlatech a penisu

Dobrý den, je mi 17 a už cca od svých 15 let mám na varlatech tukové bulky....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Vynecháni antikoncepce více jak týden


Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Zvýšené JT a lymfocyty


Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci...

Reklama