Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Embolie

Vnitřní lékařství Jana 28.10.2018

Dobrý den,

ve 20 letech jsem prodělala plicní embolii. V té době jsem nekouřila, nebrala HA ani jsem neprodělala žádný úraz, či operaci. Jelikož jsem byla tak mladá, tak mi lékaři nechali udělat genetické testy, které byly všechny negativní. Na MRI mi zjistili trombózu VIC vlevo s kolaterálním oběhem přes v.lumbalis asc. l.sin a v hemiazygos, při May-Turnerově syndromu vlevo. Nutno podotknout, že jsem neměla ani oteklé, bolavé nohy a ani žádný jiný příznak toho, že bych měla takto závažné onemocnění. Pouze to, že se mi hůře dýchalo. Nyní mi je 32 let a já se ptám, jaká je prosím pravděpodobnost, že bych mohla mít plicní embolii znovu? Tento černý mrak nade mnou visí již x let a mám z toho strach. Popřípadě jaká je dobrá prevence plicní embolie a trombózy? O letadle vím. Vím i o různých operacích nebo zlomeninách, kdyby se stalo i o těhotenství. Jde mi spíše o běžný život. Mám bohužel kancelářské, sedavé zaměstnání. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Moje odpověď vás možná neuspokojí, ale berte ji jako fakt. Riziko opakované embolie máte vyšší než běžná populace. Pokud dodržujete správné režimové opatření, je možné, že se již nikdy nevrátí, ale nelze to stoprocentně vyloučit. Jakou máte pravděpodobnost jejího vzniku nelze určit, neexistují na to žádné statistiky. Na co si dát pozor víte, rizikové situace jste uvedla v dotazu. Pro běžný život žádná další prevence neexistuje, snad jen to, abyste nikdy nekouřila, nikdy nebyla obézní, pravidelně se věnovala pohybu a omezila dlouhé sedění bez pohybu končetin. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jano, vzhledem k tomu, jak rozsáhlá byla trombóza a že jste již jednou embolii prodělala, pak je u Vás vyšší riziko opakování. Je třeba, abyste nekouřila, neužívala hormonální antikoncepci, uržovaala si zdravou váhu a dobrou kondici, abyste při svém sedavém zaměstnání dělala časté přestávky na procvičení a protažení lýtek, nohou, krátké procházkly například do schodů či po chodbě. Můžete také nosit kompresní, tedy stahovací punčochy na okamžiky, kdy hodně sedíváte, ale vzhledem k tomu, že Vám neotékají nohy, je to sporné. Také dodržujte pitný režim, 2-3l vody deně, aby se krev nezahušťovala. Při možné zátěži jako je cesta letadle je možné nechat si předepsat lék na ředění krve jako Clexane, Fraxiparine. Pokud byste otěhotněla, pak byste měla být častěji sledovaná a je ke zvážení i sledování na hematologii. Další rizika jste sama zmínila a víte o nich. Kdby se objevily otoky, dušnost, nbledost, sklony k omdlévání apod., jděte ihned k lékaři. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Embolie, trombosa
Dobrý den vyšli mi tyto hodnoty MPV] B 10.6 fl (7.8...
Riziko embolie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, red lety jsem...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Embolie plic
Dobrý večer, přítel má zápal plic a potvrdila se trombóza....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Elmexée gel

Dobrý den, nedávno jsem zasílala dotaz ohledně užívání fluoridových tablet a...

Elocom

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli mast/krém Elocom nějak ovlivňuje účinek...

Eloine a yaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda yaz a eloine jsou opravdu stejné, yaz...

Elongovaný hákovity žaludek

Dobrý den, poprosila bych Vás o názory a doporučení na můj problém, který...

Eltroxin

Dekuji za predchozi odpoved.A jeste bych potrebovala poradit ohledne tohoto...

Eltroxin

Dobry den,chci se zeptat daji se pulit tablety eltroxin?i kdyz tam neni pulici...

Eltroxin

Prosim,doplnujici otazka k poslednimu dotazu.Mohu k rozpuleni eltroxinu pouzit...

Emanera v kombinaci s jinými léky

dobrý den,mohu si vzít lék emaneru na žaludek když beru prestarium,warfarin,arketis...

Embolia/neembolia

Dobry den, pred pol rokom mi lekari povedali, ze mam emboliu pluc na zaklade...

Embolie

Dobrý den chci se zeptat jestli se s warfarinem mužů opalovat a ještě prosím...

Embolie

Dobry den, v roce 2016 jsem podstoupila plastickou operaci prsou,po ktere nasledovala...

Embolie

Mohu se jeste zeptat, pokud tedy vznika émbolie tydny, neni to tak, ze by me...

Embolie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz ohledně embolie. Dnes jsme vyzvedli...

Embolie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz ohledně embolie. Dnes jsme vyzvedli...

Embolie

Psala jsem dotaz ohledne zjisteni embolie z krve a jeste bych se tedy rada zeptala,...

Embolie

Zde napište svůj dotaz lékaři.Dobrý den, rád bych se prosím zeptal byl jsem...

Embolie a Trombosa po ASK

Dobrý den, rád bych se prosím zeptal byl jsem na ASK pravého kolena 13.1.2015....

Embolie ačkoliv je srážlivost v pořádku ?

Dobrý den, je možné, aby hrozila embolie někomu, kdo dělal testy na srážlivost...

Embólie do sítnice

Mela jsem najednou ucpanou cévku do sítnice. Podařilo se ji rozpustit. Bylo...

Embolie dolních končetin

dobrý den jsem skoro rok po plicní embolii,po půl roční terapii warfarinem a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Porucha erekce


Vysoká sedimentace


Vyrážka

Dobrý den, na rukou se mi objevila vyrážka červené pupínky, které svědí ......

Bodavá bolest kolene

Dobrý den, před měsícem a půl jsem spadla na lyžích, byl to celkem velký...

Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Ve stěrech z močové trubice u mě byla...

Časté říhání


Exostóza

Dobrý odpoledne. Chtěla bych se vás zeptat mám na boční straně chodidla takový...

Pálení močové trubice


Hoffovo těleso

dobrý den mohl by jste mi napsat co přesně je Hoffovo těleso? A co mohlo lékaře...

Krevní sraženina sliznice dutiny ústní

Dobry den, mam pod jazykem cerny vystupek. Nezvetsuje se ani neboli,vypada...

Bolest třísla


Těhotenství v 36 letech - jaká vyšetření

Dobrý den, je mi 37 let. Máme 2 děti - 8 a 5 let a rádi bychom si "pořídili"...

Regenerace jater po alkoholu


Veruka

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se jedna o bradavici (viz foto)-to vedle...



Pálení žáhy

Dobrý den, je mi 20 a třetim dnem me trapí občasný tlak uprostřed hrudníku s...

Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, jsem pozitivní na Ureaplasma urealyticum. Chtěla jsem se zeptat,...

Lechtání v krku

Dobry den.Chtela jsem se zeptat a piprosit o radu lecim se se stitnou zlazou...

Rivotril 0,5 mg denně a závislost


Bílá hrubší kůže na předkožce

Dobry den ,chtel bych se zeptat ,jestli to neni nic vaznyho.Neboli to nesvedi...

Reklama