Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fibromyalgie

Revmatologie Matěj 29.5.2020

Dobrý den,
Synovi diagnostikovali fibromyalgii, jeho stav se zhorší při každé viróze nebo větším fyzickém výkonu nebo po stresové situaci. Je velmi unavený, bolí ho končetiny tak, že si chce lehnou i na chodník, dříve měl i velké bolesti hlavy, ale ty už v současné době jsou málokdy. Velmi často má infekty HCD a afty. Lékař to dává za vinu chronickému infektu EBV. Nabízí léčbu viz. zpráva z vyšetření.
Výsledky z laboratoře, které přikládám, vychází jako negativní. Je možné, aby i při těchto hodnotách prodělal EBV? Také bych ráda znala Váš názor na nabízenou léčbu.

Doplňující dotaz: zasílám ještě doplnění z imunologie.

Dnes jsem se synem ještě byla na revmatologii, dělali mu i nějaké odběry a to včetně sérologie. Nevím přesně čeho všeho. Výsledky budou koncem července.
Tak nevím, jestli by se nemělo počkat ještě na tyto výsledky, aby se nedělalo duplicitní vyšetření.
Synův problém je dlouhodobý, tak už nějaký měsíc by nehrál roli.
Paní doktorka v odpovědi na můj dotaz, poradila vyšetření u specialistů. Zprávy z neurologie jsem přiložila ke svému dotazu, revmatolog bude koncem července, k psychiatrovi chodí, k psychologovi chodil a nyní hledáme nového psychoterapeuta. Takže by mu chybělo už jenom centrum bolesti.
Budu ráda za Váš názor i radu.

Druhý doplňující dotaz:

Dobrý den,

tento týden jsme teprve dostlali synovi výsledky z revmatologie, o kterých jsem již psala viz. níže. Tyto výsledky přikládám. Dělali i nějaké testy na herpetické viry. Má pozitivní VZV IgG. Neštovice měl v roce 2013.
Nevyznám se v hodnotách, tak nevím, jestli jsou to opravdu protilátky po prodělaných neštovicích, nebo se v těle děje něco jiného. Jak už jsem psala dříve, neurolog (viz. i dříve přiložená zpráva) si myslí, že jeho problémy způsobují herpes viry. V roce 2017 mu nasadil na základě projevu infektu HSV1 Herpesin, ale Matějův stav se zlepšil o trochu a na chvíli. V roce 2018 se Matěj výrazně zhoršil větší únava, bolest končetin, zvýšený výskyt aft (v současné době má afty téměř nepřetržitě.) Pan doktor měl podezření na chronický infekt EBV, ale to se neprokázalo. A nyní má Matěj pozitivní VZV. Proto bych ráda znala Váš názor, jestli je možné, že jsou jeho problémy způsobené právě tímto. Nebo jestli jste z obdržených výsledků a zpráv našli něco jiného, co by to mohlo způsobit.

Děkuji Vám za odpověď.

Vážím si Vaší práce i přístupu.

- Přiložena zpráva z revmatologie

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Bolková

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost

Dobrý večer..U onemocnění Vašeho syna neznáme příčínu,proto i léčba je jen symptomatická.- dle potíží chlapce.
Hledáme skrytý zánět v těle, pomýšlíme také na EBV jako vyvolávající faktor.Z výsledků vyšetření na EBV ,které jste přiložila ,nevyplývá probíhající či chronická EBV,Přesnější odpověď by mohl dát zkušený virolog., pokud bylo vyšetření na EBV Vašemu synovi provedeno opakovaně v průběhu času a pokud by znal výsledky všech těchto vyšeteření.Onemocnění Vašeho syna vyžaduje vyšetření revmatologem, neurologem,v centru bolesti, sledování psychologem a konziliární vyšetření psychiatrem.Váš dotaz s dovolením předám specialistovi a sestřičky Vám mohou zprostředkovat konziliární vyšetření, kde se odborník vyjádří i k léčbě Vašeho syna.Přeji vše dobré a méně bolesti.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Kopsa

Specializace: Osteologie, Revmatologie Pracoviště: Thomayerova nemocnice Klinika revmatologie a rehabilitace 3.LF UK a TN

Dobrý den, mojí specializací jsou choroby dospělého věku. Proto Vám doporučuji konzultovat zdravotní problémy Všeho syna s lékařem se specializací na dětský věk.
Přeji hodně úspěchů a vyřešení zdravotních problémů Vašeho syna.
Petr Kopsa

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeněk Suchomel

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské a dorostové oddělení nemocnice Teplice

Dobrý den,
Výsledky nenasvědčují chronické ani minule infekci EBV. S přípravkem nemám zkušenosti, je vhodné se obrátit a virologa, sám neumím odpovědět. S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, jako infektolog se vyjádřím zejména k nálezu chronické EBV. Přiložený laboratorní nález ukazuje negativní protilátky ve všech třídách, to by znamenalo, že syn EBV infekci ani neprodělal, vylučuje to taktéž chronickou EBV. Otázka je, co vedlo vaše ošetřující lékaře k názoru, že by se mohlo jednat o chronickou EBV, možná nějaké z předchozích vyšetření ? Nebo zkušenost s podobnými pacienty? Chronická EBV může být příčinou únavového syndromu. To, že by při těchto hodnotách prodělal EBV, bych spíše vyloučila, i když u různých poruch imunity se mohou vyskytovat nepřesnosti v serologických vyšetřeních. Dále z přiložených zpráv je patrné , že syn v r. 2019-20 užíval imunoglobulin, ten může také ovliňovat výsledky serologických vyšetření (spíše ve smyslu falešně pozitivní). Výsledky imunologie má syn v podstatě v normě, drobných několik odchylek rozhodně nenasvědčuje pro nějaký imunodeficit. Udáváte, že bolesti hlavy jsou nyní menší, to bych přikládala správně nasazené léčbě z neurologie. Jde o to, že někdy se příčinu únavového syndromu všemi vyšetřeními nepodaří objasnit, léčba proto musí být symtomatická (t.j. potlačení projevů ). U Vašeho syna je problém tak dlouhodobý a komplexní, že dle mého názoru přesahuje rámec a možnosti této poradny. Uvedený preparát bohužel neznám, nedokážu posoudit. Vyčkejte výsledků a konzultace revmatologa. Napadá mě ještě konzultovat někoho , kdo se zabývá celostní /psychosomatickou medicínou, spíše jako poslední možnost.
Přeji hodně zdraví MUDr. Jolana Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, plně souhlasím s profesním názorem paní doktorky Novotné (jako infektologa). Po této stránce není, co dodát. Též bych doporučovala hodnocení revmatologa. Kromě zavedené symptomatické léčby, z pozice infektologa nemůžu doporučit nic dalšího. Zdravím.

Související dotazy

Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Fibromyalgie
Již od vánoc trpím stěhovavými bolestmi zad, měkkých...
Fibromyalgie a citalopram
Dobrý den, prosím o informaci, zda jako součást léčby...
Fibromyalgie
Dobrý den. V roce 2017 mi byla odoperovana štítná žláza...
Bolesti svalů celého těla
Dobrý den, už 3.den mě trápí bolest celého těla. Vydržím...
Fibromyalgie - krevní testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá nějakým...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fibromy nadvarlete

Dobrý deň, asi na začiatku decembra som bol na urológii ohľadom bolesti pravého...

Fibromy nebo kondylomata?

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli utvary okolo pochvy a ty bradavicky...

Fibromyalgický syndrom

Dobrý den vážení lékaři, prosím touto cestou o pomoc. Je mi 19 let, jsem žena...

Fibromyalgický syndrom

Dobrý den, dlouhá léta mě trápí bolesti rukou a nyní i nohu s těmito závěry...

Fibromyalgie

Dobrý den,má něco společného štítná žláza,játra s fibromyalgii?...

Fibromyalgie

Dobrý den Chtěl bych se zeptat jestli je pro fibromyalgii typické zhubnutí...

Fibromyalgie

Již od vánoc trpím stěhovavými bolestmi zad, měkkých tkání na dolních končetinách...

Fibromyalgie

Dobry den, mohli by jste prosim poradit kde je mozne provest krevni testy...

Fibromyalgie

Dobrý den. V roce 2017 mi byla odoperovana štítná žláza pro papilarni karcinom....

Fibromyalgie

Dobrý den, je nějaký lékař, který se specializuje na fibromyalgii v Pardubicích...

Fibromyalgie - krevní testy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá nějakým způsobem rozpoznat fibromyalgie...

Fibromyalgie - krevní testy (2.)

Dobrý den, chtěl bych navázat na vaši předchozí odpověď - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/fibromyalgie-krevni-testy-77195...

Fibromyalgie - pozměněné hodnoty chemických látek v mozku

Dobrý den, narazil jsem na zdejším webu a článek pojednávající o fibromyalgii...

Fibromyalgie a citalopram

Dobrý den, prosím o informaci, zda jako součást léčby fibromyalgie je vhodné...

Fibromyalgie a záněty v těle

Již 13 let mám diagnozu fibromyalgie, před rokem mi ji potvrdil jiný revmatolog....

Fibropapilomy

Dobry den mam dotaz nejakou dobu pozoruji tyhle pupinky viz foto nesvedi neboli...

Fibrosa jater

Dobrý den, včera už jsem se ptala ohledně Fibrosi jater F3, způsobená alkoholem...

Fibrosa, cirhoza

Dobré ráno.Paní doktorko, žloutenku jsem nikdy neměl a alkohol nepiji žádný....

Fibroscan

Dobrý den,ještě bych se ráda zeptala, četla jsem, že jste psala, že na fibroscanu...

Fibrosní displasie

Dobrý den. Ložisko,které bylo vyndáno z kosti tibie,dle histologie byla diagnoza...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené uzliny a mandle

Dobry den, podle fotky nepoznáte oč se jedna ? V noci horecky a od rana tohle,...

Odstranění vejcovodů a otěhotnění

Dobry den mam dotaz jsem po druhém mimodeloznim těhotenství nejdřív odebrán...

Novikov

Dobrý den, mám dotaz ohledně zeleného tekutého obvazu. Byl mi dan na ránu...

Mravenčení, tiky

Dobrý den, dovoluji si navštívit Vaší poradnu a poprosit o dotaz. Již několik...

Mravenčení v chodidlech a patě

Vážená paní doktorko, se dovoluji obrátit na Vás s následujícím dotazem. mám...

Svědění kolem konečníku bývá nejčastěji kožní plíseň

Dobrý den, před dvěma dny mě začala svedit oblast kolem konečníku, mazala jsem...

Šimrání v krku

Dobrý den, již asi měsíc mám šimrání v krku, jednou na pravé straně a pak na...

Mravenčení v končetinách, problém s krční páteří ??

Dobrý den, mam pocit mravenčeni v rukou a i nekdy nohou, nicmene je to vetsinou...

Naražený prst na noze


Mravenčení v léve noze od lýtka po chodidlo

Dobrý den, před 14 dny jsem byl na fotbale (v kotli) a jak se patří jsem fandil,...

Bolest pochvy a pálení při močení

Dobry den mam problem vcera me bolela pochva a trosku me palilo po vycurani...

Vibrace v těle

Dobrý den, mohla bych se zeptat co by to mohlo být prosím? Mám vibrace jak kdyby...

Šimrání v krku

Dobrý den, už půl roku mě šimrá v krku hlavně v noci (teď už i přes den). Slzej...

Průjem po alkoholu


Mravenčení v nohou..

Dobrý den. Minulý víkend jsem byla na plese a měla jsem asi 10ti cm podpatky,na...

Mravenčení v palci u nohy

Dobrý deň. Od včera večera mi trpne špička palca na pravej nohe. Neboli ma,...

Enuréza?

Dobrý den paní doktorko, mám 4 letá dcera nastoupila do školky s tím, že se...

Tyreotoxikóza

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom môjho zdravotného stavu. Mám 27...

Výrustek na noze u malíčku

Pěkný den přeji. Je to dva dny co se mi objevila boule na mozolu vedle malíčku...

Pupínek s červenou tečkou uprostřed

Dobrý den, už déle jak 14 dní mám na ukazováčku pupínek ( velký asi jako...

Reklama