Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

GER

Trávení Marie 14.5.2017

Vážený pane doktore/paní doktorko

obracím se na vás s žádostí o konzultaci mého stavu.

Již téměř 3 měsíce mám pocit knedlíku v krku - ORL negativní (jen podrážděné hlasivky-prý od refluxu), UZ krku negativní, spirometrie v pořádku, omeprazol na pracovně stanovenou diagnózu refluxu bez efektu (pálení žáhy vůbec nemám).
Postupně se tento pocit knedlíku měnil na bolesti za hrudní kostí-spíše k pravé straně (horší po mase, tučných jídlech-vynechala jsem z jídelníčku). Obtíže mi přechodně zlepšuje obecně přijímání potravy (při polykání nemám žádné bolesti ani pocit knedlíku), nicméně za cca 15 minut po jídle se pocit knedlíku v krku vrací. Někdy se pocit změní na "škrcení" v oblasti hltanu, také jsem si všimla nažloutlého povlaku v zadní části jazyka. Poránu jsou potíže lepší, již 2 měsíce dodržuji dietu.

Před týdnem, po téměř dvou měsících mi obvodní lékař nasadil itoprid s esomeprazolem - ustoupily bolesti na hrudi, ale nepříjemné pocity v krku mám stále. Jsem objednaná na gastroskopii, nicméně až za měsíc a již teď mám pocit, že se zblázním, mám hrozný strach z výsledků. Na pravé straně krku jsem si nahmatala 2 uzlinky - měla jsem během jara 2 virózy, ale bojím se jestli to nesouvisí s mými nynějšími problémy..jak se můj problém nelepší, začínám být už téměř paranoidní ohledně nádorových onemocnění, případně metaplazie v jícnu, protože mám dlouhodobě časté infekty HCD a nyní jsem si přečetla, že to mohl být jediný symptom několikaletého dráždění jícnu, což zní hrozivě a nikde jsem se nedočetla, po jak dlouhém dráždění se v jícnu mohou začít dít nějaké změny.

Chtěla jsem Vás poprosit o nějaký nápad, co by mi mohlo být-zda by se opravdu navzdory neúčinnosti iPP mohlo jednat o reflux či jaká eventuelní onemocnění se takto mohou projevovat-doktor mi bez komentáře vrazil do ruky žádanku na gastro, internet je plný hrozivých diagnóz a do vyšetření daleko..

Moc děkuji, M.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, podle popisovaných problémů to skutečně připomíná symptomy gastroezofageálního refluxu s projevy jak na úrovní GIT (bolesti za hrudí při ezofagitidě), tak i projevy mimo GIT ( bolest v krku, pocit knedlíku, povlak na jazyku ), IPP mají zejména u mimoGIT symptomů efekt většinou po 3-4 měsícech jejích pravidelného užívání, proto terapeutický pokus s IPP nelze ve Vašem případě pokládat za neúspěšný, nadále kombinujte Esomeprazol ideálně 2xdenně, s prokinetikem, Itopridem 3 x denně půl hodinu před každým jídlem, a antacidy (Rennie, Gaviscon) dle. při potížích, důležitá jsou režimová opatření – redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu; menší porce; nejíst před ulehnutím). Progrese zánětlivých změn v Barretův jícen či těžší dysplázie je podmíněná více faktory, délkou trvání refluxu, intenzitou zánětu atd., vyčkejte výsledku gastroskopie, s pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

GER
Dobrý den, je mi 22let a před třemi týdny jsem z ničeho...
GER, syn 3 roky
Můj 3letý syn trpí od narození GER refluxem,neustále...
GER
Je mi 32 let a poslední dva roky mě trápí problémy...
GER
Dobrý den chci se zeptat mám potíže s polykáním. Uviznuti...
GER
Dobrý den, před mesicem mi zjistili maly vridek na...
GER?
Dobrý den, již delší dobu mne trápí pálení v krku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Genua valga

Dobrý den, už asi tři měsíce mě bolí obě kolena, hlavně z vnitřní strany, při...

Genua vara

DObrý den, ráda bych vyhledala specialistu pro detskou ortopedii. Můj syn, 8...

Genua vara

Dobrý den,lékař určil mému synkovi tuto diagnozu:genus et crura vara.Ráda bych...

Genus vara u 14M dítěte

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor na diagnozu M211 genua vara u 14M...

Genytalialne Bradavice

Dobry den chcela by,som sa opytat mala som pohlavny styk z chlapcom ktory ma...

Genytalialne Bradavice

Dobry den chcela by,som sa opytat mala som pohlavny styk z chlapcom ktory ma...

Geograficky jazyk??

Dobry den, uz roky se mi napr. po kyselem, rajcatech, ananasu a vubec po cemkoli...

GER

Dobrý den, před mesicem mi zjistili maly vridek na prechodu mezu zaludkem a...

GER

Dobrý den, je mi 22let a před třemi týdny jsem z ničeho nic začala mít problém...

GER

Je mi 32 let a poslední dva roky mě trápí problémy s žaludkem. Vše začalo zhruba...

GER

Dobrý den,již 3 roky mě trápí problémy s jícnem. Začalo vše se žaludkem - dle...

GER

Dobrý den chci se zeptat mám potíže s polykáním. Uviznuti sousta a vecer je...

GeR

upřesnění dotazu č. #225182 ještě jsem zapomněla napsat, že mám nízký tlak 109/66...

GER a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se , prosím, zeptat, jestli je reflux vždy dědičný (zjistili...

GER po vysazení Helicidu

Dobrý den, v prosinci mi diagnostikovali GER s atakami laryngospasmu (skrz...

GER u 3.letého dítěte

Dobrý den, mé 3.leté dceři (17kg a 105 cm) byl zjištěn po 11-ti měsících potíží...

GER, syn 3 roky

Můj 3letý syn trpí od narození GER refluxem,neustále se mu vrací žaludeční obsah...

GER?

Dobrý den, již delší dobu mne trápí pálení v krku kolem mandlí. Toto se děje...

Geratam

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda mohu uzivat Geratam spolu s leky na podporu...

Geratam 1200 na učení

Dobrý den, mám před maturitou a chtěl bych se zeptat, zda li mohu k podpoře...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paralen a Euthyrox, předávkování

Stane se mi něco po snědení čtyř paralenů a přibližně 12 euthyroxů?

Zvětšená levá krční madle

Ráda bych se zeptala. Již skoro čtyři měsíce mám zvětšenou levou krční mandly...

Kavernom na mozku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Diagnostikovali mi kavernom na mozku f-t v...

Svědění a špinění po sexuálním styku

Dobrý den, předevčírem jsem měla po 10ti mesících pohlavní styk. Byl to trochu...

Cysta na játrech a vaječníku


Svědění chodidel po alkoholu

Dobrý den,mam dotaz,po požití alkoholu,mám strašné svědění chodidel.Děkuji Jana

Bolest zad po dlouhém sezení

Dobrý den, občas mě bolí (pálí) v pravé straně zad (ca. u ledvin) a tato bolest...

Výtěr z krku

Dobrý den, už jsem vám položil můj dotaz před týdnem asi, a chtěl bych se zeptat...

Levé stehno je vpředu asi 10 az 15 cm od třísla vypoulenější

Dobrý den. Včera před koupáním jsem se na sebe zadívala do zrcadla a přitom...

Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů

Dobrý den Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů, kůže vždy vyschne...

Přenos pohlavních chorob

Dobrý večer, vim že je to asi hloupost ale radši se ptám odborníka, byl jsem...

Svědění močové trubice

Dobrý den, už třetí týden mě svědí močová trubice. žádný výtok, nebo zarudnutí...

Euthyrox a antihypertenziva

Dobrý den,prosím o radu,přes 10 let se užívám Euthyrox /autoimunitní onemocnění/...

Smrkám krev

Dobrý den, poslední asi tak dva měsíce mám problém s nosem. Když se chci vysmrkat,...

SUŠŠÍ moč a krev v moči

Dobrý den, děkuji předem za objasnění Manžel byl na preventivní prohlídce...

Léčba Warfarinem

dobry den dcera 34 pred tydnem zjistena tromboza v noze dnes na krevnich testech...

Může mít darování krve vliv na průběh menstruace?


Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Červené fleky na žaludu


Možná reakce na Encepur?

Možná reakce na Encepur? Byla jsem přeočkovaná Encepurem po pěti letech. Po...