Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

H.Pylori u kojící maminky

Trávení Michaela 4.6.2019

Dobry den, jiz dvakrat mi byl zjisten a prelecen helicobacter pylori v zaludku.Nyni mam stejne potize a v testu ze stolice se znovu objevil.Jsem objednana na gastroskopii,ale mam trimesicni miminko a kojim. Jak by se v tomto pripade helicobacter lecil?Musela bych prestat kojit a neprenesla jsem helicobactera na dceru? Je mozne predejit tomu, aby se u me helicobacter takto kazdy rok vyskytoval?

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Michaelo,
děkujeme Vám za Váš dotaz. Opakovaná eradikace Helicobactera patří do rukou zkušeného gastroenterologa. V rámci gastrofibroskopie se odebere vzorek tkáně pro potvrzení aktivní infekce a současně se určí, na jaká antibiotika je bakterie citlivá. Doposud jsem neřešila eradikaci u kojící maminky, domnívám se, že v případě dobrého klinického stavu by šlo léčbu na čas odložit, aby jste nemusela přerušovat kojení, případně zvolit antibiotika, která se dají použít i při kojení. Více Vám upřesní odpověď odborní lékaři z naší poradny, vyčkejte si, prosím, na jejich odpověď. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Michaelo, doporučuji Vám domluvit se s Vaším gastroenterologem po gastroskopii. Bude záležet na tom, jaký je nález a jaký bude výsledek histologie. Antibiotika, která se obvykle podávají při léčbě se sice mohou dávat i při kojení, ale je to svízel, jde o dvojkombinaci, jak již znáte, možná, že by nyní u Vás mělo mysl zkusit jiný než obyvklý přístup a možná volit jiné léky. Antibiotika přecházejí do mateřského mléka, by´t jsou popisovaná jako bezpěčná. Možná by pro Vás bylo možné odstříkat do zásoby na dobu, kdy byste léky brala a pak pokračovat, pokud by infekci bylo nutné léčit. Během léčení byste odstříkavala a mléko vyhazovala. Každopádně bude třeba brát Omeprazol. Přechází sice v malém množství do mateřského mléka, ale v běžných dávkách neuškodí. Co se týče přenosu Helicobactera - je to samozřejmě bakterie, takže je možné miminko nakazit. Je ale pravděpodobné, že Halicobactera má ještě někdo v rodině, má ho velká část populace. Přenáší se například polibkem, takže riziko nákazy je nejen od Vás. Existují studie popisující přenos Helicobactera mlékem a uvádějí, že pokud je děťátko kojeno déle jak šest měsíů, toto riziko stoupá. Na druhou stranu ale kojení Vaše dítě bude chránit před dalšími nebezpečnými nemoceni a poskytuje jeho imunitě dobrý základ do života. Takže je skutečně třeba zvážit všechna pro a proti, domluvit se dle nálezu, jak postupovat, zda léčit nyní a odstříkávat, nebo počkat do šesti měsíců, odstavit a přeléčit, nebo pak zkusti se začátkem přechodu na pevnější stravu odstříkávání, když to bude jednodušší. Rozhodně zatím držte dietu, nepijte kávu ani alkohol a nekuřte, což je ostatně samozřejmé při kojení. Dále se domluvíte s gastroenterologem. Doporučuji dodržování hygienických opatření, mezi které patří nelíbat miminko na ústa a neolizovat mu lžičku, dudlík ani nic,co si dává do úst. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Související dotazy

Maminka
Dobrý den, maminka má artrózu a osteroprózu 3 st....
Gastritida + H.pylori
Dobrý den Už asi rok a půl se léčim se žaludkem.nález...
Vitamin B pro kojící ženy
Dobrý večer, manželka na základě doporučení lékařem,...
Jsem kojící matka 4 měsíč...
Jsem kojící matka 4 měsíčního dítěte a po porodu se...
Vyšetření maminky
Me mamince 67 let bylo dělan test s vysledkem ocet...
Ptřeba mléčných výrobků kojící matky
Dobrý den, plně kojím 6měs.syna (por.váha 2,60kg, nyní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Gyrablock versus posilování

Dobrý den, Doktor mi předepsal na močové cesty Gyrablock. A dočetl jsem se...

Gyrablock, potíže se zažívacím traktem, stále bolesti v podbřišku

Dobrý den ,před dvěma měsíci jsem užívala gyrablock a současně biopron ještě...

H SIL

Dobrý den abych to co nejlépe popsala,opíši to co mám na žádance na další vyšetření....

H. pylori

Dobrý den mám dotaz ohledně léků našli mi helicobacter se zánětem żalůdku bral...

H. Pylori (antigen)

Dobrý den. Déle než rok mě trápí bakterie H. pilory. Každé 3 měsíce jsem dostával...

H. PYLORI A VHODNOST LEKU

Dobry den, bohuzel jsem v sekci nenasla tema co se tyka zaludku tak to zkusim...

H.L.A. Lupus

Dobrý den, přítelkyně byla na vyšetření na imunologii. Má pojištění Všeobecné...

H.p. infekce?

Dobrý den, mám rok potíže s žaludkem, každý den mně je na zvracení, nechut...

H.porucha

Dobry den,mam pritelkyni,ktera trpi histrionskou poruchou.muze ji vubec nekdo...

H.pylori

Dobrý den.Děkuji za poslední odpověd.V tu dobu jsem jestě neměla výsledek z...

H.pylori, léčit nebo ne

Dobrý den, trpím chronickou únavou, bolestmi nosních dutin i krku, návaly...

H663 jiny chronicky hnisavi zanet stredniho ucha

jsem 2 dny po operaci usnich polypu jsem alergicka.stasne spatne jsem slysela....

HA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda když jsem vynechala jeden prašek, který...

HA

Dobrý den, od lékaře gynekologa jsem dostala jako léčebnou kůru po zamlklém...

HA

Dobrý den, užívám druhé plato antikoncepce Dienille , predtim Harmonet. Ted...

HA

Dobrý den,beru Depo proveru 5. dnem , od 2. dne MS.Jaké je prosím riziko otěhotnětní,když...

HA

dobry den chci se zeptat na nelya antiko jestli je vhodna pro me v 54.letech...

HA

Dobrý den , chtěla bych se zeptat poslední měsic mne trapi častá unava bolest...

HA

Dobrý den. Mám dotaz ohledně HA brala jsem rok a půl Jeanine, ale je moc drahá,...

HA

Dobrý den, je mi 40 let, mám jedno dítě,18let,žádný potrat. Asi 14let jsem brala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti v levé části hrudníku a břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor, od pátku mám bolesti v levé části...

O 1 den delší menstruace

O den delší měsíčky - Dobrý den, obvykle to mám 2 až 4 dny. Tento měsíc je mám...

Třes a celková slabost

Dobry den mám dotaz potím se, třes a slabost v celém těle beru Letrox na štítnou...

Výrůstek u konečníku


Biologická léčba

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na jaký druh nádoru je vhodná biologická léčba?

Nervozita, vnitřní chvění

Dobrý den, můj věk 40 let, pracuji ve 12 hodinovém směnném provozu, dálkově...

Atopický ekzém na penisu

Asi rok má můj přítel atopický ekzém na penisu.Urologické vyšetření vyloučilo...

Srdeční arytmie a nepravidelné "přeskočení srdečního" tepu

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28let mám dvě děti, 5 a 2 roky a cca 6 let...

Pískot při výdechu

Dobrý den, je mi 20 let a poslední 3 měsíce u sebe pozoruji při výdechu slabý...

Bolesti žaludku, pocity slabosti

Dobrý den, už zhruba 3 týdny me neustále boli žaludek, každé rano se probouzím...

Maca peruánská

Dobrý den. Používám antikoncepci Nuvaring a ráda bych začala používat Maca peruanskou....

Abstinence od masturbace

Dobrý den, nedávno mne napadlo, že zkusím abstinovat od masturbace a zjistit,...

Šetrné vysazení medikamentu Elenium při přechodu na Citalec 10mg

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Moje maminka (64 let) má od léta 2015...

Svedeni penisu po styku

Dobrý den. Mám problém s penisem. Asi půl hodiny po pohlavním styku s mojí přítelkyní...

Mimojícnový reflux

Dobrý den, je mi 25 let a už asi rok mě trápí zažívací potíže, které se projevují...

Životnost spermií

Dobrý den, prosím o radu. Včera večer cca v 2230h jsem měla se svým přítelem...

Anální sex s kondomem

Dobrý den, měl jsem chráněný orální a anální sex s prostitutkou. Po celou dobu...

Nazelenalý výtok v těhotenství

Hezký den, jsem v 13tt těhotenství. Už cca 2 dny mám nazelenalý hlenovitý...

Průhledná tekutina z prsu

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem při samovysetreni prsou zjistila, že mi...

Puchýřky v krku

Zdravím, už nějakou dobu se mi v krku na zadních a bočních stěnách tvoří puchýřky....

Reklama