Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Helicobacter pylori, léčba

Trávení Luboš 23.11.2018

Dobrý den,chtěl bych znát Váš názor. Před 2 měsíci jsem prodělal akutní gastroentritidu a byl jsem 4 dny v nemocnici, kde byly negativní veškeré nálezy. Následně jsem byl vyšetřen v IKEMu, kde byl nález Helicobakter Pylori a byl jsem odeslán na gastroenterlogické vyšetření. Dnes jsem byl v Ústí nad Labem vyšetřen sondou do žaludku a nález je pouze ve svěrači jícnu a s tím souvisejícím pálením žáhy. Pan doktor mi tvrdí, že Helicobaktera není třeba léčit, přestože trpím nárazovými bolestmi břicha a pálením žáhy. Chtěl bych vědět zda je tento postup správný.
V příloze posílám zprávu z IKEMu.
Děkuji L.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, ve zprávě se uvádí, že byl nalezen pozitivní antigen na Helicobacter pylori ve stolici. Dále se uvádí, že další léčebný postup se má řídit dle celkového zhodnocení gastroenterologem. Ten musí zhodnotit morfologický nález při gastroskopii ("hadička do žaludku"); dále se při gastroskopii obvykle odebírají částečky sliznice žaludku na histologické vyšetření - výsledky bývají k dispozici za několik dní. Histologické vyšetření napoví více. Pokud bude zjištěn Helicobacter pylori i v odebraných vzorcích, je léčba určitě na místě (léčí se dvojkombinací antibiotik a léku omezujícího produkci žaludeční kyseliny- např. omeprazol atd.). Pokud Helicobacter nebude nalezen, je věc znovu ke zvážení (zvažuje se vždy přínos léčby a její rizika). Může se nasadit např. jen Helicid a další kontrola klinického stavu za 3 měsíce.
Jelikož uvádíte pálení žáhy a nález na svěrači jícnu, budete mít i refluxní chorobu jícnu. Terapie spočívá v úpravě životosprávy (nedráždivé pokrmy, nejíst příliš kořeněné, ideálně nepít kávu, černý čaj, alkohol, omezit čokoládu, nejíst kynuté pečivo..). Jezte menší porce, častěji, jídlo by tedy mělo být pravidelné (a ne nárazově sníst velké množství). Dále se obvykle nasazují léky na omezení produkce žaludečních šťáv - tj. již zmiňovaný omeprazol a další ze skupiny inhibitorů protonové pumpy. Nevím, zda jste tento lék dostal (měl by se nasadit ideálně až po gastroskopii, ne před ní, aby se nezakryly strukturální změny, které jsou důležité pro správnou diagnostiku). Léky se dají v menším balení zakoupit i v lékárně: např. Omeprazol, Helicid a podobné, léků je velké množství, proto je lepší se informovat v konkrétní lékárně. Pokud byste zakoupil např. Helicid (omeprazol), užívejte 20mg, 1x denně ráno nalačno.
Obecně vzato, zdravotní stav vždy vyžaduje komplexní posouzení, a jak nálezy z vyšetření, tak potíže pacienta. Neléčí se laboratorní hodnoty, ale vše se musí dát do kontextu pacientových potíží.
Já bych nyní počkala na histologické vyšetření biopsie ze žaludku a podle toho bych rozhodovala o ev. nasazení antibiotik na Helicobactera (i antibiotika mají své nežádoucí účinky- nejčastěji průjmy, dysmikrobie.... proto bych zvážila, zda je opravdu nutné je nasadit). A nasadila bych Helicid 20mg 1x denně. Samozřejmostí je úprava životosprávy.
Váš dotaz předám ještě i gastroenterologovi, aby ev. doplnil informace ze svého pohledu. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Luboši, posoudit správnost postupu není bez vyšetření a znalosti všech výsledků možné. Mohu Vám napsat obecně, co by vyplývalo ze zprávy v IKEMu, kde jste byl důkladěn vyšetřený a doporučení byla jednoznačná. Podle zprávy z gastroenterologie v IKEMu jste měl obtíže, které jsou popsané jako gastroenteritida, tedy zánět žaludku a střev nejasného původu. Potíže mohly a nemusely být způsobené Hlicobacterem, ale mohly být v důsledku virové infekce trávicího traktu. Doporučují, aby byla zkontrolována laboratorní vyšetření krevních tuků a enzymu slinivky amylázy, také moči, potom vyloučení cukrovky. To, zda léčit či neléčit infekci Helicobacterem bude záležet na výsledku histologie, tedy vyšetření buněk z odebraných kousků sliznice žaludku. Na výsledek si počkáte a proberete to pak s vyšetřujícím gastroenterologem. Pokud máte obtíže, které popisujete a Helicobacter bude zjištěný i z histologie, pak dostanete dvoje antibiotika a blokátor protonové pumpy jako Omeprazol, Helicid, Lanzul apod.. Pokud jsou nyní Vaše obtíže jen nárazov, ale máte pálení žáhy, pak byste do výsledku histologie měl určitě užívat Omeprazol či jiný podobný lék 20 mg ráno nebo když to nebude stačit tak 2x denně 30 minut před jídlem na lačno. To Vás zbaví pálení žáhy. S antibiotiky lékaři nespěchají nejspíše proto, že nemáte obtíže trvale a také že jste docela nedávno (podle zprávy z IKMu v záři) bral blíže neurčená antibiotika, což mohlo ovlivnit citlivost Helicobactera na běžně užívaná antibiotika. Pokud budou potíže přetrvávat i přes léčení Omeprazolem a Helicobacter se v histologii neprokáže, pak nejspíše antibiotika nedostanete, přidá se lék zlepšující posun tráveniny jako Kinnito a budete objednán na kontrolní gastroskopii, aby se posoudil efekt léčení. Zatím lze dodržovat dietu a režimová opatření, která jistě již znáte a paní doktroka přede mnou to také dobře popsala. Lze přidat i probiotika jako Hylak Forte nebo Enterol. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Helicobacter pylori- eradikace
Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter...
Helicobacter pylori
Dobrý den, prosím o Váš názor. Moje gastroenteroložka...
Helikobakter pylori
Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter...
Mám zánět žaludku, a našli mi i Helicobacter pylori
Dobrý den, už si nevím rady a tak se obrácím na vás....
Helicobacter pylori
Dobrý den, obracím se na Vás dotazem, zda si myslíte, Byla...
Helicobacter pylori - léčba
Dobrý deň, mojému otcovi našli po dvoch rokoch opetovne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Helicobacter pylori

Po gastroskopii mi byl zjištěn reflux a též Helicobacter pylori.Mám 66 let a...

Helicobacter pylori

Dobrý den, byl mi zjištěn helicobacter v krvi, také ve stolici, ale z biopsie...

Helicobacter pylori

Dobrý den, Už od mala trpím zápachem z úst, vždycky jsem, jsi myslel, že je...

Helicobacter Pylori

Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat před týdnem jsem byla na vysetření na gastroenterokrilogii...

Helicobacter pylori - eradikace

DObrý den, byla mi zjištěna helikobakterie v žaludku.. Dostala jsem dvojkombinaci...

Helicobacter pylori - léčba

Dobrý deň, mojému otcovi našli po dvoch rokoch opetovne H.Pylori. Gastroenterológ...

Helicobacter Pylori a bolest žaludku

Dobrý den, zjistili mi bakterii Pylori a dali dvoje antibiotika a omeprazol,...

Helicobacter pylori a jeho eradikace

Zdravím mám pozitivní nález gastritidy HP+ a byl jsem propuštěn z nemocnice,...

Helicobacter pylori- eradikace

Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter Pylori než antibiotiky,...

Helicobacter pylori, antibiotika

Znovu ještě jednou vám přeji dobrý den, již jsem se ptala na !Helicobactera...

Helicobacter Pyroli

dobry vecer,chtela bych se zeptat kdyz mam v sobe tuto bakterii,dr mi to potvrdila...

Helicobacter pyroli

Dobry den, chtela bych se zeptat byl mi zjisten helicobacter pyroli jsem prelecena...

Helicobacter pyroli

Dobrý den. Má 8-mi letá dcera trpí histaminovou intolerancí a stále si stěžuje...

Helicobacter rezistentní na antibiotika

Dobrý den, před sedmi a pět lety jsem měla Helikobakter. Léčba antibio prý zabrala,...

Helicobacterová infekce

Dobrý den, moc vás prosím o radu. mojí přítelkyni asi před rokem a půl často...

Helicobactery Pylori

Dobrý den, chci se zeptat .. Na Gastroskopii mi našli vřed, který už částečně...

Helicobakter

Dobrý deň . Chcela by som sa spýtať na Helicobaktera. Pred dvoma rokmi mi...

Helicobakter

Dobrý den, před měsícem mi dělali endoskopické vyšetření a dnes jsem se dozvěděla...

Helicobakter

Dobrý den, na gastroskopii mi zjistili helikobakter a pan doktor mi předepsal...

Helicobakter

Dobry den, uz tri mesice me boli bricho,byla jsem na sonu to vyslo ok a na endoskopii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Časté chození na záchod u 7 letého syna

Dobry den, syn 7 let ma problem s castym chozenim na velkou. Chodi cca 7 za...

Červené fleky kůže

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na kolenou a v okolí se mi tvoří červené fleky,...

Bolesti břicha


Nekončící kašlání a dušení se

Dobrý den, mám dotaz na mého 17-ti letého syna. Už přes 3 týdny stále kašle....

Pálení ve stehně

Dobrý den. Již asi dva roky mne občas (asi co 3měsíce) trápí pálení ve stehně....

Tuhnutí obličeje

Dobrý den, prosím o radu - již tři měsíce mám problémy s tuhnutím obličeje -...

Beru 3 měsíce Sertivan

Dobrý den, beru 3 měsíce sertivan na panickou poruchu, paní psychiatrička mi...

Prohlubeň na stehně

Dobrý den, pane doktore, je mi třicet let, jsem poměrně štíhlá. Někdy v létě...

Časté chození na velkou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat , už asi 14dní mě trápí časté chození na velkou....

Namoženy břišní svaly

dobry večer mam namoženy břišnímy svaly pod bříšku a potřeboval bych poradit...

Píchá až pálí oblast pod pravým okem a bolest se táhne až ke spánku


Z krku vychází hnilobný zápach

Dobrý den, již delší dobu trpím pocitem cizího tělesa v krku a dalšími příznaky....

Pocit horka v pravé noze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již 3. den mám pocit horka v pravé noze,...

Červené fleky v podpaží

Dobrý den, moc prosím o konzultaci. Po dovolené na Madagascaru se mi začaly...

Zarudlá svědící skvrna a bílá zapáchající hmota na žaludu penisu

Dobrý den, je to zhruba týden, co jsem měl nechráněný pohlavní styk s přítelkyní....

Vertigo, tinnitus, celkové zhoršení stavu

Dobrý den.Zrovna procházím obdobím,které bych nikomu nepřála.Od října minulého...

Chronická rýma

Dobry den,potrebovala bych poradit. Mala (3,5 roku) ma posledni dobou casto...

Střevní obtíže

Dobrý den, je mi 56 let a už druhý týden mám problémy zřejmě se střevem nebo...

Bulka nad pupkem

Dobry den, pred tydnem jsem si nahodne objevila na brise, presneji nad pupkem...

Hlen ve stolici u miminka

Dobrý den, mám pětiměsíčního syna, který je plně kojený. Prospívá dobře, je...

Reklama