Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hemangiomy mozkových žil a oka

Oči Anežka 12.3.2018

Dobrý den,
mám více problémů a dotazů dohromady. V příloze jsou zprávy z očního, neurochirurgie a ORL. Rok zpátky mi praskla žíla v oku (úraz tč. nebyl), na které od mala špatně vidím (tupozrakost) -Plavaly mi černé fleky v oku. Přes skvrny nebylo vidět, z čeho to je, tak mi nejprve laserem přioperovali část sítnice, poté jsem byla i na fluorescenční angiografii až zhruba na podzim 2017 mi sdělili, že mám hemangiom na žíle a občas to může praskat. Letos v lednu jsem byla na magn. rezonanci mozku a tam mi našli hemangiomy i na pár místek v mozku na žílách. Paní doktorka na očním mne objednala na neurochirurgii, že se s tím bude muset něco dělat, lékař na neurochirurgii mi sdělil, že není riziko prasknutí a kontrola za 2 roky. Zároveň už přes rok mne trápí zaléhání ucha, byla jsem na ORL a lékařka mi doporučila rentgen, byla jsem u mého obvodního lékaře se zprávou a ten mi krk prosahal a pohyboval s ním a řekl, že nevidí důvod k rentgenu, že to bude vyšetření navíc. Kapala jsem měsíc kapky a ty mi pomohly, ale po měsíci (kdy prošla trvanlivost) když jsem přestala kapat, mi stále zaléhá. Chci se zeptat na to oko - lékařka mi řekla, že se s tím nedá nic dělat a mám si zvyknout, že mi tam občas bude něco plavat. Opravdu není možné s tím něco dělat, jestli nezkusit nějaké specializované oční středisko? Pracuji celý den u počítače a obávám se, že moc zatěžuji to zdravé oko, častěji mám oči unavené - doporučujete změnu zaměstnání? Dále, s tím uchem - měla bych si zajít na rentgen i přes to, že mi obvodní lékař řekl, že je to zbytečné nebo s tímto bez rentgenu jít na kontrolu na ušní, vyřeší tak něco nebo mne bez rentgenu nevezme? A ke konci, ve zprávě z očního z nemocnice lékařka uvedla v závěru do závorky Hippel - Lindauv syndrom - nemohlo by to všechno spolu souviset? Nebo se nemám obávat? Snažíme se zároveň s přítelem otěhotnět, abych z nějakých nedovyřešených zdravotních problémů pak neměla v těhotenství či při porodu problém (prasknutí nějakých žilek atp.). Děkuji moc za odpovědi a případná doporučení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Anežko, Váš dotaz přesahuje můj obor, je spíše sílen na specialistu. Proto Vás dotaz bude zpracovávat konzultační ambulance a bude předávat dotaz odborníkovi. Vyčkejte na jeho odpověď. pěkný den

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den, hemangiom sítnice Vám ošetřili laserem, takže o moc víc v tuto chvíli dělat nelze. Navíc dr. Löfflerová z Liberce spolupracuje se sítnicovými specialisty z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, takže pokud byste potřebovala další specializovanou léčbu, odeslala by Vás pravděpodobně tam. Každopádně je nutno Vás pečlivě sledovat, protože hemangiomy mozku a sítnice mohou opravdu být součástí von Hippel-Lindauova syndromu - v takovém případě dochází k jejich progresivnímu růstu a pacient je ohrožen i rizikem vzniku jiných nádorů. ORL lékařka Vám doporučila rentgen krční páteře, protože se domnívá, že tam je původ ušních bolestí a myslím, že by bylo vhodné jej absolvovat. Zaměstnání měnit nemusíte, spíš je vhodná celková změna pracovních a pohybových návyků - správně si uspořádat pracovní prostředí (pohled při práci s monitorem by vždy měl směřovat mírně dolů!), zapracovat na lepším držení těla, zařazovat pravidelné pauzy při práci u PC (tzv. pravidlo 20-20-20 = každých 20 minut se na 20 vteřin podívat do dálky - do vzdálenosti alespoň 20 stop, což je cca 6 metrů, aby si oči odpočaly). Jinak svůj problém spíše oddálíte než vyřešíte. No a stran otěhotnění - von Hippel-Lindauův syndrom je celkem vážná diagnóza, navíc s autosomálně dominantním typem dědičnosti, takže zde by asi byla na místě i genetická konzultace. A i kdyby se tato diagnóza nepotvrdila, přítomnost hemangiomů může být důvodem k císařskému řezu.

Související dotazy

Hemangiom ?
dobry den, rada by som sa spytala na vas nazor. V...
Hemangiom jater
Dobrý den na MRI mě našly hemangiom pravého jaterního...
Hemangiom jater
dobry den. minuli rok mi bol zisteny hemangiom na hepare....
Hemangiom jater
Dobrý den.Cca před 2 lety mi byli náhodou při sonu...
Hemangiom jater
Mám hemangiom na játrech prý kolem 7,8 cm.. A řekli...
Hemangiom v játrech
Dobrý Den našli mi Hemangiom na játrech nevzpomenu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hemangiomy

Dobrý den, už asi 14 dni pozoruji na pazich a stehnech trochu i na břichu malé...

Hemangiomy

Dobrý den, v poseldní době se mi hodně mění kůže.Je to asi dva roky co se mi...

Hemangiomy

Dobrý den, už néjaký ten čas mám na jednom ňadru tyto utvary. Nesvédí to, ani...

Hemangiomy

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na červené bodky na koži. Niektoré väčšie...

Hemangiomy

Dobry den.Pred tremi lety mi byli nahodne pri sonu zjisteny hemangiomy na jatrech.Tento...

Hemangiomy

Dobrý den, prosím o radu je mi 25let a mam stále nekončící problémy s hemangiomy,které...

Hemangiomy - léčba u miminka

Dobrý den, velmi Vás žádám o radu. Má tříměsíční dcera má 2 hemangiomy do velikosti...

Hemangiomy II

Hemangiomy II Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co...

Hemangiomy II

Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají...

Hemangiomy II

Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají...

Hemangiomy na jatrech

Dobrý den, před pár dny mi bylo zjištěno ultrazvukem několik hemangiomu na játrech...

Hemangiomy na játrech

Dobrý den. Paní doktorko prosím o radu. je mi 28 let. Náhodou při sonu mi byly...

Hemangiomy na kůži

Dobrý den, Během posledních dvou let se mi po celém těle objevují jedno červené...

Hemangiomy při zvýšeném tlaku

Dobrý den pane doktore, vím,že tento dotaz spise patří kožnímu lékaři,ale nikdo...

Hemangiomy v játrech a steatoza jater

Dobrý den, před deseti lety mě před operací žlučníku zjistili echol. ložiska....

Hemangiomy v játrech, 30 tt

Dobrý den, je mi 34 let jsem ve 30tt. V játrech mám 3 hemangiomy. Jaký porod...

Hemangiomy- mohou samy prasknout?, je třeba omezení ve sportu?

Dobry den.Pred 4 lety mi nahodou pri sonu zjistili hemangiomy na jatrech,s tim,ze...

Hemangiomy, cévky

Dobrý den, děkuji znovu za odpověď, do posilovny jsem chodil často,ale poslední...

Hemangion v játrech

Dobrý den, na vašich webových stránkách jsem si přečetla o hemangionu v játrech...

Hemartros

Dobrý den, je mi 19 let aktivně hraju florbal a jezdim na kole. V minulosti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Záchvaty kašle v noci


Je mi 16 let, mám problémy z předkozkou

Dobrý den. Je mi 16 let mám problémy z předkozkou a se žaludem. Když mi stoji...

Vyrážka a HIV

Dobry den. Mela jsem rizikovy pohlavni styk. Zhruba po 3 tydnech mě bolelo v...

Krční mandle

Dobrý den, mám problém s krčními mandlemi. Asi před 4 měsíci jsem prodělala...

TSH v normě, ft3 a ft4 zvýšené

Dobrý den, dle dvou vyšetření s odstupem jednoho měsíce (září a říjen 2013)...

Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Noční křeče nohou

Dobry den, jiz asi treti den my neni dobre, pocit na zvraceni, nechutenstvi,...

Psychika po vysazení antikoncepce

Je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání menstruace...

Bolest zápěstí

Dobrý den chtěl jsem se zeptat ,priblizne 2 mesice me poboliva zapesti ,na chvili...

Bulka konečníku

Dobrý den, je mi 36, cca před 3 roky jsem byl na částečné kolonoskopii a mimo...

Otok rtu

Dobrý den,mám problém s otékáním bud horního nebo spodího rtu,většinou jen poloviny...

Zvětšené nadvarle.

Dobrý den.Mám zvětšené nadvarle 2-3cm.Mezi ním a varletem je jakýsi velmi malí...

Bolest a tlak v hlavě,bolest zubů, uší a páteře

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu , snad jsem svůj dotaz zadala do...

Střevní chřipka

Dobry den, pred 6 dny jsem mela strevni chripku (nakazila me pravdepodobne...

Recidivující infekce močových cest

Dobry den,pan doktor, chcela by som sa spytat, ci sa da spravit vysetrenie...

Zlomený či naražený nos?

Dobrý den, předevčírem jsem se pobil s jedním chlapem. Dostal jsem...

Bolest v zádech a bílkovina v moči


Silná menstruace


Červené pupínky na zadku

Dobrý den Už přes rok se mi na zadku vytvářejí červené velké pupínky které...

Reklama
Zavřít