Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hlen ve stolici, nepravidelnost stolice

Trávení M. 19.7.2018

Dobrý den,
už jsem sem několikrát psal o mém problému. V neděli se mi stalo, že po vykonání velké potřeby jsem na stolici uviděl červený pruh krve a krvavé hleny. O několik hodin později jsem si zašel k lékaři-chirurgovi, který má PODEZŘENÍ na hemoroidy. Avšak mě vyšetřil pouze prstem per rectum. Předepsal mi Faktu a Detralex. Od neděle jsem ale zpozoroval, že se mi změnila frekvence stolice - od pondělí do středy jsem byl mimo domov a byl jsem jen jednou na velké, a to jsem ze sebe dostal s obtížemi jen pár tvrdých kousků stolice, které byly kompletně obalené hlenem (viz foto). Pak jsem byl včera, kde jsem ze sebe dostal také jen kousek, avšak už bez krve a hlenu. Mám ale strach, že se jedná o příznaky kolorektálního karcinomu - vzhledem k výše uvedeným potížím - krev, hlen, zácpa. Jinak žádné jiné potíže nepozoruji - žádné teploty/horečky, žádné bolesti břicha, chuť k jídlu normální apod. V pondělí jdu k proktologovi. Už jsem měl krev ve stolici jednou v březnu, kdy jsem bral Ginkor a potíže ustaly. V dubnu dělán pro jistotu test na okultní krvácení - negativní.

Mohl bych Vás poprosit o DETAILNĚJŠÍ odpovědi k následujícím otázkám:
1. Akorát se bojím, co se mi může stát, když jsem od pondělí nebyl pořádně na velké a mezitím jsem toho snědl celkem dost. Nemohou se mi nějak ucpat střeva? Nebo co bych měl dělat? Bojím se, že třeba nebudu moci jít týden na velkou... Nemůže to ten nádor jakoby blokovat tu stolici?
2. Jaké je nejpravděpodobnější onemocnění? Může se jednat o nádor střeva či konečníku? Mám z toho velký strach. Jaké jsou kdyžtak jeho typické příznaky? Je pro můj věk typický? 19 let.
3. Co by mohly krev a hlen ve stolici a změna pravidelnosti stolice znamenat? Pořád nad tím dumám a snažím se to logicky vysvětlit, proč ze dne na den se mi změnila frekvence stolice... Přitom jím celkem dost... tím víc se bojím, aby se mi něco nestalo, když jsem nebyl tak dlouho už pořádně na velké.
4. Co by mohl znamenat ten hlen na stolici na fotce? Děsí mě, že byl místy až krvavý.... Pořád mám v mysli, že stolice zavadila o nádor a ten začal krvácet...

Já se moc omlouvám, že sem píšu už poněkolikáté, možná se zdá, že to už dělám naschvál, ale já opravdu nevím, jak si pomoci do doby, než mě vyšetří proktolog. Pořád mám před sebou vidinu, že se přijde na to, že je to něco vážného, už to nepůjde léčit a já umřu... Díky tomu, že ale beru antidepresiva Asentra, tak to ve mně nevyvolává úzkostné stavy, spíše je mi z toho smutno, až do breku. Ostatní mí kamarádi tohle vůbec neřeší, a když jsem mezi nimi, tak jim tiše závidím, že oni nemají takovéhle starosti o vážnou nemoc...

Děkuji za případnou odpověď na všechny mé očíslované otázky a přeji hezký den, snad bude u Vás lepší než u mě :-). Mohl bych Vás poprosit o nějakou delší a detailnější odpověď, už tu s tím nechci otravovat a spamovat... Omlouvám se.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že jsem na Vaše dotazy odpovídala již několikrát a z mého pohledu i podrobně, přeposílám Váš dotaz ještě odbornému lékaři, aby jste měl i možnost druhého názoru na věc. Opravdu si myslím, že nádor střeva či konečníku je ve Vašem věku velmi málo praděpodobný. Ale Vaše obavy chápu a doufám, že až budete dovyšetřen, vše se k dobrému obrátí. Přeji krásný den.Názor odborného lékaře očekávejte v brzké době.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, rozumím tomu, proč máte strach. Když si podobné symptomy zadáte do vyhledávače, může na Vás vyskoučit spousta děsivých informací a diagnóz včetně nádorových nemocí. Co zřejmě nenacházíte nebo nevidíte, je informace o tom, jak jsou tyto potíže časté u mladých lidí, co je nejčastější příčinou, jak to řešit. Počítám, že jste se již dozvěděl mnoho od mých kolegů a studováním internetových či dalších zrojů, tak je možné, že budu něco opakovat.
Nejčastějším důvodem čerstvé krve ve stolici (a to nejen u mladých lidí) je řitní trhlina a hemoroidy. Jde o to, že když máte zácpu, tuhá a objemná stolice může podráždit i potrhat jemnou sliznici konečníku a ta pak může bolet a krvácet. Hemoroidy jsou žilní pletence, které se tvoří v konečníku a někdy jsou viditelné a hmatné. Někdy bolí, někdy se zanítí, často krvácí. Nejčastěji také bývají u zácpy. Pokud již bylo po vyšetření vysloveno podezření na hemoroidy, pak to bude i tento případ. Užívejte doporučené léky i nadále, do týdne by se při dietě a léčbě měl začít stav lepšit.
Máte zácpu, která je zřejmě způsobená změnou stravování, nedostatečným přísunem tekutin, změnou rytmu kdy chodíte a záchod, jiným prostředím. To je běžné a časté. V důsledku zácpy a obtížného vyprazdňování tuhé stolice se zřejmě podráždila sliznice nebo se projevily hemoroidy. Je dobře, že Vás uvidí proktolog. Ten Vám vše vysvětlí.
Ohledně hlenu - může to být projev zácpy, dietních chyb, řitní trhliny, někdy i zánětů ve střevě a dalších málo pravděpodobných problémů. Odpověď Vám opět poskytne vyšetření u proktologa.
K otázkám podrobněji:
1 - když nepůjdete na velkou více dní, budete nadmutý, možná můžete mít pobolívání břicha či nechutenství. Neohrožuje Vás to. Třídenní zácpa není projevem nádorů, zvláště když jste schopen si dojít a nemáte jiné projevy. Hodně pijte (2-3 litry), jezte probiotika, kysané výrobky, ovocné kompoty, hrušky, když to nepomůže, můžete jednorázově sáhnout po šetrném projímadle jako Fruktolax, čaj ze senny, Lactulosa. Nádor je u Vás ve Vašem věku a potížích nepravděpodobný. Půjde o obvyklou zácpu v důsledku změny místa pobytu a stravování.
2 - nejpravděpodobněji půjde o zácpu a s ní související hemoroidy či řitní trhlinu. Nemusíte mít obavu, nádor není pravděpodobný, není pro Váš věk typický. Krev a hlen jsou nespíše důsledkem zácpy. Do vyšetření nad tím nedumejte, hodně pijte a jezte dietně, kupte si probiotika, napijte se nalačno po ránu vlažné vody, udělejte si krouživou masáž břicha, abyste se vyprázdil. Až budete normálně jíst a budete zas ve svém prostředí, stolice by se měla normalizovat a s tím by měly vymizet i potíže.
4 - hlen vzniká u zácpy, infekcí, zánětů, řitní trhliny, problémů s trávením některých složek potravy, ale také u dráždivého tračníku. Pokud by se hlen objevoval i po té, co nebudete mít zácpu a až budou zaléčené nynější problémy, pak je na místě vyšetření u praktického lékaře (například vyšetření stolice na infekce, krve na zánět a vnitřní nemoci, celiakii a další, ultrazvuk břicha).
Kdybyste i po vyšetřeních měl obavy z nádorových onemocnění, můžete se poradit na gastroenterologii, kde by Vaše obavy měli být schopní vyvrátit. Pokud by Váš strach trval i přes negativní výsledky testů a ujištění lékařů, doporučuji psychoterapeutické postupy a konzultaci s lékařem, který Vám předepisuje Asentru, jak by bylo možné Vám pomoci.
Držím Vám palce, aby se Váš stav brzy upravil a mohl jste se cítit dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Hlen ve stolici
Dobrý den, chtěl bych se zeptat mam takový problém,...
Hlen ve stolici
Dobrý den, má dcera 13 let měla cca na den průjem s...
Hlen ve stolici
Dobry den, posledni dva dny se u me objevil bily hlen...
Hlen ve stolici
Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy...
Zbarvení stolice
Dobrý den, už nějakou dobu jsem si všiml někdy jinak...
Hlen ve stolici
Dobry den.Mam dotaz ohledne hlenu ve stolici.Hlen...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hlen ve stolici po defekaci

Dobry den. Pisi v navaznosti na muj predchozi dotaz ktery se tykal hemoroidu,zacpy...

Hlen ve stolici po užití antibiotik

Dobrý den už 14 dní mám hlen ve stolici není v něm krev nic je jenžlutohnědý....

Hlen ve stolici po užití antibiotik

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Minulou středu z ničeho nic když jsem šla...

Hlen ve stolici u Crohnovy choroby

Dobrý den, chci se zeptat jak se rozpozná hlen ve stolici od vajíček některých...

Hlen ve stolici u dítěte

Dobrý večer, můj dotaz se týká 2,5 letého syna. Na konci prosince onemocněl...

Hlen ve stolici u dítěte

Dobrý den, můj syn (3 a půl roku) mívá občas hlen ve stolici, párkrát do týdne.Kaká...

Hlen ve stolici u kojence


Hlen ve stolici u miminka

Dobrý den, mám pětiměsíčního syna, který je plně kojený. Prospívá dobře, je...

Hlen ve stolici, bolesti v levé polovině břicha

Prosím o radu.Před třemi týdny jsem objevila ve stolici hodně hlenu.provedla...

Hlen ve stolici, krev ve stolici

Dobrý den již týden mě trápí hlen ve stolici a malinko krve. Mám strach aby...

Hlen ve stolici, střevní zánět, yersinia, reflux, hirschprungova choroba

Dobrý den, neustále mě trápí nepříjemné problémy a doktoři si již bohužel neví...

Hlen ve střevě a plynatost bez zápachu

Dobrý den,již nějakou dobu mě trápí hlen ve střevě a plynatost bez zápachu.Před...

Hlen z nosu způsobený nárazem?

Dobrý den, před dvěma dny mne při sportu protihráč omylem silně uhodil loktem...

Hlen, lesklé oči

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li nevíte co by mi mohlo být. Před cca měsícem...

Hlen.

Dobrý den, mám takový problém, mezi nosem a hraném mam zahlenění nemuzu to...

Hlen/parazit ve stolici

Dobrý den, paní doktorko, zhruba od konce října jsem trpěla zácpou, břicho mě...

Hlenění a krev ve slinách hlavně po ránu


Hlenivý výtok s krví

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat , měla bych se obávat když se mi objevil hlenivý...

Hlenová rýma

Dobrý den, můj tříměsíční syn má už asi měsíc tuhle hlenovou rýmu, vytahujeme...

Hlenová zátka ?

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 38+4 a na minulé prohlídce mi paní doktorka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Candida v ústech

Pane doktore, mám již dva měsíce problém s ústy, po výtěru mi byla zjištěna...

Bolest a otok dásní

Mám oteklé dásně, dokonce jsem to již konzultoval s lékařem. Nasadil mi antibiotika...

Tiky

Dobrý den mám asi 4 roky tiky v obličeji A chtěl sem se zeptat jestli je nějaká...

Horší zrak na jedno oko

Dobrý den, obracím se Vás dotazem ohledně zraku. Od brzkého dětství nosím brýle...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Zánět dásně

Dobrý den, Před týdnem jsem byla u svého zubaře s maličko nateklou dásní u...

Karpály na ruce

Dobrý den. Na konci května jdu na operaci s levou rukou KT. Na pravé ruce mám...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Zlomenina vřetenní kosti, správnost léčby

Dobrý den, moc prosím o radu. Následkem pádu, jsem si poranila levou ruku. Diagnóza...

Nález na děložním čípku

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na gynekologické prohlídce a měla jsem špatné...

Předčasná ejakulace

Dobrý den, měl bych dotaz a nemůžu na něj najít nikde odpověď. Trápí mě problém...

Zápach z úst

Dobry den trapi mbe zapach z ust a cepy v krku. I kdyz udelam ustni higienu...

Pihy

Dobrý den, je mi 31 let a před nedávnem se mi udělala na podbřišku u třísla...

Šelest na srdci u 9 měsíčního dítěte

Chtěla bych se zeptat,přítelův devíti měsíční syn ma šelest na srdci.Dá se to...

Zánět močových cest + krev na toaletním papíře

Dobrý den. Před 14 dny jsem prošla zánětem močových cest, jehož příznaky se...

Stav po operaci kolene

Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Jsem po operaci kolene, kde přesné znění...

Otok obličeje od zánětu zubu

Dobry den, mam oteklou tvář od zubu,nemám nyní možnost se...

Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Cotrimoxazol AL forte

Dobrý den, omlouvám se, že ještě píšu, ale můj dotaz nebyl plně zodpovězen....

Zubní sklovina - jak jí posílit?


Reklama