Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hořkost v ústech

Trávení Lada 5.1.2019

Dobrý den.Prosím o radu.31.8.2018 jsem byla na odstranění obou krčních mandlí z důvodu podezření na rakovinu.Histologie dopadla dobře,ale od 13.10.2018 mám hořkou v puse někdy se to nedá ani popsat co je to za zvláštní chuť a trvá to 24 hodin denně bez ustání.Vyšetření gastro reflux jícnu,hiátová hernie léky omeprazol 1-0-0-1 a asketon 3x1.Žaludek nebolí jíst mohu vše.V prosinci 2018 na ORL mi řekl nález normální a dal mi clotrimazol 1x1na tři dny a prý hořkost není vidět tak se neléčí.Můj problém je ta hořkost a pachuť v puse 24 hodin denně.Když se mi dostanou sliny na horní měkké patro a na tu jazylku je mi špatně,horní patro bolí.Šimrání v krku kde mě to nutí ke kašlání.V pravo v ústech po mandli mám nějaké jamky kde mi zůstává jídlo,je tam pořád i nějaký bílý povlak a tuhé jídlo mi nejde polykat.Každé spustopolknu až třeba na počtvrté či to musím zapít.Udělali se mi na horním patře fialové bolestivé fleky cca týden.Už nevím kam se obrátit a jsem z toho zoufalá.Na zubním lékařka též že je vše v pořádku.Moc Vás prosím o radu.Ústní vody když použijí hned se mi vrátí to hořkost.Prostě nic nepomáhá a já už jsem u toho zoufalá.Jo a často mě bolí podčelistní uzliny a jsou i zduřelé.Omlouvám se za román.Moc děkuji za radu
Doplňující informace: Děkuji za odpověd,ale mě žaludek nebolí a ani žáha nepálí.S žaludkem se léčím již 8 rokem a nikdy jsem toto neměla.Ta hořkost cítím jak se mi tvoří na horním patře a na kořenu jazyka a v obloucích kde byli mandle.Když piju a jak se pohybuje jazyk tak tá hořkost zesiluje.Dráždivá jídla ani nejím,piji denně tak 3-4 litry vody nebo čaje neslazené bylinkové.Jinak jsem zkoušela kde co na kloktání a cucání a nic nezabralo.Děkuji za odpověd..

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
to je tedy opravdu nepříjemné, hlavně je dobře, že histologie i ORL vyšetření jsou v pořádku. Následek operace mandlí to zřejmě v tomto případě nebude.
Podle toho, jaké máte obtíže, bude příčinou nejspíš reflux, se kterým se léčíte.
Bolestivé fleky, které máte poslední týden budou zřejmě afty při virové infekci. Můžete vyzkoušet kloktat odvar ze šalvěje , to je velmi silná dezinfekce.
Dále je možné použít některý z volně prodejných přípravků v lékárně.
Samozřejmě v případě, že by problémy trvalý dále, bude vhodné opět navštívit ORL ambulanci. I zduření a bolest uzlin svědčí pro infekci v dutině ústní.
V , že by i po vyléčení trvala pachuť v ústech, tak by bylo na místě ještě gynekologické vyšetření, protože někdy se tyto problémy mohou vyskytnout v přechodu.
Obecně se u tohoto problému doporučuje zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivá jídla, zvýšit ústní hygienu.
Doufám, že se Váš zdravotní stav brzy zlepší.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
těžko Vám jako internista řeknu podle fotek, co máte v ústech. Může to být leccos, pokud neviděl fleky ORL lékař, pak Vás opět musím za ním poslat, aby posoudil, co to je. Zvláště proto, že se u Vás v minulosti zvažovala rakovina mízních uzlin, která sice nebyla potrvezena, nicméně asi pro úvahy byl důvod. Vězte, že pokud není popsán nález ve vyšetřené tkání, tak to neznamená, že nemůže být ve tkáni, která se neodebrala, je i jistá chyba zásahu. V takových případech se může choroba posléze vyvinout. Doufám, že toto nebude Váš případ a že skutečně půjde o nezhoubnou, byť nepříjemnou afekci dutiny ústní. Taktéž předpokládám, že není podezření na nějaký imunodeficit či pohlavně přenosnou nemoc (HIV...). To vše se posoudí jednak z Vaší široké osobní anamnézy a na základě Vašeho vyšetření (nejen dutiny ústní, ale i dalších případných obtíží).
Pokud jste však všechny nové nálezy probrala s praktickým lékařem, ORL a stomatologem a řekli, že Vám "nic není", pak vězte, že problém bude nejspíše v "klimatu", jaké v ústech máte, v jaké-si dysregulaci. Odebráním krčních mandlí se ovlivní imunitní síť v přilehlé oblasti, tedy i v ústech. Zmiňujete, že jste si všimla i "jamek", které se vytvořily v pooperačním místě. Tam se skutečně může usazovat bílá lehce mazlavá hmota, kterou občas vydobydete, při analýze by se pravděpodobně popsalo, že se jedná o shluk slizničních buněk, které se běžně v ústech odlupují, nicméně u Vás se v záhybech nahromadí a "zasmrádnou". V ústech totiž žijí i populace bakterií, stejně jako v dalších částech zažívacího traktu, podílí se na správném trávení, pokud nemají konkrétní popsanou funkci, tak vězte, že mají snad význam v regulaci společenství bakterií, jistě není vhodné do dobře fungujícího mikrobiomu úst zasahovat. Fleky a afty mohou být, jak psala kolegyně, vorového původu a mohou reflektovat právě oslabenou imunitu v důsledku zmíněné operace. Pokud tomu tak je, tak máte možnost ovlivnit: 1) hygienu úst: doporučuji Vám obyčejně čistit pečlivě zuby, vyplachovat pravidelně po jídle dutinu ústní obyčejnou vodou (nikoliv ústní vody, z mého pohledu se může stát, že právě jimi byste si i ten žádoucí mikrobiom mohla narušit), pokud se Vám afekce výhledově zhojí, tak doporučuji dentální hygienu u dentální hygienistky (za úplatu cca 700-1200Kč, opravdu se to vyplatí - chodí se jednou za čas, někdy stačí i jednou za rok, viděla byste sama); 2) dostatek odpočinku, zmírnění stresu, pravidelně spát, větrat, kvalitně se stravovat a dostatečně pít - to vše by mohlo podpořit Vaši imunitu, pokud byste chtěla, zvažte s praktickým lékařem imunomodulační léčbu - třeba kúru Luivac, nebo vyzkoušejte volně prodejný Imudon. Event. vitamíny, na afty se doporučují hl. vitamíny skupiny B. Ty lze potírat genciánkou (volně v lékárně, fialová vodička). Při bolestivosti lze třeba cucat lidokainové pastilky, ale obecně bych se "bombonům" raději vyhla, není moc dobré cucat cukry, které jsou ve většině případů základem bombonů, i těch léčivých 3) je nutné sanovat Váš reflux, máte adekvátní léčbu, nicméně nevím, zda byla provedena gastroskopie po objevení hořkosti v ústech, pokud ano, tak vězte, že zvláště v imunitně oslabeném terénu se mohou přemnožit kvasinky a způsobit tak třeba kvasinkový zánět jícnu, jehož typickým projevem může být právě hořkost v ústech - a právě na to by mohl působit klotrimazol, nicméně 3 denní kúra by na takový zánět nestačila - jinak než kontrolní gastroskopií se ale diagnoza stanovit nedá, zvažte její opakování
Nakonec mne napadá, podívejte se, jaké léky užíváte, některé léky mohou způsobovat pocit hořkosti (hl. některé psychiatrické léky).
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Hořkost v ústech
Již třetí den já i má příbuzná při polykání cítíme...
Hořkost v ústech
Dobrý den, už druhý den mne trápí hořkost v ústech....
Hořkost v ústech
Dobrý den, poslední dva dny pociťuji hořkost v ústech...
Hořkost v ústech
Dobrý den již několikátý den mě trápí hořkost v ústech,může...
Hořkost v ústech
Dobrý den paní dokorko, chtěla bych se zeptat na můj...
Hořkost v ústech
Dobrý den, jsem diabetik po transplantaci ledviny a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hořkost na očním pozadí

Dobry den, chtela jsem pozadat o rad, zda je to hloupost nebo pripadny naznak,...

Hořkost na rtech

Dobrý den paní doktorko, již asi půl roku mám stále hořkou chuť na rtech. Když...

Hořkost v krku

Dobrý den, už třetí den mě trápí hořkost v krku, ne, že by to bylo nějak nesnesitelné,...

Hořkost v krku

Dobry den, jsem jiz 8let po tezkem urazu panve.Prodelal jsme nekolik operaci...

Hořkost v krku a neuvěřitelný zápach z úst

Dobrý den, prosím o radu. Mám velkou hořkost v krku a neuvěřitelný zápach z...

Hořkost v na jazyku

Dobrý den. Poslední týden se mě a mamce oběvila hořkost u kořene jazyka, po...

Hořkost v puse

Dobrý den pane doktore, je to asi týden, kdy pozoruji, že jakmile polykám potravu,...

Hořkost v puse

Dobrý den,trápí mě hořkost v puse.Nevím proč,při polykání cítím hořkost.Děkuji...

Hořkost v puse

Dobrý dne, již po 2 dny mám během jídla a pití hořko v puse, i během polikání....

Hořkost v ústech

Dobrý den, po návštěvě chalupy mívám i několik dní hořkou chuť při jídle a chvíli...

Hořkost v ústech

Dobrý den chtěla bych se zeptat co může být příčinou hořkostiv v puse po vypití...

Hořkost v ustech

Dobry den, po kratkem spani i treba hodinovem mam v ustech sucho a hořkou pachut....

Hořkost v ůstech

Dobrý den. Třetí den se léčím s angínou,zánětem horních dýchacích cest.Beru...

Hořkost v ústech

Dobrý den, jsem diabetik po transplantaci ledviny a v současné době mám i bércové...

Hořkost v ústech

Trpím dlouhodobě suchostí a hořkostí v ústech, které se intenzivně projevuje...

Hořkost v ústech

Dobrý den, již druhý den mám při jídle pocit hořkosti v ústech. Včera jsem jedno...

Hořkost v ústech

Dobrý den, jsem v 19. týdnu těhotenství a nyní čtvrtý den cítím po konzumaci...

Hořkost v ústech


Hořkost v ústech

Dobry den, Mam na vas dotaz, ktery se tyka meho taty. Ma neustale horke sliny,...

Hořkost v ústech

Dobrý den, už druhý den mne trápí hořkost v ústech. Vždy když něco sním (úplně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nemožnost otěhotnět

Dobrý den jsem po revizi na které jsem byla před 4mesici . Děťátko se přestalo...

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance

Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické rezonance?

Gastroskopie


Poškození vazů v koleni

Dobry den,moc prosim o odpoved.10.3.2017 jsem spadla na lyzich,slysela jsem...

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Sudeckův syndrom

prosím o radu..8.10.2010jsem měla úraz.Spadla na mě zledovatělá lavina ze střechy.M...

Pupínek na dvorci

Před 14 dny se mi udělal pupínek na dvorci, nejdříve byl menší, svědilo to,...

Zácpa po operaci břišní

Dobrý den, Jsem 4. Den po odstranění apendixu. Byl mi odstraněn klasickým...

Bolest okolo pupku

Dobrý den, už skoro 3 roky se mi vrací (tak každé dva měsíce) bolest břicha,...

Zácpa+bolestivé nadýmání

Dobrý den, už téměř tři roky mě trápí chronická zácpa, kterou doprovází časté...

Padání vlasů

Dobry den, jiz 5 mesicu mne trapi nadmerne padani vlasu, velmi problematicka...

Genitální bradavice


Hnědý výtok z pochvy po menstruaci

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, měla jsem menstruaci, v pondělí 18. března...

Vyrážka na hrázi

Dobrý den , před pár dny se mi udělaly na hrázi takové 3 maličké výrustky, docela...

M751 Syndrom manžety rotátoru


Je možné nahmatat plné tlusté střevo přes břišní stěnu


Jak dlouho mohu užívat lék Xados 20 mg?

dobrý den, jak dlouho mohu užívat lék Xados 20mg?Kožní lékařka mi jej předepsala,...

Opožděná menstruace

Dobrý den minuly týden jsem měla pohlavní styk HA beru. V pondělí jsem dobrala...

Bílé tečky na penise

Dobrý den je mi 13 jsem kluk (samozdřejmě žádný pohlavní styk) a na penisu i...

Tekutina v douglase

Dobrý večer, čo môže znamenať tekutina v douglase? mám časté bolesti v pravom...