Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hormonální antikoncepce a vypadávání vlasů

Gynekologie Jitka 29.11.2020

Dobrý den z důvodu prodělané malé trombózy pod kolenem (žena 28, 174 cm, 63 kg) zřejmě krátce po zákroku (laserové uzavření křečové žíly od třísla po kotník + perforátory), mi bylo doporučeno změnit antikoncepci z yadin (estrogen+drospirenon), která mi vyhovovala na zlyndu (pouze drospirenon). Antikoncepce mi vyhovuje nicméně jsem se chtěla optat nemůže mi chybět tedy v těle ta estrogen.složka ? Nemůže to mít vliv na něco ? Po všech stránkách jsem spokojená, menší náladovost, trávicí obtíže, nafouklost, zavodněnost. Nicméně jsme si všimla že mi sice přořídli a zjemnili se chloupky např. na nohách, rukách, ale zase jakoby kvuli tomu vice odstavaji (jako pri husi kuzi) a trosku se mi zvysilo nerekla bych vypadavani vlasu, ale spis jsou vlasy od poloviny dolu hrubší a slabší (pritom u hlavy mi rostou neustale nove vlasy kratke az je to skoro na obtiz), takze vlasy podrustaji, ale nedorustaji do delky jako predtim a tim padem to vypada ze jsou dole slabe, to jsem predtim nemela, beru ji cca 5 mesicu. Ale mozna uz na to mela vliv i ta yadine predtim. Také mám sušší kůži hrubší (jako husí kůže - pupínky ale není to akne spis neco jako keratoza ? - hlavne paze a stehna). Proto moje otazka zni muze drospirenon (nebo popripade antikoncepce bez estrogen.slozky) mit negativni vliv na vlasy ? Vsude se docitam ze naopak androgeny zpusobzji u muzuu alopecii kolikrát, takže antiandrogen drospirenon by spis mel vlasy podporovat ale pritom se to uziva u zen i na nadmerne ochlupeni a vlasy jsou preic take chlup - takze mi jde o to ze kdyz mi proridlo ochlupeni rukou, nemuze to mit negativní vliv i na vlasy ? Děkuji za odpoved. Nechce s emi zbytecne menit antiko protoze trvalo dlouho nez mi nejaka sedla, spis bych potrebovala radu, zda muze mit vliv na vlasy negativni, popripade co jineho ovlivnuje vlasy - lecíim se akorat se stitnou zlazou - stabilne x let beru 75 mg euthyroxu, prý je vse OK jako substituční lecba, dale tedy mozna nedoplnuji vit. D a nejim sacharidy prakticky vubec. Mohu tedy zkusit neco doplnit pro zlepseni kuze, vlasu ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Jitko, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Vzhledem k tomu, že jste prodělala trombózu, byla Vám změněna antikoncepce na preparát obsahující jen gestageny. Kombinované preparáty, které obsahují estrogen a gestagen nelze po prodělané trombose užívat. Obecně se u pacientek po prodělané trombose nedoporučuje hormonální antikoncepci užívat vůbec, ale předpokládám, že Váš lékař zvážil rizika a proto Vám předepsal antikoncepci pouze s gestagenní složkou. Tato forma s v posledních letech ukazuje jako méně riziková, někdy se dokonce udává, že je bez rizika, proto se její předpis zvažuje individuálně u každé pacientky. Předpokládám, že jste byla vyšetřena i hematologem, zda nemáte nějaký trombofilní stav (který zvyšuje riziko trombózy).

Vypadávání vlasů či změna jejich kvality může mít různé příčiny. Jednou z příčin mohou být hormonální vlivy, takže nelze vyloučit souvislost se změnou antikoncepce (udáváte, že nový preparát užíváte 5 měsíců). U gestagenních preparátů, kde není estrogen může být toto vyjádřeno více než u kombinovaného preparátu, ale Vy z důvodu trombózy kombinované preparáty užívat nemůžete. Vypadávání vlasů může mimo jiné způsobovat i onemocnění štítné žlázy, ale s tou jste, jak píšete, léčena a na léčbě stabilní. Další příčinou vypadávání vlasů může být i stres.
Kožní změny stejně jako vypadávání vlasů mohou mít také souvislost s hormonálními změnami, ale po 5 měsících bych již čekala nějakou úpravu. Pokud tyto potíže budou dále přetrvávat, doporučila bych zvážit i kožní vyšetření (stran kůže i vlasů).

Na zlepšení kvality kůže a vlasů zkuste např.volně prodejné preparáty s obsahem methioninu a vitamínů sk. B.

Na dotaz Vám ještě odpoví specialista.

Děkuji, hezký den Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Maděrka

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Repromeda, Brno

Dobrý den Jitko. Vzhledem k anamnéze trombózy, nemůžete bohužel užívat antikoncepci s estrogenní složkou. Estrogenní složka Vám určitě nechybí, protože si ji vaše tělo produkuje samo. Vypadávání vlasů, se udává jako méně častý nežádoucí účinek této antikoncepce, souvislost s jejím užíváním tedy vyloučit nelze. Přeji Vám hezký den.

Související dotazy

Vypadávání vlasů
Dobrý den, před pul rokem me trápily pupínky ve vlasech...
Vypadávání vlasů
Dobrý den, mám dlouhodobý problém s vlasy. Jsou slabé,...
Vypadávání vlasů
Dobry den chci se zeptat ny pripravek ktery muzu pouzit...
Vypadávání vlasů
Dobrý den, chci se zeptat, je mi 22 let a začaly mi...
Vypadávání vlasů
Dobry den, pred necelymi tremi tydny mi zacaly extremne...
Vypadávání vlasů
Dobry den. Asi pred 3lety mi lekar vysadil antikoncepci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hormonální antikoncepce a možnost otěhotnění

Dobrý den, beru už 6. Plato antikoncepce Bonadea, začala jsem ji brát přesně...

Hormonální antikoncepce a nádor vaječníků

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala operaci cysty na levém vaječníku, při...

Hormonální antikoncepce a nadváha

Dobrý den, dočetla jsem se na internetu takovou informaci, že HA s nízkou...

Hormonální antikoncepce a nálada

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu: po nasazení "běžné" hormonální...

Hormonální antikoncepce a nálada

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu: po nasazení "běžné" hormonální...

Hormonální antikoncepce a nebezpeční trombózy a embolie

Dobrý den, je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci...

Hormonální antikoncepce a nepravidelný cyklus

Dobrý den, již skoro 4 roky beru antikoncepci Azalia. První dva roky jsem absolutně...

Hormonální antikoncepce a plicní embolie

Dobrý den, je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci...

Hormonální antikoncepce a těhotenství ?

Dobrý den pritelkyne uziva HA, pohl. styk jsme meli az 11 dnu po pravidelnem...

Hormonální antikoncepce a vedlejší účinky

Dobrý den, Menstruaci jsem měla už od počátku nepravidelnou (menstruuji od...

Hormonální antikoncepce a výška sliznice v děloze

Dobrý den, je mi 21 let. Dnes jsem byla u gynekologa z důvodu, že nepřišla menstruace....

Hormonální antikoncepce a změny nálady

Dobrý den, již asi měsíc mám problém s plačtivostí. Vždy většinou na začátku...

Hormonální antikoncepce a zvracení

Dobrý den, když jsem si dala HA Bellara v 15:00 odpoledne a cca v 17:00 zvracela,...

Hormonální antikoncepce a zvracení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem užila jako vždy HA kolem 9. hodiny...

Hormonální antikoncepce Artizia

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a zároveň ujistit. Přešla jsem z HA Cilest,...

Hormonální antikoncepce Bonadea a Biseptol

Dobrý den, mám dotaz ohledně spolehlivosti na antikoncepci. V pátek jsem ve...

Hormonální antikoncepce Diane

Dobrý den,chtěla jsem se informovat,zda může dlouhodobé užívání Diane nějak...

Hormonální antikoncepce kombinovaná

Dobrý den, potřebuji se zeptat ohledně užívaní HA jangee v dlouhých cyklech....

Hormonální antikoncepce Mercilon

Dobrý den, již 5 let beru hormonální antikoncepci mercilon, zatím jsem s ní...

Hormonální antikoncepce NuvaRing

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, užívám hormonální antikoncepci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krev a bílkovina v moči

Dobrý den.Při preventivní prohlídce,mi byla zjištěna bílkovina a krev v moči.Bez...

St.p. septoplastice a resekci skořep s pooperačním zánětem

Dobrý den, jsem 2 měsíce po septoplastice, RFITT dolních skořep a parc.resekci...

Mykóza

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor u následujícího. Můj přítel...

Černé tečky vypadající jako logr ve stolici

Dobrý den dnes jsem měla bolesti v podbříšku a ejhle měla jsem řídší stolici...

Střední krční cysta

Dobrý den, je to již několik měsíců co jsem si uprostřed přední části krku...

Cviceni po potratu

Dobry den,chtela bych se Vas zeptat,jsem presne 2.tydny po revizi delohy v 11.tydnu...

Střevní divertikly

Dobrý den, v roce 2014 prvé vyšetření na kolonoskopii, sám od sebe na základě...

Hodnoty TSH

Hezký den paní, pane, léčím se asi 4 roky se sníženou funckí štítné žlázy....

Pocit cizího tělesa v krku

Dobry den. Je mi 38 let. Jsem kuracka 20cigaret denne. Posledni dva tydny mam...

Bolest pod pravým žebrem

Již mnoho let mě trápí bolest pod pravým žebrem, nejvíce v noci, spíše k ránu....

Štípání v žilách

Dobrý den, existuje nějaké onemocnění, které by vysvětlovalo proč mě štípe...

Bolest pod pravým obloukem žeberním

Dobry den, jiz asi mesic me trapi obcasna bolest pod pravym zebrem. Bolest se...

Tlak na hrudi od hrudní páteře


Předávkování léky Lyrica nebo Rivotril


Erekce

Dobry den, je mi 22 let . Uz minimalne dva roky, mam problem ze neudrzim erekci...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Točení hlavy, zvracení

V noci mě probudilo velké točení hlavy a při pohybu zvracení. Během dvou hodin...

Zvýšené ALT v krvi

Dobrý den,mám zvýšený jaterní ALT hodnotu na 1,4 .Je to prosím výsledek na nějaké...

Bolest v boku v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu, nyní jsem v 32tt, v těhotenství jsem zatím nic nepribrala....

Bolesti krční páteře,ramene

Dobrý den,potřebuji poradit,mam problém s krční páteří,ramenem,je uplne ztuhlé.Mívám...

Reklama