Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Hormonální masti v těhotenství

Kožní obtíže Katerina 29.9.2010 redakce uLékaře

Dobrý den, od dětství trpím atopickým ekzémem, poslední dva roky těžkou formou, díky přísné dietě jsem však nemusela téměř vůbec používat hormonální masti, pouze Protopic na rty a okolí a na oční víčka. Nyní jsem v 1. trimestru těhotenství a téměř od začátku není možné se vyhnout používání hormonálních mastí, i když nedráždivou dietu bez ovoce, cukru, aj. stále držím. 10 dní na začátku těh. jsem navíc brala Prednison v dávce 10 a 5 mg (o těhotenství jsem nevěděla). Kožní lékař mi povolil používání Locoidu na tvář (komplet) a Elocomu na zbytek těla, tj. komplet krk, menší ložiska na pažích a zádech a větší ložiska na nohách 2 dny po sobě a s pauzou minimálně týden. Protopic na rty a oční víčka na povolení svého kožního lékaře stále používám, snažím se obden, pokud je ekzém klidnější.
Bohužel už tak 5 den od namazání se mi ekzém rychle zhorší a je velmi těžké vydržet do 7 dne, kdy jsou ložiska mnohem větší. Zajímalo by mě tedy, zda je velké riziko použít zmíněné hormonální masti už po té 5-denní pauze, protože ten stres poslední dva dny je k nesnesení. Navíc je poté třeba masti použít na větší plochu. Gynekolog v tom nevidí problém, s mým kožním lékařem o tom není možné diskutovat.

V souvislosti s tím by mě zajímalo, jaký je rozdíl ve škodlivosti pro miminko v braní Prednisonu a používání hormonálních mastí - co je horší? Má předchozí kožní lékařka mi chtěla v případě těhotenství nasadit Prednison, takže si říkám, zda není lokální použití hormonálních mastí bezpečnější a já se případnými negativními dopady nestresuji zbytečně.

Ještě bych si dovolila jeden dotaz - velmi mi uleví klystýr se silným přeličkovým nálevem - na několik dní - nechci ho však používat častěji než 2 klystýry po sobě 1x týdně, protože mi vždy rozhodí pravidelnou stolici a nejsem si jistá, jestli to není nezdravé pro miminko (vstřebánání živin, dráždění dělohy) - můj gynekolog mi to nevyvrátil ani nepotvrdil.

Samozřejmě jsem zkušený ekzematik a promazávám,dodržuji vše, co se mi osvědčilo a snažím se ekzém klidnit i jinými než hormonálními mastmi.

Moc děkuji za případné vysvětlení, jak jsem psala, můj kožní lékař o tom se mnou odmítá diskutovat a změna lékaře momentálně není možná.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den Kateřino! Hormonální masti jsou masti obsahující látky ze skupiny kortikoidů, tedy ze stejné skupiny jako je i Prednison, který rovněž patří mezi kortikoidy. Rozdíl spočívá ve formě užívání. Ve srovnání s užíváním systémovým, tedy polykáním v tabletách je mnohem šetrnější lokální použití léku, tedy např. ve formě masti, kdy se do celého organismu vstřebá jen velmi malé množství účinné látky. Domnívám se, že interval ze sedmi dní na pět dní můžete zkrátit bez obav. Skutečnost, že jste na začátku těhotenství užívala Prednison vás vůbec nemusí trápit, užívá ho mnoho těhotných maminek trpících např. roztoušenou sklerózou nebo revmatickým onemocněním a to po celé těhotenství. Pokud jde o používání klystýru s přesličkovým nálevem, užívání přesličky se v těhotenství obecně nedoporučuje. Zkuste tuto otázku probrat ještě s vaším gynekologem. Hezký den.

Související dotazy

Hormonalni mast
Dobry den!Jdu si opet k Vam pro radu.Mám predepsonou...
Lupénka v těhotenství
Dobrý den, mohu používat šampon Clobex v těhotenství...
Kortikosteroidní mast v těhotenství
Dobrý den, již několik let kvůli dermatitidě nad čelem...
Antimykotická mast
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na dotaz ohledně masti...
Hormonální antikoncepce
Dobrý den, mám zavedené nehormonální nitroděložní...
Tromboza u užívání hormonální antikoncepce
Dobrý den, všude se píše, že hormonální antikoncepce...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hormonální léčba

Dobrý den, je mi 21 let, a nedávno jsem se nechal vyšetřit na hormony, byla...

Hormonální léčba vysoká krevní tlak

Dobrý den, hodně se liší informace. HA už jste psala, že neovlivňuje. Mám kolísavý...

Hormonální léčba - problém s růstem prsou

Dobrý den, mým problémem je enormní zvětšení prsou. Nevím zda to souvisí...

Hormonální léčba po odstranění dělohy

42let odstraněna pouze děloha - mám začít s hormonální léčbou okamžite nebo...

Hormonální léčba u MTHFR?

Dobrý den, mám dvě děti, oba chlapce, ovšem těhotenství s nimi mi zcela rozházelo...

Hormonální léčba u transsexualismu male to female

Dobrý den, jsem po změně pohlaví, při níž mi byly odstraněny pohlavní žlázy....

Hormonální léčba v gynekologii


Hormonální léčba, nepravidelná menstruace

Dobrý den. V červnu jsem vysadila HA mám problémy s menstruaci. Od te doby jsem...

Hormonální léky u budoucího otce

Manžel mé dcery má zvýšenou činnost štítné žlázy a bere asi dva roky hormonální...

Hormonalni mast

Dobry den!Jdu si opet k Vam pro radu.Mám predepsonou hormonalni mast Belogent-na...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda první pohlavní styk a následující pravidelné...

Hormonalni nerovnovaha

Dobry den, Jsem 15m po porodu prvniho ditete a stale nemam menstruaci. Kojim...

Hormonální nerovnováha

Vážený pane doktore, obracím se na Vás jako na poslední pomoc. Budu mít několik...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, může hormonální nerovnováha způsobit vážnou imunitní poruchu?děkuji...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, jsem po IVF, trpím syndromem polycystických vaječníku a mám více...

Hormonální nerovnováha

Jaky test je vice presny na zjisteni hormonalni fluktuace a nebo nerovnovahy...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, užívám HA Pramino a v poslední době se u mě objevuje zhruba 10dní...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, již 5 let užívám antikoncepci. Poslední 2 roky se mi stává, že po...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, v podstatě již několik let mě trápí jeden problém či spíše souhrn...

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, v červnu 2012 jsem vysadila HA (Diane 35) po 4,5 letech užívání....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění kolem konečníku


Vyrážka na rameni

Dobrý den, předevčírem se mi přes noc udělala vyrážka na rameni, nijak velká,...

Velice silne páleni konecniku


Pocity brneni na zadech

Dobry den, posledni dobou se me casto stava, ze mi zacne brnet na zadech - pod...

Chronická rýma

Dobrý den, už 2 roky mám neustále rýmu ale jen ráno a večer. Stím mě doprovází...

Nadýmání, hnilobný zápach bez ohledu na stravu


Bolest břicha

Dobrý den, Již zhruba 14 dní mě bolí v podbrisku, nejdřív bolest začínala...

Staloral 300 a používání léků na kašel

Dobrý den, tento týden začal syn užíval lék na alergii Staloral 300 a sestřička...

Roztroušená skleroza a změna medikace


Edém dolních končetin

Dobrý den, je mi 44 let , mám sedavé zaměstnání , nekuřačka. Poslední rok...

Překyselení organismu, žaludku

Dobrý den paní doktorko, není mi zcela jasné, zda-li překyselení organismu...

Bílý povlak a malinké skvrnky na penisu


Uhodila jsem se do hlavy, mám strach z otřesu mozku či hematomu mozku


CHOPN

Dobrý den, mému partnerovi (60let) byla diagnostikována CHOPN středně těžkého...

Zanechání kouření

Dobrý den, je mi 20 let a po pěti letech jsem přestal kouřit (průměrně 2-3 cigarety...

Pálení konečníku

Dobrý den, je mi 18 let. A asi před 2 dny mě začalo pálit nad konečníkem....

Vystřelující bodavá bolest na levé straně hlavy

dobrý den, již 2. týden mám takové vystřelující bolesti v levé straně hlavy....

Hydrops plodu

Dobrý den. Chci se zeptat, loni v červnu jsem musela přerušit těhotenství pro...

Osteochondrosa disku s vakuovým fenomenem

Dorý den, včera mi bylo zjištěno na CT: osteochondrosa disku s vakuovým fenoménem,...

Srdeční arytmie


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×