Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hormonální tělísko a výkyvy nálad

Psychiatrie Dominika 18.5.2020

Dobrý den, můj dotaz se týká antikoncepce ve formě antikoncepčního tělíska- konkrétně Jaydess a jeho působení na psychiku. První Jaydess mi byl zaveden před šesti lety (v mých 18 letech), přičemž tento druh tělíska mi byl doporučen z důvodu vhodnosti vzhledem k tomu, že jsem dosud nerodila a zároveň mám potvrzenu leidenskou mutaci. V té době jsem nepociťovala žádné negativní vlivy na mou psychiku, tělísko mi absolutně vyhovovalo. Po třech letech, kdy mělo být tělísko vyjmuto, jsem se tak rozhodla k zavedení nového tělíska- opět Jaydess. První dva roky s novým tělískem proběhly opět bez jakýchkoli problémů. Poté jsem však začala pociťovat velmi náhlé změny nálad. Jelikož jsem do té doby podobné problémy neměla, nepřisuzovala jsem je tělísku, nýbrž jaksi rozhozenému hormonálnímu prostředí v období těsně před menstruací. Proto jsem kontaktovala svou lékařku, která se zabývá homeopatií a řešila jsem nastalou situaci prostřednictvím homeopatik. Je mi jasné, že názory na homeopatickou léčbu se různí, já jí však věřím, jelikož mi již dříve velmi pomohla při léčbě alergie na pyly. S mými rozhozenými náladami si však poradit nedokázala, a tak jsem po příčině problémů pátrala dál. Upřesňuji, že jsem vysledovala, že mé nálady se střídají v závislosti na ovulaci a také období těsně před začátkem menstruace a jsou velmi nepříjemné. Zkrátka mě dokáží absolutně rozhodit a velmi mi znepříjemňují život. Cítím se jako labilní jedinec, jelikož např. začnu plakat, aniž bych k tomu měla důvod. Zároveň pro jistotu uvádím, že jsem jinak bezstarostný člověk, a tak si rozhodně nemyslím, že by se v mém případě mohlo jednat o jakoukoli psychiatrickou diagnózu. Jelikož jsem se domnívala, že tělísko Jaydess na mé nálady nemůže mít vliv a má nálada se v posledních 3 měsících malinko zlepšila, nechala jsem si před měsícem opět toto tělísko zavést. Uznávám, že jsem se poněkud naivně domnívala, že hormony z tělíska Jaydess se uvolňují a působí jaksi lokálně, a tak mne nenapadlo tělísko podrobněji studovat, ani se na jeho působení na psychiku podrobně vyptávat svého gynekologa, což je samozřejmě má chyba. Po zavedení nového tělíska však má "náladová horská dráha" pokračuje a já se tak nyní zajímám o to, jak velký vliv může toto tělísko mít na můj problém. Samozřejmě plánuji tuto svou situaci řešit především se svým panem gynekologem, kterého si velice vážím a absolutně mu důvěřuji, jen považuji za správné nejprve získat informace z rozličných zdrojů, a následně se do řešení problému pustit naplno. Má otázka tak zní: Je možné, že jsou mé náladové stavy vyvolány tělískem Jaydess, i když mi toto tělísko v minulosti takovéto problémy nezpůsobovalo?

Předem děkuji za odpověď

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milá Dominiko,

děkuji za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že jste tělísko již dlouhou dobu měla a popisovanými změnami nálad jste netrpěla, neviděla bych příčinu v hormonálním tělísku. Ke změnám nálad může docházet přirozeně v návaznosti na průběh cyklu, pokud ale máte hormonální tělísko k menstruaci a k menstruačnímu cyklu jako takovému nedochází, cyklus je působením hormonů zastaven - to také chrání před otěhotnením. Při zavedení hormálního tělíska je zcela normální, že ke krvácení nedochází vůbec a je to tak v pořádku. Pokud tedy máte hormonální tělísko = neovulujete, souvislost změny nálad bych teda zatím neviděla. Občasné pocity "labilnosti" a pláč je zcela přirozený, pokud to překračuje určitou míru, doporučila bych Vám vyhledat nejdříve psychologa nebo psychoterapeuta, který Vás naučí pracovat s těmito stavy. I "bezstarostný" člověk může mít psychiatrickou diagnózu, také to není žádné stigma. Vyndání hormonálního tělíska nebo jeho ponechání určitě proberte s Vaším ošetřujícím gynekologem, pokud jste s touto formou jinak spokojená, doporučovala bych Vám tělísko ponechat. Dle popisu Vašich obtíží nevidím souvislost mezi hormonálním tělískem a vzniku Vašich obtíží.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Související dotazy

Mirena a deprese/výkyvy nálad
Dobrý den, necelé tři měsíce mám zavedené nitroděložní...
Nepravidelná menstruace a výkyvy nálad
Dobrý den, od 16 let do mých 39 let (se dvěma ročními...
Bylo by pro mě vhodné hormonální/nehormonální tělísko?
Dobrý den, je mi 26 let, od 18 let mám nasazenou HA...
Přecitlivělost a výkyvy nálad
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem rok po porodu...
Hormonální antikoncepce
Dobrý den, mám zavedené nehormonální nitroděložní...
Nitroděložní tělísko
Dobrý den, jsem už nešťastná. Nechala jsem si zavést...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hormonalni profil vysvetleni

Dobry den, rada bych se zeptala na vysledky hormonalniho profilu,ktery jsem...

Hormonální přerušení těhotenství

Dobrý den, trpím Neurofibromatózou typ 1 a plánujeme miminko, mám doporučení...

Hormonální rovnováha

Dobrý den, prosím vás, může odstranění polypu děložního hrdla(ambulantně bez...

Hormonální rovnováha po odebrání vaječníků

Dobrý den, mám na Vás následující dotaz. V červenci letošního roku jsem...

Hormonální substituce

Dobrý den, je mi 58 let, před čtyřmi lety jsem přestala používat hormonální...

Hormonální substituce v menopauze

Dobry den,dotaz jsem jiz napsala do oboru ke gynekologovi,ale zajímala by mne...

Hormonální substituční terapie při TS

Mám 25 letou dceru s TS. Ačkoliv byl u ní diagnostikován karyotyp 45 XO, začala...

Hormonalni tablety

dobry den pane doktore rada bych se zeptala ma ginekoložka mi porad pise novofem...

Hormonální tělísko

Dobrý den, cca necelé dva měsíce po zavedení hormonálního nitroděložního tělíska...

Hormonální tělísko

Dobrý den, od 3. Listopadu 2017 mám zavedené první hormonální tělísko na tři...

Hormonální terapie po operaci štítné žlázy

Dobrý den, jsem 4 měsíce po TTE (benigní uzel), z původních TSH cca 127,...

Hormonální vyšetření

dobry den,mohu si u svého gynekologa zažádat o hormonální vyšetření ?Kde se...

Hormonální vyšetření

Dobrý den, zajímalo by mě, kde je nejlepší se nechat hormonálně vyšetřit, zjistit...

Hormonální změny

Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár věcí. Jelikož můj obvodní lékař není...

Hormonální změny po vysazení antikoncepce

Dobrý den. Chystam se po 5ti letech vysadit HA Jangee 0.03 ,jsou mozne nejake...

Hormonová nerovnováha-Escapelle

Dobrý večer, mám takový dotaz.. Měli jsme s přítelem nechráněný sex, po kterém...

Hormony

Dobrý den. Od 17 let jsem brala antikoncepci a asi po 5 nebo 6 letech jsem...

Hormony

Dobrý den,posledního půl roku mám zdravotní problémy. Bolesti v podbříšku, časté...

Hormony

Dobrý den. Mám takový problém dřív sem žil normální život lásky ,objevováni...

Hormony

Dobrý den jsem 7 měsíců po porodu a chci se zeptat jak dlouho můžou být rozhozeny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Je možné zjistit prokazatelně osteoporozu z běžných rtg snímků


Bolest břicha zřejmě po cvičení

Dobry den, jiz mesic a pul me trapi bolest bricha, ale takova jako kdyz to prezenete...

Boulička na pravé straně stydkého pysku

Dobrý den, je to zhruba týden, co jsem si ve sprše nahmatala bouličku na pravé...

Impetigo

Dobrý den, můj syn /8let/ se vrátil dnes ze školy v přírodě a v podpaždí má...

Krevní tlak

Dobrý den, poslední dobou si často měřím hodnoty krevního tlaku pohybujicí...

Bolesti končetiny, ramene, teplota, exantém

Dobrý den, mám čtyři dny trvající bolesti levé dolní končetiny při pohybu i...

Cysta na vaječníku a otěhotnění

Dobrý den, je mi 30 let, již asi 5 měsíců mám cystu na levém vaječníku v průměru...

Sex

Dobrý den, Už delší dobu mě trápí jeden problem a až do dnes sem nevěděl jak...

Šupinky v bradavce

Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně šupinek v bradavce, nejvíce mám na...

Bolest břicha po cvičení

Dobry den pred par dny jsem zacala cvicit uz jsem prestala protoze me zaclo...

Opakované vaginální infekce

Dobrý večer, mám už 20 let chronické záněty pochvy (zevnitř i z vnějšku), doprovázené...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu být těhotná. Brala jsem HA 5 let teď jí již...

Problémy s předkožkou

Dobrý den, Při přetažení předkožky za erekce to jde, ale s větší bolestí (ještě...

Bolest stydké kosti v graviditě

Dobrý den, jsem v 27 týdnu těhotenství a již několik týdnů mě trápí bolest na...

Suchá kůže

Dobrý den, mám už delší dobu problém se suchou, svědivou kůží. Na prstu ruky...

Bolest břicha

Dobrý den, je mi 35let. Mám bolesti břicha na levé straně v úrovni pupku asi...

Podezření na tříselnou kýlu

Dobry den, jsem 10 mesicu po porodu, dite taham nekolikrat denne do 4. Patra...

Podezření na žaludeční vředy


Najedenou mám strach úplně ze všeho


Bolest v podbřišku a třísle


Reklama